hm.... učenlivosť, schopnosť pospájať informácie do logického celku, schopnosť vyriešiť konkrétny problém rýchlo a zároveň presne, uvážlivosť, múdrosť, chytrosť. myslím teraz na klasickú predstavu inteligencie, žiadna interpersonálna, intrapersonálna a neviem ešte aká inteligencia.
Stačí keď niekto otvorí ústa a hneď sa (ne)inteligencia rospozná.. Spôsob, akým človek komunikuje, aké slová volí.. Veľa napovedia (niekedy dokonca viac ako slová) aj naše činy.
@esus človeku sa nemusí podariť zachovať si chladnú hlavu vo vyhrotenej situácii, to ale hneď neznamená, že je neinteligentný. Silné emócie dokážu s človekom robiť všelijaké veci..
inteligentný človek si vie zachovať chladnú hlavu a veci vie riešiť v hocakej situácii... vie čo treba kedy povedať, alebo kedy držať hubu a krok ; kedy sa treba prispôsobiť a kedy si stáť za svojím.. podľa mňa sa inteligent dá spoznať na prvý pohľad a po prvom otvorení úst
@leniak Podla mna clovek ktory si vie vo vyhrotenej situacii zachovat chladnu hlavu je viac inteligentny ako ten co to nedokaze, pretoze sa vie ovladat. Ale ten co to nedokaze proste nemusi nebyt inteligentny, len je troska menej.....
@leniak a podľa čoho usudzuješ že som ho nepochopil? Myslím si že ty si sa predviedla už dosť, keď napíšeš že stačí keď človek otvorí ústa, a potom ich otvoríš a to hneď útok a pičovina v jednom
@inequity veď práve! Nepochopil si, lebo to vôbec nebol útok... Ani prinajmenšom. Len ľudia si vykladajú slová iných po svojom a často úplne inak, ako boli myslené
@leniak tak si to po sebe prečítaj raz, potom 10 razí, poprípade 100 a povedz či by si to od cudzieho nebrala ako útok. (A tvoja odpoveď ma úprimne od srdca nezaujíma)
@esus keď si žena zaslúži napr. podržanie dverí, nemal by som s tým najmenší problém, často to robím Ale keď k tebe príde žena a urazí ťa, nemusíš jej vraziť, stačí keď sa ku nej nesprávaš ako k najcennejšiemu pokladu sveta.. čo si budeme klamať, sú aj také, čo si zaslúžia aby sa k nim správal človek ako gentleman oveľa viac
@esus srandu v komente na mňa? Neviem, či som jediný komu to tak nepripadá, mne to príde vyslovene ako arogantný útok vyplývajúci zo zakomplexovanosti. A ani to nepotrebujem ďalej riešiť, názor ľudí čo nemajú môj rešpekt ma nejako netrápi.
ľudia tu miešajú dva pojmy - ako sa prejavuje, a čo to vlastne je. ony sa totiž tak trochu prekrývajú.
pokiaľ viem, tak čisto neurologická (/psychologická?) definícia (ČO JE) inteligencia je v zmysle: "schopnosť spájania a práce s informáciami, nachádzanie súvislostí, tvorba myšlienkových modelov".
čiže sa logicky inteligencia prejavuje aj tým že vidíš že človek dokáže spájať info a pracovať s nimi tak aby dosiahol žiadaný výsledok (ale napriek tomu to nie je ani tak jej prejav, ako skôr podstata).
medzi prejavy potom imho patrí spôsob vyjadrovania, schopnosť používať gramatiku, tvorba dlhších a komplikovanejších viet (bez toho aby strácali zmysel), prípadne tvorba neobvyklo krátkych a jednoduchých viet vyjadrujúcich nepomerne komplexné a komplikované myšlienky.
produkcia zaujímavých/inšpiratívnych myšlienok z obyčajných, alebo akýchkoľvek podnetov...
...ale to zas asi hovorím len o jednom konkrétnom druhu inteligencie (taká nejaká všeobecná/základná/bližšie nešpecifikovaná), človek môže byť autista a v tom prípade sa bežnej osobe javí ako debil, ale napríklad jeho matematická inteligencia je v zásade niekde na úrovni (alebo nad úrovňou) kalkulačky, a to zas môže byť len vrámci rýchlosti základných výpočtov, pričom bude mať daný človek problém pochopiť aj jednoduché vzorce, atď atď atď...
komplikovaná otázka ohľadom komplikovanej veci.
ale ak ostaneme pri tej všeobecnej, bližšie neurčenej, tak sa to dá zhrnúť ako povedala matii na "stačí pár slov a človek je jasný"
@bubblebobble aj ty si tu spoznal pár Sheldonov Cooperov ktorí nevedia, čo so sebou? lebo takmer v 90% prípadoch sa inteligencia mladých ľudí prejavuje mudrovaním, snobizmom, pohŕdaním ostatnými.....
viem, že byť medzi debilmi (ako skutočnými hlupákmi) býva strašne frustrujúce a zvádza to k vyššie uvedenému správaniu, ale na to nemá nikto právo......ani jedinec s IQ 200
niektorým ľuďom nedochádza, že inteligencia nie je rovná múdrosti!
to múdry človek vie, kedy mlčať, vie sa povzniesť a zachovať si chladnú hlavu......plus ten, čo má sedlácky rozum.......aj to je už dnes vzácnosť......lebo cool je byť sofistikovaný
kto chce byť inteligentný, nech trénuje mozog, kto chce byť múdry, nech samostatne premýšľa a počúva starších
Sokrates by nato asi povedal : "Scio me nihil scire"- inteligentný človek si uvedomuje,že nevie všetko, respektíve veľa pomlčka "takmer nič" (v dnešnom svete bohatom na toľko informácií nie je možné vedieť veľa).
Inteligentný ľudia sa o niečo zaujímajú. Napr. čítanie kníh (žiaľ, už len drvivá menšina). Nie preto, aby niečo robili, ale preto, že chcú a baví ich to...
@flemi mas vo vsetkom pravdu. len nechapem, to ako myslis,ze ja sa vyvysujem? Ak ano tak tak ta musim sklamat lebo to co som napisal bole myslene uplne inak. Napisal som, ze je to najhorsie co sa cloveku moze stat. Ok trochu som to prehnal. Stale si vsak myslim, ze je to skor prekliatie ako dar. A nie preto, ze si clovek mysli, ze 90% ludi je pod jeho uroven alebo su debili ako to pises.
@flemi Suhlasim s tym co pises. Len nechapem jednu vec. To ako tych ludi ktori sa vyvysuju myslis mna? Lebo ak ano tak ja som ten svoj koment myslel uplne inak
inteligencia človeka sa vačšinou ukazuje v bežných situáciách ako napríklad vie počúvať, vie kedy má byť ticho a kedy niečo povedať, vie pomôcť a podľa mňa každý dobrý človek je inteligentný už len preto že nikomu neubližuje
@flemi a ja uz kvoli tebe som mal normalne depresie Som si spatne precital svoj prvy koment a naozaj to mohlo tak vyzniet. Ja vnimam svoju inteligenciu skor ako nieco negativne kedze ma nuti zamyslat sa nad kazdou hovadinou, rozpytvavat kazdu svoju myslienku do aleluja. Zistujem,ze kazda vec ma nekonecne vala uhlov pohladu a nedokazem prist k zaveru,ktory by bol ten spravny. Mam par svojich hodnot ktorymi som si isty ale vsetko ostatne je jedna velka cierna diera. Ale inak som zdravy
@normalkomar suhlasim aj ked poznam par pripadov ked to tak nie je
@flemi aspon, ze nie som sam len ja som si myslel, ze proste inteligentny clovek ma jasno vo svojich myslienkach a je s nimi vyrovnany...ked sledujem ludi, ktori dokazu prezentovat svoj nazor, vystupuju presvedcene a vidiet,ze si stoja za tym co vravia,tazko sa mi veri, ze maju taky bordel v hlave ako ja a teda asi aj ty.
@flemi mna zaujima napr. politika ale nedokazem o nej diskutovat s ludmi. mam pocit, ze moje nazory su priemerne a nepoznam dostatocne vela pojmov na to aby som sa mohol zapajat.
@bubblebobble v Sokratových a Aristotelových základoch.......a všeobecne, v antických vedomostiach.......napr. Biblia obsahuje doslova kopu praktických návodov, preto by si ju mal vážiť každý bez ohľadu na vyznanie.....aj rímski učenci povedali dosť múdrych slov, aby sa nimi dalo inšpirovať.........netreba zabúdať na Buddhu........Wikiquote je toho plný......poučenie na každý deň
@flemi to sa mi paci. istu dobu som Bibliu cital. Nie celu ale daco. Zobral som si z toho zhruba toto @49. V poslednej dobe som cital par takych knih a myslim,ze to cloveku naozaj pomaha. Len samozrejme najdu sa taki, ktori vsetko chcu vyuzit a obratit vo svoj prospech. Biblia je podla mna kniha ktora bola najviac zneuzivana a stale je.
@flemi preto som sa isty cas povazoval za ateistu. potom som prisiel na to, ze na vieru v nieco nepotrebujes ziadnu cirkev ani nabozenske hnutie. staci si zo vsetkeho zobrat len to dobre a nejak to prekombinovat Inak ale uz dost odbocujeme od temy
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
68 komentov
"Stačí keď niekto otvorí ústa a hneď sa (ne)inteligencia rospozná.."
tento tvoj prvý a druhý koment mi už stačili zakopala si sa
Inteligent sa vie vynajst , prisposobit kazdej situacii.
a v nicku nemám g
Nemas za co , ved od toho som tu
ľudia tu miešajú dva pojmy - ako sa prejavuje, a čo to vlastne je. ony sa totiž tak trochu prekrývajú.
pokiaľ viem, tak čisto neurologická (/psychologická?) definícia (ČO JE) inteligencia je v zmysle: "schopnosť spájania a práce s informáciami, nachádzanie súvislostí, tvorba myšlienkových modelov".
čiže sa logicky inteligencia prejavuje aj tým že vidíš že človek dokáže spájať info a pracovať s nimi tak aby dosiahol žiadaný výsledok (ale napriek tomu to nie je ani tak jej prejav, ako skôr podstata).
medzi prejavy potom imho patrí spôsob vyjadrovania, schopnosť používať gramatiku, tvorba dlhších a komplikovanejších viet (bez toho aby strácali zmysel), prípadne tvorba neobvyklo krátkych a jednoduchých viet vyjadrujúcich nepomerne komplexné a komplikované myšlienky.
produkcia zaujímavých/inšpiratívnych myšlienok z obyčajných, alebo akýchkoľvek podnetov...
...ale to zas asi hovorím len o jednom konkrétnom druhu inteligencie (taká nejaká všeobecná/základná/bližšie nešpecifikovaná), človek môže byť autista a v tom prípade sa bežnej osobe javí ako debil, ale napríklad jeho matematická inteligencia je v zásade niekde na úrovni (alebo nad úrovňou) kalkulačky, a to zas môže byť len vrámci rýchlosti základných výpočtov, pričom bude mať daný človek problém pochopiť aj jednoduché vzorce, atď atď atď...
komplikovaná otázka ohľadom komplikovanej veci.
ale ak ostaneme pri tej všeobecnej, bližšie neurčenej, tak sa to dá zhrnúť ako povedala matii na "stačí pár slov a človek je jasný"
viem, že byť medzi debilmi (ako skutočnými hlupákmi) býva strašne frustrujúce a zvádza to k vyššie uvedenému správaniu, ale na to nemá nikto právo......ani jedinec s IQ 200
niektorým ľuďom nedochádza, že inteligencia nie je rovná múdrosti!
to múdry človek vie, kedy mlčať, vie sa povzniesť a zachovať si chladnú hlavu......plus ten, čo má sedlácky rozum.......aj to je už dnes vzácnosť......lebo cool je byť sofistikovaný
kto chce byť inteligentný, nech trénuje mozog, kto chce byť múdry, nech samostatne premýšľa a počúva starších
A Lao C' by asi riekol :
"Veľa rozprávať neznamená byť múdry,
byť múdry neznamená veľa rozprávať."
ja celkom chápem čo hovoríš a občas si sama povzdychnem:svatá prostota.......hlavne po večerných správach.......
@normalkomar suhlasim aj ked poznam par pripadov ked to tak nie je
to s tým hĺbaním je aj môj problém :/ občas neviem pochopiť svoje myšlienkové pochody
presne, s tými dvoma ľuďmi je to umňa tak isto
@flemi
tak :/ občas som sám sebou zmatený
pridávam sa aj ja mám v hlave bordel
ja si to v detstve dáko nepamatám
nezabúdaj, že v krčmách po celej krajine sa preberá politika jedna radosť......a väčšina intelektuálov netrávi v krčmách práve dni a noci (dúfam)
takže už to, že ti záleží na vláde tejto krajiny je pozitívne
lebo niekto si myslí, že Boh/Ježiš/Mohammed sú ospravedlnením za všetko..........hoci opak je pravdou...........