Ako sa postaviť k alkoholizmu v rodine? - otec aj mama
zdravím všetkých. Má niekto skúsenosť s alkoholom v rodine, keď pije otec aj matka? U mňa je otec na tom až tak hlboko, že je z neho doslova žobrák, ktorý zbiera špaky a žobre peniaze od okoloidúcich. Liečiť sa nechce. Mama bola na liečení, už pri nás neb
a kolko máte so sestrou rokov? skor by som navrhoval odísť za mamou a tam sa jej pokúsiť pomôcť. Otec sa možno poučí, keď zostane sám... Na druhej strane sa ale môže ešte viac dotknúť dna.
Vypadnúť... to by bolo super. Ale 50000 e na nové bývanie nemáme A za ďalšie, sestra sa ide vydávať (vzhľadom k rodinnej situácii to bude len slávnostný obed v kruhu najbližších). Takže už sa nejak spoliehať na ňu nedá. Veď má svoj život. A ja mám tiež aj priateľa, plánujeme budúcnosť a všetko super, len najhoršie sú tie výčitky svedomia a ľútosť nad tým, že by som aj chcela pomôcť, ale už fakt neviem ako. Ale asi sa stým budem len musieť vysporiadať.
im už nepomožeš...moj otec pije tiež a je uplne žebrák..je mi ho luto, mam ho rada, ale pomoci mu neni, snažili sme sa pomoct cela rodina..nepomohlo ... ano, možeš dufat že všetko bude dobre, ale nebude.. bude lepšie ked sa zariadiš nejako sama a starat sa o seba jedine..
@milanstraka Ja mám v skutočnosti 23 a sestra 27. K mame ísť? V žiadnom prípade, nieje kam. A mama, keď už sme pri nej, nie je žiadne neviniatko v tejto veci. Pila už dlho. Je vypočítavá a len sa stále spolieha že za ňu niekto vyrieši všetko okolo
nastastie take skusenosti nemám .... ale najhorsie je na alkoholikoch ze si nie su ochotni priznat ze nimi su. skus sa poradit s nejakym psychiatrom kt sa venuje alkoholikom, mozno by ti vedel lepsie poradit
mal som takého starkého. bol krajčír a ked šil tak to bolo ok. lenže potom ho chytali obdobia ked pil aj mesiac vkuse a čím bolstarší tým boli dlhšie.
lenže on už pil od dávna. čo miotec vravel tak sa im stalo že sa v krčme doriadil aj na štedrý večer
bud ho nasilu priviazať doma alebo sa zmieriť. naši sa snažili. nosievali sme mu obed, volali ho ku nám bývať ale nešlo s ním pohnúť. až ked ochorel a už sa mal problém sám o seba postarať privolil ale do dvch mesiacov umrel
s mamou to isté. rozhovor nepomôže. buď sa musí stať niečo radikálne čo ich zmení alebo ostáva už len nechať to tak
ja to vidím tak, že by si to nemala ešte vzdávať. Vlastnú skúsenosť síce nemám a neviem si predstaviť ako ste so sestrou mohli takto prežívať celé detstvo, ale v zásade ste jediné kto im môže pomôcť. Keď sa na to vybodnete tak oni budú prakticky odpísaní...možno by si si to v budúcnosti vyčítala...
@ivanka00 v zásade platí, že ak svoj stav nechcú zmeniť oni, ťažko na tom niečo zmeníš ty. Musíš si uvedomiť, že oni sú tvoji rodičia, sú na svete min. o 20 rokov dlhšie a nie je dobré, aby si sa o nich starala ako o vlastné deti. Ak ťa o pomoc sami požiadajú, je to samozrejme iné, ale nech to znie akokoľvek "chladne", za ich život sú zodpovední oni sami a kým sa o nich bude okolie starať a robiť im ústupky, dovtedy to budú využívať a nič na sebe nezmenia... Nie nadarmo sa hovorí, že človek musí padnúť na úpné dno, aby sa spamätal.
A nepíšem to z hlavy, našťastie ani z vlastnej skúsenosti, ale preberali sme veľmi podobnú (v podstate ešte horšiu) situáciu s tímom psychoterapeutov a to, čo píšem sú ich rady pre dotyčného, koho sa to týkalo. Ak by si sa o tom chcela baviť viac, kľudne sa ozvi...
Fakt máš 28? Tak potom? To je ešte ten lepší prípad, ale tak, neviem sa do toho celkom vžiť, no, ja by som sa asi zabila, pravdu ti poviem, že tiež neviem, ako by som to zvládla, hlavne keby som bola ešte závyslá od rodičov (ako teraz)... ale ja by som to asi neriešila, čo ja viem... komu niet rady, tomu niet pomoci, nasilu ich nemôžeš dať na protialkoholické, no :/
Nevidím tu žiadne rady, tak skúsim ja poradiť. Alkoholizmus vačšinou vzniká kvoli depresiam a tiečasto vznikaju nedostatkom vitaminu B3, tak skus rodičom kupit Niacin(vitamin B3) a nech ho úživaju dlhšie(myslim ze minimalne 500-2000mg denne ked su už na tom tak zle). Posobi velmi dobre proti depresiam a relativne dobre sa tým lieči aj alkoholizmus, len doktor ti to nikdy nepredpiše ani ti o tom nikdy nepovie, lebo to má aj vačšinou pozitívny účinok a nemusia sa zbytocne vyhadzovat peniaze za rozne liečenia a drahych psychiatrov a podobne.
Hm poznám to veľmi dobre, tiež u oboch rodičov..a je to tak odmalička a stále je to horšie a horšie ... ale jediné pozitívum asi je že už si dospelá, takže proste môžeš odísť,aj keď nie vždy je kam to je jasné, ja mám 16 a ešte pekne 3 roky pokým dokončím školu a potom ďalšie roky čo sa zorientujem tak sa teším no...
neviem čo sa s tým dá robiť, ja to nejak trpím stále a stále, ale drž sa, raz bude po tom a nebudeš to riešiť
@mefistofel tak väcsiu kravinu som uz dlho nepocula - je to dnes asi v mode kopat do lekárov - skus si nieco precítat o etanole a co robi v organizme ... depresia moze byt spustacom preco zacne clovek pit , ak by niacin naozaj pomahal pri depresii, nevidim ako moze pomoct uz zavislemu od alkoholu (v takom pripade by mohol sluzit len ako ,,prevencia" proti depresii a moznemu alkolholizmu)
Je mi viac ako jasné, že ste sa o tom už pravdepodobne rozprávali, ale aj tak to tu musím spomenúť (keby náhodou). V prvom rade, vy ako ich dcéry ste to mali prebrať. Deti dokážu neskutočne pomôcť svojim rodičom. Je to všetko o komunikácií, už v začiatkoch trebalo riešiť, že ich nechcete vidieť v týchto stavoch a že o veľa môžu prísť. Minimálne to treba skúsiť aj teraz. Porozprávať sa s nimi (alebo v tomto prípade už len s mamou), riešiť to liečenie. V každom prípade jej dávať najavo, že Vám záleží na tom aby sa z toho dostala, aby sa všetko dostalo do starých koľají, že ju chcete vrátiť do života a pod. Z jej strany tam snaha určite je, ak už na liečení aj bola, len potrebuje cítiť podporu. Rodičia dokážu urobiť strašne veľa pre svoje deti. S tým ste sa ešte nestretli?
Depresia je psychologickým javom a tak si nie som istá či by také niečo ako vitamín B3 mohol pomôcť, ale samozrejme to neodsudzujem a je to možné, len som sa s tým nikde nestretla.
Ak jej však pomôcť už nevieš alebo jednoducho nevládzeš, tak máš jedinú možnosť, nakoľko máš 23 môžeš a vlastne musíš začať nový život. Viem, že sa mi to strašne ľahko píše, ale jednoducho nájsť si prácu alebo vypadnúť do zahraničia, na začiatok nejaký podnájom a predsa keď máš priateľa a plánujete budúcnosť, tak aj na ten podnájom budete dvaja. Dá sa to zvládnuť. Treba chcieť.
Obe cesty sú ťažké a dlhé ... Je to len na tebe. Prajem Ti veľa šťastia
@keylie ja nekopem do lekárou, len do liekov , Videl som pekné štatistiky o tych liekoch okrem ineho, tak napriklad na svete zomrie viac ludi na vedlajšie účinky liekov ako na rakovinu a ine civilizacne choroby. štatistika sa brala len na lieky riadne predpísane a brané podla manuálu, a žiadne predávkovanie.
@keylie najčastejsie depresie vznikaju z nedostatkom niektorych vitaminou a mineralou. A videl som pekné štúdie o tom ako tento niacin dokaze človeka priam až vyliečit z depresie a v tom bol aj použitie toho vitaminu na alkoholikou a malo to úplne nečakaný vysledok, jednoducho povedane ludia prestali piť sami od seba, bez toho aby boli na roznych odvykacich kúrach. pripadne tento vitamin je obsiahnutý najme v zelenine(hrach), orechoch, v hovadzia pečen, káva.
prípadne "prozak" sa hovori ze je proti depresiam, ale ma tolko vedlajsich ucinkou, že niektore sposobuju aj smrť, ale na to mam jedno riešenie, namiesto toho lieku si dať 1-2 hrste kešu orieškou je to približne to iste ako ten liek, len neobsahuje tie škodliviny.
Ešte dodatok: pravdupovdiac síce vačšina týchto doktorou čo robili podobne pokusi boli diskreditovany s farmaceutickymi spoločnostami, ale tak oni liečili rakovinu s 50-60% vyliečených pacientou bez ďalšich neskoršich problemou, a chemoterapia nema ani 30% a vačšina z nich zomrie do 1roka od "vyliečenia". A to oni liečili len velkými dávkami vitaminou a zeleniny.
Takú skúsenosť nemám....Ale viem že keby to boli moji rodičia tak by som nemalo to srdce sa na to vykašlať....Možno aj hej , ale potom by som mala neskutočné výčitky svedomia....Správne ti poradiť podľa mňa tuto nevie nikto...Nevieme o životnej situácii tvojich rodičov o ich povahe a o možnom dôvode prečo pijú..Ale rozhodne sa na nich nevykašli aspoň na mamu nie
Hlavne buď silná a nemaj výčitky...doterez si sa snažila a chcela im pomôcť nič zlé si nerobila a neni to tvoja chyba že neprestali piť.
Včera som bola odviezť otca na liečenie. Či to bude mať nejaký zmysel to fakt neviem, ale keby som to neurobila, žila by som vo výčitkách, že som pre ňho ani nepohla prstom. Teraz je to na ňom. Čo sa týka mamy, tak pije. Aj po liečení. Navrhla som jej ešte ďalšie liečenie, ale odmietla, že ona sa z toho už nejak dostane. Ale viem, že nedostane, lebo taký abstinujúci alkoholik nesmie fakt ani privoňať. Čo bude s mamou, to neviem, ale ešte jej dám jednu šancu. Ak bude súhlasiť, ešte ju odveziem. Držte palčeky, všetci. Ďakujem
@mefistofel to nikto nepopiera ze niacín a jeho nedostatok mozu viest k poruchám- písal si ze lekár ti ho schválne nepredpíse lebo vie ze je dobrý - to je to kopnutie si - a predstav si ze poznám clvoeka kt mu ho predpísali. nie vzdy depresia vzniká z nedostatku niacínu ... mas o nom tomto vitamine písane aj tu napr » www.zdravie.sk/sz/content/85-1... , a uzivala som ho aj asi aj ja vrámci B-komplexu ked sommala problemy s ustnymi kutikmi.a nie kazdy depresívny clovek je aj alkoholik. a nie kazdy alkoholik bol dperesívny , a po druhe alkoholici sa vyznacuju tým ze nerpíjamaju potravu , a preto vznika u nich karencia bilekovinová aj vitamínová - a samozrejme pri liecbe sa to musi upravit. a nie kazdy alkoholik bol depresívny , aj ked depresia sa pri alkoholizme moze objavit, vplyvom tejto karencie asi (nie som v tomto odbornik )ale zjednodusit to ze alkoholikovi staci davat niacín sa mi zda prichytene za vlasy. Dva systémy centrálnej nervovej sústavy – GABA – ergný a glutamátergný sú za normálnych okolností v rovnováhe. Jednorazové použitie alkoholu pôsobí tlmivo na glutamáterný systém. Pri dlhodobom požívaní sa organizmus bráni útlmu tým, že zvýši produkciu glutamátu. Tým sa síce obnoví rovnováha, ale už pri zvýšenej funkcii glutamátergného systému a pri zvýšenom prijme alkoholu. Vtedy vzniká závislosť. Jedinec si uvedomuje, že má pudenie užívať alkohol. - mozes si o tom aj precítat na » whqlibdoc.who.int/publications/20... str. 70 mechanizmus posobenia
alkoholizmus je tak zavazny stav ze povazujem za bludne tvrdit ze na to existuje riesenie zazracnym prutikom a velku mieru v liecbe zohrava prave psychoterapia a skupinová terapia
k tomu ostatnému - to vsetko som uz pocula ale toto s tym alkoholom bola ceresnicka na torte. je jasne ze fasrmaceutickemu biznisu nejde o nase zdravie a mozno brzdi niektore objavy, to pripustam. ale k Tvojim statistikám- ze zomrie viac ludi na lieky ako na choroby- logicky ked to zoberes zvysok sa vyliecil a nezomrel a zomreli teda len ti u kt sa bohuzial prejavili neziaduce ucinky - chelo by to porovnat s umrtnostou aka bola pred uzivanim liekov aby takato statistika mohla aj o niecom hovorit. a iba na okraj v mojej rodine je clovek ktoreho vyliecil onkopriemysel, ... a nemozem tvrdit ze lekrári kt liecisa ludi chemoterapiou by boli taky ako tvrdis- prave naopak , su velmi obetaví a ludský- aj ked je moznost ze vo velkom zákulisí niekto nieco brzdí
@mefistofel teda nie ty tvrdis ale rozny ludia kt propaguju svoju alternatívnu liecbu a lekarov vykresluju ako ludi kt chcu ludom naschval spravit zle. no a este psychofarmaka mi tiez moc nevonaju, aj ked v niektorých velmi akútnych prípadoch su dobre, len to dlhodobe uzivanie myslim nic neriesi
@keylie nie, nie, oni nevykresluju doktorou zle, len hovorili o farmaceutickych spoločnostiach pravdu. Doktor je dobrý človek a je nutný a potrebny. ale Tak už len napriklad, v USA kde štát ovládaju tieto spoločnosti tak tam presadili zakon, že doktor nemože liečit vitaminmy, aj keď majú lepši účinok. A ani v škole sa o strave, vitamínoch a mineraloch poriadne doktory neučia.
A zle som sa vyjadril keď som si prečital čo som napisal, oni to nepredpisuju nie preto lebo by to pomahalo, ale hlavne preto lebo si to musi človek sám zacvakat a vačšinou je to aj v lekarni len na objednávku za niekolko dní. a ani to neni podla tých noriem čo može predpísať doktor. A ja som nepovedal na doktorou ani kriveho slova, len tie spoločnosti kritizujem.
nemám skúsenosť, síce môj oco si niekedy vypije (ale nie príliš), ale on je potom taký srandovný... ešteže máš sestru, to je pravda vždy lepšie, ak máš u niekoho oporu, ako by si sa mala trápiť sama držím palce
ja som mal podobnú situáciu keď som mal 5-9 rokov býval som s oboma rodičmi a obi dvaja pili. častokrát som si musel robiť jedlo, chystať sa do škôlky, školy a aj nakupovať. rodičia sa stále hádali až sa nakoniec rozviedli a ja som ostal bývať s otcom pretože mama vtedy nemala podmienky na ubytovanie seba (nie ešte aj mňa). teraz žijem s otcom aj babkou, mama sa už pravdepodobne vyliečila (bola na protialkoholickom a keď som ku nej išiel na prázdniny nepila vôbec) ale otec stále nie. pije keď má volno a vtedy uráža babku aj mňa. babku už aj dokonca fyzicky napadol. rozmýšľam že sa asi presťahujem k mame. mimochodom držím palce aby sa to u vás nejako poriešilo
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
Ale skús pomôcť aspoň mame , dotiahni ju na liečenie.
Vlastne aj otca ,ale z toho čo píšeš neviem či by to v jeho prípade nebolo zbytočné.
A hlavne držte pri sebe pevne so sestrou.
inac uz len cakam kedy sem vyblije nejaky birdzak duchaplny nazor...lebo tu uz ludia ine ako do p.... posielat nevedia....
Asi toľko...
lenže on už pil od dávna. čo miotec vravel tak sa im stalo že sa v krčme doriadil aj na štedrý večer
bud ho nasilu priviazať doma alebo sa zmieriť. naši sa snažili. nosievali sme mu obed, volali ho ku nám bývať ale nešlo s ním pohnúť. až ked ochorel a už sa mal problém sám o seba postarať privolil ale do dvch mesiacov umrel
s mamou to isté. rozhovor nepomôže. buď sa musí stať niečo radikálne čo ich zmení alebo ostáva už len nechať to tak
neviem čo sa s tým dá robiť, ja to nejak trpím stále a stále, ale drž sa, raz bude po tom a nebudeš to riešiť
Depresia je psychologickým javom a tak si nie som istá či by také niečo ako vitamín B3 mohol pomôcť, ale samozrejme to neodsudzujem a je to možné, len som sa s tým nikde nestretla.
Ak jej však pomôcť už nevieš alebo jednoducho nevládzeš, tak máš jedinú možnosť, nakoľko máš 23 môžeš a vlastne musíš začať nový život. Viem, že sa mi to strašne ľahko píše, ale jednoducho nájsť si prácu alebo vypadnúť do zahraničia, na začiatok nejaký podnájom a predsa keď máš priateľa a plánujete budúcnosť, tak aj na ten podnájom budete dvaja. Dá sa to zvládnuť. Treba chcieť.
Obe cesty sú ťažké a dlhé ... Je to len na tebe. Prajem Ti veľa šťastia
@keylie najčastejsie depresie vznikaju z nedostatkom niektorych vitaminou a mineralou. A videl som pekné štúdie o tom ako tento niacin dokaze človeka priam až vyliečit z depresie a v tom bol aj použitie toho vitaminu na alkoholikou a malo to úplne nečakaný vysledok, jednoducho povedane ludia prestali piť sami od seba, bez toho aby boli na roznych odvykacich kúrach. pripadne tento vitamin je obsiahnutý najme v zelenine(hrach), orechoch, v hovadzia pečen, káva.
prípadne "prozak" sa hovori ze je proti depresiam, ale ma tolko vedlajsich ucinkou, že niektore sposobuju aj smrť, ale na to mam jedno riešenie, namiesto toho lieku si dať 1-2 hrste kešu orieškou je to približne to iste ako ten liek, len neobsahuje tie škodliviny.
Ešte dodatok: pravdupovdiac síce vačšina týchto doktorou čo robili podobne pokusi boli diskreditovany s farmaceutickymi spoločnostami, ale tak oni liečili rakovinu s 50-60% vyliečených pacientou bez ďalšich neskoršich problemou, a chemoterapia nema ani 30% a vačšina z nich zomrie do 1roka od "vyliečenia". A to oni liečili len velkými dávkami vitaminou a zeleniny.
Hlavne buď silná a nemaj výčitky...doterez si sa snažila a chcela im pomôcť nič zlé si nerobila a neni to tvoja chyba že neprestali piť.
tu mas nieco o zavislosti » www.zavislosti.webovka.eu/alko.html...
plus o liecbe kde je zahrnutá aj vitaminoterapia » www.alkoholizmus.info/liecba-alkoholi...
alkoholizmus je tak zavazny stav ze povazujem za bludne tvrdit ze na to existuje riesenie zazracnym prutikom a velku mieru v liecbe zohrava prave psychoterapia a skupinová terapia
k tomu ostatnému - to vsetko som uz pocula ale toto s tym alkoholom bola ceresnicka na torte. je jasne ze fasrmaceutickemu biznisu nejde o nase zdravie a mozno brzdi niektore objavy, to pripustam. ale k Tvojim statistikám- ze zomrie viac ludi na lieky ako na choroby- logicky ked to zoberes zvysok sa vyliecil a nezomrel a zomreli teda len ti u kt sa bohuzial prejavili neziaduce ucinky - chelo by to porovnat s umrtnostou aka bola pred uzivanim liekov aby takato statistika mohla aj o niecom hovorit. a iba na okraj v mojej rodine je clovek ktoreho vyliecil onkopriemysel, ... a nemozem tvrdit ze lekrári kt liecisa ludi chemoterapiou by boli taky ako tvrdis- prave naopak , su velmi obetaví a ludský- aj ked je moznost ze vo velkom zákulisí niekto nieco brzdí
A zle som sa vyjadril keď som si prečital čo som napisal, oni to nepredpisuju nie preto lebo by to pomahalo, ale hlavne preto lebo si to musi človek sám zacvakat a vačšinou je to aj v lekarni len na objednávku za niekolko dní. a ani to neni podla tých noriem čo može predpísať doktor. A ja som nepovedal na doktorou ani kriveho slova, len tie spoločnosti kritizujem.