Čavte, prosím vás vedel by mi niekto poradiť ako mám riešiť goniometrické funkcie napr na príklade že : sin(-16/3pí). Ak áno dajte mi prosím vedieť. moc moc vám Ďakujem.
sin, cos je iba funkcia. taka krabicka, do ktorej ak das cislo, vypluvne ti vacsinou ine cislo.. a co je dolezite.. ak jej das rovnake cislo ako predtym, tak ti vzdy vypluvne to iste cislo ako predtym..
a potom si treba uvedomit iba tu rovnost. ze ak je tam ze sa rovna "=", tak to znema ze vypluvnute cislo na jedne strane sa rovna vypluvnutenu cislu na druhej strane.
druha mocnina je tiez funkcia, ktora pluve druhe mocniny. aj jej das n, tak ono ti vypluvne n na druhu.
pozri... my sme sa na stredne museli naspamat naucit tuto tabulku:
a ak sme dostali takyto divny zlomok, upravili sme to, kedze sme vedeli, ze tieto funkcie su periodicke s periodou 2PI (sin2PI = sin 4pi = sin 8pi atd)....
@neviemto len si ujasny, co je tie krabicky a co tie vysledne cisla, vo vseobcnosti, v kazdej funkcii ktoru poznas a ked si uvedomis, ze tie vysledky sa maju rovnat, tak je to jednoduche..
krabicka plus: a + b = nejake vysledne cislo, napr. 3 + 8 a krabicka vypluje 11
krabicka nasobenie a*b = ...
krabicka mocnina a^n (a na n-tu) = ...
krabicka logaritmus log a pri zaklade b sa = ...
krabicka sinus sin x = ..
len s tym rozdielom, ze na krabicky sinus su pre netrivialne cisla tabulky alebo dnes kalkulacky)
najtazsie je zistit, ze co je ta krabicka. keb mas nejaky priklad, kde nebudes vediet, co je krabicka, tak ti poviem, aka je tam postupnost krabiciek. samozrejme, krabicky mozes skladat do seba
nevadi, na 5 sekund nepochopis, co som napisal. kludne to cital 5 minut ale daj tomu 5 minut a rozmyslaj pri tom. inac nemas sancu
@neviemto kazda krabicka je funkcia.. teda aj vsetky goniometricke funkcie.. cele to iba o tom, ze das jej zozrat nejake cislo, ona nieco pochrume a vypluvne nejake, vacsinou ine cislo..
vymyslime si funkciu, nech sa vola id a funkcia id pre kazde cislo vrati to iste cislo, ktore jej prislo. teda id x = x..
mozes si aj krabicku dvojnasobok, ktora pre kazde cislo vrati jeho dvojnasobok..
@neviemto no to nie je ani rovnica, to je iba krabicka. mas krabicku sin a das jej cislo (-16/3)PI
To cislo nie je velmi pekne, tak daj smelo od kalkulacky. V tabulkach asi ta hodno ta nebude. Keby si chcel hladat tabulkach, tak mozes vyuzit periodickost sinusu, ktora ma periodu 2PI, co znamena, ze sin x = sin (x + 2PI). teda mas ze sin(-16PI/3) = sin(-16PI/3 + 2PI) = sin(10PI/3) coho vysledok sa uz da najst aj v tabulke, ak co je nejakych 0.3333 *3.141592 / 3 = 0.1111 * 3.14159 a to uz neviem zhlavy, tak nech sa rovna nejakemu B. no a sin B = ... to uz najdes v tabulkach, lebo sinus v tabulkach je v internvale od nuly po 2PI. viac hodnot nema zmysel, kedze sa opakuju do nekonecna
@carp funkcia je abstrakny pojem. pride mi jednoduchsie pochopitelne, ze hodis nieco do krabicky a ona nieco vypluje ako ak funkcia f: A x B -> A co doslova vravi to, ze na vstup funkcia f prijma dvojicu cisel (a,b), kde a je z mnoziny A, b je z mnozny C a vysledok bude zas nieco c zmoziny A.
znama, ked doucovala jednu vysokoskolacku, tak zistila, ze, ona nevie, co znamena v rovnici premenna x. premena x je tiez abstrakny pojem.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
» sk.wikipedia.org/wiki/Goniometri...
a potom si treba uvedomit iba tu rovnost. ze ak je tam ze sa rovna "=", tak to znema ze vypluvnute cislo na jedne strane sa rovna vypluvnutenu cislu na druhej strane.
druha mocnina je tiez funkcia, ktora pluve druhe mocniny. aj jej das n, tak ono ti vypluvne n na druhu.
nie je to nic tazke.. iba dalsia funkcia
a kosh to myslíš kalkulačku? vieš ja som jebol s matiky som druhák na strednej a mne tam moc kalkulačka nepomôže... :/ :/
a ak sme dostali takyto divny zlomok, upravili sme to, kedze sme vedeli, ze tieto funkcie su periodicke s periodou 2PI (sin2PI = sin 4pi = sin 8pi atd)....
moja dobrá rada znie: zaplať si doučko
indiemichelle no kej to tak pekne vieš tak sa podel so mnou o tvoje skusenosti..
krabicka plus: a + b = nejake vysledne cislo, napr. 3 + 8 a krabicka vypluje 11
krabicka nasobenie a*b = ...
krabicka mocnina a^n (a na n-tu) = ...
krabicka logaritmus log a pri zaklade b sa = ...
krabicka sinus sin x = ..
len s tym rozdielom, ze na krabicky sinus su pre netrivialne cisla tabulky alebo dnes kalkulacky)
najtazsie je zistit, ze co je ta krabicka. keb mas nejaky priklad, kde nebudes vediet, co je krabicka, tak ti poviem, aka je tam postupnost krabiciek. samozrejme, krabicky mozes skladat do seba
nevadi, na 5 sekund nepochopis, co som napisal. kludne to cital 5 minut ale daj tomu 5 minut a rozmyslaj pri tom. inac nemas sancu
vymyslime si funkciu, nech sa vola id a funkcia id pre kazde cislo vrati to iste cislo, ktore jej prislo. teda id x = x..
mozes si aj krabicku dvojnasobok, ktora pre kazde cislo vrati jeho dvojnasobok..
a mas vysledok jak to malo vyjst? mne to vyslo -sin 1/3 Pí
pí má 360° tak dáš 16/3 čo sa rovná 5 zatým máš pí čiže 5.pí , čiže to je 5.360°no a zvyšok je 1/3 a to jedna je tiež pí takže pí/3 finíto
všeobecne sú dané periody 180° A 360° záleží či ide o cosinus , sinus , tangens , cotangens §
potom je aj podobny priklad ale opačny kde ti to vide iba v stupnoch ale stým ti to pliesť nebudem pokial nevieš len tento
To cislo nie je velmi pekne, tak daj smelo od kalkulacky. V tabulkach asi ta hodno ta nebude. Keby si chcel hladat tabulkach, tak mozes vyuzit periodickost sinusu, ktora ma periodu 2PI, co znamena, ze sin x = sin (x + 2PI). teda mas ze sin(-16PI/3) = sin(-16PI/3 + 2PI) = sin(10PI/3) coho vysledok sa uz da najst aj v tabulke, ak co je nejakych 0.3333 *3.141592 / 3 = 0.1111 * 3.14159 a to uz neviem zhlavy, tak nech sa rovna nejakemu B. no a sin B = ... to uz najdes v tabulkach, lebo sinus v tabulkach je v internvale od nuly po 2PI. viac hodnot nema zmysel, kedze sa opakuju do nekonecna
vyslo nam to rovnako,to je super
@neviemkto za postup mozem rucit ale pocitac neviem dodnes, teda moze tam byt nejaka aritmeticka chyba..
jeah,toto boli 1tky zadarmo
len nechápem čo tu splieta za čísla @kosh
tie krabicky som nepochopila ale nevadi,kazdy si rata ako vie
cislo PI je iracionalne, nekonecne dlhe a zacina 3,141592...
» cs.wikipedia.org/wiki/Pí_(čís...
ja pocitam v realnych cislach (tusim, v tie su aj v tabulkach) a ty pocitas v stupnoch.
tak sa prevadzaju radiany na stupne a naopak.. » cs.wikipedia.org/wiki/Radián...
ono je to o tom istom, iba ina mierka. podla toho, ci pouzijes klasicky graf ako som pouzil ja, alebo pouzijes jednotkovu kruznicu aku si pouzil ty
ok, uz som ticho
znama, ked doucovala jednu vysokoskolacku, tak zistila, ze, ona nevie, co znamena v rovnici premenna x. premena x je tiez abstrakny pojem.