Ahojte, máte nejaké rady/typy, ako sa skutočne zlepšiť v cudzom jazyku?
AJ sa učím už vyše 10 rokov, no progres som mal až posledný rok, keď som začal cudzí jazyk aktívne používať. Mám ale pocit, že teraz stagnujem a neviem, ako na zlepšenie.
podľa mňa je jedno, koľko sa jazyk "učíš", naučíš sa ho naozaj dobre len vtedy keď budeš nútený v ňom denne komunikovať, preto chcem ísť aspoň na čas niekam do zahraničia, lebo mám pocit, že napriek tomu že čítam anglické knihy (no zasa nie nič extranáročné), pozerám filmy, komunikujem aspoň cez internet, a.t.ď. som na angličtinu stále strašný debil
@forte Zdielam názor,naučíš sa ju resp. v tvojom prípade zdokonalíš sa na najvyššiu úroveň len tým,že budeš každý deň v anglickom prostredí,a budeš nútený komunikovať len po anglicky. Pobyty v zahraničí sú na toto asi najlepšie riešenie
@forte Som nútený AJ denne používať, 4 hodiny v práci + možno ďalšie 4 hodiny, keď som večer na pive s kamošmi, ktorí po slovensky nerozumia.
No ten jazyk sa mi aj tak nezlepšuje. V práci je to väčšinou o tom istom, formálna angličtina + zopár odborných slovíčok, no komunikuje sa väčšinou o tom istom.
Na pive s kamošmi je zase veľmi neformálna angličtina, kecáme o všeličom, no naše jazykové schopnosti sú približne na rovnakej úrovni. Robíme veľa chýb a ak občas použijem nejaké odbornejšie slovíčko, tak sa stane, že mi nerozumia. (prípadne ak sa bavíme o nevšednej téme - zvieratá, varenie, atď...)
A žiaľ, nemám pocit, že ak by som komunikoval v AJ viac, nejako by sa to zlepšilo
@koprdil v prvom rade si uvedom že tieto C1/C2 veci sú len orientačné a umelo vytvorené kritéria. Ako je písané vyššie, najlepší je pobyt v zahraničí , ale ani to nie je všeliek, pretože nato aby si zvládol cudzí jazyk/ cudzie jazyky až na tu pomyselnú C2jku potrebujes aj talent , mechanicka drina ta tam nedostane
@koprdil veď presne toto že aj ja pri komunikácii stále dookola používam len istý typ viet/fráz a proste mám pocit že zlepšenie inak ako pobytom medzi angličanmi nedosiahnem
A trosku investovat a zaplatit si kurz ta nenapadlo? Ja som tak chodila skoro rok a niezeby som predtym nebola dobra v angline, ale pravidelne "preberanie"/opakovanie gramatiky, ucenie sa novych slovicok a precizovanie "skills", testovanie...mi rozhodne pomohlo. Na C1 uz mam certifikat.
ja uplne nesuhlasim s @1 . Mam CAE uroven C1 a v anglickom prostredi som stravila vzdy tak tyzden dokopy. ako ano, mne to slo lahko ked som chodila na bilingval, ale vnimam to tak, co mi potvrdili i profesori, ze nie je anglictina ako anglictina. vies, ked komunikujes s ludmi v anglictine, tak je to vacsinou taka velmi bezna anglictina, malo slovnej zasoby, casov a tak. a to ti samozrejme moze pomoct, ale podla mna nie az tak velmi. ako ano rozhovoris sa a tak, ale ked sa chces prepracovat na C1 tak musis robit i ine veci... lebo ono, sa hovori, ze anglictina je jazyk, kedy sa lahko dostanes na zakladnu uroven a potom sa len velmi tazko dostavas dalej.... ale tak samozrejme da sa to len nebud moc optimisticky, C2 native je dost optimizmu podla mna .D zas ako, nehovorim, ze sa neda, poznam takych ludi.
Pocuvaj radio BBC, ot nas nutili v skole, a velmi vela citaj, potrebujes si rozsirit slovnu zasobu. ked budes pozerat veci v anglictine je to tiez fajn ale tiez vacsina veci nema nejaky zlozity jazyk.
ja neviem ja to asi vnimam z toho hladiska co mne bolo treba na CAE co asi robit nechces, no , ale tak to je moj pohlad teda
@ssnehulienka Presne, úplne si to vystihla. Komunikovať s ľuďmi po anglicky je fajn, naozaj mi to moc pomohlo a angličtina sa mi veľmi rýchlo zlepšila. No už sa zlepšovať prestalo
Ja napr. s nimi nemôžem dokonca ani používať nejaké krajšie slovíčka, lebo by sme si nerozumeli. Neviem, s native speakermi je to možno iné, no tých ale moc nepoznám.
To BBC rádio skúsim, no len ako sa poznám, nebude ma to baviť a dlho s tým nevydržím Rovnako je to aj s čítaním.
Počúvam nejaké podcasty, prípadne čítam odborné knihy v AJ, no aby ma to bavilo, musím si vyberať len témy, ktoré ma zaujímajú a túto slovnú zásobu mám fajn. No s ostatnými témami to tak ľahko nejde.
Inak súhlasím aj s vami ostatnými, že pobyt v zahraničí je fajn. Len to teraz nejako nestíham, chystám sa síce na erazmus, no nie do anglicky hovoriacej krajiny. A myslím, že tá angličtina bude presne o tom istom, ako aj tu
@forte No ja keby, že čítam knihy, pozerám filmy v angličtine a diskutujem cez net s niekým po anglicky....tak som frajer Tak čo sa sťažuješ ! Učím sa ale cez imitum program a ide to celkom v pohode. Páči sa mi, že sa nemusím nič biflovať ako gramatiku a tak... » www.anglictina-bez-biflovania.sk/anglictina-pre-...
Ahoj ja sa učím cez metódu Imitum : » www.imitum.com/efektivna-metod... pri učení mi veľmi pomohla. Ale záleží asi aj natom ako dobrý speaker si. Možno ak si na vysokej úrovni už nebude táto metóda pre teba tak prínosná.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
No ten jazyk sa mi aj tak nezlepšuje. V práci je to väčšinou o tom istom, formálna angličtina + zopár odborných slovíčok, no komunikuje sa väčšinou o tom istom.
Na pive s kamošmi je zase veľmi neformálna angličtina, kecáme o všeličom, no naše jazykové schopnosti sú približne na rovnakej úrovni. Robíme veľa chýb a ak občas použijem nejaké odbornejšie slovíčko, tak sa stane, že mi nerozumia. (prípadne ak sa bavíme o nevšednej téme - zvieratá, varenie, atď...)
A žiaľ, nemám pocit, že ak by som komunikoval v AJ viac, nejako by sa to zlepšilo
progres v cudzom jazyku si mozno davnejsie nezaznamenal, ale regres v tom slovenskom je zjavny
u mna je to tak s tou anglictinou... blbe je, ze ja mam tiez v praci dost vela zahranicnych, a uz sa im neviem ani vyhybat
Pocuvaj radio BBC, ot nas nutili v skole, a velmi vela citaj, potrebujes si rozsirit slovnu zasobu. ked budes pozerat veci v anglictine je to tiez fajn ale tiez vacsina veci nema nejaky zlozity jazyk.
ja neviem ja to asi vnimam z toho hladiska co mne bolo treba na CAE co asi robit nechces, no , ale tak to je moj pohlad teda
Ja napr. s nimi nemôžem dokonca ani používať nejaké krajšie slovíčka, lebo by sme si nerozumeli. Neviem, s native speakermi je to možno iné, no tých ale moc nepoznám.
To BBC rádio skúsim, no len ako sa poznám, nebude ma to baviť a dlho s tým nevydržím Rovnako je to aj s čítaním.
Počúvam nejaké podcasty, prípadne čítam odborné knihy v AJ, no aby ma to bavilo, musím si vyberať len témy, ktoré ma zaujímajú a túto slovnú zásobu mám fajn. No s ostatnými témami to tak ľahko nejde.
Inak súhlasím aj s vami ostatnými, že pobyt v zahraničí je fajn. Len to teraz nejako nestíham, chystám sa síce na erazmus, no nie do anglicky hovoriacej krajiny. A myslím, že tá angličtina bude presne o tom istom, ako aj tu