Zdravím. Vedel by mi tu dakto poradiť, kde a čo by som sa mal učiť keď chcem zvládnuť PHP, v xhtml a css viem robiť celkom slušne, ale moju prácu ktorú budem mať na soč by som mal urobiť aj dynamicku tj v PHP & Mysql. Takže ak má niekto dajaké dobré rady
@2 ono to je písané skôr ako otázka pre programátorov, pretože potrebujem pomoc. Veď som to zaradil do správnej kategórie. a @1 akú knihu odporúčaš ? (opensource skripty mám dajaké stiahnuté na hdd)
@9 kamoš si na tom zarába, ale tak ja sa nejako moc necítim na programovanie, len keď som si vybral praktickú maturitu (tj aj SOČ) z internetovej stránky tak to musím ako-tak zvládnuť, a mám na to asi tak 2-3 mesiace... blbý 4 ročník
btw 2-3 mesiace ? to by si mohol zhladnut...ja som sa naucil ako tak ccs behom dvoch dni...akoze nie uplne vsetko ale pochopil som jeho princip, to je zaklad...
php, rovnako ako HTML a CSS atď, sú "otvorené" technológie (možno to nie je oficiálny výraz, ale sedí na ne), tzn sú v podstate opensource (povedať to o html je divné, ale je to vlastne tak).
no ale v praxi to znamená, že najlepší spôsob ako sa o nich učiť sú ich oficiálne stránky.
pre html, css a javascript je to www.w3schools.com (kde je tuším aj pár tutorialov pre phpčko, ktoré ti môžu do začiatku celkom pomôcť), a pre PHP je to www.php.net, kde síce tutorialy príliš nenájdeš, ale je tam komplet popis všetkých funkcií, a ako sám pochopíš, keď vieš základnú syntax PHP, tak popis funkcií je všetko čo potrebuješ.
jo, a ešte budeš potrebovať regulérny server, lebo PHP je server-side skriptovací jazyk, takže by si si mal niečo také nainštalovať, a spolu s tým aj MySQL. odporúčam XAMPP, lebo snažiť sa nainštalovať Apache, MySQL a PHP manuálne a nakonfigurovať ich aby fungovali, je na vraždu, hlavne keď si začiatočník, takže www.apachefriends.org, konkrétne » www.apachefriends.org/en/xampp.html... - čo je link priamo na stránku s downloadmi xamppu.
a ináč s phpčkom som začínal tak, že pôvodný admin zrušil jednu moju obľúbenú stránku, a nebol som jediný koho to naštvalo, tak ma napadlo že spravím niečo ako jej remake... nakódil som ho v priebehu týždňa, a učil som sa popri tom nielen php, ale aj html a css a javascript, lebo som ich nevedel, skutočne len základy... a aj to tak vyzeralo... jeden file z 2000 riadkami php kódu, žiadne objekty, divné funkcie, podivné html... ale vybil som si na tom všetky (alebo aspoň väčšinu) začiatočnícke chyby, takže podobný postup odporúčam kade chodím - vymysli si nejaký stredne veľký alebo aj veľký projekt - komunitný portál, alebo tak (neodporúčam webové hry na štýl webgame!), začni ho robiť, a uč sa za pochodu. A neboj sa nedokončiť ho, keď v polovici kódenia zistíš, že kód čo si napísal pred dvoma týždňami je odpad, tak to znamená že si pokročil, takže kľudne celý projekt zmaž, a začni ho robiť odznova, s novými znalosťami a skúsenosťami .
je to podľa mňa celkom dobrá metóda...
a keď budeš mať pocit, že tutorialy ti už nemajú čo dať, zožeň si knihy. Odporúčam takú že "Mistrovství v PHP5" od Andi Gutmansa, Stig Saether Bakkena a Derricka Rethansa, čo sú priamo aj ľudia ktorí za vývojom PHP stoja.
ten xampp odporucam... tiez na nom ficim a vsetko ide uplne hladucko nic lepsie nepoznam (nieje to len pre zaciatocnikov) pohodlna instalacia a je to opensource
@13 ďakujem za rady, projekt mám vymyslený, práve kôli nemu sa chcem a musím učiť php, xampp používam už dlho, lebo moja stránka beží už na php, len s tým mi pomáhal kamarát... a keď chcem projekt odovzdať ako maturitu, musím ho od znova celý prepracovať.. a navyše registrácia tam je robená cez globálne premenné,čiže nieje to bezpečné a to tiež musím celé prerobiť... a ono to je taký "mini- komunitný portál"
Ludia, ja mam o PHP secko, zatial wam staci ak si nainstalujete program WAMP SERVER(najdete to na googli) a potom vam dam aj odkaz na pdf subor, v ktorom je ako na PHP
@16@johnny89 - mini komunitné portály sú super, ja som tiež začínal vytvorením jedného takého
@17@darkgoth - človeče, o PHP je všetko na webe, keďže je to skoro opensource (minimálne teda freeware) technológia... tutorialy, kompletná referencia príkazov, všetko.
@18 hej, už mám preštudovanú jednu knižku viacmenej podstate chápem PHP (myslím štruktúru, ale ešte stále nedokážem nič spraviť) od zajtra ale začínam naplno makať, do začiatku januára musím to mať tak na 90% hotovo hádam stíham
Copyright (c) 2008 www.coders.me (Eduardo D. Sada)
Permission is hereby granted, free of charge, to any person obtaining a copy of this software and associated documentation files (the "Software"), to deal in the Software without restriction, including without limitation the rights to use, copy, modify, merge, publish, distribute, sublicense, and/or sell copies of the Software, and to permit persons to whom the Software is furnished to do so, subject to the following conditions:
The above copyright notice and this permission notice shall be included in all copies or substantial portions of the Software.
THE SOFTWARE IS PROVIDED "AS IS", WITHOUT WARRANTY OF ANY KIND, EXPRESS OR IMPLIED, INCLUDING BUT NOT LIMITED TO THE WARRANTIES OF MERCHANTABILITY, FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE AND NONINFRINGEMENT. IN NO EVENT SHALL THE AUTHORS OR COPYRIGHT HOLDERS BE LIABLE FOR ANY CLAIM, DAMAGES OR OTHER LIABILITY, WHETHER IN AN ACTION OF CONTRACT, TORT OR OTHERWISE, ARISING FROM, OUT OF OR IN CONNECTION WITH THE SOFTWARE OR THE USE OR OTHER DEALINGS IN THE SOFTWARE.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
nezarobim lebo to chcu iba dobry kamosi a odnich hadam peniaze pitat nebudem
ale uz sa mi rysuje par kseftikov
no ale v praxi to znamená, že najlepší spôsob ako sa o nich učiť sú ich oficiálne stránky.
pre html, css a javascript je to www.w3schools.com (kde je tuším aj pár tutorialov pre phpčko, ktoré ti môžu do začiatku celkom pomôcť), a pre PHP je to www.php.net, kde síce tutorialy príliš nenájdeš, ale je tam komplet popis všetkých funkcií, a ako sám pochopíš, keď vieš základnú syntax PHP, tak popis funkcií je všetko čo potrebuješ.
jo, a ešte budeš potrebovať regulérny server, lebo PHP je server-side skriptovací jazyk, takže by si si mal niečo také nainštalovať, a spolu s tým aj MySQL. odporúčam XAMPP, lebo snažiť sa nainštalovať Apache, MySQL a PHP manuálne a nakonfigurovať ich aby fungovali, je na vraždu, hlavne keď si začiatočník, takže www.apachefriends.org, konkrétne » www.apachefriends.org/en/xampp.html... - čo je link priamo na stránku s downloadmi xamppu.
a ináč s phpčkom som začínal tak, že pôvodný admin zrušil jednu moju obľúbenú stránku, a nebol som jediný koho to naštvalo, tak ma napadlo že spravím niečo ako jej remake... nakódil som ho v priebehu týždňa, a učil som sa popri tom nielen php, ale aj html a css a javascript, lebo som ich nevedel, skutočne len základy... a aj to tak vyzeralo... jeden file z 2000 riadkami php kódu, žiadne objekty, divné funkcie, podivné html... ale vybil som si na tom všetky (alebo aspoň väčšinu) začiatočnícke chyby, takže podobný postup odporúčam kade chodím - vymysli si nejaký stredne veľký alebo aj veľký projekt - komunitný portál, alebo tak (neodporúčam webové hry na štýl webgame!), začni ho robiť, a uč sa za pochodu. A neboj sa nedokončiť ho, keď v polovici kódenia zistíš, že kód čo si napísal pred dvoma týždňami je odpad, tak to znamená že si pokročil, takže kľudne celý projekt zmaž, a začni ho robiť odznova, s novými znalosťami a skúsenosťami .
je to podľa mňa celkom dobrá metóda...
a keď budeš mať pocit, že tutorialy ti už nemajú čo dať, zožeň si knihy. Odporúčam takú že "Mistrovství v PHP5" od Andi Gutmansa, Stig Saether Bakkena a Derricka Rethansa, čo sú priamo aj ľudia ktorí za vývojom PHP stoja.
držím palce
php.net
polopate-JPW
developer.sk
kosek.cz
@17 @darkgoth - človeče, o PHP je všetko na webe, keďže je to skoro opensource (minimálne teda freeware) technológia... tutorialy, kompletná referencia príkazov, všetko.
neobmedzene, kedykoľvek
a tu je mozne stiahnut navod: » rapidshare.com/files/174751221...
sexy alert box
Copyright (c) 2008 www.coders.me (Eduardo D. Sada)
Permission is hereby granted, free of charge, to any person obtaining a copy of this software and associated documentation files (the "Software"), to deal in the Software without restriction, including without limitation the rights to use, copy, modify, merge, publish, distribute, sublicense, and/or sell copies of the Software, and to permit persons to whom the Software is furnished to do so, subject to the following conditions:
The above copyright notice and this permission notice shall be included in all copies or substantial portions of the Software.
THE SOFTWARE IS PROVIDED "AS IS", WITHOUT WARRANTY OF ANY KIND, EXPRESS OR IMPLIED, INCLUDING BUT NOT LIMITED TO THE WARRANTIES OF MERCHANTABILITY, FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE AND NONINFRINGEMENT. IN NO EVENT SHALL THE AUTHORS OR COPYRIGHT HOLDERS BE LIABLE FOR ANY CLAIM, DAMAGES OR OTHER LIABILITY, WHETHER IN AN ACTION OF CONTRACT, TORT OR OTHERWISE, ARISING FROM, OUT OF OR IN CONNECTION WITH THE SOFTWARE OR THE USE OR OTHER DEALINGS IN THE SOFTWARE.