Sopel je zmes slz vynasanych slznymi kanalikmi do nosa a necistot zachycovanych pri vydychovani. Preco myslis, ze ked places, mas taky vlhky tekuty sopel?
jedine, co som sa dobre pobavila, ze tato diskusia je v Myty, zahady, sci-fi...co je sci-fi na soploch naozaj netusim, ale tato mierne svihnuta diskusia mi zlepsila naladu
v priedusnici mas take zvlastne bunky, ktore ti hlien jej prirodzeny hlien vlastne akoby vyhanaju hore trubicou, az kym pridu vyssie (predpokladam, ze do nosohltana), a tam sa delia. jedna polovica "putuje" do nosa. - dufam, ze si to teraz velmi nepletiem..
slzne kanaliky vedu no nosa, ale samotne slzy netvoria sople. nosom sa proste len odvadzaju.
ked slzy prídu do nosa tak sa zmiešajú s hlienom a vznikne riedky sopeľ. Ako máme hlien v prieduškách a ústach, tak i v nose. Ako ochrana, v zime by ti ten studený vzduch nos zničil, keby si nemal sopeľ
@0 - nosová sliznica produkuje hlien, ktorý je vlastne len hustá tekutina, slúžiaca zaprvé na zvlhčovanie samotnej sliznice a zadruhé na zachytávanie nečistôt vo vzduchu... tieto nečistoty (prach, tym, smog, a podobne) sa v hliene zachytávajú a zmiešavajú s ním, plus sa do toho ešte pridávajú slzy, keďže slzné kanáliky ústia do nosa (preto sú sople slané - nie že by som ochutnával, vždy mi to prišlo nechutné, ale je to tak), a celý tento mix je sopeľ. voilá!
@Charonsro mne uz boli hlava ked jeden vypijem tak pol litra-coje u mna bezne- tak po troch dnoch by si sa zblyznil z tej bolesti a medzitym by si sa aj 100 krat vysmrkal a lutoval by si to ze si nepil viac vody
no dobre takto ten soplik vznika a preco ho vylucujeme von ? ked je na to aby zachytaval necistoty? ak na to aby sme tie necistoty vylucili z tela tak preco ich nevylucujem z tela von aj v lete? hm?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
slzne kanaliky vedu no nosa, ale samotne slzy netvoria sople. nosom sa proste len odvadzaju.