Ako self-taught programátor si budeš musieť vedieť vygooglit oveľa oveľa zložitejšie veci ako “how to start programming”, čiže som ti dal tu najlepšiu radu, akú si vôbec mohol dostať.
ako hovori @notme ako potencionalny programator sa od teba bude ocakavat, ze budes vediet riesit problemy, fixovat chyby po sebe aj po inych, budes velmi zdatny v hladani novych veci a uceni sa ich. cize najst si nejaky kurz ci uz od learn2code, ktory su velmi znamy alebo zacnes s nejakou appkou, na YT, alebo zacnes pomaly zliepat kod pomocou stackoverflow... musis si najst vlastnu cestu.
@Padre557
da sa naucit vela, vsetko ma svoje ale. V zaciatkoch je velmi dobre mat niekoho, kto ta nasmeruje, poradi. Zalezi co s tym vsetkym chces robit. Ak sa tomu seriozne venovat, tak tomu budes muset obetovat seriozny cas a usilie, odporucam ist na vysku s danym zameranim.
V poslednej dobe mi casto chodia na pohovory ludia ktory maju niekolko rokov "praxe", ale velmi plytke porozumenie. Potom sa tazsie hlada robota aj v obore ako je IT. Vzhladom na zuvaly nedostatok ludi sa praca nast da vzdy, ale....
@1 zlý notmiak nechcel chudackovi buducemu bilgejtsovi poslat priamo link na bajny ten-jeden-spravny-resource-pre-zaciatocnikov ktory spolocnestvo rady vyvolenych self-taught programatorov zakerne schovava pred zaciatocnikmi.
muahahahahah
chlape, ak mas 20 a na tieto rady sa musis pytat na stranke typu birdz tak... no, nemam pre teba dobre spravy.
Osobne neodporúčam učiť sa z online kurzov. Ale je to každého osobná preferencia, skúsiť môžeš.
Na nejaké to pochytenie syntaxe zo začiatku áno ale potom by som šla inou cestou - napr. nejaké vlastné miniprojektiky, weby alebo aplikácie. V závislosti čo ťa viac láka.
@notme Ó kiežby takých ako si ty existovalo viac (bodaj by nie). Ja neviem načo existujú vôbec učitelia, nie? však keď dačo chcem si nájdi a zisti. Prístup akokeby si bol pánboh. V KAŽDEJ JEDNEJ OBLASTI (nie len v tej tvojej programátorskej oblasti) musí človek hlavne sám si veci zisťovať, lebo niekto ti môže pomôcť, niekto čo sa vyzná, alebo učiteľ, ale je to hlavne o samoštúdiu, nikto ti nenasype vedomosti do hlavy. Ale ty kokos, tvoj komentár je hodný 5ročného decka, absolútne arogantná reakcia, ego milión. Keby mali učitelia, popríade ľudia čo chcú tomu človeku pomôcť, taký prístup ako ty, tak aj to malé zrniečko motivácie čo tam je, zmizne. Kedysi nebol net, by som chcela vidieť ako krásne ´´lahko´´ si hocičo mohli vygoogliť v knihách. Neobraňujem síce tohto tu čo sa pýta na to, tiež by som sa na to asi nepýtala tu, ale googlila, na nete je kopu zdrojov o programovaní, ale tvoja reakcia je absolútne drzá.
@exactina tvoj hlúpy názor mi je ukradnutý rovnako ako jeho it skilly. Keď dakto nevie napísať 4 slova do googla, tak z neho programátor nebude. Howgh.
@notme a teraz mi povedz rozdiel v tom, keď si zadám do googlu "how to start programming" alebo sa opýtam "ako začať programovať" na birdz ? není to v v podstate to isté ?
@kevin a taktiež je určite lepšie keď nájdeš človeka, ktorý ti dokáže zodpovedať hocijakú otázku, ktorú potrebuješ takmer okamžite, ako sa prehľadávať niekoľkými linkami, to je predsa tiež vlastnosť programátora nie ? urobiť veci, čo najjednoduchšie, takže kroť smiech a zamysli sa
@notme ako keby nebolo jedno, či sa to opýtam sem, na nejakom fóre, alebo googlu, v podstate sa všade pýtam, zatiaľ, čo dôvodov na tvoju chybu môźe byť 100, tak to radšej prediskutujem s niekym, ako hľadať všetkých tých 100 dôvodov na googli
@adhak to bude tak za dva roky, môj. A tam moja kariéra ani zďaleka neskončí. Vidíš, keby si nebol sprostý a vedel používať Google, mohol si sa mat lepšie.
@notme ja sa nesťažujem, keď vidíš všetko šťastie sveta len vo výške platu, tak prosím, nebudem ti to brať a neviem, kde berieš, že sa mám zle, ale v pohode
1)Ak si nikdy predtym neprogramoval zacni s C-čkom, precitaj si knizku o nom, sprav nejake jednoduche programceky v c-cku, pretoze ostatne jazyky a sposob myslenia je podobny.
2)Potom si mozes precitat nieco o objektovo orientovanej paradigme. Je to sposob myslenia a programovania, ktory ma zjednodusit programatorovi pracu, kedze nepracuje s programom sposobom ktory je blizsi ludskemu mysleniu. Dobry jazyk na to je napriklad Java. V tej mozes programovat aj obycajne aplikacie aj webstranky. Java je zadarmo. Z platenych je alternativa C#. Na webstranky sa tiez da aj php, to by malo byt jednoduchsie a menej objektovo orientovane ako java, ale nerobil som s nim prilis.
3)Ak sa rozhodnes robit webstranky dobre je vediet aj javascript a nejake javascript frameworky(uz predpripravene kusy kodu v javascripte, ktore mozes pouzivat).
4)Nakoniec je tiez dobre vzdelavat sa v nastrojoch ktore podporuju efektivne programovanie zvladnut velke projekty a ich konfiguraciu. V jave(mozno aj inych) to su napriklad maven, gradle, ant, jenkins.
5)Vyvojove prostredia. To su tie ktore zgrupuju velke mnozstvo funkcii a napomocnych veci ak programujes projekt. Da sa povedat ze ak by program bol textovy dokument, potom vyvojove prostredie by bolo Microsoft Word. Word je to to co ti umoznuje efektivne pracovat s textom, vyvojove prostredie je to co ti umozni efektivne pracovat s programom. Pre javu(mozno aj ine) su to hlavne Eclipse, Intellij Ide, Netbeans
6)Velmi dolezite su tiez nastroje, ktore umoznuju pracu v timoch a spolocne programovanie ako subversion a cvs(content version system). Casto su sucastou vyvojovych prostredi.
7)Vo vseobecnosti by som ale povedal ze je mudre pozriet si ponuky prac pre programatorov a sledovat tam co pozaduju pre ake typy pozicii.
To mas ako taku velmi strucnu mapu na zaciatok. Vsetko ostatne by si si mal byt schopny dohladat sam v anglictine a urcite nie na teenagerskych portaloch Hlavne potrebujes velky mozog, dobru pamat, schopnost sustredit sa a schopnost ucit sa, trpezlivost a nenechat sa lahko psychicky unavit.
A pamätaj si, cim viac programujes, a vlasnte vo vseobecnosti silne rozmyslas, tym nudnejsi a odtrhnutejsi od realneho sveta budes, to je nevyhnutne Ak si uz teraz nudny tak je to velka vyhoda
@staphylococcus Jn, on. Akože odtiaľ potiaľ, ja si milerad dementne a primitívne zapicujem, ale už vo fóre mi stačilo na pol roka a on mi ešte ts napíše??
Pamätáš, Jak sme sa bavili o tom trollovani a ty si tam pištoľ ten obrázok a nakoniec sme sa nezhodli? Tak hej, viem, že za chuja som teraz ja, ale čo ti poviem, pobavil som sa na tom @etelnair
@padre557 iný ako samouk sa ani poriadne programovať nikdy nenaučí, lebo je to vec kde učenie sa a robenie veci je v podstate jeden a ten istý proces. a akokoľvek je človek inteligentný, ak nemá drive a schopnosť venovať tomu čas z vlastnej iniciatívy, žiadny učiteľ ani kurz to nemá ako vykompenzovať.
a neexistuje taká vec ako "dobrý hotový programátor", že má nejakú sadu znalostí čo z neho od tej chvíle čo ju má robia dobrého programátora. primárna vlastnosť dobrého programátora je že "ešte stále sa učí" - nové techniky, nové technológie, nové spôsoby premýšľania.
@padre557 ja som sa naucil programovat sam teda ked som bol maly mama mi kupila knizku podla ktorej som si na 486ke nakodil nejake hry v BASICu. potom prisiel pascal, C++ a desiatky dalsich jazykov ktore som sa uz naucil velmi rychlo. problem bol spociatku s novymi paradigmami (objektova, funkcionalna) ale nakoniec som im prisiel na chut. Ak sa chces naucit tak programuj nieco co ta bavi. proste skola hrou - najprv ma prednost prax a az potom si preluskaj teoriu a vela veci sa ti vyjasni.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
75 komentov
@Padre557
da sa naucit vela, vsetko ma svoje ale. V zaciatkoch je velmi dobre mat niekoho, kto ta nasmeruje, poradi. Zalezi co s tym vsetkym chces robit. Ak sa tomu seriozne venovat, tak tomu budes muset obetovat seriozny cas a usilie, odporucam ist na vysku s danym zameranim.
V poslednej dobe mi casto chodia na pohovory ludia ktory maju niekolko rokov "praxe", ale velmi plytke porozumenie. Potom sa tazsie hlada robota aj v obore ako je IT. Vzhladom na zuvaly nedostatok ludi sa praca nast da vzdy, ale....
muahahahahah
chlape, ak mas 20 a na tieto rady sa musis pytat na stranke typu birdz tak... no, nemam pre teba dobre spravy.
Na nejaké to pochytenie syntaxe zo začiatku áno ale potom by som šla inou cestou - napr. nejaké vlastné miniprojektiky, weby alebo aplikácie. V závislosti čo ťa viac láka.
NEFUNGUJE MI SERVER DO PICE!!!!!
Nefrfli.
Napísal presne to, čo napísať aj mal.
Tak čo, už ten rozdiel chápeš, či skúsim vysvetlit inak?
TODAY I LEANRE search query po anglicky v najvacsom vyhladavaci na svete je to iste ako sa to opytat po slovensky v malej komunite
Pri takýchto fórach ti ozaj z hĺbky srdca ďakujem, že si stvoril tento portál!
Z tohto som sa učil na ZŠ
2)Potom si mozes precitat nieco o objektovo orientovanej paradigme. Je to sposob myslenia a programovania, ktory ma zjednodusit programatorovi pracu, kedze nepracuje s programom sposobom ktory je blizsi ludskemu mysleniu. Dobry jazyk na to je napriklad Java. V tej mozes programovat aj obycajne aplikacie aj webstranky. Java je zadarmo. Z platenych je alternativa C#. Na webstranky sa tiez da aj php, to by malo byt jednoduchsie a menej objektovo orientovane ako java, ale nerobil som s nim prilis.
3)Ak sa rozhodnes robit webstranky dobre je vediet aj javascript a nejake javascript frameworky(uz predpripravene kusy kodu v javascripte, ktore mozes pouzivat).
4)Nakoniec je tiez dobre vzdelavat sa v nastrojoch ktore podporuju efektivne programovanie zvladnut velke projekty a ich konfiguraciu. V jave(mozno aj inych) to su napriklad maven, gradle, ant, jenkins.
5)Vyvojove prostredia. To su tie ktore zgrupuju velke mnozstvo funkcii a napomocnych veci ak programujes projekt. Da sa povedat ze ak by program bol textovy dokument, potom vyvojove prostredie by bolo Microsoft Word. Word je to to co ti umoznuje efektivne pracovat s textom, vyvojove prostredie je to co ti umozni efektivne pracovat s programom. Pre javu(mozno aj ine) su to hlavne Eclipse, Intellij Ide, Netbeans
6)Velmi dolezite su tiez nastroje, ktore umoznuju pracu v timoch a spolocne programovanie ako subversion a cvs(content version system). Casto su sucastou vyvojovych prostredi.
7)Vo vseobecnosti by som ale povedal ze je mudre pozriet si ponuky prac pre programatorov a sledovat tam co pozaduju pre ake typy pozicii.
To mas ako taku velmi strucnu mapu na zaciatok. Vsetko ostatne by si si mal byt schopny dohladat sam v anglictine a urcite nie na teenagerskych portaloch Hlavne potrebujes velky mozog, dobru pamat, schopnost sustredit sa a schopnost ucit sa, trpezlivost a nenechat sa lahko psychicky unavit.
A pamätaj si, cim viac programujes, a vlasnte vo vseobecnosti silne rozmyslas, tym nudnejsi a odtrhnutejsi od realneho sveta budes, to je nevyhnutne Ak si uz teraz nudny tak je to velka vyhoda
@63 a este oprava " kedze NEpracuje s programom sposobom ktory je blizsi ludskemu mysleniu" ma byt, ze "kedze pracuje..."
Ten s ktorým si sa tu hádal?
» birdz.sk/forum/pravdepod...
a neexistuje taká vec ako "dobrý hotový programátor", že má nejakú sadu znalostí čo z neho od tej chvíle čo ju má robia dobrého programátora. primárna vlastnosť dobrého programátora je že "ešte stále sa učí" - nové techniky, nové technológie, nové spôsoby premýšľania.