a tak isto ako aj pri programovani - musis mat na to talent a najlepsie by bolo, aj keby ti to islo od ruky.. a urcite to nie je len tak, ze lusk, budem grafik a wuala.. profesionalni webdesigneri makali cele roky na sebe programatori podla mna toho maju viac.. a jedine co ti poradim ? stiahni si photoshop, prvy tyzden sa s nim zoznamuj, vsetko skusaj a potom pomaly prejdi na tutorialy
nie som profík, takže píšem viac subjektívne, menej overene:
1. potrebuješ ovládať nejaký grafický softvér na vynikajúcej úrovni. ak budeš na voľne nohe, bude pomerne jedno, aký. ak sa budeš chcieť zamestnať vo firme, budú chcieť pravdepodobne Photoshop a/alebo CorellDraw na samotný design
2. okrem toho Macromedia Flash - v ňom animovať (napr. vedieť urobiť rôzne bannery) a aj aspoň trochu kódovať
3. samozrejme HTML a CSS, vedieť svoj návrh implementovať na web (iné ako Javascript alebo PHP nerátam a beriem webdesignera len ako designera, čiže umelca, nie ako designera a programátora v jednom, ale aj taký by to mal vedieť implementovať)
okrem toho musíš mať istú dávku talentu, priestorovej a farebnej predstavivosti a schopnosti odkukávať momentálne trendy (že vraj je posledné roky v trende svetlozelená! ), ale to sa dá sčasti naučiť napr. tak, že proste hodíš do googlu "Photoshop web design tutorial" alebo niečo na ten štýl. takých stránok je strašne veľa.
niečo tu nesedí tvrdíš, že sa tým chceš živiť, lebo ťa to baví, no zároveň sa pýtaš, ako s tým začať... ako ťa môže baviť niečo, s čím si ešte ani nezačal?
@7 blbosť. nikto sa nikdy nepresadí ako webdesigner, ak začne sám a nič si nedá na web, lebo neovláda HTML a CSS. webdesignové portfolio sa nerobí do šuplíku.
@ikuto hej, preto som tam písala "ak začne sám ", však aj minule tu napríklad nejaký chalan hľadal designera s tým, že on by programoval ale tak podľa mňa aj keby to nebolo treba teraz, nebude celý život robiť s jedným kamošom.
@kosmiklove povedzme, že ten Photoshop, HTML a CSS by som niekam dotiahla, možno nejaký JS, keby som sa veľmi snažila, ale tak to som robila raz v živote, PHP (s ktorým som ešte nikdy nerobila) odhadujem, že je nad moje sily a SEO (okrem toho, že som sa možno tak pred rokom dozvedela, čo to je, áno, žijem si vo svojej mydlovej bubline) ma strašne nezaujíma celkovo tie technické vecičky a napĺňanie stránky funkčným obsahom idú niekde mimo mňa. potrebovala by som k tomu niekoho, kto ma to naučí a donúti sa to naučiť, z tutorialov to pre mňa nie je ono
Teraz mám tak v kľude rozplánovanú prácu asi do konca roka.
Čiže sa už nestresujem, ale občas sa stane, že potrebujem nejakú grafiku, web, whatever. Stále sa nájde niekto, kto za mnou doletí, že potrebuje do večera hotový menší spravodajský portál
Niektoré joby sa ťažko odmietajú, hlavne keď z toho kričia rýchle a bezproblémové prachy.
Ak by sa Ti chcelo, tak sa stav u mňa v práci, pozrieme si tvoje portfólio a skúsime niečo vymyslieť. Hmm?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
zalezi co si od toho slubujes..
a tak isto ako aj pri programovani - musis mat na to talent a najlepsie by bolo, aj keby ti to islo od ruky.. a urcite to nie je len tak, ze lusk, budem grafik a wuala.. profesionalni webdesigneri makali cele roky na sebe programatori podla mna toho maju viac.. a jedine co ti poradim ? stiahni si photoshop, prvy tyzden sa s nim zoznamuj, vsetko skusaj a potom pomaly prejdi na tutorialy
myslim, ze @tomas mal o tom nejaky blog, pozri v jeho profile
1. potrebuješ ovládať nejaký grafický softvér na vynikajúcej úrovni. ak budeš na voľne nohe, bude pomerne jedno, aký. ak sa budeš chcieť zamestnať vo firme, budú chcieť pravdepodobne Photoshop a/alebo CorellDraw na samotný design
2. okrem toho Macromedia Flash - v ňom animovať (napr. vedieť urobiť rôzne bannery) a aj aspoň trochu kódovať
3. samozrejme HTML a CSS, vedieť svoj návrh implementovať na web (iné ako Javascript alebo PHP nerátam a beriem webdesignera len ako designera, čiže umelca, nie ako designera a programátora v jednom, ale aj taký by to mal vedieť implementovať)
okrem toho musíš mať istú dávku talentu, priestorovej a farebnej predstavivosti a schopnosti odkukávať momentálne trendy (že vraj je posledné roky v trende svetlozelená! ), ale to sa dá sčasti naučiť napr. tak, že proste hodíš do googlu "Photoshop web design tutorial" alebo niečo na ten štýl. takých stránok je strašne veľa.
cas mam- min. 5 rokov
mam adobe PS 7...chcel by som vediet,ake tutorialy si mam pozret. co sa mam naucit? html,css,...???...
nic z programovacich jazykov sa nemas naucit.. to som len pouzival ako priklad omg...
no, www.google.com , photoshop tutorials a ides, najde ti 7 210 000 vysledkov..
a ja by som k tomu ešte dodal, že potrebuješ k tomu riadnu dávku sebaovládania sa a ešte takú tú schopnosť učiť sa sám....
Aspoň Photoshop, potom HTML, CSS, PHP, JS, trendy, použiteľnosť, prístupnosť, SEO a máš to
A veľa talentu, potom Ťa to snáď uživí.
Hlavne používaj google, ten Ti poradí v mnohých veciach.
aby si sa tým uživil, musíš byť extra talent, extra trieda, lebo konkurentov a pseudokonkurentov je neúrekom.
inak pekne si to tam napisala akurat ten flash neni podla mna az taky nutny
Z tej školy poznám až dvoch schopných grafikov.
Trochu smutné, ale je to tak.
(napr. JA! JA! JA!
Teraz mám tak v kľude rozplánovanú prácu asi do konca roka.
Čiže sa už nestresujem, ale občas sa stane, že potrebujem nejakú grafiku, web, whatever. Stále sa nájde niekto, kto za mnou doletí, že potrebuje do večera hotový menší spravodajský portál
Niektoré joby sa ťažko odmietajú, hlavne keď z toho kričia rýchle a bezproblémové prachy.
Ak by sa Ti chcelo, tak sa stav u mňa v práci, pozrieme si tvoje portfólio a skúsime niečo vymyslieť. Hmm?
vysvetlím viac v TS