Takže: v parku je umiestnený zavlažovač vo vzdialenosti 3m od chodníka. Voda dostrekne do vzdialenosti maximálne 5m. Určte, akú dĺžku chodníka poleje voda. Pomôže mi niekto pls?
nakresli si to... chodník je priamka, 3m od neho je ostrekovač, ktorý ostrekuje do kruhu s polomerom 5 m... potom ti tam vzninke trojuholník a z toho to vyrátaš
@igorius povedal by som že hej, chodník je priamka, jeden jeho "koniec" spojíš s ostrekovačom polomerom toho kruhu, a druhý kolmicou tiež ku stredu... ja by som sa o to tak pokúsil
mne to vyšlo 8 lebo ti vznikne trojuholnik s preponou dlhou 5m a druha odvesna je 1/2 chodnika ktoru voda poleje a to su 4 metre a to iste na druhu stranu dalsie 4m cize dokopy 8metrov...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
ak si dobre spomínam, tak tu počítaš tetivu (alebo také niečo).. na googli určite nájdeš vzorec
d=2*sqrt(5^2 - 3^2)
aj mňa to hneď napadlo ale to by bolo príliš ľahké
dík už asi chápem
no tie cvičenia sú na pytagorov trojuh. Takže by to mal byť trojuh.
díki
V parku je umiestnený zavlažovač vo vzdialenosti 3m od chodníka. Voda dostrekne do vzdialenosti maximálne 5m. Chodnik samotny ma sirku 2m.
a) Určte, akú najmensiu a najsirsiu dĺžku chodníka poleje voda.
b) Urcte celkovu zavlazenu plochu na chodniku, ktoru zavlazovac poleje.
Ocakavam odpovede
@kikush123 to v zadaní nie je napísané =P