@dannyd14 Môj zubár a aj niektorí ďalší zubári a ľudia pastu na zuby považujú za dosť zbytočnú a neodporúčajú ju používať. Zdôvodňujú to tým, že pri umývaní zubov ide predovšetkým o odstránenie povlaku a ten sa dá odstrániť rovnako dobre s pastou či bez a s elektrickou kefkou ešte lepšie.
@chestnut neviem ja keď som používal fluoridovú zubnú pastu tak som mával kazy a niekde som čítal že to oslabuje sklovinu, cca rok používam bezfluoridovú a zatial ani jeden kaz
@alpynus myslim, ze staci, nedavno som videl aj nejaku specialnu kefku, co vycisti komplet celu dutinu pomocou nejakych rozpustacov, ale moc tomu neverim
@dannyd14 tak ja si zasa poriadne cistim medzizubne priestory aj medzizubnou kefkou aj nitou a aj tak som mala na rtg medzizubne kazy :/ ale to bude asi tym ze tak poriadne si medzizubne priestory cistim asi polrok...
a aku zubnu pasu teda pouzivas ak sa smiem opytat? lebo uz dlhsie okukujem nejake alternativy, ze skusim zmenit pastu ale kusok sa bojim praveze ci mi to naopak neoslabi sklovinu,ked to tak tvrdi hygienicka
@chestnut tak ono je to aj o technike a ako dlho si to cistis... Moze oslabit, najlepsie riesenie je asi striedat fluorid. a nefluorid. pastu, nvm este len nedavno som presiel na nefluorid. pastu, s tym, ze vzdy som si poriadne cistil zuby, kupoval drahe elmexy a kazy sa aj tak vyskytly... Momentalne pouzivam pasty President, Curaprox Enzycal a este som si vyrobil aj vlastnu pomocou kokos. oleja, rano davam oil pulling z kokos. oleja, tak uvidime, co to prinesie, ale myslim, ze mi to pomohlo zastavit krvacanie... Pre pripad, ze sa vysmytne opat pouzijem Meridol
@alpynus veľmi správne si to počul až na tú časť s elektrickou kefkou tu používať neodporúčam..... ešteje rozdiel medzi klasickou elektirkkou kefkou a sónickou kefkou to je lepšia voľba, keď už veľmi nechceš bežnú kefku
Ďalej to záleží od samotnej kefky mala by byť čo najmäkkšia a shustými štetinkami aby nedráždila ďasná @dannyd14 akťi krávajú ďasná rpi umývanízuho tak máš gingivitídu čo samotná pasta vrátiť nepomôže ale treba používať medzizubné kefky, nite, naučiť sa predovsetkým správnu techniku čistenia zubov. a je fajn ak použiješ raz za týždeň elmex gel ....
@panakoja1 Je to asi najvacsia konšpirácia a blud to co si napisal Pretoze práve fluorid bráni vzniku zubneho kazu. Je to vedecky podlozeny fakt. Ako isto NEvies, prva zubna pasta s fluoridom, bola pasta znacky Crest v USA este v roku 1960 a par rokov po jej uvedeni na trh klesol vyskyt zubneho kazu u Americanov o niekolko DESIATOK percent. Bol to velky krok vpred, kedze dovtedy trapil zubny kaz celosvetovu populaciu vo velkej miere a bola to prakticky dovtedy neriesitelna epidemia. Od roku 1960 je uz ale vsetko nastastie inak a pasty s fluoridmi ucinne chrania ludi pred kazmi. Tiez si napisal, ze flourid vraj oslabuje sklovinu. To je tiez poriadna hlupost. Zubar alebo dentalny hygienik ti aplikuje fluorid práve na POSILNENIE skloviny a zubov a nie na jej oslabovanie
@ellegirl tak ja som pouzival este meridol gel a to mi k tomu dopomohlo, ale hej suhlasim s tou technikou a nitou...ale trz skusam ako som predtym uviedol, oil pulling kokos. olej kazde rano, zatial som nepostrehol ziadne krvacanie a myslim, ze ako som s tym zacal, ze mi to zastavilo
@filippo22 bla, bla, bla, americki vedci dokazali, ze ludia veria vsetkemu, co americki vedci dokazali mna zaujima, co tvrdia ludia, nie vedci, ak by to tak bolo ako tvrdia, tak by som nemal v zivote kaz a to si cistim zuby uplne pravidelne...fluoridu mas dost v potravinach ci vode este k tomu, takze naco este viac namahat zuby s fluorid. pastou
@filippo22 aj tak nejde o to že či z tej a tej zubnej pasty menej kazov ale fluorid je jed, používal sa aj počas druhej svetovej vojny keď sa väzňom podávala fluorizovaná voda aby boli poslušnejší, je to hlavná prísada do jedu na potkany, keby malé dieťa prehltne celú tubu fluoridovej zubnej pasty ktoré majú často všeliaké príchute tak ho to môže aj zabiť...,,,, taktiež choroby ktoré majú súvislosť s fluorom sú zubná fluoróza, svalové poruchy, rakovina... V médiach ti nič z toho nepovedia iba opak aké je to bezpečné a dobré ale je to všetko len marketing aby si to ludia kupovali a potom tý hore na tom zarábajú...
@panakoja1 chápem ako to myslíš alebo používanie fluóru v paste má svoje chemické odpodstatneni, ktorého základ je v semipermeabilite SKLOVINY, ktorá je schopná priímať fluór a zabudovať ho do seba. (hdyroxyapatit plus fluor= hydrofyfluorapatit) takato struktura je odolnejsia voci posobeniu kyselin, ktore vznikaju posobenim bakterii v zubnom plaku a nasledne rozkaldaju sklovinu a vznika kaz..... dokonca na liecbu (lege artis) zaciatocnych kariznych lezii (caries icipiens) sa pouziva len fluridacia specialnymi roztokmi kedy sa zabrani rozsireniu takejto lezii a tym padom nieje nutna preparacia. Samozrejme vsetko je to pekne ale ak si niekto neviem vycistit zuby poriadne kefkou aj bez pasty tak mu ten fluor zase az tak extra nepomoze.
@panakoja1 a v akej koncentracii bol ten jed? Tebe staci pozriet nejake jedno konspiracne video a hned tomu uveris, ale neuveris 50 rokom vyskumov a skusenosti vedcov ci zubarov po celom svete, vsakze? ach boze, o je stupidita toto Tak len si umyvaj zuby pastami bez fluoridov, ale potom sa necuduj o dva roky ked budes mat same kazy vratil si sa o 50 rokov dozadu
@dannyd14 Americki vedci to objavili, ale fluoridovane pasty sa pouzivaju odvtedy po celom svete Ja tipujem, ze ty trpis aj nejakou nenavistou voci USA celkovo akoze vseobecne, vsakze? Tipujem spravne, vsakze? Lebo taki ludia maju podobne zmyslanie ako ty, uveria lahko kazdej konspiracii. Ten tvoj prispevok je poriadne stupidny ze "mna zaujima co tvrdia ludia (aj keby boli dementni ludia, alebo uplni laici ako si aj ty, ci konspiratori) a nie VEDCI..." Tak kludne rob ako myslis, ale sa necuduj potom o dva roky ked budes mat kazdy zub s kazom Uz 50 rokov aj ludia, aj vedci, aj vsetky SVETOVE zubne asociacie, zubari, aj vsetci odbornici atd (proste vsetci) davno vedia a maju to podlozene aj REALITOU, ze fluorid chrani pred zubnym kazom, ale ty si teraz videl nejake konspiracne video a hned si mu uveril a ides sa tym riadit To niektori ludia su velmi naivni a lahko ovplyvnitelni
@Filippo22 50 rokov dozadu nebolo aspoň toľko chorôb ako je teraz, čím myslíš že to začalo? Predsa zdravotníctvom, najprv ťa nakazia potom predajú liek, načo by bola liečba ktorá by všetko vyliečila? Čo by mali z toho? Nič,,, rok som už nemal žiadny kaz a ani žiadne čo i len malé bolesti zubov.. Čo sú tý "skúsený vedci"? Obyčajné figúrky ktoré povedia to čo im nakážu aby im ludia ako ty verili,,
@filippo22 lol, ked nesuhlasim s vyskumom amer. vedcov, tak automaticky mam vypestovanu nenavist voci USA? Ale poucuj ma dalej, aky som nenavistny, ide ti karta ....a len tak bokom, USA napachsli kopec svinstva, takze by sam sa necudoval, kolko mozu aj v tejto oblasti...chranit moze kolko chce, asi taky isty blud ako ked povies, ze ked budem zit zdravo, tak sa dozijem dlhsie ako ked niekto nie....ziadne videa som nevidel, neviem odkial to mas, ze sledujem konspiracne videa, cital som nazory ludi, ktori vymenili ten hnus za zdravu pastu a ich zuby sa zlepsili, teda, ziadne kazy sa im uz nevyskytli, cize fluor nechrani pred kazmi, on ich vytvara a poskodzuje sklovinu... Aj jeden zubar sa vyjadril, ze fluorid. pastu nepouziva uz, ze to je zlo, ono je podstatne cistenie ako samotna pasta a dalsia vec, vyrobil som si vlastnu domacu pastu, co je urcite lepsia varianta ako ten hnus z obchodu
@dannyd14 DDDDD Tlieskam ti, vyrobil si si vlastnu zubnu pastu, to hovori za vsetko. Skoda slov naozaj na toto... A chlapce, uvedom si, ze fluoridove pasty sa pouzivaju PO CELOM SVETE, nie len v USA. Ja som pisal len to, ze v USA uz v roku 1960 konecne prisli na to, ze fluorid dokaze predchadzat zubnym kazom. A potom sa to uz samozrejme rozsirilo do celeho sveta a po CELOM SVETE sa dnes VSADE pouzivaju pasty s fluoridmi. Ty tu pises take bludy, ze to sa neda ani citat. Kazda veta hlupost. Ze jeden clovek napisal, jeden zubar napisal, jeden konspirator napisal, "jedna babka povedala"... Vzdy sa najde par individuii, ktori take nieco (napriklad ty teraz) vyhrknu na internet. Mozno mal ten 1 clovek rovnake "vedomosti" ako mas ty. Takze asi taka je hodnota takeho vyroku... Lenze ty sa zmier s tym, ze REALITA je taka, ze fluorid CHRANI pred zubnym kazom. Je to rokmi potvrdene. Ved ty normalne protirecis FAKTOM. Potvrdi to kazdy zubar. Ale ty veris asi len tomu JEDNEMU JEDINEMU zubarovi, ktor na tebe chcel zarobit a odlisit sa a preto ti ponukol nieco ine. Ty radsej uveris jednemu, ako celemu svetu, vsakze? (myslenie konspiratora) ... Ak si cital co som pisal, tak DO ROKU 1960 bola vo svete prakticky EPIDEMIA zubnych kazov. A po zacati pouzivania past s fluoridom to ustupilo a dnes uz vdaka fluoridovanym zubnym pastam ludia nemaju s kazmi take problemy (ak si cistia zuby spravne). Predtym im nepomalao ANI CISTENIE! ALE PO nastupe fluoridovych past klesol vyskyt zubnych kazov o niekolko DESIATOK %. Cisla proste tvoje vyplody fantazie a konspiracie nevyvratia. Vidno, ze sa tymto veciam vobec nerozumies, kedze si napisal, ze "Fluor nechrani pred kazmi..." Fluor a fluorid nie je to iste DD... Ak si mal na mysli fluorid, tak fluorid CHRANI pred zubnym kazom, je to potvrdene vyskumami, REALITOU, CISLAMI a nie tvojim jednym komentarom ala "jedna babka povedala". A ze fluor poskodzuje sklovinu? Dalsi blud a smiesna hlaska, ktora je tym co sa tomu rozumeju, naozaj nasmiech. Asi si mal zase na mysli fluorid a nie fluor. Vidno, ze ani poriadne nevies o com tocis... Ak si teda myslel fluorid, tak fluorid sa aplikuje na zuby na POSILNENIE zubnej skloviny. Napriklad taky koncentrovany elmex gel (ktory inak nie je z USA ). Ale ak ty vravis, ze fluorid nejako poskodzuje sklovinu, vysvetli nam to prosim nejako vsetkym tieto tvoje bludne vyplody. Skus to odborne vysvetlit...len prosim ta, aspon si nemyl fluor s fluoridom, lebo potom to vyzera velmi hlupo :/
@panakoja1 DDD Waw, tak ty si typicky priklad velmi lahko ovplyvnitelneho slabomyselneho konspiratora. Nie, pred 50timi rokmi nebolo viac chorôb, urcite ze nie Cital si ty vobec co som napisal???????? Pred 50 rokmi tu bola prakticky EPIDEMIA zubneho kazu. Ale ty napises, ze teraz je tu vacsia a ze ju sposobuje fluorid? Si ty vobec normalny? Ved ty uplne protirecis realite. V roku 1960 prisla na trh prva fluoridovana zubna pasta a do par rokov poklesol vyskyt zubneho kazu o DESIATKY percent. Ale ty napises, ze vedci su figurky a bla bla bla, ze teraz je tu viac kazov kvoli fluoridu (ktory ich prakticky lieči a to ty popieras samozrejme, leb je to realita)...Tebe je naozaj zbytocne nieco vysvetlovat. Aby si mi veril, musel by som ist proti prudu a proti vsetkym FAKTOM, CISLAM, VEDCOM, AMERIKE, REALITE, atd. Takze zbytocne budem tebe nieco vysvetlovat. Inak vies co? Mas 16 rokov. Ja mam 27. O tom co mam vystudovane, ani nebudem pisat, lebo sa zacnes velmi hanbit. Vies ako sa mne citaju tieto tvoje detinske kecy? Nevies si ani predstavit. Pre mna si uplne decko, ktoremu nema zmysel nic vysvetlovat ako vidim. Hodnotim na zaklade tych bludov, co si tu popisal...
@filippo22 ok, pis si, co chces, moje zuby mi prestali krvacat, su viditelne belsie, ziadna bolest, akonahle som prestal s tym odpadom, co hovori, za vsetko? Aj zubar je len clovek
@Filippo22 úprimne je mi úplne jedno čo máš vyštudované, blud si akurát sám o sebe keď začínaš vyťahovať školy a podobné bezvýznamné veci, vieš o koľko sa zvýšil pomer fluoridu v pastách oproti minulosti? Koľko dalšej chémie tam šlo? Toto nieje žiadna konšpirácia ale je to fakt ktorý ti tvoje oblúbené televízne noviny pred ktoré každý večer sadáš neukážu
@panakoja1 No tak ty si teda ale konspirator. A to mas este len 16 rokov a ziadne skusenosti ci vedomosti za sebou Ale nepovedal si ziadne argumenty, chlapce. Len sa tocis zase okolo vymyslenych konspiracii. Zase si nijako neodpovedal na to, co som sa ti vlastne snazil cely ten cas vysvetlit. Ze si popieral realitu a cisla, ktore su uplne jasne. Skoda slov 16-rocnemu decku budem vysvetlovat realitu, to urcite...Zi v omyle
@dannyd14 To je len tvoj subjektivny pohlad na tvoj chrup, ale akonahle by si isiel k zubarovi alebo na RTG, to by si az videl kolko kazov mas. Alebo skor budes mat tak o dva roky, lebo kaz sa nevyvinie len tak zo dna na den, kaz sa vyvija aj rok, ci dva, cize ja ti tipujem stratu zubov tak v 40tke ak nebudes pouzivat pasty s fluoridmi a nechas si kludne kazom uzivat na tvojich zuboch a hlboko pod starymi plombami tak ako to robili ludia este pred rokom 1960 pocas celosvetovej epidemie zubneho kazu....vratil si sa v case proste. Inak zubne kazy, ktore sa ti tvoria pod starymi plombami ani neucitis a ani zubar neuvidi kym plombu nevyberie...take kazy mas a ani o nich nevies, ale nerv, ktory sa pod plombou a kazom nachadza sa o nom dozvie ked ho az zasiahne, ale to uz bude neskoro, to uz bude musiet ist von cely zub Takto potom koncia ludia kompletne bez zubov v 40tke, 50tke...A ze aj zubar je len clovek? ja nevie, ty necitas co pisem alebo co? Tu nehovorime o jednom zubarovi. Uz 50 rokov ludia (zubari, zubne asociacie, zdrav.organizacie, vedci, dentalni hygienici, proste vsetci na svete) vedia, ze fluorid chrani pred zubnym kazom. Nikto ani nepomysli, zeby to tak nemalo byt, ved je to predsa uz davno jasne, davno preskumane niekolkotisickrat. Ja nechapem ako sa moze niekto pokusat vyvratit nieco take jasne a davno potvrdene. Potvrdilo sa to aj hned na zaciatku ked poklesol vyskyt kazu o desiatky percent po tom ako nastupila pasta s fluoridom a to bola len prva pasta. Odvtedy preslo 50 rokov a nepouziva sa uz len fluorid sodny, ale aj cínatý atd. Sirite tu jednoducho s kamosom konspiracie. Ved si len zapnite google a vyskoci na vas plno clankov o tom aky je fluorid dolezity pre zdravie zubov a pise sa tam dost aj o tychto konspiracnych teoriach, ktore su tam jasne vysvetlenie ako mýtus ci konšpirácia, ktora sa v ziadnom pripade nezaklada na pravde (ale aj napriek tomu sa bohuzial najdu ludia, ktori niecomu tak blbemu uveria - a to su ti ludia, ktori sa lahko nechaju zlakat hocijakou konspiraciou) napriklad aj ako tu tvoj kamarat napisal, ze zubari su len figurky a ze ich niekto ovlada ach boze moj, co su toto za kecy... zdravy rozum, chlapci, viac sa ucit a nie konspiracie citat na internete na pochybnych weboch...ahojte
@filippo22 Ako ma môžeš súdiť keď ma vôbec nepoznáš? Nemôžeš vedieť čo som si prežil v živote i napriek mojmu veku,,, Žijeme v klamnom svete a nemôžeš veriť všetkému čo si hladáš momentálne na wikipédií, zbytočne sa tu zahadzovať s tebou, prajem pekný zvyšok dňa.
@panakoja1 Ja nehladam nic na wikipedii, nemusim, ja tieto veci davno ovladam, mam 27 rokov a vysoku skolu davno za sebou, kamo Ja ti len odporucim, povedz ty svojmu zubarovi to, co si napisal sem o fluoride. Vysmeje ta, uvidis. Ale ty mu nebudes verit, lebo on je zubar so skusenostami a vystudovanou medicinou a ty mas 16 rokov a si mudrejsi, vsakze? takze asi tak, ahoj.
@filippo22 neni vobec dolezity ziadny fluorid, ale technika cistenia a doba cistenia, 2 min. min., absolutna hlupost, ze bez fluoridu sa ti vyskytnu kazy, sa pozri na cernochov ake maju biele zuby a to pouzivaju len kokos. olej alebo nieco ine prirodne... ved ked si clovek vycisti poriadne zuby a medzizubne priestory, tak mu nemozu hrozit kazy, ni?!
@filippo22 mal som kazy, medzi zubami, ale to som si necistil medzizubne priestory a pouzival som fluoridove pasty, najdrahsie elmexy a vznikla mi diera v zube, zuby som si, samozrejme, cistil pravidelne rano a vecer a poriadne, cize mozem osrat tu hnusnu chemiu
@filippo22 neviem ako to je, ale casto sa naskolach ucia uz zastarale principy, tak 20rokov dozadu, takze nemozno verit vsetkemu. verim hlavne ze ak si clovek ocisti vsetko zubny plak plus poriadne cisti medzizubne priestory tak urcite nebude mat problem s kazmi. a zubny plak odstanis aj floridovou aj nefloridovou pastou. a ak neodstanis tak moze byt problem aj v niecom inom, s bratom sme sa bavili ze mozno mame problem so slinami alebo problem tkvie niekde inde este, vo vnutri tela, fakt neviem. pretoze poznam ludi co si cistia zuby jedine obycajnou kefkou aj to si tie zuby len tak prebehnu, vobec necistia medzizubne priestory a v zivote nemali kaz. a takych ludi je nie malo. zatial co ja aj brat sa snazime pouzivat kefku,medzizubnu kefku, nit a popripade elmex a aj tak mame pokazene zuby. tak hladam pricinu uz v niecom inom... vyskusam prejst na bezflorudovu a uvidime co to da...ak sa to nezlepsi/zhorsi tak mozem kludne pouzivat dalej fluoridovu, ale ak sa mi to zlepsi tak sa nemam dovod vracat..
@chestnut A co tak opytat sa zubara? Ci lepsie ti poradi tu v anonymnej diskusii nejaky 16-rocny chlapec, ako tu jeden diskutujuci, co raz cital clanok ala "jedna babka povedala" a dnes sa nim riadi, ale neprecital si uz miliony clankov, ktore tvrdia presny opak, on radsej veri tomu jednemu jedinemu konspiracnemu. Tu ti urcite tieto deti nic mudre neporadia. Zubar ti povie to co pisem ja, bezfluoridovou pastou si zabezpecis viac kazov. Je to proste tak, je to známe uz desiatky rokov. A poprosim o doplnenie, co take zastarale sa uci na skolach? Neviem ani o jedinej takej veci zatial...Dakujem.
Ak mas vela kazov, ma ich aj brat, mate to proste asi aj v genetike. Urcite neprestan pouzivat fluoridovu pastu, lebo si uskodis este viac. Jest mozno menej cukru, navstivit dentalnu hygieničku, lebo mozno nemas spravne odstraneny zubny povlak a teda bakterie, ktore kazy sposobuju, ale predpokladam ze u teba je to aj geneticky dane, ze sa ti tvori viac kazov ako u inych ludi ak to takto vnimas. Len urcite neurob taku hlupost, ze prestanes pouzivat fluorid, lebo ti to tu jeden 16-rocny nevedomý poradil. Radsej sa opytaj zubara, on ti toto potvrdi co ti pisem aj ja
@dannyd14 Lenze cernosi maju trosku inu genetiku. Oni tie biele zuby nemaju z kokosov... Rob ako chces, ale potom sa necuduj, ked ta zrazu bude pod plombou nieco boliet. To uz bude neskoro, lebo kaz uz bude v nerve a zub bude musiet ist von. Tam ti cistenie medzizubnych priestorov nepomoze. Samozrejme, zaklad je cistit zuby spravne, odstranovat zuby povlak, aby nevznikal kamen a teda aj bakterie, ktore sposobuju zuby kaz. Ale pouzivat fluorid je taktiez velmi dolezite pre zdravie zubov, najdes o tom na internete tisicky clankov, staci googleit... Fluorid ti treba aj na posilnenie skloviny, ak su zuby namahane stravou, napriklad kyselinami z citrusov alebo bublinkovych vôd. Kazdy zubar ti to povie. To su proste uz daaaaavno vseobecne zname FAKTY. Ale ak ty neveris realite, vedcom, zubarom, odbornikom atd, tak ja sa s tebou zbytocne budem hadat potom, rob ako chces, je to tvoja vec, tvoje zuby.
@filippo22 no ved zubar aj dentalna hygienicka mi tvrdi to co aj ty
a chodim k dentalnej hygienicke pravidelne si dat odstranit zubny kamen aj povlak, no len vravim ze aj tak sa mi kazia...ale podla mna to bude tym ze niekedy som az tak nedbala na medzizubne priestory,az nejakeho pol roka takze to co sa mi vytvorilo je este z predoslych dob.
a k tym zastaralym veciam-no neviem co presne nemyslela som to nijak konkretne
@filippo22 lol, tak to by sa potom tie bezfluorid. pasty nevyrabali, na neutralizovanie kyselin v ustach ti staci obyc. soda a na posilnenie skloviny xylitol s kokos. olejom, nie pchat zbytocne fluorid, ktory mas aj v samotnej vode z vodovodu
@chestnut No zubariny ako vedy sa tie zastarale veci v skolach urcite netykaju, tam take veci nie su realne. jedine ak amalgamova plomba, ak ju vobec dnes este nejaky zubar pouziva. A nejes vela sladkosti? Medzizubne priestory si cisti pravidelne, nemaj v tom nejake dlhe pauzy, aspon raz za tyzden dokladne pouzi medzizubnu kefku, dentalnu nit aj kazdy den, ale nezanedbaj to nikdy na dlhsi cas a bude vsetko ok Skus este elmex gel (nie pastu, ale gel s vyssim obsahom fluoridu) a ten si davaj tak raz za tyzden. Kazy sa budu tvorit menej, zuby budu silnejsie.
@dannyd14 No neviem o tom, zeby sme na Slovensku mali vo vo fluorid. Voda sa fluoriduje len v USA a Anglicku, ale u nas urcite nie...odkial mas taketo informacie? Tie bezfluoridove pasty vyrabaju pre takych ako ty, hovori sa tomu alternativa. Existuje aj alternativna medicina a podobne. Kazdy si najde to svoje. Tak ako existuju konspiratorske weby o iluminatoch atd ako alternativy zdravemu mysleniu, existuju napriklad aj bezfluoridove pasty pre ludi, ktori sa ich odvazia pouzivat dlhodobo. Pastu bez fluoridu urcite nepouzivat dlhodobo, lebo to v 40tke olutujes stratou zubov. Opytaj sa radsej zubara, ja ti to tu uz nebudem zbytocne vysvetlovat ked vidim ze to nikam nevedie... komu niet rady, tomu niet pomoci...
@filippo22 ved ok, ale urcite nehodlam pouzivat fluorid. pastu dlhodobo, lebo to tiez olutujem...staci precitat clanky, aj v samotnom jedle ho mas dostatok
@filippo22 - Nuz mas 27 rokov a vystudoval VS a tiez si klasicky indoktrinovany. Nepotrebujes puzivat wikipediu, pretoze si uz stihol pojest vsetku mudrost sveta,,, Keby si skutocne studoval a hladal informacie, vedel by si ze fluor je jeden z najagresivnejsich chem.prvkov na nasej planete. V ludskom tele nema co hladat z biologickeho hladiska. Je vseobecne zname o mnohych skodlivych vplyvoch, fluoritida, poškodzovanie nervovej sustavy, deformacie kosti atd. Detom do 6 rokov sa nedoporucuje ( asponze to), Udajne posilnuje zubnu sklovinu, moja skusenost odkedy nepouzivam fluoridove pasty, podstatne menej chodim po zubaroch. To ze sa v 50 rokoch znizilo mnozstvo zubnych kazov v USA, je logicky vysvetlitelne celkovym zlepsenim zivotnej urovne. Okrem toho je vazne podozrenie ze cela tato zalezitost ma spojitost s potrebou likvidacie fluoridov z vyroby jadrovych hlavic. Pouzitie fluoridu prvykrat skumali a nasledne odporucili vedci z univerzity v Rochestri, ktorí sa nechvalne preslavili napr i pokusmi so vstrekovanim plutonia do zil pacientov...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
57 komentov
a aku zubnu pasu teda pouzivas ak sa smiem opytat? lebo uz dlhsie okukujem nejake alternativy, ze skusim zmenit pastu ale kusok sa bojim praveze ci mi to naopak neoslabi sklovinu,ked to tak tvrdi hygienicka
@alpynus no to je blbost podla mna lebo napriklad sensodyne ti fakt pomoze ked mas nejake slabsie bolesti zubov
Ďalej to záleží od samotnej kefky mala by byť čo najmäkkšia a shustými štetinkami aby nedráždila ďasná
@dannyd14 akťi krávajú ďasná rpi umývanízuho tak máš gingivitídu čo samotná pasta vrátiť nepomôže ale treba používať medzizubné kefky, nite, naučiť sa predovsetkým správnu techniku čistenia zubov. a je fajn ak použiješ raz za týždeň elmex gel ....
Ak mas vela kazov, ma ich aj brat, mate to proste asi aj v genetike. Urcite neprestan pouzivat fluoridovu pastu, lebo si uskodis este viac. Jest mozno menej cukru, navstivit dentalnu hygieničku, lebo mozno nemas spravne odstraneny zubny povlak a teda bakterie, ktore kazy sposobuju, ale predpokladam ze u teba je to aj geneticky dane, ze sa ti tvori viac kazov ako u inych ludi ak to takto vnimas. Len urcite neurob taku hlupost, ze prestanes pouzivat fluorid, lebo ti to tu jeden 16-rocny nevedomý poradil. Radsej sa opytaj zubara, on ti toto potvrdi co ti pisem aj ja
a chodim k dentalnej hygienicke pravidelne si dat odstranit zubny kamen aj povlak, no len vravim ze aj tak sa mi kazia...ale podla mna to bude tym ze niekedy som az tak nedbala na medzizubne priestory,az nejakeho pol roka takze to co sa mi vytvorilo je este z predoslych dob.
a k tym zastaralym veciam-no neviem co presne nemyslela som to nijak konkretne