Gender či rod sú sociálne konštruované rozdiely medzi ženami a mužmi (celkový výzor človeka a jeho správanie). Je to súbor vlastností, charakteristík, činností a znakov, ktoré mužom a ženám pripisujeme a s ktorými sa muži a ženy v rôznej miere stotožňujú. Gender sa formuje na základe výchovy, vzdelania, pod vplyvom prostredia, očakávaní, jazyka, vlastných rozhodnutí atď
Biologické pohlavie je biologická charakteristika človeka ako muža a ženy identifikovateľná na základe pohlavných orgánov, chromozomálnej a hormonálnej výbavy a druhotných pohlavných znakov.
Ale aj tak sa mi to zdá nelogické. Tak napr. niekto sa narodí (biologicky) ako muž so všetkými pohlavnými znakmi. No jeho gender je femínny - ok. Najčastejšie potom preberá "ženské správanie" = záujmy, konanie, vystupovanie atď. atď. Čo je celkom pičovina, lebo v tom prípade by "ženské správanie" muselo byť determinované biologicky, čo je hlúposť. Nie. Biologický muž s feminným genderom preberá zase len Sociálny konštrukt toho, čo sa považuje za takzvané "ženské správanie". To znamená, že jeden sociálny konštrukt preberá znaky iného sociálneho konštruktu (WTF) a dostávame sa do slučky, keďže ani jedna z tých vecí nie je biologicky determinovaná (čo dokazujú prípady tzv, vlčích detí a podobne).
@12 Jednoducho, človek, ktorý sa narodí s pohlavnými znakmi muža - môže byť feminný len tej miery, do akej o femínnosti rozhoduje konkrétna kultúra. V inej kultúre ako tej západnej by znaky femmínosti (na čo upozorňuje napr. antropologička Margaret Meadová) boli úplne iné a dokonca by sa mohli rovnať Maskulínnemu typu na západe.
@james98 uplne suhlasim s tym co pises, akoze na jednej strane mi absolutne nerobi problem ze si niekto povie ze je x-ty neviemaky dzender a viem to pochopit, na druhej strane ale - snazime sa presadit to, ze urcite "zenske a muzske" znaky, ktore niesu podmienene biologicky by sa nemali pripisovat k pohlaviam (hovorim fakt o veciach typu "zena patri do kuchyne, ruzova farba na muzoch je gejovska, blablabla"), ale ideme si tvorit dzendery na zaklade rozdielov ktore prave casto zahrnaju aj taketo podobne stereotypy (nehovorim teraz ze si kazdy transgender povie ok som zena ale rada opravujem auta, tak sa budem identifikovat ako muz, uplne mi je jasne ze ked ma niekto problem so svojim vrodenym pohlavim tak ide o komplexnu vec a je tam milion psychickych a dalsich faktorov, na zaklade ktorych k tomu clovek dospeje, ale skôr narazam na take tie extremne odnoze typu "citim sa trochu ako dievca ale viac ako chlapec a niekedy sa necitim ako nikto"
Akoze, je mi jedno kto je aky dzender, to ze sa clovek identifikuje hociako mna nijak neovplyvnuje a môze mat na to dobre dôvody, na druhej strane som z niektorych pripradov strasne schaosena a mam pocit ze na to aby som dospela k tomu ze som nejaka komplikovana kombinacia non binary podlategorii by som sa musela v zivote strasne nudit a analyzovat kazdu kokotinu
@forte Jop, presne tak. Aké je to cítiť sa ako muž alebo žena? Na to sa dá odpovedať iba v reflexii na to, ako sa k tebe správajú iní. No a oni sa k tebe správajú podľa toho, ako sú naučení a ako to vidia v okolí - takže len vzorce správania. A to všetko je umelé. Podľa mňa by úplne stačilo pomenovanie človek a hotovo.
gender je socialny konstrukt a na to sa mozem vyjebat, tu netreba ani citat s porozumenim, kazdemu hned jasne musi dopnut co za nezmysel to vobec je vid @12
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
Gender či rod sú sociálne konštruované rozdiely medzi ženami a mužmi (celkový výzor človeka a jeho správanie). Je to súbor vlastností, charakteristík, činností a znakov, ktoré mužom a ženám pripisujeme a s ktorými sa muži a ženy v rôznej miere stotožňujú. Gender sa formuje na základe výchovy, vzdelania, pod vplyvom prostredia, očakávaní, jazyka, vlastných rozhodnutí atď
Biologické pohlavie je biologická charakteristika človeka ako muža a ženy identifikovateľná na základe pohlavných orgánov, chromozomálnej a hormonálnej výbavy a druhotných pohlavných znakov.
Akoze, je mi jedno kto je aky dzender, to ze sa clovek identifikuje hociako mna nijak neovplyvnuje a môze mat na to dobre dôvody, na druhej strane som z niektorych pripradov strasne schaosena a mam pocit ze na to aby som dospela k tomu ze som nejaka komplikovana kombinacia non binary podlategorii by som sa musela v zivote strasne nudit a analyzovat kazdu kokotinu