mne na "lamerickej" kultúre najviac imponuje vrstvovitosť, ktorá napríklad preniká od mayskej civilizácie až k súčasnosti a ich reálne udržiavanie tradícií. páči sa mi rozporuplnosť, ktorá sa naskytá pri pohľade na mestá, kde sú v jednom súlade štvrte a slumy. v architektúre tiež zmysel pre rovnováhu medzi modernitou a postmodernitou. charakterovo ich vnímam, že sú voči sebe pravdivo kritickí a napriek všetkému spolu vedia fungovať. po umeleckej stránke obdivujem ako veľmi si cenia svoj jazyk, nevnímajúc ho len ako dedičstvo a to sa odráža i na bohatosti predovšetkým hovorovej mexickej španielčiny a brazílskej portugalčiny a fakte, že domorodý jazyk je - popri koloniálnych - aj v dnešnej dobe úradným. a ešte sa mi páči ich obrovská viera!
ked si poviem latinsko americka kultura, tak prve, co sa mi vybavi je rodina - jej sudrznost na jednej strane, pevnost a na tej druhej rozporuplnost, mozno egoizmus, silny temperament (aj to asi vychadzam z telenoviel). na druhej strane sa mi paci ester az spominany temperament, ktory je citit najme v ich hudbe, v tanci, silu a jemnost v tangu alebo flamengu, alebo radost zo zivota v salse a sambe, alebo proste uzivanie si kazdeho momentu s laskou, ako to je citit najma v rumbe - to elektrizujuce eroticne napatie, kt. by sa dalo krajat.. ked si este pri tom predstavim zvuk spanielskej gitary, letny vecer, tie sproste cvrčky a šum mora.. vyjde mi to ako styl zivota.. ale ci by sa mi taky pacil.. neviem v tejto chvili jasne povedat mozno
ženy majú pekné súčasná ich kultúra ma nijak neláka, ale na druhej strane Indiáni, tí boli zaujímaví.. škoda, že skončili ako skončili, vraj ich 90% zomrelo na dovlečené choroby.. v podstate sme neúmyselne použili biologické "zbrane", a malo to vysokú účinnosť. inak by sa možno aj európskej invázii ubránili
je to zvlastny narod, par tyzdnov som bol medzi nimi... pravda, ze cez 90% sa hlasi ku krestanstvu, ale vsade kde ta mohli nejako osmeknut tak vyuzivali nato kazdu prilezitost. K sebe maju aky taky vztah, vzdy su v cistom obleceni a navonani, ale k prostrediu kde ziju nula bodov. Lesy im ostali jedine tam kde maju narodne parky lebo vsetko skantrili a na kopcoch tam rastie teraz trava bez jedneho jedineho stromu. V mestach je kopec odpadkov a ani ich to zrejme nejako netrapi, ked vidis pred sebou, ako vypije malinovku a napriek tomu, ze ma smetiak 20 metrov pred sebou, tak to radsej zahodi do krikov. Ked si beloch, automaticky ta povazuju za americana a pohladmi alebo vykrikmi GRINGOOOOOO, v niektorych mestach ti davaju najavo, ze tam nemas co robit. Prirodu maju nadhernu a tam sa citi clovek aj najbezpecnejsie, niekde daleko od civilizacie. Je to uplne ina kultura ako nasa. Temperament, zabava a usmev to im nikdy nechyba. Tak ako u nas v obchodoch je pustene radio s tymi disko hitmi a nesmrtelnym desmodom, tak u nich na kazdom rohu vyhrava sama latino muzika, regeton, salsa a pod... to bolo perfektneeee Myslim, ze hlavne tym nicenim pralesov, sa dotykaju buducnosti kazdeho jedneho cloveka na zemi. Sice je pravda, ze najviac kyslika vyprodukuju sinice v moriach, ale pralesy su tiez nenahraditelne. Tak to zhruba vyzera vo venezuele, ale to by sa dalo este o tom vela vela napisat...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
proste kultúra ako každá iná ..
aj keď mám istý sentiment voči telenovelám (keď ich dnes vidím v repríze, pýtam sa, prečo?)
L-Am tance - nemusím, ale nemám nič proti
telenovely - nemám rada
dias des muertes (alebo ako sa to píše) - to mi je sympatické