podľa mňa záleží prípad od prípadu.. napríklad, ak rodičia postavili viacgeneračný dom a mladí majú svoju vlastnú bytovú jednotku, platia energie (poprípade nájom), sami si nakupujú aj si všetko doma šéfujú sami + občas rodičom s niečím vypomôžu a nevadí im, že majú starých za zadkom, tak je to asi ok. alebo v niektorých prípadoch je žiadúce, aby deti ostali s rodičmi - keď sú starší, nevládzu a potrebujú pomoc so starostlivosťou o dom, pozemok, prípadne o seba..
každopádne, ak ostatnú dospelé deti aj v "pokročilom" veku závislé na svojich rodičoch - či už ekonomicky, lebo sami by neutiahli ani prenájom garsónky, alebo po stránke bežných úkonov starostlivosti o seba (maminka im musí navariť a namerkovať paštikový chlebík do práce na desiatku, aby neostali hladní, maminka im musí vyprať trenky, lebo nevedia zmačknúť gombík na práčke..), je to podľa mňa prúser a je to bolestivé pre obe strany - mladý človek nie je podľa mňa dospelý, kým nie je po všetkých stránkach nezávislý a samostatný, nikdy plne nedozreje, kým má za zadkom mamku.. plus to je mega neatraktívne, ja by som o chlapa, ktorý má po škole a býva s mamkou ani nezavadila.. a rodičia nemajú svoj zaslúžený pokoj a súkromie a ešte nesú bremeno grown ass človeka, ktorý by bez nich umrel v špine a hlade
@2 a toho človeka, ktorý si až príliš zvykne na život bez reálnych výdavkov a reálnej zodpovednosti to podľa mňa môže škaredo poznačiť na celý život.. strýko (najmladší z troch detí) žil u mamky do tridsiatky. oženil sa, spravil si dve deti a spokojne s rodinou žil v rodičovskom dome (obrovskom, dvojgeneračnom, s veľkým dvorom a záhradou), ale súrodencom sa nepáčilo, že oni sa museli postaviť na vlastné nohy a on si spokojne žije u mamky a vyštvali ho odtiaľ.. tak si so ženou vzal hypo na byt a psychicky to vôbec nedával, že musí niečo splácať, úspory sa mu míňajú a je zavretý v byte, keď bol celý život zvyknutý na dom a nájom za facku, začal chlastať, manželstvo sa rozpadlo, byt sa predal, dlhy ostali, on skončil najprv na protialkoholickom, potom jednou nohou na ulici, potom v base.. a teraz je naspäť u mamky s náramkom na nohe robí v nejakom sklade, lebo normálnu robotu už so záznamom v rejstríku nedostane.. posraný život, lebo do tridsiatky netušil, čo reálny život obnáša..
a moja mladšia sestra detto - už neštuduje, žije u našich zadarmo a ešte vraj chce po tatkovi, aby jej platil predražené hovadiny z Yeme a po mamke, aby jej platila za víkendové pobyty všetko, čo zarobí, nacpe do handier, topánok, kabeliek, predražených parfémov, výletov a dovoleniek, predraženého jedla a nezmyslov typu vonné sviečky má toľko vecí, že v jej izbe sa už nedá pohnúť.. tá keď sa odsťahuje a zistí, čo stojí nájom, energie, že občas sa v živote vyskytnú nejaké neočakávané výdavky a že nie každý mesiac jej ostane na 12€ pomelo z Yeme a letenku do Milana, asi bude prežívať ťažké časy
jedna vec, ktorú som asi nikdy nepochopila je, že veľa ľudí len preto, aby nebývali s rodičmi vezmú prvú blbosť, prácu, ktorú neznášajú, neviemjaké hypotéky atď. ale JA SOM samostatný!!! ... a potom sa vysmievajú tým, čo sú s rodičmi o pár rokov dlhšie, ale snažia sa a robia pomaly jedno po druhom, hľadajú sa, pracujú na tom, aby mali dobré školy, lepšie platové podmienky atď.
je samozrejme iné, keď ako opisuje 2 sa niekto nechá obskakovať a nedokáže nijak samostatne fungovať, ale nepáči sa mi, keď sa si ľudia vysmievajú len za to, že niekto jednoducho má tú možnosť a možno aj chce ostať u rodiny, mi to dakedy príde až také že "ja som musel ísť v 19 preč, tak bež aj ty a otroč"
Vám sa to povie, ale z čoho platiť nájom, keď dôjde na lámanie chleba. A platiť nájom je také, najradšej bývať vo svojom, lebo popri nájme sa človeku nikdy nepodarí poriadne našetriť na vlastný (v mojom prípade dom).
A ja mám horibilný plat, z 550€ by som popri nájme už celkom nič neušetril na budúcnosť. Tak teda žijem s mamou a pomáham jej, ale si nemyslite, že mi chystá desiatu a tie vaše reči ako pre pribrzdeného..
@trevor1994@12 nj, ja nehovorím, že tak nevyhnutne musí dopadnúť každý a isto tam bolo viac faktorov.. ale proste podľa mňa je fakt, že keď si do 30+ zvyknutý bývať a jesť za 50€, zbytok výplaty ide na výletíky a pivká a na sporiaci účet, všetky problémy za teba rieši mamina a zrazu sa máš po rokoch komfortu postaviť na vlastné nohy, je to ťažšie, ako keď vypadneš v 18, keď si ešte ochotný žiť v garsónke alebo v byte s ďalšími tromi cudzími ľuďmi, jesť rožky a wifonky a považuješ to za príma dobrodrúžo
okrem toho, keď vypadneš v mladom veku a si na nule, nikto sa nad tým nepozastavuje a ani teba samého to nejak nedeptá, ale skôr motivuje k tomu, aby si zlepšil svoju situáciu.. naopak keď máš doma o všetko postarané, nemáš veĺkú motiváciu na sebe makať.. plus keď začínaš od nuly v 30, ľudia ťa majú za trubku a sám máš zo seba depresie, viz. @7 ktorý v 30 s inžinierom nezarobí ani toľko, čo hociktorý stredoškolák na brigáde v zmrzlinárni.
Podla mna byvanie v 2-generacnom dome je uplne v pohode. Celkovo ak sa clovek podiela na plateni energii, riesi si jedlo/nakupy atd. Myslim, ze v Spanielsku a aj inde vo svete bude este vyssia statistika mladych ludi, ktory byvaju u rodicov lebo si vlastne byvanie nemozu dovolit.
A tiez robi asi rozdiel byvanie vo vacsom vs mensom byte, kde uz ako dospely clovek potrebuje viac miesta.
Je to super moznost, ktoru si treba vazit a ze ma clovek viac casu napriklad najst si lepsiu pracu/nasetrit. Ale potom su taky ludia, co su mozno viac lenivy, nulova financna gramotnost, kaslu na nejake planovanie a vyhovuje im kakavko do postele.
Aktualne pre single ludi bude skor nutnost. Priemer ludi co poznam by som povedal ze zarabaju 800-1000 v cistom. Ak maju v lokalite pracu, kde su najmy okolo 500-600e + auto + bezne naklady pripadne dieta tak no change to zaplatit. To potom clovek uz zacne setrit na strave pomaly...
do 30 pochopitelne, hlavne vzhladom na 1 z najvyssich cien realit NA SVETE (clovek casto proste musi aspon par rokov sporit, staviat sa na vlastne nohy atd, aby hned neskrachoval), po 30 trapas
Ak niekto byva u rodicov tak ho zato neodsudim, obvzlast v dnesnej dobe. Myslim ze malokomu vidime do zivota natolko aby sme vedeli s istotou povedat ze v jeho pozicii by sme na tom boli inak.
Mam kamarata co ma od 15tich vazne zdravotne problemy, je ZTP hoci to na prvy pohlad nevidno. NA TPP ho nikto nevezme, pomaha si brigadami ale musi prerusovat vzdy ked sa mu choroba vrati. Ked sa nato ludia pozru povrchne ze v 32 rokoch zije s mamou v dvojizbaku tak ho vacsinou oznacia za luzra, zeny ho ghostuju v momente kedy sa dozvedia ze zije s mamou podobne ako je popisane v @2. Pritom nema inu moznost a myslim ze kazdy na jeho mieste by mal rovnaky osud. Cize urcite by som zato niekoho pausalne neodsudil pokym by som nevedel dovody.
mama hotel a bývanie s rodičmi sú podľa mňa dve rozdielne veci. lebo mama hotel to si predstavujem, že mladý človek čo doma nič nerobí, nič neplatí (alebo len minimum) a proste sa necháva obskakovať. a to je dosť odveci ak sa jedná o zdravého a práceschopného človeka. na druhú stranu ale bývať s rodičmi, prispievať na domácnosť, platiť si svoje veci, rozdeliť si domáce práce (tak ako by to človek robil so spolubývajúcimi), je podľa mňa v dnešnej dobe pre veľa ľudí až priam nevyhnutné, pokiaľ si chcú niečo nasporiť pre budúcnosť. a odsťahovať sa len preto, aby som nebývala doma je zbytočné. človek môže bývať s rodičmi a byť pritom do veľkej miery samostatný.
@kobra@11 ale tak čo, priateľku nemám a v inom meste nerobím. Keby som robil v inom meste, tak by som skôr zvažoval nejaký lacný nájom alebo ubytovňu. Nemám teraz taký dôvod, aby som začal rozhadzovať peniaze za žitie osamote, čo by bolo už u mňa celkom na nudu, žiť len sám a aspoň sa s nikým nerozprávať, nič nerobiť.
@kobra@11 tak ale ja som aj naviazaný na mamu. Po smrti otca je to tak, keď máš jediného rodiča. Keby bol otec mama, tak by sa veci mali inak a otec by skôr vedel viesť domácnosť a robiť chlapské roboty okolo domu za mňa. Ja by som mal celkovo väčší pokoj, že je doma všetko v poriadku.
@majky538@14 ale však prečo by to nemalo byť v pohode, všakže? To vysvetli dievčatám prečo sú také nekompromisné a náročné a majú strechu nad hlavou, teplo, útulnosť a im sa to nepáči, nechcú bývať nepriechodne v dome, hoci je to ako bývať v bytovke a nikto im tam nebude chodiť. Len oni to nechcú kvôli svokre.
@priekala@22 to bude presne ten druh ludi, co su u rodicov a nevedia kolko sa plati elektrina, plyn a celkovo vydavky a myslia si, ze vsetko je jednoduche a pomaly zadarmo ... lebo je strasne super si brat hypo s niekym s kym nevies ci budes vobec zit za par rokov alebo frajer/frajerkahotel kde iba jeden plati hypo a celkovo platenie nakladov maju naprd ... jeden plati hypo / druhy potraviny..naklady a v podstate je taky podnajomnik u partnera
@majky538@23 no vsak ale tak rozmýšľajú baby. Oni viaceré nevedia, nemajú predstavy, keď je na chlapa naložené z ich strany toľko, aby kúpil dobrý schopný pozemok v dobrej lokalite, ďalej ak stavia na kľúč, čo v dnešnej dobe je nehorázne drahé, lebo len materiály čo stoja, koľko skasne z toho developer. Alebo stavať svojpomocne, čo je obrovská starosť a náročné, navyše zháňať firmy, schopné firmy, čo ti to kvalitne spravia tiež nie je vôbec jednoduché. Toto si tie dievčatá vôbec neuvedomujú, vidno že niektoré rozmýšľajú cez peniaze a svoju vypočítavosť, ktorú by jej ten konkrétny partner, ktorého sa pokúšajú nájsť splnil.
A navyše ja som sa nastaval a strávil s prerábaním minulého domu, bytov a tohto domu dosť. Môj chrbát by vedel rozprávať aké bremená sa dvíhali a aké litre potu sa vypotili za tie výsledky prác.
Spolunažívanie akékoľvek, ak je vyvážené je vždy prínosom. Mama hotel je parazitický spôsob spolunažívania, na ktorom majú veľký podiel aj samotní rodičia., tým, že ho podporujú.
@priekala@21 gues whatt tiez mam jedneho rodica tieto argumenty.. cielom rodica je pripravit dieta na to aby to zvladlo same v 18. ak to nezvlada (rodic alebo dieta,) nie je to ich problem, nikdy nepochopim mindset preco by mal niekto obetovat svoj zivot a svoje dobrobytie niekomu z koho vybrali , to nie je zivot to je volba byt otrok
A teba nenapadlo, že počet prác ktoré ponúkajú lepšie mzdy je minimum, a kedže je na SVK 2,5 miliona pracujúcich ľudí, tak je pochopiteľné že nie každému sa podarí získať tú lepšiu mzdu ? Proste je nemožné aby všetci mali prácu s vysokými mzdami, takú ekonomiku SVK nemá, ak si si nevšimol....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
50 komentov
každopádne, ak ostatnú dospelé deti aj v "pokročilom" veku závislé na svojich rodičoch - či už ekonomicky, lebo sami by neutiahli ani prenájom garsónky, alebo po stránke bežných úkonov starostlivosti o seba (maminka im musí navariť a namerkovať paštikový chlebík do práce na desiatku, aby neostali hladní, maminka im musí vyprať trenky, lebo nevedia zmačknúť gombík na práčke..), je to podľa mňa prúser a je to bolestivé pre obe strany - mladý človek nie je podľa mňa dospelý, kým nie je po všetkých stránkach nezávislý a samostatný, nikdy plne nedozreje, kým má za zadkom mamku.. plus to je mega neatraktívne, ja by som o chlapa, ktorý má po škole a býva s mamkou ani nezavadila.. a rodičia nemajú svoj zaslúžený pokoj a súkromie a ešte nesú bremeno grown ass človeka, ktorý by bez nich umrel v špine a hlade
a moja mladšia sestra detto - už neštuduje, žije u našich zadarmo a ešte vraj chce po tatkovi, aby jej platil predražené hovadiny z Yeme a po mamke, aby jej platila za víkendové pobyty všetko, čo zarobí, nacpe do handier, topánok, kabeliek, predražených parfémov, výletov a dovoleniek, predraženého jedla a nezmyslov typu vonné sviečky má toľko vecí, že v jej izbe sa už nedá pohnúť.. tá keď sa odsťahuje a zistí, čo stojí nájom, energie, že občas sa v živote vyskytnú nejaké neočakávané výdavky a že nie každý mesiac jej ostane na 12€ pomelo z Yeme a letenku do Milana, asi bude prežívať ťažké časy
je samozrejme iné, keď ako opisuje 2 sa niekto nechá obskakovať a nedokáže nijak samostatne fungovať, ale nepáči sa mi, keď sa si ľudia vysmievajú len za to, že niekto jednoducho má tú možnosť a možno aj chce ostať u rodiny, mi to dakedy príde až také že "ja som musel ísť v 19 preč, tak bež aj ty a otroč"
A ja mám horibilný plat, z 550€ by som popri nájme už celkom nič neušetril na budúcnosť. Tak teda žijem s mamou a pomáham jej, ale si nemyslite, že mi chystá desiatu a tie vaše reči ako pre pribrzdeného..
okrem toho, keď vypadneš v mladom veku a si na nule, nikto sa nad tým nepozastavuje a ani teba samého to nejak nedeptá, ale skôr motivuje k tomu, aby si zlepšil svoju situáciu.. naopak keď máš doma o všetko postarané, nemáš veĺkú motiváciu na sebe makať.. plus keď začínaš od nuly v 30, ľudia ťa majú za trubku a sám máš zo seba depresie, viz. @7 ktorý v 30 s inžinierom nezarobí ani toľko, čo hociktorý stredoškolák na brigáde v zmrzlinárni.
A tiez robi asi rozdiel byvanie vo vacsom vs mensom byte, kde uz ako dospely clovek potrebuje viac miesta.
Je to super moznost, ktoru si treba vazit a ze ma clovek viac casu napriklad najst si lepsiu pracu/nasetrit. Ale potom su taky ludia, co su mozno viac lenivy, nulova financna gramotnost, kaslu na nejake planovanie a vyhovuje im kakavko do postele.
Aktualne pre single ludi bude skor nutnost. Priemer ludi co poznam by som povedal ze zarabaju 800-1000 v cistom. Ak maju v lokalite pracu, kde su najmy okolo 500-600e + auto + bezne naklady pripadne dieta tak no change to zaplatit. To potom clovek uz zacne setrit na strave pomaly...
Mam kamarata co ma od 15tich vazne zdravotne problemy, je ZTP hoci to na prvy pohlad nevidno. NA TPP ho nikto nevezme, pomaha si brigadami ale musi prerusovat vzdy ked sa mu choroba vrati. Ked sa nato ludia pozru povrchne ze v 32 rokoch zije s mamou v dvojizbaku tak ho vacsinou oznacia za luzra, zeny ho ghostuju v momente kedy sa dozvedia ze zije s mamou podobne ako je popisane v @2. Pritom nema inu moznost a myslim ze kazdy na jeho mieste by mal rovnaky osud. Cize urcite by som zato niekoho pausalne neodsudil pokym by som nevedel dovody.
A navyše ja som sa nastaval a strávil s prerábaním minulého domu, bytov a tohto domu dosť. Môj chrbát by vedel rozprávať aké bremená sa dvíhali a aké litre potu sa vypotili za tie výsledky prác.
A teba nenapadlo, že počet prác ktoré ponúkajú lepšie mzdy je minimum, a kedže je na SVK 2,5 miliona pracujúcich ľudí, tak je pochopiteľné že nie každému sa podarí získať tú lepšiu mzdu ? Proste je nemožné aby všetci mali prácu s vysokými mzdami, takú ekonomiku SVK nemá, ak si si nevšimol....
Btw, ty čo vlastne pracuješ ?
a kto ti kupuje banány ?
na strome nerastú banány teda aspon nie na svk...
ok