pokial ohrozuje zivot zeny alebo je to aspon prtave ako zrnko kavy akceptujem , nuz take neskorsie rozhodnutia ofrflem ale aj tak ma je do ineho rozhodnutia prd
@autistik iste ze ho to ovplyvni... a? btw. zaujimavé, že skoro vždy tu takúto tému zakladajú chlapi resp. že sa skoro vždy (a nielen tu na birci) do tejto temy seru hlavne chlapi
Ja som za. Ak by sa to dieťa malo narodiť do zlých podmienok, ak vzniklo násilím, poprípade by malo byť postihnuté.. prečo nie?
A nie, vôbec si nemyslím, že je to nehumánne. Práve naopak, z dlhodobejšieho hladiska je to najlepšia voľba či už pre matku alebo aj pre samotný plod. Ale je to veľmi subjektívne, samozrejme.
@salora tak asi znovu zopakujem, čo som napísal ale najviac to ovplyvní dieťa, teda asi vždy viac dieťa ako ženu, preto nevidím dôvod aby sa mohla vyjadrovať len žena
@autistik myslím si, že žena v tej chvíli robí to najlepšie čo môže pre oboch.
Ale samozrejme záleží od situácie. Ak na to nie je vážny dôvod, tiež som proti.
Nič v zlom, ale ja v tom nevidím nič zlé..Je milión dôvodov pre ktoré sa to robí a ani jedno z toho nie je len tak zo srandy..A nazvať to vraždou je trochu prehnané
@themickey pises dost vseobecne a nelogicky. Robis v zdravotnictve ? Ja ano. Pri kazdom jednom! A to chcem zdoraznit pri kazdom jednom pôrode môže dojst k úmrtiu ženy -rodičky alebo novorodenca. V najhoršom prípade oboch. To, že média ti podsúvajú len extrémy, kde sa človek len boji, vyvoláva to v ňom strach, alebo sa prehnane raduje, je zaslepenost tejto spoločnosti. Každý potrat je vražda rovnocenná s vraždou živej osoby. Keby to tak nebolo, prečo by si sa chcela zbaviť plodu, čo nosį žena pod srdcom?ak dieťa pod srdcom matky nie je osobou(podla strasburgu) preco žene tak zaleži na tom, aby urýchlene podstúpila potrat. Veď ho môže zabiť aj ako živé. Možno povieš že som povedal extremny nazor, ale skus sa nad tym zamysliet prv než dačo taketo napíšeš
@vreskot000 skôr tvoja odpoveď nemá logiku a hraničí dosť s fanatizmom kedy cirkev vidí svet čiernobielo toto je dobre a toto zle nič medzi tým nieje ...neposudzuje problém osobitne ale dopredu ma všetko vytýčené čo je "správne" a čo nie
@atom2 pozri. Cirkvi a nabozenstvu je totalne jedno cipojdes na potrat(ako zena) alebo nie. Cirkvi je to úplne jedno lebo ona ho živiť nebude. Len ti chce povedat tým, že prv než podstupiš zakrok s možnymi zdrav.komplikaciami si mal pri plodeni myslieť, ako tomu prirodzene zabrániš. Hádam ti nemusím menovať ako, vieš aj sám. Poznam ženu, ktorej sa nepodaril potrat, prijala kadejake zaručené pilulky na vypudenie plodu. Výsledok jej snaženia je ťažko poškodený retardovaný chlapec ktorého osobne poznám, a od narodenia je teda invalid, z ktoreho reálne nič nebude. Mysliš si že takýto príklad je to, čím sa mám riadiť?
@vreskot000 ...pozri stále si myslím že je to hlavne na rozhodnutí ženy, ak je rozumná a vie sa o dieťa postarať tak na potrat nepôjde ak áno určite ma na to pádny dôvod a ja by som ju nikdy neodsudzoval nenazval ...ak je to žena ktorá sa nevie chrániť a ide s každým keď je možnosť, alebo rodina s 11 deťmi a jednou izbou, či ja neviem aký prípad, radšej nech ide na ten potrat
Je to len a len rozhodnutie ženy. Aj ked je to vec v podstate dvoch, stále je to telo ženy, do ktorého môže zasahovať len žena. Povedzme si úprimne, má žena radšej trpieť nechceným dieťaťom, ktoré nebude ľúbiť? Radšej potrat, ako nemilované dieťa. Radšej potrat ako vražda po narodení. Radšej potrat ako detský domov - lebo úprimne, to nie je život len utrpenie.
Nie som za potraty.
Avšak , prerušenie tehotenstva podotýkam z veľmi vážnych dôvodov , je už na človeku samotnom .. to sa dá úplne normálne chápať .
Totiž každý jedinec má vlastne svedomie ..
Ja si myslím že Každý život je cenný , aj ten ktorý ešte neuzrel svetlo sveta ..
..
No a
Skôr som za to aby tí ktorí nechcú deti ..aby sa chránili pred neželaným tehotenstvom .. myslím že je to to najmúdrejšie čo môžu urobiť .
@dee99 no a na to sluzia plodne a neplodne dni a antikoncepcne prostriedky o ktorych si zaiste pocul. Nie som ich zastanca, ale vzdy lepsie ako zabit dieta. Druha vec. Trpiet s dietatom ktore nebude lúbiť? Ale na to mysliet mala predtym než ju ktosi oplodni. Tym sa predsa zabrániť da aj prirodzenymi metódami, ktore poznaju aj veriaci ludia, a je to morálne a čisté. A druha vec. Ja som pracoval a pracujem s osobami, ktore maju široke spektrum psychickych porúch (autizmus, demencia, asperger(dost vzacna nevysvetlitelna porucha autistickeho spektra. Mam na starosti osobu s tazkou formou alhzeimerovej osoby v pokročilom veku 87 rokov. Nikdy by som neuvažoval nad eutanaziou (paralelny spôsob potratu) domnievam sa že nemáš nijakú skúsenosť s danou pálčivou problematikou. A poviem opačný problém. Pokiaľ niekto trpí nevyliečiteľnou chorobou. Ešte som sa nestretol s prípadom, kto by reálne spáchal samovraždu koli nejakému hendikepu. Navyše ako zdravotník som priamo pozoroval úmrtie starej ženy. Bola v terminálnom štadiu a pokročilom veku a samozrejme zomrela prirodzenou smrťou.. Pokojne vydýchla. Pamätám si ešte ten posledný vzdych. Taký iný... Potom prišiel službukonajuci lekár, ktorý jej ešte dal elektrošoky na prípadné naskočenie srdcovej činnosti. Samozrejme nepomohlo, pretože keď niekto prirodzene zomrie na starobu, je to údel človeka-kto sa raz narodí, musí zomrieť. V živote mi nenapadli také hrôzostrašné metódy, ako mi tu opisuješ.... Rozumieš tomu vobec? Màš s tym reálnu skúsenosť? Podľa mňa nie. Problem dnešného sveta nie je eutanazia, potraty, ale benevolentnost a najmä bezcitnosť, to by som zdoraznil bezcitnosť, s akou spoločnosť amatérský, kruto bezcitne reaguje na pálčivé spoločenské problémy, kde človek o život, zápasí o ľudskú dôstojnosť. Uvažuj bratm nadtým čo som ti napísal, ak ťa môžem poprosiť....
V prvom rade sú tu rodičia ktorých to dieťa je. Záleží na ich možnostiach, či už finančných, rodinných alebo pocitových.
- Pokiaľ to ohrozuje zdravie ženy, tak je voľba jednoznačná. Radšej žiadne dieťa, ako dieťa bez matky. To už radšej adopcia.
- Pokiaľ by sa malo narodiť postihnuté dieťa, takisto je riešenie = Potrat
- Pokiaľ otehotnie v 17tich a rodičia nemajú na zaplatenie ničoho navyše okrem nevyhnutného, ona má školu, nevie sa starať, on takisto nie tak je iba jedna cesta ako z toho von = Potrat.
- Pokiaľ ti je rodina silno kresťansky založená, a rodičia by ťa zabili, tak aj tak nebudeš mať inu možnosť. (nebolo takých prípadov málo) = Potrat
- Pokiaľ si proste zanedbal ochranu, a na dieťa proste nie si pripravení ty, ani ona, potrebujete dokončiť školu, nemáte kde bývať, prípadne ani neviete či budete spolu, tak je to ďalšia situácia pre = Potrat
Samozrejme, že to nie je jediné riešenie. Môže si dieťa nechať v každom prípade. Ale bude mať oničom detstvo, rodičia budú v neustálom strese z finančných problémov--> nebudú sa dieťaťu dostatočne venovať(prípadne jeden z nich), čo aj môže viesť k neskoršiemu rozchodu/rozvodu --> Proste obrovský stres, a problémy, účty za úsmev a smiech. Toto nie je proste cesta, ktorou by som išiel. Ja nie.
Pokiaľ možno, chcem sa vyhnúť tomu aby žena išla na potrat. Ale pokiaľ by nám to malo zničiť a značne skomplikovať život, tak by som to odporúčal.
Čo teraz, sekneš so školou, začneš ťahať 16tky každý deň kvôli peniazom, ona bude doma, uvidíte sa cez víkend, kedy budeš jeden deň s dieťaťom, kedy nebudeš unavený a nebudeš spať okamžite keď vojdeš niekam "domov". Všetko aby ste si mohli zobrať hypotéku, ale tak aby ste neboli nikomu nič dlžní a od nikoho závislí. A pýtať sa, je toto to, čo som chcel so svojím životom urobiť. Chcel som to takto, Chcem to takto? Idem do toho? - ešte dobrý prípad je, keď si to uvedomia a položia si tieto otázky tesne po zistení, že je tehotná. Veľmi extrémny prípad je, keď v tom majú jasno už pred začatím s čímkoľvek.
ale inak strasne sa mi paci, ze ti, co tu najviac su proti potratom otvorene napisu, ze nie su ani zastancami antikoncepcie a pod. ale! mas mysliet dopredu na to, aby si neotehotnela..
akoze vam to uz dobre musi jebat v tej hlave, to akoze fakt maju mat ludia sex iba ked chcu splodit dieta?
@dee99 len zrovna taki, čo žijú v chalupe bez vody a elektriny na potrat nepôjdu, lebo na to nemajú peniaze. a ani na antikoncepciu a podla mňa tá žena ani nevie kedy má plodné dni.
@padre557 ale ten argument, že "zvieratá majú sex len kvôli rozmnožovaniu", keby aj bol pravdivý, čo nie je, sa nedá použiť ako argument v prospech pro-life strany. Lebo celkom rovnaký argument by sa dal použiť opačne - v prírode to funguje tak, že mačka zabije svoje mláďatá ak je v strese a nemá dobré podmienky na ich odchovanie.
Raz vravíme "ale veď sme ľudia, nie zvieratá" a inokedy "je to neprirodzené, lebo zvieratá to nerobia"
@pubertslatinocelny inac, presne som chcela napisat aj to, ze napriklad aj taka homosexualita je bezna medzi zvieratami a jej odporcovia to oznacuju za nieco, co je “proti prirode”, ze je zo celkom smiesne, ako raz zvieratka povazujeme za nieco hodne prikladu a inokedy nie, podla toho, ako to danemu cloveku vyhovuje
hlavne v tomto pripade - mat sex iba kvoli potomstvo, lebo to tak maju aj zvierata, ale zaroven zit v monogamnom vztahu, lebo predsa nie sme zvierata a vieme ovladat svoje pudy
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
49 komentov
A nie, vôbec si nemyslím, že je to nehumánne. Práve naopak, z dlhodobejšieho hladiska je to najlepšia voľba či už pre matku alebo aj pre samotný plod. Ale je to veľmi subjektívne, samozrejme.
Inak by som na potrat nesla.
Ale samozrejme záleží od situácie. Ak na to nie je vážny dôvod, tiež som proti.
Avšak , prerušenie tehotenstva podotýkam z veľmi vážnych dôvodov , je už na človeku samotnom .. to sa dá úplne normálne chápať .
Totiž každý jedinec má vlastne svedomie ..
Ja si myslím že Každý život je cenný , aj ten ktorý ešte neuzrel svetlo sveta ..
..
No a
Skôr som za to aby tí ktorí nechcú deti ..aby sa chránili pred neželaným tehotenstvom .. myslím že je to to najmúdrejšie čo môžu urobiť .
V prvom rade sú tu rodičia ktorých to dieťa je. Záleží na ich možnostiach, či už finančných, rodinných alebo pocitových.
- Pokiaľ to ohrozuje zdravie ženy, tak je voľba jednoznačná. Radšej žiadne dieťa, ako dieťa bez matky. To už radšej adopcia.
- Pokiaľ by sa malo narodiť postihnuté dieťa, takisto je riešenie = Potrat
- Pokiaľ otehotnie v 17tich a rodičia nemajú na zaplatenie ničoho navyše okrem nevyhnutného, ona má školu, nevie sa starať, on takisto nie tak je iba jedna cesta ako z toho von = Potrat.
- Pokiaľ ti je rodina silno kresťansky založená, a rodičia by ťa zabili, tak aj tak nebudeš mať inu možnosť. (nebolo takých prípadov málo) = Potrat
- Pokiaľ si proste zanedbal ochranu, a na dieťa proste nie si pripravení ty, ani ona, potrebujete dokončiť školu, nemáte kde bývať, prípadne ani neviete či budete spolu, tak je to ďalšia situácia pre = Potrat
Samozrejme, že to nie je jediné riešenie. Môže si dieťa nechať v každom prípade. Ale bude mať oničom detstvo, rodičia budú v neustálom strese z finančných problémov--> nebudú sa dieťaťu dostatočne venovať(prípadne jeden z nich), čo aj môže viesť k neskoršiemu rozchodu/rozvodu --> Proste obrovský stres, a problémy, účty za úsmev a smiech. Toto nie je proste cesta, ktorou by som išiel. Ja nie.
Pokiaľ možno, chcem sa vyhnúť tomu aby žena išla na potrat. Ale pokiaľ by nám to malo zničiť a značne skomplikovať život, tak by som to odporúčal.
Čo teraz, sekneš so školou, začneš ťahať 16tky každý deň kvôli peniazom, ona bude doma, uvidíte sa cez víkend, kedy budeš jeden deň s dieťaťom, kedy nebudeš unavený a nebudeš spať okamžite keď vojdeš niekam "domov". Všetko aby ste si mohli zobrať hypotéku, ale tak aby ste neboli nikomu nič dlžní a od nikoho závislí. A pýtať sa, je toto to, čo som chcel so svojím životom urobiť. Chcel som to takto, Chcem to takto? Idem do toho? - ešte dobrý prípad je, keď si to uvedomia a položia si tieto otázky tesne po zistení, že je tehotná. Veľmi extrémny prípad je, keď v tom majú jasno už pred začatím s čímkoľvek.
akoze vam to uz dobre musi jebat v tej hlave, to akoze fakt maju mat ludia sex iba ked chcu splodit dieta?
Raz vravíme "ale veď sme ľudia, nie zvieratá" a inokedy "je to neprirodzené, lebo zvieratá to nerobia"
hlavne v tomto pripade - mat sex iba kvoli potomstvo, lebo to tak maju aj zvierata, ale zaroven zit v monogamnom vztahu, lebo predsa nie sme zvierata a vieme ovladat svoje pudy
fail