Výborne to Hofmann vymyslel; gratulácia, pochvala a vďaka mu patrí.
Slová na podrobný opis intoxikácie sa hľadajú ťažko. A zrejme aj márne.
Avšak, k niečomu z bežného života sa to dá predsa priblížiť: trip za veľkú hrsť lysohlávok s kockou hašišu.
Pocity po odznení účinkov: z viacerých štúdií naslovovzatých odborníkov vyplýva, že mnohým ľuďom tento mysticko-nábožensko-ontologicko-gnozeologicko-esteticko-umelecko-meditačno-metafyzicko-filozoficko-hedonistický zážitok zmenil kvalitu ich bytia k výrazne lepšiemu.
(Samozrejme, netestovali to "sjeté smažky" na DnB party.)
@19 Čo akože? Všetky drogy sú svinstvo. A neboj sa, ja som o tom dosť informovaná, čo má nakoľko zlé následky. NÁSLEDKY a nie, čo ti bude chvíľu po tom, to mi môže byť vieš kde.
Inak si super objasnil to LSD lepsie sa to asi ani neadalo. Ja este nemam pocity ziadne, mozno za par rokov.
Krutafunebracka, asi si mylis veci medzi sebou. LSD nie je droga v pravom slova zmysle. A uz urcite nie je na to aby ti bolo lepsie alebo nieco. Je to taky insight niekam kam sa vela ludi boji ist.
@25 Veď práve. Drogy sú úbohé. Rovnako aj tí, čo ich obhajujú. Vymývanie, socky. A je primitívne oháňať sa tým, že niekto niečo skúsil a tým pádom tomu rozumie a je to tak správne a niekto, kto to neskúsil o tom nič nevie. Niekto, kto neskúša svinstvá, o ktorých vie a sú na to dôkazy, že je to ZLÉ, je ten správny, nie naopak. Ale to vygumované palice ťažko pochopia.
Lenže už dávno som si všimla, že tu je to plné sfetovaných úbohých sociek a tehotných deciek a kuriev a zároveň ankiet, kde najviac hlasov majú vždy možnosti „nefajčím“ alebo „som panna/panic“. Proste tupci.
Krutafunebracka, ale nechapes ze nemozes hadzat vsetky akoze "drogy" do jedneho vreca ? Vypatlane socky ? To tak vobec nie je, jasne ze drogy, vyslovene drogy pervitin, heroin, tekave latky.. su humusy. Ale ako mozes tvrdit ze je to tu plne sfetovanych ubohych sociek ? Dievca ty nemas sudnost. Keby si naozaj vedela ako to je tak by si si teraz pripadala sama pred sebou trapne.
Mladícka sviežosť, naivita a skalopevné presvedčenie vo vlastnú neomylnosť sa v tebe práve rozkvitá, o chybnosti tvojich vlastných úsudkov ťa nepresvedčí nikto v šírom kozme.
Ale mohla by si objasniť, že prečo je "primitívne oháňať sa tým, že niekto niečo skúsil a tým pádom tomu rozumie a je to tak správne a niekto, kto to neskúsil o tom nič nevie."
Ten, čo nič neskúsil, tomu rozumie viac?
Keď ja ochutnám čokoládový puding a ty nie a poviem ti, že o tom čokoládovom pudingu viem viac, tak budem primitív?
@33 Trápni sú tí, čo sa potrebujú sfetovať, aby mali vôbec nejaký zážitok. Ja nie som taký slaboch a úbožiak ako vy, smola - pre vás.
@34 Toto je skôr akoby to tebe niekto napísal a ty si to skopíroval.
Keď budem vedieť naozajstné zloženie toho pudingu a všetky vražedné Ečka v ňom, tak tomu ver, že o ňom budem vedieť viac. Ty môžeš vedieť, ako to chutí, ale nie, čo ti to naozaj spôsobí.
Inak, napíšem iba pár "vypatlancov" z toho "odpadu", čo "berie" toto "svinstvo":
Aldous Huxley, Steve Jobs, Bill Gates, John Lennon, Paul McCartney, Dr. Timothy Leary, Moby, skoro celý Doors, Jimi Hendrix,... a mnohí mnohí iní, ktorí zanechali v akomsi pomyselnom kultúrnom fonde ľudstva omnoho viac pamätihodnotí než tých pár abstinujúcich zakazovačov, čo "všetko vedia".
Krutafunebracka, ty si strateny pripad (zatial), teraz ti nikto nevysvetli asi nic, ale mozno casom zistis ze nie je droga ako droga . Ja sa nepokladam za slabocha ani uboziaka, tvoj hlavny predpoklad je chybny. "potrebuju sa sfetovat, aby mali nejaky zazitok" ak si myslis ze o tomto to je, tak si uplne mimo. Znovu si skus uvedomit ze je rozdiel medzi realnymi drogami a psychadelikami.
"Toto je skôr akoby to tebe niekto napísal a ty si to skopíroval. (smajlík)" - och, prekukla si ma. To, čo píšem ja, v skutočnosti nepíšem ani ja, ale niekto iný, ktorý mi posiela texty a ja ich tu len lepím. Úžasné vývody jedného žiadnym "svinstvom" nepoškodeného rozumu.
Inak, keď budeš vedieť hoc aj presnú polohu a rýchlosť všetkých atomárnych a subatomárnych častíc toho pudingu, stále nebudeš mať ani poňatia o tom, ako naň bude reagovať tvoje telo a tvoj mozog.
Odporúčam ti čo najrýchlejšie si zmeniť vedomie lobotómiou. Toto čo tu píšeš sú bežné hlúposti, a to ani nie som priaznivcom LSD. Skús sa na to pozrieť ináč.
@socky počúvajte vy machri čo o tom toľko viete neviem čo vlastne chcete dosiahnuť tým že to propagujete na verejnosti hulte si pre mňa za mňa aj do bezvedomia užívajte čo chcete ale tu chodia aj mladí ľudia(pod 15) ktorý majú ľahko ovplyvniteľný úsudok...keď už máte vy pokurvený život nekurvte ho aj ostatným
Juuuuu zase semprisli ludia co vsetko "vedia" a "strazia" spolocnost
LSD som este neskusal,ale chcel by som Pracu A.Hoffmana uznavam a respektujem, navyse sposob akym sa mu to poadrilo objavit *thumbs_up*
Mimochodom, LSD je asi taka "droga", ze do polhodiny sa temer kompletne vyluci z tela, nezanechava ziadne latky. Cize bysaani nemala povazovat za drogu, len aktivnelatky "zapnu spinac" v mozgu a to je vsetko Cize LSD je vlasne cesta do nasho ukryteho podvedomia.
@44 myslím si,že je lepšie v niečo veriť a ctiť to ako žiť život vymletého feťáka ktorý poriadne ani nevie svoje meno...ako som povedal zalezte niekam do prdele,húlte,pichajte si kokaín a pochcípajte...ale mládež do toho nezaťahujte
Aryan88gay, nikto tu nic nepropagoval, to len ten tvoj vymlety nenavystny mozog si to tak interpretuje aby mal zamienku na utocenie.
V co ty veris a ctis ? Ty si odpad spolocnosti, myslim ze je lepsie fajcit jointy ako niekoho dobit do krvi pripadne zabit. Vymleteho fetaka si strc za klobuk vies o mne hovno.
@46 už ma dlho nikto nenasral ale tebe sa to podarilo...o čom točíš aký gay??? Vandrák jeden prefetovaný pokiaľ ťa uspokojuje chváliť sa so svojími výkonmi aký si bol spraskany tak si nájdi seberovných a preberaj to s nimi osobne nie pred toľkými ľuďmi
@36 Keď to bolo nové a nič sa o tom nevedelo. Potom sa zistilo, že to nie je nápomocné, ale obyčajné svinstvo, tak to zakázali. Bré ráno, ty ešte žiješ v 60. rokoch? Tak to je dosť blbé.
Vidno na vás, že vás to už dosť vygumovalo. Ale to už ani nikdy nepochopíte, že ste vďaka tomu odpad spoločnosti.
LSD nie je droga ako droga, LSD je proste látka ktorá aktivuje v mozgu procesor ktorý človek inak nepoužíva, samotné LSD učinkuje len 10 minut ale procesor v mozgu pracuje 8 až 12 hodin ,a može sa aktivovať aj mesiac po požití ale nie v takej intenzite. Halucinácie ktoré trip spevádzajú sú čisté odrazy našho chapania, sveta okolo nas alebo vlastne sveta ako sme si ho my v hlave vytvorili, pretože realita nie je nič viac ako tvoj mozog
Na LSD bacha okrem tej dobrej nálady a halucinácii je aj celkom dobrou metódou ktorá sa používa v manipulácii z vedomím(napríklad sekty). Ak chcete vedieť niečo viac hľadajte o projekte CIA MK-ULTRA išlo o hľadanie spôsobu manipulácie vedomia a LSD bola jednou z najviac skúmaných látok. Podľa jednej teórie dokonca vraj CIA podstrčilo LSD hnutiu hippies aby ho rozložilo zvnútra...nech je to akokoľvek LSD je koncentrovaná droga a teda je omnoho nebezpečnejšia ako v prírodnej forme (marihuana) takže bacha na to nieje úplne neškodná...Vyšší stav vedomia sa dá dosiahnuť aj inak ako požitím drogy.
Najsmiešnejší je asi tento: "(...) LSD je koncentrovaná droga a teda je omnoho nebezpečnejšia ako v prírodnej forme (marihuana) takže bacha na to nieje úplne neškodná..."
S tým, že lsd je (potencionálne) nebezpečné samozrejme súhlasím, ale mohol by si vedieť, že lsd sa "koncentráciou" marihuany nevyrába.
A s istotou môžem povedať, že tie konšpiračné teórie o CIA a Hippies, sú tiež úsmevné bludy : )
@Alpynus ja som nepovedal že LSD sa vyrába koncentráciou marihuany je to chemikália vyrábaná v labáku a v prírode ju obsahujú listy marihuany. A to že sa LSD používa k manipulácii z vedomím je fakt. » en.wikipedia.org/wiki/Project_MK...
Smer toku myšlienok je presne ten istý, len činnosť, na ktorú je aplikovaná je zmenená ...
Podľa mňa je to na myšlienkovej úrovni ekvivalentné ...
Alebo, keď to chceš bez môjho príkladu, tak : To, že človek, ktorý zjedol puding o ňom zákonite vie viac ako ten, ktorý ho nezjedol je samozrejme nepravda ... O pudingu sa dajú informácie získať aj iným spôsobom ako jeho zjedením ...
A rovnako je nepravda, že ak vieš všetko o zložení pudingu, tak nebudeš mať ani poňatia o tom, ako naň tvoje telo bude reagovať ...
Tak podhodím príbuznejší príklad ... Vezmi si napríklad, že v pudingu je kyanid ... Nemáš ani šajnu o tom, ako naň tvoje telo bude reagovať?
V prvom rade si zrejme nepochopil, kvôli akej súvislosti som ten puding spomínal, v druhom rade si diskusiu zatiahol trochu divným smerom, v treťom rade - ten príklad s kyanidom je o kúsok lepší (ale stále blbý) a najmä v štvrtok rade - absolútne, ale absolútne netuším, o čo ti ide
Rekapitulácia: Krutá funebráčka sa tu vystatovala, že vie o lsd veľmi veľa, dokonca viac než tí, ktorí to užili (najmä v @28 ). Zdá sa jej primitívne, keď niekto, kto to užil, si myslí, že vie o tom viac ako ten, kto to neužil. A to je tá vtipná zložka, na ktorú som reagoval tým pudingom. Zloženie lsd síce poznať môže, ale to, ako bude pôsobiť na mozog a nervovú sústavu a telo a ostatné zložky ľudskej bytosti, môže zistiť len nepriamo a skreslene "z druhej ruky".
Naviac, väčšina drôg pôsobí na každého človeka mierne odlišne.
V každom prípade platí, že ak aj zješ ten puding s kyanidom, budeš vedieť o jeho pôsobení rozhodne viac než ten, kto len vie, že po jeho konzumácií zrejme zomrie.
("To, že človek, ktorý zjedol puding o ňom zákonite vie viac ako ten, ktorý ho nezjedol je samozrejme nepravda." - samozrejme, že je to pravda. Z kontextu celej diskusie vyplýva, že pod slovom "vedieť" sa má na mysli najmä znalosť o bezprostrednej intoxikácií, jej ďalší priebeh a stav po detoxikácií.)
("A rovnako je nepravda, že ak vieš všetko o zložení pudingu, tak nebudeš mať ani poňatia o tom, ako naň tvoje telo bude reagovať ..." - samozrejme, že to nie je kontradikcia. V tom pudingu môžu byť milióny a milióny rôznych molekúl - a aj keď o nich budeš vedieť, naozaj sa môžeš len veľmi orientačne domnievať, aký bude priebeh intoxikácie.)
Presne tak ... A hoci ona nevyzerá, že by o tom vedela veľa a skôr vyzerá, že trepe do vetra, v jednom sa musím postaviť na jej stranu a to - nie je na mieste automaticky sa považovať v danej oblasti za vzdelanejšieho od niekoho iného len na základe faktu vlastnej priamej skúsenosti a jeho priamej neskúsenosti ...
V tomto prípade sa vedci ani nemusia pokúšať skúmať drogy a ich účinky na človeka, veď kdejaký feťák pod mostom o tom vie viac ako oni ...
(mimochodom, prečo si spomínal príklad mi je jasné ... Lenže ty si sa krutej funebráčke snažil ukázať jej chybu na všeobecnom príklade ... Všeobecnom príklade, ktorý je však vo všeobecnosti nemiestny ... Prečo som ale teraz odkázaný na konkrétne okolnosti uvedenia všeobecného príkladu? ... Tie ma moc nezaujímajú, zaujíma ma všeobecnosť, v ktorej ten príklad zlyháva ... )
A tu je problém ... Napríklad v tom, že o tom ten, kto sa ho rozhodne nezjesť môže vedieť oveľa viac, lebo má detailné informácie o tom, ako kyanid pôsobí na ľudské telo ...
A podobne v tom, že človeku, ktorý zomrel na účinky kyanidu, ten kyanid akosi zabránil nadobudnúť poznanie o tom, aké presné účinky má ...
O takom stave po detoxikácii asi mŕtvy človek veľa vedieť nebude ...
Napísal si dosť jasne "nebudeš mať ani poňatia" ... Čo je nepravda ... Ak máš dostatok vstupných údajov, minimálne orientačne sa naozaj môžeš domnievať (teda je výrok v podstate kontradikcia, ale myslím, že túto charakteristiku môžeme vynechať a baviť sa len o jeho pravdivostnej hodnote v konkrétnom prípade, keďže je to výrok a nie výroková formula)
Ak by si zo spojenia "nebudeš mať ani poňatia" zlavil, tak sa ten výrok stáva úplnou hypotézou a vydavat hypotézu za pravdivy výrok tiež nie je zrovna bohviečo ...
A úplne jednoducho - ide mi len o poopravenie toho, čo sa mi zdá nebyť na mieste, to zvyknem robiť často ...
Tripa som mal,welmi dobry stav, vobec som neriešil bad tripy ani podobné chujowiny, ked sa toho bojíš jeb nato, keď si v pohode a nešaškuješ budeš mať pekný stav a za 6hodiek budes klasika ako pred tym a uchovaš si nezabudnuteľne pekné spomienky. Ak budeš rozmyšlať a jojkať že sati dačo stane a báť sa a daš si tak sa ti ozaj dačo može stať že ťa sekne ale na prvý krát polovičku a ideš. Možno nejaké výročné hoffmany stačí aj 1/3 (su väčšie). Z mojej strany vše. aa ešte treba do toho trošku pofajčiť otworia sa nové obzory c´ya
Vačsina informaci o drogach maju z medi sa neččudujte kamoši tripa dali a vraveli ze taku pecku zazili ze koniec ,.Ale všetko treba brat s rozumom inak chodiš doprepinany a to nieje boh vie čo ;ň
netvrdim tu ze som neviem aky obhajca drog konkretne lsd-cka ...ale ako moze niekto odcudzovat to co nevie ako mu posobi ?? a nevie vobec co to robi z jeho psychikou a telom vseobecne ?? ..nezda sa vam to smiesne a ubohe ani kusok ??... vsetci tu tvrdite ze su potom fetaci zavislaci a boh vie ake este mega urazky ...ked je clovek zavisli tak nie na latke ako takej ale na stavoch !! a co tu davate ze bed tripy ...ked ma niekto bed trip tak by bol proste kkti keby sa na to tak naviazali potom ...aa doslap na lsd neni ...akooo je to absolutne nic v porovnani s takym koksom alebo pikom takzee pardon ale drogy niesu zlee ako do vas deticky moje hustia od narodenia ..len ked uz ich beries musis byt stotzneny sam so sebou a mat nejake vlastne nazory na svet a zivot a vsetko ...musis si byt isty sam sebou...aa drogy najme tripy ti ukazu co je dobreee a celkove fungovanie sveta si uvedomite ...cim nevnucujem samozrejme ziadne drogy ...ale mat na nich nejaky nazor ci uz dobry alebo najme ten zly tak nato ich fakt treba skusit!!! ..."drogy odcudzuju len ty ktory ich nikdy neskusili alebo im doyebali zivot"
kazdy ma svoju pravdu a vzdy bude presiviecat ostatnych o tom ze je to pravda XD ked sa toho niekto boji tak sa toho bude bat vzdy a bude rad ze si to nedal a pokladat to za spravne a ani kebyze si to da tak ho to nezmeni a kto si to uziva ten sa ma fajn a nechape toho druheho a tak to bude vzdy ... tomuto som pochopil na papieri a preto je to podla mna fajn stav treby byt spokony sam zo sebou a vtedy je jedno ci si cisty alebo si das tripa alebo si pichas herak do zili pokial zijes je to v pohode...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
79 komentov
Slová na podrobný opis intoxikácie sa hľadajú ťažko. A zrejme aj márne.
Avšak, k niečomu z bežného života sa to dá predsa priblížiť: trip za veľkú hrsť lysohlávok s kockou hašišu.
Pocity po odznení účinkov: z viacerých štúdií naslovovzatých odborníkov vyplýva, že mnohým ľuďom tento mysticko-nábožensko-ontologicko-gnozeologicko-esteticko-umelecko-meditačno-metafyzicko-filozoficko-hedonistický zážitok zmenil kvalitu ich bytia k výrazne lepšiemu.
(Samozrejme, netestovali to "sjeté smažky" na DnB party.)
Nemusíš písať všetko dvakrát.
Nič vo zlom, ale nemýliš si náhodou isté skupiny omamných látok?
Myslím, že o tvojej "informovanosti" dostatočne vravia názory a úvahy, ktorými sa v tejto diskusií prezentuješ : )
Úplne najzábavnejší sú ľudia, ktorí nikde neboli, nič nerobili, nič nevyskúšali - ale aj tak všetko vedia.
Inak si super objasnil to LSD lepsie sa to asi ani neadalo. Ja este nemam pocity ziadne, mozno za par rokov.
Krutafunebracka, asi si mylis veci medzi sebou. LSD nie je droga v pravom slova zmysle. A uz urcite nie je na to aby ti bolo lepsie alebo nieco. Je to taky insight niekam kam sa vela ludi boji ist.
Mladícka sviežosť, naivita a skalopevné presvedčenie vo vlastnú neomylnosť sa v tebe práve rozkvitá, o chybnosti tvojich vlastných úsudkov ťa nepresvedčí nikto v šírom kozme.
Ale mohla by si objasniť, že prečo je "primitívne oháňať sa tým, že niekto niečo skúsil a tým pádom tomu rozumie a je to tak správne a niekto, kto to neskúsil o tom nič nevie."
Ten, čo nič neskúsil, tomu rozumie viac?
Keď ja ochutnám čokoládový puding a ty nie a poviem ti, že o tom čokoládovom pudingu viem viac, tak budem primitív?
@34 Toto je skôr akoby to tebe niekto napísal a ty si to skopíroval.
Keď budem vedieť naozajstné zloženie toho pudingu a všetky vražedné Ečka v ňom, tak tomu ver, že o ňom budem vedieť viac. Ty môžeš vedieť, ako to chutí, ale nie, čo ti to naozaj spôsobí.
Aldous Huxley, Steve Jobs, Bill Gates, John Lennon, Paul McCartney, Dr. Timothy Leary, Moby, skoro celý Doors, Jimi Hendrix,... a mnohí mnohí iní, ktorí zanechali v akomsi pomyselnom kultúrnom fonde ľudstva omnoho viac pamätihodnotí než tých pár abstinujúcich zakazovačov, čo "všetko vedia".
"Toto je skôr akoby to tebe niekto napísal a ty si to skopíroval. (smajlík)" - och, prekukla si ma. To, čo píšem ja, v skutočnosti nepíšem ani ja, ale niekto iný, ktorý mi posiela texty a ja ich tu len lepím. Úžasné vývody jedného žiadnym "svinstvom" nepoškodeného rozumu.
Inak, keď budeš vedieť hoc aj presnú polohu a rýchlosť všetkých atomárnych a subatomárnych častíc toho pudingu, stále nebudeš mať ani poňatia o tom, ako naň bude reagovať tvoje telo a tvoj mozog.
Odporúčam ti čo najrýchlejšie si zmeniť vedomie lobotómiou. Toto čo tu píšeš sú bežné hlúposti, a to ani nie som priaznivcom LSD. Skús sa na to pozrieť ináč.
LSD nie je héro!
LSD som este neskusal,ale chcel by som Pracu A.Hoffmana uznavam a respektujem, navyse sposob akym sa mu to poadrilo objavit *thumbs_up*
Mimochodom, LSD je asi taka "droga", ze do polhodiny sa temer kompletne vyluci z tela, nezanechava ziadne latky. Cize bysaani nemala povazovat za drogu, len aktivnelatky "zapnu spinac" v mozgu a to je vsetko Cize LSD je vlasne cesta do nasho ukryteho podvedomia.
V co ty veris a ctis ? Ty si odpad spolocnosti, myslim ze je lepsie fajcit jointy ako niekoho dobit do krvi pripadne zabit. Vymleteho fetaka si strc za klobuk vies o mne hovno.
Kokain sa nepicha ty lolo.
@37 Stratený prípad sú tieto sfetované makovice.
@36 Keď to bolo nové a nič sa o tom nevedelo. Potom sa zistilo, že to nie je nápomocné, ale obyčajné svinstvo, tak to zakázali. Bré ráno, ty ešte žiješ v 60. rokoch? Tak to je dosť blbé.
Vidno na vás, že vás to už dosť vygumovalo. Ale to už ani nikdy nepochopíte, že ste vďaka tomu odpad spoločnosti.
Teda, v peknej chvíli si pripravený skúsiť bodnúť si do brucha, lebo nemôžeš vedieť, aký účinok to bude mať na tvoje telo?
Asi si založím zbierku tvojich absolútne absurdných reakcií ; )
A čítala mladá slečna aspoň jednu knihu o tom, ako to v tých šesťdesiatych rokoch prebiehalo, keď nám tu dáva také múdrosti?
Myslím, že tvoja úvaha šla jasným smerom ...
Môžeš o pudingu/nepudingu vedieť čokoľvek, no kým nevyskúšaš, vlastne nevieš nič, teda ... ?
Čo je na tej reakcii natoľko absurdné? ... Mne sa iba zdá, že je z pudingu prenesená na nôž, žiadny iný rozdiel nevidím ...
Nejaký rozdiel medzi "zjesť puding" a "bodnúť si nožom do brucha" by som predsa videl: puding sa konzumuje, neprebodávajú sa ním vnútorné orgány.
Prepáč, ale zväčša splietaš úplné nezmysly
Najsmiešnejší je asi tento: "(...) LSD je koncentrovaná droga a teda je omnoho nebezpečnejšia ako v prírodnej forme (marihuana) takže bacha na to nieje úplne neškodná..."
S tým, že lsd je (potencionálne) nebezpečné samozrejme súhlasím, ale mohol by si vedieť, že lsd sa "koncentráciou" marihuany nevyrába.
A s istotou môžem povedať, že tie konšpiračné teórie o CIA a Hippies, sú tiež úsmevné bludy : )
Och, och, čo sa dnes ešte nedozviem
Listy marihuany obsahujú ledva za štipku thc, nieto ešte lsd : ) Ver tomu, že v tom prípade by sa s nimi inak zaobchádzalo ; )
Ak by si chcel vedieť, tak hlavná substancia lsd sa v prírode nachádza v námele, ktorý je zväčša na obilninách.
A keď vás strčia do lochu.
Smer toku myšlienok je presne ten istý, len činnosť, na ktorú je aplikovaná je zmenená ...
Podľa mňa je to na myšlienkovej úrovni ekvivalentné ...
Alebo, keď to chceš bez môjho príkladu, tak : To, že človek, ktorý zjedol puding o ňom zákonite vie viac ako ten, ktorý ho nezjedol je samozrejme nepravda ... O pudingu sa dajú informácie získať aj iným spôsobom ako jeho zjedením ...
A rovnako je nepravda, že ak vieš všetko o zložení pudingu, tak nebudeš mať ani poňatia o tom, ako naň tvoje telo bude reagovať ...
Tak podhodím príbuznejší príklad ... Vezmi si napríklad, že v pudingu je kyanid ... Nemáš ani šajnu o tom, ako naň tvoje telo bude reagovať?
V prvom rade si zrejme nepochopil, kvôli akej súvislosti som ten puding spomínal, v druhom rade si diskusiu zatiahol trochu divným smerom, v treťom rade - ten príklad s kyanidom je o kúsok lepší (ale stále blbý) a najmä v štvrtok rade - absolútne, ale absolútne netuším, o čo ti ide
Rekapitulácia: Krutá funebráčka sa tu vystatovala, že vie o lsd veľmi veľa, dokonca viac než tí, ktorí to užili (najmä v @28 ). Zdá sa jej primitívne, keď niekto, kto to užil, si myslí, že vie o tom viac ako ten, kto to neužil. A to je tá vtipná zložka, na ktorú som reagoval tým pudingom. Zloženie lsd síce poznať môže, ale to, ako bude pôsobiť na mozog a nervovú sústavu a telo a ostatné zložky ľudskej bytosti, môže zistiť len nepriamo a skreslene "z druhej ruky".
Naviac, väčšina drôg pôsobí na každého človeka mierne odlišne.
V každom prípade platí, že ak aj zješ ten puding s kyanidom, budeš vedieť o jeho pôsobení rozhodne viac než ten, kto len vie, že po jeho konzumácií zrejme zomrie.
("To, že človek, ktorý zjedol puding o ňom zákonite vie viac ako ten, ktorý ho nezjedol je samozrejme nepravda." - samozrejme, že je to pravda. Z kontextu celej diskusie vyplýva, že pod slovom "vedieť" sa má na mysli najmä znalosť o bezprostrednej intoxikácií, jej ďalší priebeh a stav po detoxikácií.)
("A rovnako je nepravda, že ak vieš všetko o zložení pudingu, tak nebudeš mať ani poňatia o tom, ako naň tvoje telo bude reagovať ..." - samozrejme, že to nie je kontradikcia. V tom pudingu môžu byť milióny a milióny rôznych molekúl - a aj keď o nich budeš vedieť, naozaj sa môžeš len veľmi orientačne domnievať, aký bude priebeh intoxikácie.)
Presne tak ... A hoci ona nevyzerá, že by o tom vedela veľa a skôr vyzerá, že trepe do vetra, v jednom sa musím postaviť na jej stranu a to - nie je na mieste automaticky sa považovať v danej oblasti za vzdelanejšieho od niekoho iného len na základe faktu vlastnej priamej skúsenosti a jeho priamej neskúsenosti ...
V tomto prípade sa vedci ani nemusia pokúšať skúmať drogy a ich účinky na človeka, veď kdejaký feťák pod mostom o tom vie viac ako oni ...
(mimochodom, prečo si spomínal príklad mi je jasné ... Lenže ty si sa krutej funebráčke snažil ukázať jej chybu na všeobecnom príklade ... Všeobecnom príklade, ktorý je však vo všeobecnosti nemiestny ... Prečo som ale teraz odkázaný na konkrétne okolnosti uvedenia všeobecného príkladu? ... Tie ma moc nezaujímajú, zaujíma ma všeobecnosť, v ktorej ten príklad zlyháva ... )
A tu je problém ... Napríklad v tom, že o tom ten, kto sa ho rozhodne nezjesť môže vedieť oveľa viac, lebo má detailné informácie o tom, ako kyanid pôsobí na ľudské telo ...
A podobne v tom, že človeku, ktorý zomrel na účinky kyanidu, ten kyanid akosi zabránil nadobudnúť poznanie o tom, aké presné účinky má ...
O takom stave po detoxikácii asi mŕtvy človek veľa vedieť nebude ...
Napísal si dosť jasne "nebudeš mať ani poňatia" ... Čo je nepravda ... Ak máš dostatok vstupných údajov, minimálne orientačne sa naozaj môžeš domnievať (teda je výrok v podstate kontradikcia, ale myslím, že túto charakteristiku môžeme vynechať a baviť sa len o jeho pravdivostnej hodnote v konkrétnom prípade, keďže je to výrok a nie výroková formula)
Ak by si zo spojenia "nebudeš mať ani poňatia" zlavil, tak sa ten výrok stáva úplnou hypotézou a vydavat hypotézu za pravdivy výrok tiež nie je zrovna bohviečo ...
A úplne jednoducho - ide mi len o poopravenie toho, čo sa mi zdá nebyť na mieste, to zvyknem robiť často ...
a podla mojho nazoru moze clovek zblbnut z LSD ale aj takisto aj z birdzu istym sposobom moze ostat vypatlany...
@alpynus jeden papierik nemoze ublizit, skor si myslim ze to moze byt zaujimava skusenost