Ten prípad pražskej Kliniky nejako extra nepoznám, iba viem, že podávali ústavnú sťažnosť pre to, že si exekútor podľa nich nárokoval veľkú odmenu, za svoju prácu Som zvedavý ako to dopadne, aj keď typ mám
A či squaty patria do veľkomiest/miest, prečo by nepatrili, ak sú legálne. Ak však niekto obsadí budovu bez právneho titulu, tak nevidím dôvod na to, aby za to tie osoby, čo to obsadili, neniesli za svoje konanie zodpovednosť. Čiže tie squaty, čo vznikajú len preto, že si niekto myslím, že má právo užívať bezodplatne cudzí majetok z dôvodu, že je to podľa neho v pohode, tak tie do civilizovanej spoločnosti nepatria už pár desaťročí.
@grietusha .. o klinike viem, že tam učia cudzie jazyky zadarmo, robia tam prednášky, workshopy. Hrá sa tam aj divadlo. Sú tam vysokoškoláci, a nie alkoholici a narkomani.
Ľavicový odpad, ktorý nerešpektuje súkromné vlastníctvo ani zákony. Klinika mala byť rozohnaná hneď, hoci aj s použitím sily. Squaty všeobecne, nemajú z môjho pohľadu v mestách ani na vidieku miesto.
Niežeby som bol nejaký veľký priaznivec squatov a squatingu, ale páči sa mi ako tým upozorňujú na problém jednak nedostupnosti bývania, ale aj smutného chátrania budov, ktoré by mohli ľudom slúžiť, či už vo forme nejakej kultúrnej inštitúcie, DSS alebo ubytovne pre bezdomovcov.
@paracelsus takže podľa teba je v pohode, ak majiteľ necháva schválne budovu chátrať, pretože mu diera v zákone povoľuje vytvárať brownfields v meste a tým znevažovať verejný priestor, ktorý patrí všetkým? Len preto, že sa jednoduchšie dostane k povoleniu na demoláciu, keď bude budova schátrana a teda sa vuhne drahej rekonstrukcii? Wow, kapitalizmus na vrchole, aneb ako lacno získavať pozemky na lukratívnych miestach.
A potom nadávať na tých, ktori na to poukazujú a protestujú a snažia sa chátrajúci priestor využiť aspoň nejak .
@grietusha Nie je to vari jasné z môjho komentára? Pokiaľ sa nejedná o budovu zvláštnej historickej hodnoty, mám ako majiteľ právo s ňou nakladať podľa vlastného uváženia (ak to nie je v rozpore so zákonom). To, že sa horda anarchistov ukrýva za vyšší princíp, nie je nič prekvapivé ani podstatné. Možno, keby si si situáciu vyskúšala na vlastnej koži, vnímala by si aj perspektívu majiteľa.
@paracelsus majiteľ ju necháva schválne chátrať. Nič iné sa tam nedeje. Na klinike som bola veľakrát. Vôbec nevieš, čo sa tam dialo, ak si o tom len čítal a reálne tam nebol. Bývala som vedľa nej vyše roka.
@grietusha Grietushka, pokoj. Je absolútne irelevantné, či si vedľa nej bývala vyše roka alebo celú dobu. Zákon je zákon! A nie, nebol som tam. To máš pravdu. Ja všeobecne nepociťujem potrebujem navštevovať miesta, kde sa schádzajú takéto neomarxistické živly. Kto nerešpektuje súkromné vlastníctvo, ktoré je garantované ústavou, nemá ani legitimitu. Ale však ľuďom tvojho razenia zákony zákerných etatistov nikdy nevoňali že.
@paracelsus paracelsusko, daj si pohov s tou familiarnostou a patronizaciou. Ak to je to jediné, vo zvládaš, namiesto normálne vecného dialógu, tak zdar.
Len raz som tam bol, v spodnom bare s knižnicou a malou sálou. Veľmi pekne pretvorili a vdýchli nový život budove, ktorá chátrala a kde si dovtedy možno tak niekto raz za čas chodil streliť do žily. A počas tých rokov ľudia okolo Kliniky vybojovali veľa bojov s fízlami, so súdmi, s verejnou mienkou, novinármi. O fašistoch ani nehovorím. Vďaka nim padlo zopár precedentných rozsudkov, naučili fízlov a úradníkov, že si nemôžu naozaj len tak robiť, čo sa im zachce. Že to myslia vážne a budú vzdorovať. Priniesli debaty, ktoré my tu nemáme ako mať, lebo nemáme dôvod, nemáme ten konflikt.
Mohli tam skusit vdychovať život budove, ktoru sami postavili a vybudovali, aby vedeli, ze to nie je len tak. Mali by tam byť radi, že ich nezatvorili do väzenia za tie trestne ciny ktorych sa dopistili a nie sa este tvarit, ako nieco “zachraňovali”.
Ked budem mat byt ktory nebudem využívať a bjde chátrať, tak mam na to pravo a suseda to nema co trápiť.
Dpc. Lebo ak tam bude byvat banda sockárov, co nema uctu k súkromnému vlastníctvu, tak ta budova bude isto viac udržiavaná, ako ked bude opustená........ a energie neviem kto bude platit
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
A či squaty patria do veľkomiest/miest, prečo by nepatrili, ak sú legálne. Ak však niekto obsadí budovu bez právneho titulu, tak nevidím dôvod na to, aby za to tie osoby, čo to obsadili, neniesli za svoje konanie zodpovednosť. Čiže tie squaty, čo vznikajú len preto, že si niekto myslím, že má právo užívať bezodplatne cudzí majetok z dôvodu, že je to podľa neho v pohode, tak tie do civilizovanej spoločnosti nepatria už pár desaťročí.
A potom nadávať na tých, ktori na to poukazujú a protestujú a snažia sa chátrajúci priestor využiť aspoň nejak .
Ked budem mat byt ktory nebudem využívať a bjde chátrať, tak mam na to pravo a suseda to nema co trápiť.
Dpc. Lebo ak tam bude byvat banda sockárov, co nema uctu k súkromnému vlastníctvu, tak ta budova bude isto viac udržiavaná, ako ked bude opustená........ a energie neviem kto bude platit