vyraduju sa preto lebo su stare, alebo, vo vacsine, z politickych dovodov.. take Nemecko v zakone ustanovilo ze do roku, myslim 2025, odstavia vsetky svoje jadrove elektrarne.. velka chyba v USA sa nepostavila za poslednych 20 rokov ani jedna jadrova elektraren... a to tam maju stovky reaktorov.. povacsine 30 rocnych, ktorym za chvilu skonci zivotnost..
Chcelo by to niečo medzi druhou a treťou možnosťou, s tým že síce nemám dostatok infoz a trápia ma predovšetkým iné veci, ale nie som úplný ignorant a aj keď mám skôr negatívny názor, tak veterné a solárne elektrárne sú síce naporádku, ale ako najlepšia sa javí geotermálna energetika..
@majo Máš pravdu, no geotermálna je veľmi nedostupná, hlboko pod zemou, často v nepriaznivých častiach sveta a jej ťažba a spracovanie je zatiaľ neuveriteľne nákladná.
Solárna je neuveriteľne drahá, zaberá kopec miesta a ešte vždy je neefektívna.
Je pekné mať energiu z čistých zdrojov, moderných zdrojov, no je to nereálne, ceny energie by stúpli niekoľkonásobne...
Kedysi som o tom mala koncoročnú prácu na geografiu, takže trošilinku o tom viem, takže nemôžem byť proti, pretože elektrárne sú v prípade dodržiavania všetkých bezpečnostných opatrení skutočne bezpečné (pri Černobyle jednoznačne zlyhal ľudský faktor, u neviem presne, ale tuším sa tam s niečim dosť hrali, keď to buchlo), len je problém s jadrovým odpadom. Každopádne sú dosť výkonné na to, aby sa bezhlavo vyradzovali, len treba vymyslieť, čo s odpadom.
@belzeboss no ano, budu mat problemy.. preto teraz vo svete tak trocha zacina "renesancia" jadrovej energetiky a dostava to ine rozmery.. ale je fakt, ze za 20 rokov, ak sa v dohladnej buducnosti nepodniknu spravne kroky, bude problem s energiu.. ludi bude viac, spotreba energie bude vacsia.. take naplanovanie a vystavba jadrovej elektrarne je vec aspon na 10 rokov.. mozno len v Cine to ide rychlejsie, tam sudruhovia teraz po novom stavaju 24 reaktorov
Nemci uz maju teraz problemy s nestabilitou svojej siete, ktora je sposobena velkym poctom veternych elektrarni.. nefuka a je zle.. nahle vykyvy vykonu a tak.. i kedze maju svoju siet napojenu na celoeuropsku, tak sa to tyka aj nas.. na katedre sa u nas meralo, ze v nasej sieti-obycajnej zastrcke dokazes odmerat kedy fuka v nemecku vietor a kedy nie..
@izzy a nemoze byt neinvestovanie do novych atomovych elektrarni aj to ze sa pracuje na novom type ? kde napodobnuju jadrivu fuziu kt. prebieha na slnku ... musim robit o alternativnych zdrojoch seminarku tak som pozeral na discovery program prave o alternativach a vraveli ze prototyp sa buduje vo francuzsku a plne vyuzitie by to malo mat o 30 rokov ... pricom je to vraj trilionkrat ucinejsi zdroj energie ako fosilne paliva , palivom je vodik a tusim litium a netreba radioaktivne latky , palivo je neobmedzene a nie su bezpecnostne rizika ako pri atomovkach ( teroristi , zemetrasenie ) ...
@baggy .. Co sa tyka jadrovej fuzie, tak ano, je to v buducnu najlepsi mozny zdroj energie.. ale k tomu vedie este taka dlha cesta, ze nase vnucence mozno budu na dochodku sa pozerat ako sa stavia prva vyuzitelna fuzna elektraren.. ITER v Cadarrache ma byt len prototyp.. a o 30 rokov ako pises.. po prototype pride prva elektraren (DEMO).. lenze to je horizont aspon 100 rokov kym sa takto zacne vyrabat el. energia... zatial čo? Momentalne je pre EU priorita ITER ale velke prachy a vyskum sa zacinaju diat na jadrovych reaktoroch 4. generacie, ktore by vyriesili problem vyhoreneho jadroveho paliva, lebo by ho znova dokazali pouzit.. recyklovat. Ide o rychle neutronove reaktory. Teraz mame zasoby uranu tak na 40 rokov pouzivania v starych reaktoroch.. s reaktormi 4.generacie by to bolo 1000 rokov
Fuzia inak bude vyuzivat ako palivo deuterium a tricium.
Len chcem povedat, ze kym pride realne vyuzitie fuzie, svietit potrebujeme A nic nedoda viac stabilnej a lacnej a hlavne teraz, non-carbon energy, teda energie bez viac uhličitanov v ovzdusi viac, ako jadro..
Dani su mala krajina, vela tak fuka a mozu si to teda dovolit A stavaju ich na mori tie veterne elektrarne.. takze to je pre Danov super vec, ale nie svetovo pouzitelna..
@izzy sranda je to s tym Nemeckom ...no ale to je tak, bez jadrovej energie to nepojde..aj tu na Slovensku je myslim nejak 75% energie jadrovej..to by neslo len tak nahradit, v Taliansku nemaju, tak su zavisli na importe a to nie je nic moc
som proti obnovitelnej energii.. na slovensku sa ako inak z toho spravil vynosny biznis bez akychkolvek rizik a nejde to na triko nikoho ineho ako obycajnych ludi...
@izzy Bohača!! Do budúcna!!! STANO!!! TO SA NEDALO NEVŠIMNÚŤ!!!
Ale nie, robím si srandu, pobavil ma ten komentár na ráno, kedy som vstávala pred šiestou, aby som sa venovala presne takýmto kravinám... ale inak... klobúk dole, ty si v poslednej dole nejaký nadupaný, nie? A to vieš, že ja keď poviem klobúk dole, tak je to doslovne!
Černobyľ rachol preto, lebo nová smena ktorá nastúpila na skúšku (viď. Wikipedia), na ňu vôbec nebola pripravená...nemala dostatok informácií ohľadom presného správania reaktora...tak sa to stalo a tak to je...bolo by to na dlho rozvádzať to tu...ako vravím, naštudujte si to...ja som si to tiež kedysi naštudoval a nezabudol to...vytlačil som si asi 100 papierov o tom chcem tým len povedať, že nebezpečenstvo teoreticky nehrozí, pretože dnes existujú prostriedky, ktoré štiepnu reakciu a celkom reaktor zastavia okamžite, bez zbytočných okolitých reakcií.
@izzy no teda, prekvapil si ma svojimi znalostami, klobuk dolu.
co sa tyka jadrovej energie, povazujem to za mensi zasah do prirody ako ine elektrarne, ktore nevyuzivaju obnovitelne zdroje energii. je sice pekne, ze su veterne a solarne elektrarne, ale pokym sa to dostane na slovensko... bola som na exkurzii v mochovciach a bol to zazitok na cely zivot. aj ked teraz sice nestudujem jadrovku, bol to jeden z mojich motivatorov dostat sa na fyziku
@sarah_whiteflower ale potom nechapem preco mne stale nenadavas za pravopis... Bud to teda neako respektujes, ze mam len 4 roky zakladky na Slovensku a proste ma beries ako vynimku, alebo si pri tolkych chybas nevies, cim by si mala zacat, co?
@jaro1991 Je to úzko späté s tým, že toho jadrového fyzika, čo sa tu naparuje vedomosťami, osobne poznám a už asi rok mi sľubuje, že spolu pôjdeme na pivo @izzy , kedy máš čas? Porozprávaš mi o jadrovej fyzike a ja sľubujem, že ťa nebudem opravovať!
A inak samozrejme beriem na zreteľ aj to, keď niekto študuje v inej krajine, tak sa nedá od neho očakávať, že jeho slovenčina bude úplne dokonalá. Ja to opravovanie beriem skôr ako istú formu rypkania do niekoho, tak viacmenej vtipným spôsobom...
no, precitala som si vsetky komenty tak uz mam trochu viacej informacii ,, ale tak tiez som pocula o tom ze velky potencial ma aj geotermalna energia, len ako tam uz niekto spomenul vyssie, ani v tomto pripade by to asi nebolo najjednoduchsie riesenie hoci citala som take clanky kde sa pise ze keby sa to dalo vyuzit tak by to vedelo pokryt vsetku potrebu energie na Zemi, len zase neviem ci to az velmi "nenafukli"
ňah, pekné percentá nejak takto približne je aj postoj širokej verejnosti na Slovensku..
Len chcem ešte dodať, že aj keď študujem jadro, vôbec nie som proti alternatívnym zdrojom, ale súčasná politika ohľadne tejto energie je dosť veľký bullshit... len pre zaujímavosť, RAKÚSKO ako najväčší odporca jadra v EÚ robí takúto vec neustále: V noci je elektrina lacnejšia, to určite viete. Prečerpávacie vodné elektrárne fungujú na tom princípe, že v noci, keď je E lacná, tak čerpajú vodu do hornej nádrže a cez deň, keď je veľký dopyt po E vysoký, tak sa pustí voda dole na turbíny a pekne sa vyrába v čase špičky elektrina. Rakúšania, silno protijadroví.. musia dovážať elektrinu, kedže ich veterné a vodné a pokrytecké uhoľné elektrárne nedokážu vyrábať dostatok energie pre vlastný národ.. lenže čo dovážajú? Elektrinu z ČR, Nemecka, Maďarska.. kde je najväčší podiel vyrábanej E z jadra Nuž a Rakúšania večer túto elektrinu od nás kupujú, vyrobenú v jadrových elektrárňach, prečerpajú vo svojich prečerpávačkach a cez deň, keď ich pustia.. tak ju predávajú ako "zelenú" energiu.. a chvália sa tým, že vyrábajú veľa čistej elektriny.. nuž a toto je realita Hlavne že sme boli vo Viedni na školskom jadrovom reaktore v Atoministitute.. A rakúski profesori nám hovorili, že ako ich miestna politika je riadna hovadina a anijadrové lobby je vlastne len politika a nie vôla ľudu..
Sorry za dlhý kec Nedalo mi..
Geotermálna E má veľký potenciál, veď je neskutočné koľko energie sa skrýva tu na Zemi.. ale na to musíme "vyrásť"
@Sarah_whiteflower .. nuž pôjdeme na pivo určite niekedy! Nejako to vymyslíme už
jadrove elektrarne su elektrarne sucastnosti...minimalne do roku 2020...su bezpecne a velmi prosperujuce...ved radsej vyuzit uran a plutonium na elektrinu ako na vyhladzovanie...solarne a geotermalne elektrarne su ekologicke ale v terajsich rokoch nemaju velmi velke vyuzitie...nemame dneska este dostatocne dobru techniku...solarne elektrarne dnes vyprodukuju malo a naklady su velke, hlavne na plochu...geotermalne elektrarne su prenas drahe...v buducnosti si viem predstavit kopu solarnych clankov na orbite zeme, ktore by boli iste velmi vynosne...a aj to ze by boli navrtane diery velmi hlboko do zeme a boli by tu geotermalne elektrarne...a hlavne sa uz tesim ked dame zbohom tepelnym elektrarnam a fosilnym palivam
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
ale prikláňam sa aj k tej tretej možnosti, ale veľmi sa týmto nezaoberám.
urán, ako zdroj energie sa mi pozdáva iba ako alternatívne palivo námorníctva.
Solárna je neuveriteľne drahá, zaberá kopec miesta a ešte vždy je neefektívna.
Je pekné mať energiu z čistých zdrojov, moderných zdrojov, no je to nereálne, ceny energie by stúpli niekoľkonásobne...
Nemci uz maju teraz problemy s nestabilitou svojej siete, ktora je sposobena velkym poctom veternych elektrarni.. nefuka a je zle.. nahle vykyvy vykonu a tak.. i kedze maju svoju siet napojenu na celoeuropsku, tak sa to tyka aj nas.. na katedre sa u nas meralo, ze v nasej sieti-obycajnej zastrcke dokazes odmerat kedy fuka v nemecku vietor a kedy nie..
» sk.wikipedia.org/wiki/Jadrov%C3%...
» www.euractiv.sk/?a=show&cid...
» www.euractiv.sk/veda-a-vyskum/c...
ak dala len EU 1.4 miliardy eur na jadrovu fuziu tak mi pride hlupost investovat velke prachy do atomoviek ...
Fuzia inak bude vyuzivat ako palivo deuterium a tricium.
Len chcem povedat, ze kym pride realne vyuzitie fuzie, svietit potrebujeme A nic nedoda viac stabilnej a lacnej a hlavne teraz, non-carbon energy, teda energie bez viac uhličitanov v ovzdusi viac, ako jadro..
Dani su mala krajina, vela tak fuka a mozu si to teda dovolit A stavaju ich na mori tie veterne elektrarne.. takze to je pre Danov super vec, ale nie svetovo pouzitelna..
A tiež si myslím, že pokiaľ sa dbá na dodržiavanie bezpečnostných pravidiel, nie je to tak nebezpečné, ako sa zdá.
Ale nie, robím si srandu, pobavil ma ten komentár na ráno, kedy som vstávala pred šiestou, aby som sa venovala presne takýmto kravinám... ale inak... klobúk dole, ty si v poslednej dole nejaký nadupaný, nie? A to vieš, že ja keď poviem klobúk dole, tak je to doslovne!
co sa tyka jadrovej energie, povazujem to za mensi zasah do prirody ako ine elektrarne, ktore nevyuzivaju obnovitelne zdroje energii. je sice pekne, ze su veterne a solarne elektrarne, ale pokym sa to dostane na slovensko... bola som na exkurzii v mochovciach a bol to zazitok na cely zivot. aj ked teraz sice nestudujem jadrovku, bol to jeden z mojich motivatorov dostat sa na fyziku
A inak samozrejme beriem na zreteľ aj to, keď niekto študuje v inej krajine, tak sa nedá od neho očakávať, že jeho slovenčina bude úplne dokonalá. Ja to opravovanie beriem skôr ako istú formu rypkania do niekoho, tak viacmenej vtipným spôsobom...
Len chcem ešte dodať, že aj keď študujem jadro, vôbec nie som proti alternatívnym zdrojom, ale súčasná politika ohľadne tejto energie je dosť veľký bullshit... len pre zaujímavosť, RAKÚSKO ako najväčší odporca jadra v EÚ robí takúto vec neustále: V noci je elektrina lacnejšia, to určite viete. Prečerpávacie vodné elektrárne fungujú na tom princípe, že v noci, keď je E lacná, tak čerpajú vodu do hornej nádrže a cez deň, keď je veľký dopyt po E vysoký, tak sa pustí voda dole na turbíny a pekne sa vyrába v čase špičky elektrina. Rakúšania, silno protijadroví.. musia dovážať elektrinu, kedže ich veterné a vodné a pokrytecké uhoľné elektrárne nedokážu vyrábať dostatok energie pre vlastný národ.. lenže čo dovážajú? Elektrinu z ČR, Nemecka, Maďarska.. kde je najväčší podiel vyrábanej E z jadra Nuž a Rakúšania večer túto elektrinu od nás kupujú, vyrobenú v jadrových elektrárňach, prečerpajú vo svojich prečerpávačkach a cez deň, keď ich pustia.. tak ju predávajú ako "zelenú" energiu.. a chvália sa tým, že vyrábajú veľa čistej elektriny.. nuž a toto je realita Hlavne že sme boli vo Viedni na školskom jadrovom reaktore v Atoministitute.. A rakúski profesori nám hovorili, že ako ich miestna politika je riadna hovadina a anijadrové lobby je vlastne len politika a nie vôla ľudu..
Sorry za dlhý kec Nedalo mi..
Geotermálna E má veľký potenciál, veď je neskutočné koľko energie sa skrýva tu na Zemi.. ale na to musíme "vyrásť"
@Sarah_whiteflower .. nuž pôjdeme na pivo určite niekedy! Nejako to vymyslíme už