Ľudia,boli ste v Osvienčime ? Aké pocity to vo vás vyvolalo ? Ja osobne som mala veľmi veľký pocit viny..velmi som sa musela držať aby som sa nerozplakala ale divnejšie bolo že som mala pocit ako keby som to tam poznala.Aj fotky väzňov mi pripadali také z
@hoperpohroma inak áno je.ale musí byť aj dobrý sprievodca.my sme mali jednu slečnu ktorá sa len polroka učila po slovensky ale dosť jej to šlo a páčilo sa mi akým štýlom nám rozprávala jednotlivé príbehy a tak..ale je to depresívne dosť
my sme mali ako sprievodkynu pani, ktora sama zazila osviencim na vlasnej kozi ako 9 rocna, bolo to zvlastne, ze jej to nerobilo problemy odosobnit sa od toho, ja by som to asi nedokazal, najbrutalnejsie/najzaujimavejsie veci boli ta stena s portretmi osob, ktore tabor neprezili, mengelevove experimenty na detoch, ta zbierka zaplynovanych osobnych veci obeti, stena kde sa popravovalo s dierami po gulkach, kopky pre vaznom v podzemi alebo latriny, ktore sa nachadzali v druhom tabore, samozrejme legerdarny napis nad branou pri vstupe to je vsetko co si z toho pamatam ...
bol som tam az tento rok v maji,miestami to tam vyzeralo tak nevinne hlavne v tej casti kde boli kedysi polske kasarne myslim ze dost zalezi od rocnej doby v zime to tam je urcite ovela sklucujucejsie ako v lete
@greenbunny taktiež, som si to prešla a bolo mi jasné, že by som to nechcela zažiť, ale to som vedela aj predtým, takže som z toho nebola otrasená tak, ako väčšina ľudí vraví, že bola po tom, ako tam bola
No total tlak ze "vymytý mozog" hovorí isto zas nejaký národne cítiaci dobrodinec čo má všetky pravdivo konšiparočno paranoidné informácie z vychytananých stránok ako beo.sk a metapedia
Ešte pred bránou sme boli všetci vysmiati a keď sme prišli tam, tak sme všetci zostali zadretí a stáli sme ako sochy a len sme počúvali čo nám hovoria a chodili sme.
akože neviem z čoho mi mala byť blbo ked sme chodili akurát tak do prázdnych bielych miestností s pár obrázkami...... ked sme tam išli tak tiež polovica ludí hovorila jak sa tam rozplačú a že tam smrdia spálené telá a nvm ešte čo ale nič také strašné tam nebolo (až na tú jednu miestnosť kde boli topánky vlasy drevené nohy..) ale pocit z toho celeho so mala akurat taký že to neni nič strašné...
nebola som tam osobne a ani by som nesla, ale videla som fotky a mala som knedlik v krku... to miesto pravdepodobne samo o sebe nie je az take hrozne, skor ten fakt, co vsetko boli ludia schopni spravit inym ludom
bola som tam v 9.ročníku na Zš..teraz by som to vnímala ešte intenzívnejšie... bolo to naozaj desivé, hlavne tie "kúpeľne" a veci,ktoré im zobrali a tam sa len pozbierali na kopy... a všade ich fotky.. to mestečko bolo ako mesto duchov, proste ešte aj,keď svietilo slnko bolo to tam pochmúrne... bol to zvláštny pocit byť tam.. vidieť tam hrdých židov z Izraela ako tam zapaľujú sviečky a plačú.. tá stena,kde ich strieľali..uf.. ale oplatí sa to vidieť,lebo pred tou hrúzou netreba zatvárať oči
bol som tam cca pred 3 rokmi a už pri bráne nás ovial studený chlad- možno to bolo len tým, že bola jeseň, možno nie.A stále nedokážem pochopiť ako môže ľudská bytosť tak nenávidieť iné.A o popieračoch holokaustu ani nehovorím. :/
nebolo to síce najpríjemnejšie ale hrozne som sa smiala na prízvuku našej sprievodkyne používala slová ako chnoj a Chitler a prišlo mi to strašne vtipné ...navyše som celý čas počúvala vtipy mojich spolužiakov čiže to je môj zážitok
@drejka@kakuseibakaism@barky com teraz? nebavime sa o pravdivosti holokaustu , alebo o tychto vyletoch do osviecimu, po ktorych niektory jedinci mavaju ako ona "veľmi veľký pocit viny" napriek tomu ze zije uplne v inom case a priestore a nemala na tu udalost ziaden vplyv. podla mna je to absurdne.
Samozrejme som cakal hned ze niektory ludia na mna automaticky vyskocia, pricom som vobec nic nepopieral. ale ak by som tu vyslovene popieral ktorukolkvek inu genocidu tak by ste boli vsetci vlazni. takisto ako keby ste boli niekde na exkurzii napr v Jednotke 731 tak by to na vas nemalo taky efet ako Osviecim napriek tomu ze ide o to iste len v mensom meritku ale ovela drastickejsie.
ako sme dostali tie slúchadlá a bolo nám povedané, že čo a ako a vyšli sme von z toho "infocentra", tak som sa cítila ako na fakt "veľkom" (že sa tam stali veľké veci, nie rozlohou) mieste. ale potom to už bolo len ako v múzeu. určite za to môže hlavne to, že sme mali poľskú sprievodkyňu, ktorá nevedela po slovensky a jeden asi storočný chlapík, ktorý šiel s nami nám to prekladal, čiže sme jednak mali z toho asi tretinu aj to sme z tej tretiny asi štvrtinu počuli, nakoľko si furt len šomral popod nos, a potom aj to, že sme mali málo času a nikde sme poriadne neboli a nič poriadne nevideli, lebo sme sa stále ponáhľali, čo bolo dosť odveci, ale budiž no.
ale celkovo sa mi tam strašne páčilo, lebo to tam bolo pekné (ofc, že to nebolo pekné, ale...aj tak väčšina nepochopí ako som to myslela, čiže to je jedno -.-) a bolo pekné byť na takom, ako som už spomenula, veľkom mieste a tak, ale nakoľko sa dokážem dosť odosobniť od takýchto vecí a celkovo od utrpenia (pokiaľ sa netýka mňa), tak to so mnou nič nespravilo, ani som nemala zlý pocit (čo ale neznamená, že s tým súhlasím a nerozmýšľam nad tým, ako môžu byť niektorí ľudia tak hrozní, ale nič s tým nespravím, čiže no...)
zamyslel som sa nad dvoma vecami.. že ako je možné, že ľudia sa tak otrasne dokázali správať.. a potom, nad tým, že sa mi celkom páčia presýpacie hodiny
Pri stene s dierami po guľkách sme sa s kamarátkou zhodli, že veľmi nechápeme, prečo ľudia plačú v múzeu.
Boli sme niekedy koncom jari, keď už bolo všade teplo a pekne, takže seriózne to vyzeralo ako obyčajné múzeum. Videodokumenty sú omnoho dojímavejšie, lebo v nich účinkujú ľudia...
Ja som tam bola cca pred mesiacom a vtedy tam bola dosť aj hmla čiže to pôsobilo dosť tak depresívne alebo jak to povedať . Ale inak nebola som z toho ani totálne mimo ale ani nie že by to so mnou nič nerobilo .
@drejka Prepáč, že sa vám do toho miešam, ale neragovala si adekvátne, vlastne si ani na neho vôbec neragovala... Použila si (ale myslím, že len neúmyselne) logický omyl, podpásový úder v debate - tzv. slameného panáka. Ide o to, že on povedal tvrdenie A a ty si nereagovala na jeho tvrdenie, ale na tvrdenie B, ktoré je jeho tvrdeniu ("pocit viny za holokaust mladého človeka zo SR je neadekvátny") podobné, ale oveľa ťažšie obhájiteľné ("holokaust sa nestal").
Jeho argumenty sú na mieste Poukazuje na morálne pokrytectvo väčšiny ľudí, ktorí často nebývalým spôsobom vyzdvihujú jednu genocídu nad iné. Z osobnej skúsenosti ti môžem povedať, že takmer každý ti povie koľko (židovských) obetí zahynulo počas Holokaustu. Ale koľko ti povie koľko obetí približne zahynulo počas asýrskej genocídy, gréckej, arménskej, genocídy Zhungarov? Koľko ľudí vie koľko obetí mal americký vpád napr. do Vietnamu a Iraku? Prečo ľudí nechytajú podobné záchvaty po príjazde do Konga, do Falúdže alebo napr. keď navštívia Babi Yar, kde takisto vraždili Nemci Židov? Prečo bolo pokrytie šoa v akademickej literatúre tak zúfalo malé až do konca 60 - tych rokov, keď o tom zrazu začal každý písať? Nevychádzajú tieto dvojité štandardy z toho, že niekomu vyhovovala táto téma ako prostriedok na zakrytie podobného, morálne odsúdeniahodného správania v Palestíne? Prečo je holokaust v médiách pertraktovaný oveľa, oveľa viac ako iné genocídy, prečo tomu tak nebolo hneď po vojne? Ja si myslím, že z holokaustu sa stalo takmer náboženstvo a Osvienčim sa stal jeho centrom. Tieto patetické pocity viny sú podľa mňa len výsledkom jednej z "náboženských" dogiem. Samozrejme, určití ľudia niesli svoju kriminálnu vinu, morálnu vinu, politickú vinu, ba dokonca každý v tej dobe aj metafyzickú vinu (Jaspersova koncpcia 4 druhov viny). Ale ako do čerta môže zakladateľka pociťovať vinu za to, čo sa stalo, keď nebola na svete?
V jej prípade to nie je empatia. Empatia je o vžití sa do kože iného, o pochopení jeho pocitov. ale koho pocit viny v tomto, podľa teba empatickom záchvate zdieľa? Podľa mňa ide skôr o to, že mnohí ľudia automaticky preberajú tvrdenia a osvojujú si správanie, ktoré sa objavuje v spoločnosti a opakujú ho kvôli svojej potrebe komformovať so spoločnosťou. A robia to napriek tomu, že toto správanie nedáva zmysel
Prečo pocit viny? Nechcem vyzerať ako antisemitista , ale židia boli prenasledovaný celú ich históriu. A Izrael ich krajina není. Ani by im nemal nikdy patriť. Mne síce židia nič nespravili , ale cítim k nim odpor. Stačí si prečítať nejaké historické knihy čo sa týka sionismu (vláda židov). A čo hovorím na Osvienčim? Nemám čo lebo sa ma to netýka. Ani ich neľutujem , ale ani sa z toho neradujem.
ako, dobre, že sme tam neboli zo školou inak by som mala s toho depresie, ale vážne. To nie je nič pre mňa. Len nech tým ľudom ľahká zem amen pokoj s vami.
@drejka Veľmi veľa som si o tom čítal , jako o holokauste. A dosť ma niečo prekvapilo. Jeden pán (žid) písal v roku 1943 že počas druhej svetovej vojne zomrie 6 000 000 židov. Jak to vedel? Odhad? Ale to by ma ani tak netrápilo. 2. problém je ten že : ked sa niekto spáli , tak po jednej osobe ostane 1 krabica od topánok popola. A teraz si zober : 6 000 000 krabíc od topánok plných popola... Predstav si to množstvo. A teraz ten celý fail. Nikde v Poľsku a v Nemecku ani nikde v Európe sa nenašli vysoke koncentrácie popola v zemi , alebo vriekach , atď. Verím v dvoch veciach. 1. Holokaust sa uskutočnil
2. Nezomrelo ich 6 000 000. maximálne 1 000 000!!!
A keď mi budeš chcieť na toto napísať že ich zomrelo 6 000 000. Nájdi my všetky mená tých mŕtvych židov..
Čakám.
A není som fašista ani skinhead ani nič Len sa pozerám na veci trocha inak ako väčšina ľudí
¨1. Viem že pravý skinheads boli Trojan skins... Mám brata skinheada (SHARP).
2. v čom zmetené?? No ok. Hmm v Európe nebolo určite vtedy minimálne 6 000 000 židov. Bolo ich málo v Európe. A od roku 1933 mali možnosť odísť z Nemecka. Ale veď keď máš iný názor ok. Len mi ukáž tie mená 6 000 000 mŕtvych židov....
@hetfield Masové vyvraždovanie bolo súčasťouu ľudstva Džingischán , Atilla , Či to bolo v Číne kde zomrelo cca 20 000 000 ľudí , alebo v Rusku kde ich zomrelo tiež cca 20 000 000 , holokaust , dnešné USA.... Ale najviac sa spomína Holokaust... Čomu vôbec nechápem.-..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
47 komentov
ja viem, že je to nesmierne cynické ale jednoducho akékoľvek veci čo ostatným strašne lezú na city a dojímajú so mnou nič nerobia, ja za to nemôžem
nebolo to nič príjemné vidieť pece, hŕby šiat, topánok atď, ale zas nehýbalo to so mnou nejak extra
skôr zábery tých "živých kostier", tá predstava čím všetkým si museli prejsť, to je pre mňa silnejšie.
ako tak čítam, čo píšeš, mám pocit, že si na nejakých práškoch
Tam normálny. Bolo to oveľa viac light, než som si predstavoval ... ale ako nerehotal som sa tam a pod. ...
so svojou povahou cakam ze sa rozrevem tak 5 minut za branou
ono to zalezi na cloveku. niektorych som tam videla aj slzu vyronit a niektori boli zase uplne v pohode akoby sa prechadzali po nejakych muzeach...
Ak mám byť úprimný, tak nechápem ľudí, ktorí sa cítia zodpovední za veci, ktoré nemohli ovplyvniť. Bez urážky, ale je to smiešne
Samozrejme som cakal hned ze niektory ludia na mna automaticky vyskocia, pricom som vobec nic nepopieral. ale ak by som tu vyslovene popieral ktorukolkvek inu genocidu tak by ste boli vsetci vlazni. takisto ako keby ste boli niekde na exkurzii napr v Jednotke 731 tak by to na vas nemalo taky efet ako Osviecim napriek tomu ze ide o to iste len v mensom meritku ale ovela drastickejsie.
ale celkovo sa mi tam strašne páčilo, lebo to tam bolo pekné (ofc, že to nebolo pekné, ale...aj tak väčšina nepochopí ako som to myslela, čiže to je jedno -.-) a bolo pekné byť na takom, ako som už spomenula, veľkom mieste a tak, ale nakoľko sa dokážem dosť odosobniť od takýchto vecí a celkovo od utrpenia (pokiaľ sa netýka mňa), tak to so mnou nič nespravilo, ani som nemala zlý pocit (čo ale neznamená, že s tým súhlasím a nerozmýšľam nad tým, ako môžu byť niektorí ľudia tak hrozní, ale nič s tým nespravím, čiže no...)
A tí židia mali krásne topánky!
Pri stene s dierami po guľkách sme sa s kamarátkou zhodli, že veľmi nechápeme, prečo ľudia plačú v múzeu.
Boli sme niekedy koncom jari, keď už bolo všade teplo a pekne, takže seriózne to vyzeralo ako obyčajné múzeum. Videodokumenty sú omnoho dojímavejšie, lebo v nich účinkujú ľudia...
Ale to miesto má niečo do seba, je to tam zvláštne.
empatia by bol sucit alebo lutost, ale velmi velky pocit viny?... to je uz chore
Jeho argumenty sú na mieste Poukazuje na morálne pokrytectvo väčšiny ľudí, ktorí často nebývalým spôsobom vyzdvihujú jednu genocídu nad iné. Z osobnej skúsenosti ti môžem povedať, že takmer každý ti povie koľko (židovských) obetí zahynulo počas Holokaustu. Ale koľko ti povie koľko obetí približne zahynulo počas asýrskej genocídy, gréckej, arménskej, genocídy Zhungarov? Koľko ľudí vie koľko obetí mal americký vpád napr. do Vietnamu a Iraku? Prečo ľudí nechytajú podobné záchvaty po príjazde do Konga, do Falúdže alebo napr. keď navštívia Babi Yar, kde takisto vraždili Nemci Židov? Prečo bolo pokrytie šoa v akademickej literatúre tak zúfalo malé až do konca 60 - tych rokov, keď o tom zrazu začal každý písať? Nevychádzajú tieto dvojité štandardy z toho, že niekomu vyhovovala táto téma ako prostriedok na zakrytie podobného, morálne odsúdeniahodného správania v Palestíne? Prečo je holokaust v médiách pertraktovaný oveľa, oveľa viac ako iné genocídy, prečo tomu tak nebolo hneď po vojne? Ja si myslím, že z holokaustu sa stalo takmer náboženstvo a Osvienčim sa stal jeho centrom. Tieto patetické pocity viny sú podľa mňa len výsledkom jednej z "náboženských" dogiem. Samozrejme, určití ľudia niesli svoju kriminálnu vinu, morálnu vinu, politickú vinu, ba dokonca každý v tej dobe aj metafyzickú vinu (Jaspersova koncpcia 4 druhov viny). Ale ako do čerta môže zakladateľka pociťovať vinu za to, čo sa stalo, keď nebola na svete?
V jej prípade to nie je empatia. Empatia je o vžití sa do kože iného, o pochopení jeho pocitov. ale koho pocit viny v tomto, podľa teba empatickom záchvate zdieľa? Podľa mňa ide skôr o to, že mnohí ľudia automaticky preberajú tvrdenia a osvojujú si správanie, ktoré sa objavuje v spoločnosti a opakujú ho kvôli svojej potrebe komformovať so spoločnosťou. A robia to napriek tomu, že toto správanie nedáva zmysel
2. Nezomrelo ich 6 000 000. maximálne 1 000 000!!!
A keď mi budeš chcieť na toto napísať že ich zomrelo 6 000 000. Nájdi my všetky mená tých mŕtvych židov..
Čakám.
A není som fašista ani skinhead ani nič Len sa pozerám na veci trocha inak ako väčšina ľudí
2. v čom zmetené?? No ok. Hmm v Európe nebolo určite vtedy minimálne 6 000 000 židov. Bolo ich málo v Európe. A od roku 1933 mali možnosť odísť z Nemecka. Ale veď keď máš iný názor ok. Len mi ukáž tie mená 6 000 000 mŕtvych židov....
Rada by som tam ale este isla znova, vsetko si poriadne popozerat este raz, v klude, pretoze so skolou to bolo tak narychlo...