tak keď neberieme do úvahy slovenčinu a jej podobnú češtinu,tak potom ešte plus angličtina,maďarčina,nemčina (tú sa učím už cca 7 rokov,ale nezdá sa mi,že by som nejako napredovala a to mám furt 1ky) a potom ešte viem 3 pesničky po rusky
@flegma1triedy ehm... trůfam si tvrdiť, že čeština NAOZAJ nieje to isté čo slovenčina... Ani skoro... Náhodou žijem v Čechách a viem po česky veľmi dobre. A je to úplne o inom ako slovenčina. Áno, veľa slov je podobných, ale občas keď dané české slovo nepoznáš, je to faaakt veľký prú... problém. Aby som sem neťahala čechizmy.
A teraz k téme: hovorím po slovensky, po česky, po anglicky a snáď budem aj po francúzsky... Možno raz
Slovensky, česky a anglicky samozrejme a učil som sa pár rokov nemčinu ( z ktorej viem ale len také že aby som sa dohovorila) a rusky sa učím skoro dva roky
Tak dohovoím sa excelentne slovensky, tym padom zvladam cestinu, co je snad zaklad u kazdeho, no dovolim si povedat velmi slusne anglicky a keby som bola ohrozena na zivote snad by som par slov vypotila aj francuzsky. Pre zhrnutie:
Hovorím po slovensky.
Mluvím po česky.
I speak English.
Je parle francais. (aj to si niesom ista ci som to dobre napisala )
No tak podľa @mielikki@25 som úplný polyglot ... ja som si úplne v pohode nakúpila vo všetkých cudzích krajinách, kde som zatiaľ bola ... hlavne ak dotyčný obchod bola samoobsluha
@lilu ale tak, myslela som obchod, čo nie je samoobsluha, ako taký, kde si musíš vypýtať X gramov šunky, tri pecne chleba a pritom zistiť, či nebol náhodou vyrobený v Uzbekistane, lebo máš na Uzbecké chleby alergiu (a toto vypýtať v danom jazyku, bez podivných posunkov
Nerátajúc slovenčinu, češtinu a poľštinu, plynule anglicky, krkolomne by som sa dohovorila po nemecky a základné frázy z japončiny a francúzštiny. Zatiaľ teda žiadna sláva :/
na hotelke som sa učil anglinu, nemčinu.raz prišla z Londína profka z obdobnej školy a naša angličtinárka sa s ňou nevedela dohovoriť...hanba ako Brno..........filip
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
61 komentov
učím sa nemčinu , ale tou sa nedohovorím
anglina...a chcem vedieť španielsky
chystám sa na taliančinu a možno nemčinu, ak vydá
parle francaise
parlato italiano
Ale dá sa dobre porozprávať aj s Poliakmi, alebo Chorvátmi..
Inak sa učím ešte francúzštinu, ale neviem, fakt neviem či by som sa vedel s niekým po francúzsky rozprávať
ale v bežnom obchode by som v pohode vedela nakúpiť na slovensku, česku, nemecku, anglicku a fínsku
okrem fínska by som sa v spomínaných krajinách dohovorila všade v pohode, fínčinou s problémami
a zvyšné jazyky ešte neviem na odstatočnej úrovni
a rozumiem dosť veľa po maďarsky, keďže žijem v takom meste, že sme tu trošku pomiešaní
a budem sa ešte učiť ruštinu
A teraz k téme: hovorím po slovensky, po česky, po anglicky a snáď budem aj po francúzsky... Možno raz
Francúzsky a japonsky iba s veľkými problémami
Taliansky sa učím už 2 roky a nemám pocit že by som niečo vedela ( a to z nej mávam 1 )
Hovorím po slovensky.
Mluvím po česky.
I speak English.
Je parle francais. (aj to si niesom ista ci som to dobre napisala )
P.S. Každý vie slovensky, ale o gramatike 95% Slovákov nechyruje