No nie som si istá. Ale ked som ešte mala náboženstvo tak sa mi zdá, že kňaz vravel niečo o tom, že muži vyháňali ženy od kristovho hrobu vodou a prútmi.
Wewo: Ježiša Krista nerieš, to je historická osoba......len ide o to, že on s tým nemá nič spoločné s tým, a že ako vravíš... s jeho smrťou to spája cirkev .... takzvaná svätá rímska
Wewo ma pravdu, su to pohanske zvyky oslavovania prichodu jari a cirkev aby zmenila pohanov na veriacich bez toho aby im brala sviatky tak nacasovali na ich sviatok ten krestansky. Preto ani neni vzdy v ten isty datum velka noc ale podla splnu sa riadi, lebo pohania sa riadili splnom.
kazdy aspon trosku logicky uvazujuci clovek si povsimne ze to nema nic spolocne a ze vsetky vyznamne cirkevne sviatky sa nenapadne prekryvaju s pohanskymi zvykmi
Nema to so sebou nic spolocne, je to pohansky sviatok..a cirkev si to ani neosvojuje, skor sa od toho distancuje.. to su len take sproste zvyky na Slovensku - ktore sa vytratia len pri dobrej voli ludi..
JA viem. Existuje takzvany Zajaci klub muzov ktory chrani tajomstvo. Ked si pozriete obraz Leonarda da vinciho posledna vecera tak pred svätym Petrom mate vajce. Ale Sväty Peter NIE je clovek je to Králik. Cirkev by nedovolila Da vincimu namalovat ho ako kralika tak ho namaloval ako cloveka ale zanechal stopy, pomocou laseru mozeme vydiet ako to da vinci v skutocnosti namaloval.
a aj papezska ciapka nepasuje na cloveka ale na kralika
a Jezis preto chcel aby Kralik riadil nabozenstvo lebo vedel ze v nabozenstve nemoze nikdo hovorit za vsetkych. Ludia by mohly byt netoleranty a kralici su cisty. Lenze Katolicka cirkev pochovala tradiciu a nechala vladnut cloveka a zajaci klub odvtedy zdoby vajicka aby zachoval tajomstvo da vinciho.
Jediné čo viem že čo má ovečka spoločné - v dávnych časoch sa musel priestor okolo dverý označovať ovčou krvou aby nezabíjali prvorodencov - neviem presne ako to je.
Pawlo: ano, ten zvyk pochadza este od tamtych davnych dob. Cirkev pobrala dost zvykov, zo zvykov starych zidov.
A co maju spolocne korbace, vajcia so zmrtvyvstanim Jezisa? nic. Jedine to, ze Jezis zmrtvyvstal prave na jar, prave na velky zidovsky sviatok Velkej noci. Odtial pochadza ten nazov ze "Velka noc", ked stary zidia vychadzali z Egypta... Je to taka, dalo by sa povedat, ze nahoda, hoci Boh vie co robi, ze sa tieto sviatky prelinaju. Jeden aj druhy (zidovsky a krestansky) oslavuju v podstate to iste: vykupenie.
a tie vajcia a korbace? to je stary slovansky zvyk. Slovania boli pohania, preto tie veci. Ale takto sa aspon zlucili s krestanskymi zvykmi, a je z toho teraz "pekna velka akcia"
inac, aby ste neboli v omyle. Krestania neoslavuju to, ze Jezis zomrel na krizi, ale ze vstal z mrtvych. Krestania nie su ludia co sa vyzivaju nad smrtou inych...
Je to starý zvyk ako vynášanie Moreny, spojený s príchodom jara. Slávili to naši predkovia ešte predtým ako ich kresťania naučili, že je to zlé.
Teda, keď ho oslavujete, tak sa tešíte z toho, že ste zase prežili zimu a zase príde nová úroda. Niečo ako prejav lásky a úcty k prírode a prírodný zákonom. Mne sa to páči.
Kresťania si oslavuje svoje a je to ich sviatok, tak ím ho neberiem a ani ho neoslavujem. Práve idem dať prať a o chvíľu poumývať schody v našom baráku, lebo mám službu. A hlavne plánujem pracovať na počítači a dokončiť si dane.
To je moja oslava, lebo ináč sa dnes nedá nič robiť a ja už nechodím polievať a na tých 5 filmov, ktoré som si požičal pred dvomi dňami som už pozrel.
Takže sa teším, že kresťania v utorok dooslavujú a začne normálny život. Ten mám najradšej.
Je to tak že korbáčmi muži šibali ženy lebo tie odpadávali keď videli krista .....a vajcia sú preto lebo to znamená niečo také ako nový život keďže sa z toho liahnu kuriatka.....ale neviem prečo je tomu tak dodnes keďže v tomto období žiadne ženské neodpadávajú pri pohľade na raneného Krista..takže tak...( zvykom asi nikdy nepochopím keďže v nich nevidím zmysel)
vianoce a velka noc vznikli skor ako sa narodil jezis kristus tieto zvyky si len cirkev privlastnila pretoze sa so shodou okolnosti stalo to co sa stalo prave v ten den aj ked su dohady o tom ze Jezis Kristus sa na stedry den nenarodil ale az niekedy v january alebo tak...
a tato diskusia nie je zase raz o nicom inom ako o podriti do krestanov pretoze pravdu si vie domysliet kazdy idiot keby tieto sviatky naozaj vznikli narodenim a smrtou jezisa krista prirodzeny vyvoj historie by nasmeroval k tomu ze by to boli len krestanske sviatky a ateisti by ich vobec neslavili ale kde by sme mi zapli mozgy ze ?
vajcia, korbace, hmm, neviem, moja kamoska studuje archeologiu, a vravela, ze su taketo vysvetlenia: ked jezis vstal z mrtvych, tak zeny zacali to nahlas vykrikovat ludu, a Rimania ich polievali vodou a svihali bicn´mi, aby cusali neviem no, asi daco na tom bude
swingitititit: ani nereaguj na takych primitovov, zbytocne sa rozculujes, to sutazke kalibre hodne do ustavu zavriet, vyser sa na to a zi radsej mimo tychto virtualnych primitivov
Samozrejme, že to nemá nič spoločné z Ježišom a ani s Bibliou a ani s celým kresťanstvom... Toto sú staré pohanské zvyky, ktoré prevzali kresťania ako aj viac iných vecí....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
7. prva veta super!!!!!!!!!!!!!!!!!
VELKA NOC = VELKA PICOVINA
a aj papezska ciapka nepasuje na cloveka ale na kralika
a Jezis preto chcel aby Kralik riadil nabozenstvo lebo vedel ze v nabozenstve nemoze nikdo hovorit za vsetkych. Ludia by mohly byt netoleranty a kralici su cisty. Lenze Katolicka cirkev pochovala tradiciu a nechala vladnut cloveka a zajaci klub odvtedy zdoby vajicka aby zachoval tajomstvo da vinciho.
A co maju spolocne korbace, vajcia so zmrtvyvstanim Jezisa? nic. Jedine to, ze Jezis zmrtvyvstal prave na jar, prave na velky zidovsky sviatok Velkej noci. Odtial pochadza ten nazov ze "Velka noc", ked stary zidia vychadzali z Egypta... Je to taka, dalo by sa povedat, ze nahoda, hoci Boh vie co robi, ze sa tieto sviatky prelinaju. Jeden aj druhy (zidovsky a krestansky) oslavuju v podstate to iste: vykupenie.
a tie vajcia a korbace? to je stary slovansky zvyk. Slovania boli pohania, preto tie veci. Ale takto sa aspon zlucili s krestanskymi zvykmi, a je z toho teraz "pekna velka akcia"
inac, aby ste neboli v omyle. Krestania neoslavuju to, ze Jezis zomrel na krizi, ale ze vstal z mrtvych. Krestania nie su ludia co sa vyzivaju nad smrtou inych...
Teda, keď ho oslavujete, tak sa tešíte z toho, že ste zase prežili zimu a zase príde nová úroda. Niečo ako prejav lásky a úcty k prírode a prírodný zákonom. Mne sa to páči.
Kresťania si oslavuje svoje a je to ich sviatok, tak ím ho neberiem a ani ho neoslavujem. Práve idem dať prať a o chvíľu poumývať schody v našom baráku, lebo mám službu. A hlavne plánujem pracovať na počítači a dokončiť si dane.
To je moja oslava, lebo ináč sa dnes nedá nič robiť a ja už nechodím polievať a na tých 5 filmov, ktoré som si požičal pred dvomi dňami som už pozrel.
Takže sa teším, že kresťania v utorok dooslavujú a začne normálny život. Ten mám najradšej.
Som rad, ze ta cela ceremonia okolo JC's comeback-u sa konci.
swingitititit: ani nereaguj na takych primitovov, zbytocne sa rozculujes, to sutazke kalibre hodne do ustavu zavriet, vyser sa na to a zi radsej mimo tychto virtualnych primitivov
a korbacmi ho šlahali