Kde je podľa vás hranica kedy to človek s alkoholom moc preháňa? A má problém ? Za hranicu môžeme považovať napríklad kolkokrát do týždna sa opije . Ale kludne napíšte aj iné Poznáte niekoho takého vo vašom okolí osobne?
nemusi sa ani opit, ale napr. ma chut na alkohol len tak vo vsedny den, pocituje abstinencnce priznaky alebo pije kvoli psychike, to uz povazujem za alkoholizmus
Ak sa raz za tyzden opije, cez vikend, tak si myslim, ze je to ok a od alkoholizmu to ma daleko, aj keby som napr. takeho partnera nechcela, co sa kazdy vikend ide zabavit a pride opity, to nie! A alkoholik je ten, co si musi kazdy den doplnat alkohol resp. drzat hladinu alkoholu v tele!
to sa ťažko určuje, ale človeku škodí hlavne pravidelné pitie, takže ak si dá niekto každý deň napríklad niekoľko pív alebo pár pohárov vínka a sem-tam aj niečo tvrdšie ľahko sa stane závislým.
ľahšie ako napríklad ten, čo 5 dní nepije nič a cez víkendy sa "spije ako doga".
takže veľmi ľahko sa môže stať závislý od alkoholu aj človek čo možno nebýva extrémne opitý, ale alkoholické nápoje pije každý deň, lebo časom pije stále viac a viac to aj potrebuje.
Keď človek pije, lebo mu to chutí a využíva každú príležitosť aj v nevhodnom čase a zanedbáva povinnosti alebo ruší svoje okolie a ignoruje ho. Len tak ide domov s tým že si sám pre seba otvorí sedmičku alebo dve vína a toto spraví každý druhý deň roky tak to je choré. Na oslave si dá len tak naoko aby nevyzeral že pije moc a potom sa teší pri odchode že doma sa dorazí tak ja neviem či človek musim piť vyslovene tvrdé aby sa považoval za alkoholika. Občas pochybujem, či tá ocova chuť na vínko neni nejaká moc mimo...
alkoholik=človek, ktorý je od alkoholu závislý a potrebuje ho, aby mohol fungovať a proste sa ráno zobudí a musí si naliať
človek, ktorý má problém s alkoholom=človek, ktorý od alkoholu nie je závislý, ale má často chuť sa opiť a pocit, že mu to pomôže vyriešit nejaké problémy, ale v skutočnosti si tým len vyrába veľa ďalších problémov, človek, ktorý keď začne piť nevie prestať kým nie je úplne opitý, človek, ktorý sa opije aj napriek tomu, že potom má celý deň strašnú opicu a ktorého pitie obmedzuje v živote.
@burble nepravda obidve sú to čo si napísala v prvom odseku... ked ma niekto problémy s alkoholom tak je na nom závislý to je snád jasné teda pokial to nieje meno nejakého rómskeho jedinca...
Pijan pije aby si schválne navodil pocit eufórie, t.j. ožerie sa - poväčšinou večer, alebo keď má voľno. Môže piť často, áno, uniká pred realitou, ale vie ešte rozlíšiť povinnosti od zábavy. A vedel by prestať, kebyže dojde na lámanie chleba. Ťažko, ale vedel by.
Alkoholik pije nekontrolovateľne, od rána do večera a sám vlastne ani nevie prečo. Zobudí sa a prvá myšlienka ráno je na chlast a na to, že si ho musí dať, inák ho jebne. A bez alkoholu si nevie predstaviť život a vymení ho za všetko... rodinu, domov, prácu, priateľov (a často sa z nich stávajú bezdomovci).
@stenatko no si to teda vyriešila ked si ku alkoholikovi a človeku s problémamy s alkoholom priplietla ešte pijana...sú to tie isté výrazy len je menší alkoholik a väčší...
@makacik odstupňované: človek čo má problém s alkoholom -> pijan -> alkoholik
nie som alkoholik a nie som ani pijan, nerobí mi problém mesiac nepiť, nevyhľadávam príležitosti k pitiu alkoholu, skôr naopak.
napriek tomu mám problém s alkoholom, nedokážem piť s mierou a väčšinu blbostí, ktorými si ničím život som spravila opitá, keď idem večer piť, tak ďalší deň som vyradená z činnosti úplne a napriek tomu si nepoviem, že trebárs mám zajtra školu a preto si už nedám ďalší pohár.
@makacik Pijan je ten človek, čo má problémy s alkoholom.
Môžme teoreticky hovoriť o akomsi predštádiu alkoholika, ale zároveň to môže byť i posledné štádium pre človeka v pití a ďalej nezájde/nepohne.
Pijan nie je od alkoholu závislý (psychicky, fyzicky) - iba sa rád dojebe na šrot, pokiaľ môže (lebo chce utiecť z reality), ale zas si vie povedať DOSŤ. Nerozlišujeme malý a veľký alkoholik. Rozlišujeme pijana a alkoholika.
Popriala by som ti žiť s alkoholikom a pijanom, ja som mala tú česť zažiť obe veci, Obaja sú moji rodičia. A garantujem ti, že pijan je nič oproti alkoholikovi má od neho riadne ďaleko.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
53 komentov
ľahšie ako napríklad ten, čo 5 dní nepije nič a cez víkendy sa "spije ako doga".
takže veľmi ľahko sa môže stať závislý od alkoholu aj človek čo možno nebýva extrémne opitý, ale alkoholické nápoje pije každý deň, lebo časom pije stále viac a viac to aj potrebuje.
alkoholik=človek, ktorý je od alkoholu závislý a potrebuje ho, aby mohol fungovať a proste sa ráno zobudí a musí si naliať
človek, ktorý má problém s alkoholom=človek, ktorý od alkoholu nie je závislý, ale má často chuť sa opiť a pocit, že mu to pomôže vyriešit nejaké problémy, ale v skutočnosti si tým len vyrába veľa ďalších problémov, človek, ktorý keď začne piť nevie prestať kým nie je úplne opitý, človek, ktorý sa opije aj napriek tomu, že potom má celý deň strašnú opicu a ktorého pitie obmedzuje v živote.
Pijan pije aby si schválne navodil pocit eufórie, t.j. ožerie sa - poväčšinou večer, alebo keď má voľno. Môže piť často, áno, uniká pred realitou, ale vie ešte rozlíšiť povinnosti od zábavy. A vedel by prestať, kebyže dojde na lámanie chleba. Ťažko, ale vedel by.
Alkoholik pije nekontrolovateľne, od rána do večera a sám vlastne ani nevie prečo. Zobudí sa a prvá myšlienka ráno je na chlast a na to, že si ho musí dať, inák ho jebne. A bez alkoholu si nevie predstaviť život a vymení ho za všetko... rodinu, domov, prácu, priateľov (a často sa z nich stávajú bezdomovci).
@burble taký daj nejaký
nie som alkoholik a nie som ani pijan, nerobí mi problém mesiac nepiť, nevyhľadávam príležitosti k pitiu alkoholu, skôr naopak.
napriek tomu mám problém s alkoholom, nedokážem piť s mierou a väčšinu blbostí, ktorými si ničím život som spravila opitá, keď idem večer piť, tak ďalší deň som vyradená z činnosti úplne a napriek tomu si nepoviem, že trebárs mám zajtra školu a preto si už nedám ďalší pohár.
Môžme teoreticky hovoriť o akomsi predštádiu alkoholika, ale zároveň to môže byť i posledné štádium pre človeka v pití a ďalej nezájde/nepohne.
Pijan nie je od alkoholu závislý (psychicky, fyzicky) - iba sa rád dojebe na šrot, pokiaľ môže (lebo chce utiecť z reality), ale zas si vie povedať DOSŤ. Nerozlišujeme malý a veľký alkoholik. Rozlišujeme pijana a alkoholika.
Popriala by som ti žiť s alkoholikom a pijanom, ja som mala tú česť zažiť obe veci, Obaja sú moji rodičia. A garantujem ti, že pijan je nič oproti alkoholikovi má od neho riadne ďaleko.
Ako vyzerá ten človek čo má problémy s alkoholom? To by som zaradila do kategórie konzument skôr.
a je to ďaleko! som tam napríklad nebola tuším ešte ani okrem jedného razu na prijímačky
a co sa tyka fora... na zdravie!
(aspiň dúfam )