Takže,chcela by som vedieť váš názor na to, čo robiť,ako reagovať,ked jeden z vašich blizkych podľahne alkoholu.Je alkoholik už dlhé roky,a odmieta s tým bojovať.,,Vraj už nemá prečo žiť,, čo by ste robili???
ten clovek musi opat najst zmysel zivota a hlavne prestat ho hladat na dne flasky. zo skusenosti viem, ze sam od seba neprestane, rodina a priatelia mozu byt akurat tak oporou, ale skutocnu pomoc asi najde len na lieceni, aj to je otazne. hold, alkohol je droga
@nightmare96 Na liečení bol ,a bol tam s tým heslom ,že tych par týždnou vydrží a potom sa tak opije že koniec .Bolo to dávno ,dávno keď som mala asi 8 rokov.Aj to odišiel na vlastnú žiadosť sám ,skor :/
ty to nezmeníš a ani jeho pohľad na to, on si to musí uvedomiť sám a až potom sa s tým dá niečo robiť.. môžeš mu byť jednoducho oporou, ukazovať mu dôvody prečo zanechať alkohol a nájsť si inú "zálubu", že ste pri ňom, ale niečo v jeho živote je zlé.. i keď, ani mne osobne sa to nedarí :/
@sofivivien samozrejme, ze nezartujem. Mam velke pravo tvrdit, ze svet nie vzdy funguje systemom "nepaci sa, odid!" -.- rtakmzer vzdy to byva spojene s problemami ci uz praktickeho alebo rodinneho charakteru -.- ci co mudre mi chces pvoedat?
mame v rodine jedneho alkoholika, ale on je uz fakt v prdeli, minule ze videl behat po zemi biele mysi (delirium) to je uz posledne stadium zavislosti na alkoholu, organizmus je prepity je svina ... a tolko nestastia s nim je ze to neprajem nijakej rodine, aj ked moja rodina osobne s tym dajake problemy nema lebo byvame daleko od neho
pokiaľ nechce sám, tak ho nikto nedonúti....naučila som sa k tomu byť bezcitná...potom sa nejakým zázrakom po fakt hrozných veciach, ktoré porobil nejak dostal na liečenie...dnes sa snažím naučiť sa znovu ho ľúbiť
@acvd43xa7w samozrejme, ze sa da zmenit O.o samozrejme, ze ked je situacia zla, je ptorebne snazit sa ju riesit O.o ale nie vzdy to ide tak idealisticky ako si myslis. uplne super priklad by bol - otec alkoholik a tyran, byt napisany na neho, mas 4 deti a nemas kam ist. tralala, funny, vsak? este idealnejsie ked si uvedomujes ze nei si schopna bez jeho platu uzivit rodinu. tak sa zbal a chod, ved je jedno kam a ako budes zit
Pokiaľ by ma neterorizoval (nekradol mi peniaze, nedemoloval byt, nebil, netýral (psychicky), nevydieral ma, neklamal mi, atď.) tak by som sa mu snažila pomôcť - každopádne, snažila by som sa ho dostať na liečenie a tam ho podporovať. A donútiť ho k abstinovaniu a nájsť pre neho "nový zmysel života".
Ak by to nevyšlo, asi by som takýto vzťah ukončila, pretože by mi ubližoval. Nič netrvá večne a žiadna trpezlivosť nie je nekonečná.
Zažila som. Podedil veľké peniaze a odišiel od nás a už sa nekontaktujeme a ani nevidíme. Našťastie.
bohužiaľ nič. nepomôže mu nikto, pokiaľ to nebude chcieť prestať sám. nútiť človeka k niečomu, čo nechce nemá význam napr. liečenie proti vlastnej vôli. vráti sa k tomu pri najbližšej príležitosti zas. len zbytočné vyhodené peniaze.
jedinná cesta na zmenu alkoholika je ako ti tu hovoria ostatný, aby sám chcel prestať piť... potrebuješ o ňom vedieť viac, v prvom rade zisti čo je skutočným dôvodom jeho pijanstva to zistíš keď sa ho nato opýtaš v stave keď je pod silným vplivom alkoholu (vtedy ti totižto povie pravdu aj keď nechce, bude síce hovoriť to čo obvykle no prezradí sa, základom je nevyčítať, komunikovať) potom je dôležité zistiť ako sa cíti keď je opitý (čo mu dáva alkohol, to zistíš keď sa ho nato opýtaš najprv v silnom alkoholickom opojení a potom v triezvom stave) ked budeš vedieť čo je jeho dôvodom pitia a čo mu alkohol dáva, možeš sa posunuť ďalej, vytvoriť v ňom nenávisť k alkoholu (alkohol pre neho prestane byť útočiskom, ale začne mať pocit viny s toho že sa znova opil... to ako to urobiť ti ešte neprezradím preto že pokial nieje pod dohladom, može to byť velmi nebezpečné, mohol by si siahnuť na život, preto že momentálne sa spolieha na alkohol a keď už ani ten nepomôže, môže sa začať cítiť v úzkych, nemá byť v uzkych má sa cítiť mocne a alkohol ho má oslabovať to treba v ňom vytvoriť...) takže ak mu chceš pomôcť zisti čo je jeho skutočným dóvodom a čo mu alkohol dáva... pristupuj k nemu bez výčitiek, tak aby mal s vášho rozhovoru pocit dôvery... že za ním niekto stojí a nevyčíta mu jeho alkoholizmus... (tento prístup je velmi dôležitý...)
@sofivivien ale pred tým by si my mohla porozprávať o ňom, čo je za osobnosť, čo má rád, čo nenávidí, aký je keď nie je opitý a aký keď je pod vplyvom alkoholu, aký býval keď nepil... ako ho vnímaš ty... a ako on vníma seba (ak sa ti stým pravdaže niekedy zdôveril... potrebujem vedieť jeho postoj k sebe a nie to čo si myslíš ty o ňom...) treba sa pozrieť na vec jeho očami...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
Ak by to nevyšlo, asi by som takýto vzťah ukončila, pretože by mi ubližoval. Nič netrvá večne a žiadna trpezlivosť nie je nekonečná.
Zažila som. Podedil veľké peniaze a odišiel od nás a už sa nekontaktujeme a ani nevidíme. Našťastie.
jedinná cesta na zmenu alkoholika je ako ti tu hovoria ostatný, aby sám chcel prestať piť... potrebuješ o ňom vedieť viac, v prvom rade zisti čo je skutočným dôvodom jeho pijanstva to zistíš keď sa ho nato opýtaš v stave keď je pod silným vplivom alkoholu (vtedy ti totižto povie pravdu aj keď nechce, bude síce hovoriť to čo obvykle no prezradí sa, základom je nevyčítať, komunikovať) potom je dôležité zistiť ako sa cíti keď je opitý (čo mu dáva alkohol, to zistíš keď sa ho nato opýtaš najprv v silnom alkoholickom opojení a potom v triezvom stave) ked budeš vedieť čo je jeho dôvodom pitia a čo mu alkohol dáva, možeš sa posunuť ďalej, vytvoriť v ňom nenávisť k alkoholu (alkohol pre neho prestane byť útočiskom, ale začne mať pocit viny s toho že sa znova opil... to ako to urobiť ti ešte neprezradím preto že pokial nieje pod dohladom, može to byť velmi nebezpečné, mohol by si siahnuť na život, preto že momentálne sa spolieha na alkohol a keď už ani ten nepomôže, môže sa začať cítiť v úzkych, nemá byť v uzkych má sa cítiť mocne a alkohol ho má oslabovať to treba v ňom vytvoriť...) takže ak mu chceš pomôcť zisti čo je jeho skutočným dóvodom a čo mu alkohol dáva... pristupuj k nemu bez výčitiek, tak aby mal s vášho rozhovoru pocit dôvery... že za ním niekto stojí a nevyčíta mu jeho alkoholizmus... (tento prístup je velmi dôležitý...)