Mam kamarata, ktory bol taky normalny v matematike. Isiel studovat do Ameriky a tam maju tri vybery urovne matematiky, on si veril a chcel ist hned to tej najvyssej, ale riaditelka sa nanho tak pozrela,ze to isto nie, ze to studuju len ti ktori v skole nieco znamenaju su povazovani za geniov, zapisani v historii skoly. Tak ho len len s velkou nevolou dala do tej strednej urovne. Za tyzden sa tam nanho pozerali ako na genia, tak ho preradili do tej najvyssej uz po 7mich dnoch. Tam prave preberali rovnicu s doma neznamymi. Takze si viete predstavit aky sok tam sposobil, kedze toto ucivo je u nas zaklad a nie nejaka vyssia matematika
hej dobre matematika na americkych strednych skolach to je kapitola sama o sebe ...ale ,,okrem pár vynikajúcich univerzít" ??? myslim, ze tak ako sa my smejeme z ich strednych skol, by sa oni mohli smiat z nasich ,,univerzit"
akože keď pozerám televíziu a vidím č ja viem napríklad nedávno v seríály heroes, mali vypočítať rovnicu (no nie rovnicu ale niečo také) a prosto to bolo akože hrozne ťažké, keď to "tam" nikto nevedel, a pritom to bol totálne jednoduchý príklad. Viem že to bol film ale i tak
co z toho ze nam tlacia neskutocne mnozstvo napr. z matiky do hlavy ked to nevieme v praxi vyuzit, neviem ako ciselne rady vyuzijem pri tvorbe pracovneho preocesu a pod.. Oni sice vedia menej ale vedia to aspon podla mna vyuzit.
Btw. to s tou praxou je pravda. Hovoril,ze za cely rok sa v dejepise nenaucil ani jeden rok, ale ze si cele ucivo pamata doteraz ako nejaku nit ktora sa prepleta. Taktiez z chemie. Ze nikto po nom nechcel nazov konstanty, ale ze ju vestci vyuzivali aj ked nevedeli nazov. A ze chcemicke prvky sa ucili ked si ich spievali
druhá vec čo sa mi viac páči na ich školstve je tá že na Slovensku sa musíme memorovať čo si nejaký kokot myslí že si autor knihy myslel.. pritom mohol byť kludne dofetovaný a ani nevedel čo písal
v USA máš naípsať čo si ty myslíš že tým asi autor chcel povedať a atd
Paradoxné na Amerike je, že ako "najvyspelejšia" krajina na svete majú najväčšie percento negramotných ľudí a najväčšie percento ľudí pod hranicou chudoby. Keďže na tie mega Univerzity sa dostane len ten, kto na to má peniaze alebo malé percento tých, čo dostanú štipendium.
Američania sú tupý národ, len niekto sa tu u nás z nich snaží urobiť niečo viac ako reálne sú. Na Slovensku je gramotnosť oficiálne 99%, reálne tak 95% tipujem.
Okrem toho si treba uvedomiť, že podľa čoho sa meria kvalita škôl. Podľa publikácií, počtu profesorov? Ak americké školy ako Harvard majú publikácie z Anglickej literatúry obdobia 1520 až 1550, to nieje žiadna veda pre mňa, ani prínos spoločnosti. Najprínosnejšie školy sú technické, ako MIT. Ak jeden semester preberám Hamleta a potom z neho mám skúšku, potom Bedárov a mám z nich skúšku a na konci mám titul z literatúry, to je trápne. V USA ja väčšia špecializácia. Ani absolvent prestížnej univerzity si myslím, okrem vybraných jedincov, sa nechytá na kvalitného absolventa našej výšky čo sa týka všeobecného prehľadu. Prečo si myslíte, že sú takí dosratí z postáv ako sú Sheldon Cooper a Nigel-Murray? Lebo pre nich sú ľudia s takým prehľadom ako zjavenie. A nielen pre nich. Keď som Francúzom hovoril o tom, že sme sa učili celé Francúzske dejiny na základnej škole, spolu s dejinami ostatných krajín, pozerali na mňa ako na magora.
na jednej strane vseobecne nizsia latka, na druhej strane zameranie na prax a specializaciu a patriotizmus ovela vacsie ... je to rozporuplne cele to ich skolstvo, :/
a co sa tyka univerzit a super studentov tam a pod. 3/4 z nich niesu americania,
@dudoo kks, tebe by som s radostou dal cenu " najkktskejsieho nazoru birdza "
Co sa tyka americkeho skolstva, tak kamosi nato fest picuju .. neviem ako to je na strednych, ale priemerny kamos ktory sa tam dostal v prvom rocniku gymnazia a to este poriadne ani anglicky nevedel, tak za pol roka bol druhy na celu skolu ...
Co sa tyka vysokych skol, tak ten system je tam uplne sprosty, tiez plno zbytocnych omaciek (ako sem na svk) a najhorsie je tam, ze predmety si robis podla toho ako ty viac menej chces .... takze niektori borci si na bakalara len dochadzaju 6 - 7 rokov a potom zistia ze ich to nebavi, tak sa nato proste vyjebu.
A este jedna vec, v tychto dnoch diplom tam viac menej nic neznamena ... proste bud si v niecom genius a natom sa niekde uchitis .. alebo mas smolu.
chlapci a dievcata.. taky priklad vam tu dam, uplne z praxe. moj veduci diplomky bol na medzinarodnej astro konferencii, kde dobehol tim americkych vedcov s uzasnym objavom, vytvorili O--C diagram nejakej zakrytovej dvohjviezdy a prezentovali to ako uzasnu svetovu novinku. my sme O--C diagramy robili v ramci cviceni v bakalarskom rocniku.
robili sme aj porovnavacie medzinarodne testy z kvantovej fyziky, kde sme mali percentualne omnoho vyssi podiel ako studenti americkych univerzit.
ano, myslim si, ze co sa tyka urovne vedomosti a vseobecneho prehladu, sme na tom lepsie, ako su na americkych skolach. na druhej strane, a to je vecny problem, u nas dost chyba taka ta praktickejsia stranka vyucby. My sme chodili na praktika, dostali sme sa aj ku spickovym pristrojom, ale bola to jednorazova zalezitost. Co ja viem, tak v zahranici (nie som si ale ista, ci aj v USA) je ten proces vyucby zamerany viac na tu prakticku aplikaciu vedomosti.
Aj ja som presvedčená, že slovenské deti majú fakt že veľký prehľad.
Na americkej strednej maju 5 predmetov - Dejiny USA, Anglictinu, Jazyk vacsinou spanielcinu, Matiku, a fyziku alebo chemiu.
Ked som chcela viesť s kamaratom z Francuzska debatu o Ludovitovi XIV. a o tom ako zavraždili Ludovita XVI., pozeral sa na mna ako na hlavu. On vie čo je Versaill a to mu stači.
čo sa týka stredných tak je to pravda-lebo kamarát-Slovák tam prišiel na rok a bol považovaný za génia a najlepšieho žiaka školy a divili sa ked je Slovensko ...ale univerzity majú dobré-hlavne sa tam oveľa viac sústredujú na prax, majú kopec techniky, dobre vybavené labáky narozdiel od našich kde ide viac menej o teoriu..
@19martina19 no to musela byt sranda ... francuzske dejiny su velke a maju ovela viac osobnosti a udalosti ktore sa neucia slovaci .... a napriklad s kolkymi slovakmi by si vedela podiskutovat o Sturovi ??? debata tak na 10 minut max
@tommyhot Všeobecný prehľad je dobrý na to, aby si nebol ako stádo. Načo je Ti doktorát z kvantovej fyziky, keď nevieš, kde leží Turecko, alebo nerozumieš základným ekonomickým pojmom. Alebo prípadne ani nevieš nič o histórii. V tom prípade si ohromne manipulovateľný. A vlastne to chcú. V Amerike to majú. A chcú to aj u nás.
Tak ma napadlo, že základná chyba nášho školstva je, že nevedie ľudí k samoštúdiu a k snahe naučiť sa len-tak niečo pre svoj rozvoj. Školy u nás skôr demotivujú. Každý si myslí, že to čo sa učíme je zbytočnosť. Média to prezentujú rovnako. Vraj, načo nám to bude.
ja som chcela ist na Berklee ... ale potom som prisla na to , ze na to nemam peniaze ... teda podla mna pre vacsinu slovakou je vyhoda v tom , ze je tu bezplatne skolstvo ... teda statne skoly ... a viem ze su samozreme vsade vselijake poplatky ... ale aj tak to nieje az take ...
@ink na co ti je vediet, kde je turecko, ked sa tamk spoza dvojplatnicky z mcdonaldu nikdy nedostanes? s doktoratom z kvantovej fyziky sa zamestnas napriklad v CERNe. Inak si chcel povedat, ze slovaci maju vseobecny prehlad? Preto je priemerna mzda pod 800 eur (zase raz) a vladne nam tu sudruzenko?
@tommyhot Ja by som s Tebou o tom diskutoval, ale z Tvojich názorov už teraz vidím, že to nemá zmysel, pretože máš presne tie ovplyvnené názory o ktorých som písal.
@zmrdak ano oni ucia uplne inym sposobom. Ak by bol zaujem, posli TS a pokusim sa ti najst clanok, kde to je pomerne presne popisane ceskou zijucou v US.
Ale ak si dobre pamatam, tak oni praktizuju skolu hrou a teda neucia ta pocitat kolko je 2+2, ale 2 hrusky mas a dostanes dalsie 2 hrusky... kolko hrusiek dostanes? 4 hrusky a ked povies, ze mas 2 jablka a dostanes 2 hrusky, ze kolko ovocia budes mat? tak nebudu vediet odpovedat, lebo nejde o hrusky... to je hrubo zjednodusene
@ink nemam ovplyvnene nazory, ale povedz mi teda v com je dobry vseobecny prehlad, ked tu mame aj napriek tomu hlupakov, nezamestnanych, ovce, byvalych komunistov a moralne bahno? v praxi nam to akosi nijako nepomaha..
aj ja som to počula a popravde by som to hneď brala ! u nás je na strednej toľko vecí čo sa treba naučíť a niektoré sú aj zbytočné ... u nich si proste decká môžu užívať pubertu a neriešiť až tak školu ... veď potom väčšina ide na vyskolú a tam sa to dôležité doučia ... veď keby v Amerike boli všetci hlúpy kvôli tomu že nemajú na strednej toľko učenia tak by ten štát asi moc nefungoval .....
@tommyhot Gymnazisti v mekáči a v Tescu? Zas silne podložené štatistiky? Milujem ľudí, ktorí nemajú absolútne šajnu, nevideli ani jednu štatistiku a tvária sa, ako keby zjedli všetku múdrosť sveta...
Načo mi je dobrý všeobecný prehľad? No, napríklad keď nebudem v práci a budem viesť nejaký pekný dialóg s kamarátom, ktorý vyštudoval úplné iný odbor, aby som tam nestál, ako taká ovca... Aby som vedel, keď si idem do banky vybavovať úver, čo je akontácia, aby som vedel, keď pôjdem do tatier, že tam behá kamzík, ale nie líška...
Asi nebudeš šťastný človek, keďže budeš viesť iba debaty s ľuďmi z tvojho oboru, pretože ostatné ťa nezaujíma...
Ty si tuším ten odborník na všetko, aj na kvantovú fyziku, aj na medicínu, aj na nezamestnanosť, aj na demografiu... Počúvaj, teba je škoda, na Harvard ťa nevzali? Či si radšej UKF uprednostnil?
mimochodom, vy čo vravíte že ani nevedia kde je Slovensko, viete vymenovať všetky americké štáty a ukázať ich na mape ?
@ink čo sa týka chudoby, treba vedieť aj to akú majú hranicu chudoby :
"Podľa amerických činiteľov sa hranica chudoby počítala ako príjem štvorčlennej rodiny, ktorý nepresiahol 22 000 USD (16 900 eur) ročne. Podľa najnovších prepočtov sa miera hranice nízkych príjmov zdvojnásobila na sumu 45 000 USD (34 500 eur) "
to je potom pod hranicou chudoby celé Slovensko a polka Európy
a mimochodom Američania nás predbehli v testovaní žiakov OECD . tak tu už nesplietajte tie svoje sny o tom akí sú Slováci oproti Američanom múdry, ked sme v chápaní písomného textu podľa medzinárodných testov niekde na konci .
dajte si do google oecd pisa, a uvidíte, že sme podpriemerní
@baggy Giniho koeficient USA je cez 40. To je v Európe iba v Portugalsku. Je vyšší, než má Rusko, Poľsko, či Rumunsko. Česko, Slovensko, Rakúsko, Fínsko a Švédsko a Dánsko majú najnižšie Giniho koeficienty. Svk niečo cez 26. Ale zvyšuje sa.
Takže áno, v USA je percentuálne viac chudobných ľudí ako na Slovensku. O dosť viac. Miera chudoby v US po zvýšení tejto hranice na 58,5 tisíc $ bola 12,5%. S našimi platmi by si tam samozrejme nevyžil.
Na Slovensku sa uvádza niekedy miera chudoby 11%. Ale to je zlá interpretácia. 11% je riziko chudoby. A to je najnižšie po Rakúsku a ČR. Toto riziko je uvádzané už po sociálnych transferoch. Platy na Slovensku niesu bohviečo, ale chudoba tu nieje taká. To preto, že máme povinné zdravotné poistenie a bezplatné školstvo. Inak povedané, kto si dokáže zarobiť na výdavky za barák, jedlo, ošatenie a cestovné má veľké šance na normálny život.
Ale to je o niečom inom.
Apropo, to testovanie OECD. Čítal som vyjadrenia našich pedagógov, ktorý sa vyjadrili, že testy boli na otázky a štýlom, ktorý nieje robený pre našich žiakov. Aj som čítal rozbor zo zahraničia kde bolo, že ten test bol jasne urobený pre Američanov.
2011 bola chudoba v USA až vyše 15%. A to nieje chudoba ako u nás. Že matka s 3 deťmi má problém utiahnuť 3 izbový byt a deti sú na brigádach, ale chodia do školy, môžu si urobiť výšku a od doktora ich nevyhodia.
Tí ľudia si neplatia zdravotné poistenie. Ak sa im niečo stane alebo ochorejú, tak ak v nemocnici nemajú hotovosť, tak ich poriadne neošetria (to sa zmenilo s Obamovou novelou). A tak isto idú do štátnej školy na predmestí. Tam si myslíš, že sa čo naučia?
skolstvo ma nezaujima ale tak ked pozeram tie jebnute najivne americke filmy alebo nejake relacie , rozhovory atď. tak su jebnuty urcite ale tak urcite sa tam najdu aj normalny aj jebnuty ludia ako vsade
@ink To je pravda,naše školstvo dosť demotivuje decká k samoštúdiu...
A mne sa páči holandský školský systém a to kvôli možnosti výberu zamerania,lebo mňa síce škola celkom baví,ale nehorázne ma demotivuje množstvo hodín predmetov,ktoré ma vyslovene ubíjajú svojou nudnosťou a nezaujímavosťou.
@wicki v Holandsku som študoval pol roka na výške. Je divné, že aj keď mi kvalita školy nepripadla vyššia, práve naopak (vedomosti učiteľov, výber predmetov, flexibilita, možnosti), jej užitočnosť pre prax bola vyššia. Ale hodnotiť iba školský systém bez pohľadu na celkový systém na trhu práce nieje vhodné.
Nenarážal som iba na špecializáciu ako motiváciu. To sa mi až tak nepáči. Skôr myslím všeobecnú motiváciu. Ja mám proste radosť z toho, keď sa môžem naučiť niečo nové.
Apropo s tou fyzikou. Myslím, že zasa je to o učiteľovi. Ja som mal výborného učiteľa, aj keď veľa ľuďom nesedel a nedával dobré známky. Ale fyzika ma s ním bavila. Inak, neviem, kde si mala 3000 vzorcov, ja som ich viac ako 30 nemal za celé štúdium. Celkovo v porovnaní s množstvom učiva na výške (kvalitnej výške) Ti to potom príde smiešne.
@19martina19 si ok? v amerike na strednej ma ziak aspon 12 predmetov, a si ich sam vybera z minimalne 35 predmetov a o vela viac sa tam v skole uci a pisu domace ulohy
@marek2031 co si tou tabulkou chcel dokazat? ze gymnazisti sa skor zamestnaju v mekaci ako ostatni? ja vseobecny prehlad mam, ale to co ta naucia na slovenskych skolach je balast nevyuzitelny v praxi.. chod studovat na inu ako slovensku skolu a zistis aj sam ako to funguje... alebo mas pocit, ze potrebujes vediet co su povedzme vektory? a kde to realne vyuzijes? pri debate s kamaratom? to tazko...
@tommyhot Normálne mi ukáž nejakú štatistiku o tom, že sa gymnazisti nevedia zamestnať, prípadne sa zamestnávajú na podpriemerných pozíciách, inak sú to všetko len tvoje žvásty, ktoré si si pravdepodobne vycucal z prsta...
Hej, na slovenských školách sa učia aj nepodstatné veci - narážal si na vektory, fyziku študuje v tejto dobe menej ľudí, ako napr. dejepis, takže s pár ľuďmi by sa dalo o tom porozprávať... Ja som rád, že sa učím aj niečo z dejepisu - nech viem, čo sa tu dialo v minulosti, niečo z geografie - nech poznám našu Zem, biológie - nech viem, ako sa živočíchy rozmnožujú, náš spisovný jazyk - aby som vedel spisovne písať, a používať N pl., nie, ako niektorí jedinci...
Veď som ti napísal, keď si tak úžasne vzdelaný, teda aspoň podľa tvojich vyjadrení, prečo si na slovenskej škole, keď tak nadávaš na slovenské školstvo?
@marek2031 ja nie som na slovenskej skole, resp uz je nejaky ten piatok tomu co som von zo skoly.. statistiky nemam, ale z okolia to vidim, kde skoncili gymnazisti, ktorym sa nepodarilo dostat na vysku (a aj ti, ktorym sa podarilo, este nemaju nic iste, ale na tom su vsetci absolventi rovnako), alebo sa po prvom roku vysky na to vysrali.
Btw hentie veci o ktorych pises sa uz dost podrobne ucili na zakladnej, preto mi pride zbytocne rozsirovat to este o dalsi balast aj na gympli. Stale vies len nic z niecoho a v tomto mi gymple pridu padnute na hlavu. Ak sa ti nahodou nepodari spravit si vysku, tak v zasade nemas ziadne pouzitelne vedomosti na nic.
@tommyhot Tak v tom máš pravdu, že človek vlastne nemáš nič z gympla (výučný list a pod.) a keď sa nedostane na výšku, tak to má potom dosť ťažké . Ale v tomto období už idú takmer všetci na VŠ a to zo všetkých stredných škôl, ale tiež aj na gympel idú všetci, aj tí, ktorí tam nemajú čo robiť. A ono sa to potom všetko pekne nabaľuje a nabaľuje a potom je tu obrovská nezamestnanosť mladých ľudí, ale to už je na inú debatu. Človek, ktorý sa už trápil na základke, tak sa bude trápiť aj na gympli a prípadne aj na VŠ (ak sa dostane, aj keď teraz fakt nie je problém dostať sa na VŠ, berú všetkých, akurát čo potom? Čo s diplomom v andragogike? )
Hlavna vyhoda vseobecneho vzdelania nie je o tom, ze "si vies pokecat o roznych temach", ale o pristupe k vzdelavaniu. Mysel cloveka nie je fixovana na jednu konkretnu temu a v buducnosti sa taky clovek jednoduchsie uci nove veci.
V zasade je pravda, ze sprosty gymnazista skonci v mcdonalde. Asi tak ako je pravda, ze sprosty ucnovkar skonci na socialke.
Na Slovensku mame prisnejsie osnovy, ale skolstvo ako take je na prd, a co sa tyka ziakov, tak je to dost diskutabilne. Totiz sukromne skoly v USA maju o dost vyssiu uroven ako tie statne, na ktore kazdy naraza, kde su nizsie poziadavky ako na normalnych slovenskych skolach. A sprostych ziakov mame vsade (pocul som, ze najmenej ich je v Azii slight_smile:, nie len u nas alebo v USA. Keby priemerny rodeny American od 6 rokov sa ucil na Slovensku tak je na tom rovnako ako priemerny Slovak. A v USA je to tak, ze su tam najlepsie, ale i najhorsie skoly na svete.
trochu k teme. pokial viem, su tam 3 druhy skol. statne, tie su najslabsie, potom su cirkevne a sukromne.. Amerika vo vseobeci razi system, ze je lacnejsie kupit jeden mozog ako dat 1000 ludom kvalitne vzdelanie. Co mi vraveli Americinia, tak nas neuveritelne obdivuju, lebo su tu vsetci mili a skromni, kiez to v USA vsetci s nasim vzdelanim su neuveritelne namysleni..
@marek2031@tommyhot je asi dobry ale je uzko zamerany a zije si svoj zivot, kde mu je dobre. gymnazium sa dnes tiez smiesne ohanavat, lebo su zdevastovane. niekdajsie priemerove gymnazia si ako tak udrzia priemernu uroven dnes..
k teme. nie je to take jednoznacne. v amerike je mnozstvo chytrych ludi a kvadratricka rovnica na NASA ani nahodou nestaci @agrobrat tusim v NASA je jeden Slovek z troch ludi, ktori maju absolutne neombedzene finacne prostriedky na vyskum alebo nieco podobne.
Aky tomoze byt inteligentny nerod ked dali zakon ze na zakladke a (neviem ci aj strednej) mozu pouzivat ucebnice a zosity ale za tahak je ziakna tyzden vyluceny a hned ma v registri ze nemoze ist na vysku....
americké detstko sa nikdy nemusí učiť 100 názvo zvierat a ich zaradenie po latinsky a nikdy nebude musieť zbierať 30 rasltín a šetky odrecitovať od zadu do predu.
Ale sú to lepší profíci čo sa týka odborov. Majú perfektný stredoškolský systém - učíš sa len čo chceš, a jedny z najlepších univerzít na svete vďaka obrovskému priestoru a kampusom. Tu má titul kde kto a nič to neznamná. Máš tu aj dve tri univerzity v jednom meste, kde tam je to jedna dve v celom štáte. A každá má svoje vlastné výskumné stredisko a prísne pravidlá pre kantorov. Kde tu ťa učí buď ožran alebo 90-ročný.
pozri si len murcatkov blog a uvidíš že je to len pravda... teraz som aj mala jedného spolužiaka v amerike a je to tak že je lajdák na svk, že sa mu moc nechce učiť ale v amerike partil k tým lepším a kašlal na školu rovnako ako na svk takže je to pravda.. amíci sú tupí hlavne preto lebo majú nízke štandardy..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
100 komentov
)
keď je niekde niekoľkonásobne viac obyvateľov, je úplne prirodzené, že aj tupcov je tam niekoľkonásobne viac. ale to aj tých superinteligentných.
ale hej, skoro som zabudla, čo američan, to blbec, lebo nevie, kde je slovensko... -.-
Btw. to s tou praxou je pravda. Hovoril,ze za cely rok sa v dejepise nenaucil ani jeden rok, ale ze si cele ucivo pamata doteraz ako nejaku nit ktora sa prepleta. Taktiez z chemie. Ze nikto po nom nechcel nazov konstanty, ale ze ju vestci vyuzivali aj ked nevedeli nazov. A ze chcemicke prvky sa ucili ked si ich spievali
v USA máš naípsať čo si ty myslíš že tým asi autor chcel povedať a atd
a inak @21 tiež a ak dokáže človek vyhláskovať 10 písmenkové slovo tak je borec tu pokial človek nevie 100% prezložitú gramatiku tak je za dementa
Američania sú tupý národ, len niekto sa tu u nás z nich snaží urobiť niečo viac ako reálne sú. Na Slovensku je gramotnosť oficiálne 99%, reálne tak 95% tipujem.
Okrem toho si treba uvedomiť, že podľa čoho sa meria kvalita škôl. Podľa publikácií, počtu profesorov? Ak americké školy ako Harvard majú publikácie z Anglickej literatúry obdobia 1520 až 1550, to nieje žiadna veda pre mňa, ani prínos spoločnosti. Najprínosnejšie školy sú technické, ako MIT. Ak jeden semester preberám Hamleta a potom z neho mám skúšku, potom Bedárov a mám z nich skúšku a na konci mám titul z literatúry, to je trápne. V USA ja väčšia špecializácia. Ani absolvent prestížnej univerzity si myslím, okrem vybraných jedincov, sa nechytá na kvalitného absolventa našej výšky čo sa týka všeobecného prehľadu. Prečo si myslíte, že sú takí dosratí z postáv ako sú Sheldon Cooper a Nigel-Murray? Lebo pre nich sú ľudia s takým prehľadom ako zjavenie. A nielen pre nich. Keď som Francúzom hovoril o tom, že sme sa učili celé Francúzske dejiny na základnej škole, spolu s dejinami ostatných krajín, pozerali na mňa ako na magora.
a co sa tyka univerzit a super studentov tam a pod. 3/4 z nich niesu americania,
proste ta stredna O.K. vrstva sa straca a co je smutne, je za pridava k tym debilom.
a ved to aj vidime. ameriku vedie skupina ludi, ktora o takmer vsetkom rozhoduje.
a im treba cim viac debilov, aby ich lahko presvedcili sposobom "chlieb a hry".
mudri a hlavne chytri su aj tam, len ti sa tak prezentovat nepotrebuju a vedia preco (v dnesnom svete)
Co sa tyka americkeho skolstva, tak kamosi nato fest picuju .. neviem ako to je na strednych, ale priemerny kamos ktory sa tam dostal v prvom rocniku gymnazia a to este poriadne ani anglicky nevedel, tak za pol roka bol druhy na celu skolu ...
Co sa tyka vysokych skol, tak ten system je tam uplne sprosty, tiez plno zbytocnych omaciek (ako sem na svk) a najhorsie je tam, ze predmety si robis podla toho ako ty viac menej chces .... takze niektori borci si na bakalara len dochadzaju 6 - 7 rokov a potom zistia ze ich to nebavi, tak sa nato proste vyjebu.
A este jedna vec, v tychto dnoch diplom tam viac menej nic neznamena ... proste bud si v niecom genius a natom sa niekde uchitis .. alebo mas smolu.
smutne je, ze sa pridava k tym debilom.
to bolo myslene pani @leilla
choď tam, prosím ťa, aspoň niekde budeš svojou inteligenciou a "nekktskými" názormi vynikať. a už ma neber do papule.
robili sme aj porovnavacie medzinarodne testy z kvantovej fyziky, kde sme mali percentualne omnoho vyssi podiel ako studenti americkych univerzit.
ano, myslim si, ze co sa tyka urovne vedomosti a vseobecneho prehladu, sme na tom lepsie, ako su na americkych skolach. na druhej strane, a to je vecny problem, u nas dost chyba taka ta praktickejsia stranka vyucby. My sme chodili na praktika, dostali sme sa aj ku spickovym pristrojom, ale bola to jednorazova zalezitost. Co ja viem, tak v zahranici (nie som si ale ista, ci aj v USA) je ten proces vyucby zamerany viac na tu prakticku aplikaciu vedomosti.
Teraz uz len urcit, co je potrebnejsie.
Na americkej strednej maju 5 predmetov - Dejiny USA, Anglictinu, Jazyk vacsinou spanielcinu, Matiku, a fyziku alebo chemiu.
Ked som chcela viesť s kamaratom z Francuzska debatu o Ludovitovi XIV. a o tom ako zavraždili Ludovita XVI., pozeral sa na mna ako na hlavu. On vie čo je Versaill a to mu stači.
Ale ak si dobre pamatam, tak oni praktizuju skolu hrou a teda neucia ta pocitat kolko je 2+2, ale 2 hrusky mas a dostanes dalsie 2 hrusky... kolko hrusiek dostanes? 4 hrusky a ked povies, ze mas 2 jablka a dostanes 2 hrusky, ze kolko ovocia budes mat? tak nebudu vediet odpovedat, lebo nejde o hrusky... to je hrubo zjednodusene
Načo mi je dobrý všeobecný prehľad? No, napríklad keď nebudem v práci a budem viesť nejaký pekný dialóg s kamarátom, ktorý vyštudoval úplné iný odbor, aby som tam nestál, ako taká ovca... Aby som vedel, keď si idem do banky vybavovať úver, čo je akontácia, aby som vedel, keď pôjdem do tatier, že tam behá kamzík, ale nie líška...
Asi nebudeš šťastný človek, keďže budeš viesť iba debaty s ľuďmi z tvojho oboru, pretože ostatné ťa nezaujíma...
Ty si tuším ten odborník na všetko, aj na kvantovú fyziku, aj na medicínu, aj na nezamestnanosť, aj na demografiu... Počúvaj, teba je škoda, na Harvard ťa nevzali? Či si radšej UKF uprednostnil?
mimochodom, vy čo vravíte že ani nevedia kde je Slovensko, viete vymenovať všetky americké štáty a ukázať ich na mape ?
@ink čo sa týka chudoby, treba vedieť aj to akú majú hranicu chudoby :
"Podľa amerických činiteľov sa hranica chudoby počítala ako príjem štvorčlennej rodiny, ktorý nepresiahol 22 000 USD (16 900 eur) ročne. Podľa najnovších prepočtov sa miera hranice nízkych príjmov zdvojnásobila na sumu 45 000 USD (34 500 eur) "
to je potom pod hranicou chudoby celé Slovensko a polka Európy
a mimochodom Američania nás predbehli v testovaní žiakov OECD . tak tu už nesplietajte tie svoje sny o tom akí sú Slováci oproti Američanom múdry, ked sme v chápaní písomného textu podľa medzinárodných testov niekde na konci .
dajte si do google oecd pisa, a uvidíte, že sme podpriemerní
Takže áno, v USA je percentuálne viac chudobných ľudí ako na Slovensku. O dosť viac. Miera chudoby v US po zvýšení tejto hranice na 58,5 tisíc $ bola 12,5%. S našimi platmi by si tam samozrejme nevyžil.
Na Slovensku sa uvádza niekedy miera chudoby 11%. Ale to je zlá interpretácia. 11% je riziko chudoby. A to je najnižšie po Rakúsku a ČR. Toto riziko je uvádzané už po sociálnych transferoch. Platy na Slovensku niesu bohviečo, ale chudoba tu nieje taká. To preto, že máme povinné zdravotné poistenie a bezplatné školstvo. Inak povedané, kto si dokáže zarobiť na výdavky za barák, jedlo, ošatenie a cestovné má veľké šance na normálny život.
Ale to je o niečom inom.
Apropo, to testovanie OECD. Čítal som vyjadrenia našich pedagógov, ktorý sa vyjadrili, že testy boli na otázky a štýlom, ktorý nieje robený pre našich žiakov. Aj som čítal rozbor zo zahraničia kde bolo, že ten test bol jasne urobený pre Američanov.
Tí ľudia si neplatia zdravotné poistenie. Ak sa im niečo stane alebo ochorejú, tak ak v nemocnici nemajú hotovosť, tak ich poriadne neošetria (to sa zmenilo s Obamovou novelou). A tak isto idú do štátnej školy na predmestí. Tam si myslíš, že sa čo naučia?
A mne sa páči holandský školský systém a to kvôli možnosti výberu zamerania,lebo mňa síce škola celkom baví,ale nehorázne ma demotivuje množstvo hodín predmetov,ktoré ma vyslovene ubíjajú svojou nudnosťou a nezaujímavosťou.
Nenarážal som iba na špecializáciu ako motiváciu. To sa mi až tak nepáči. Skôr myslím všeobecnú motiváciu. Ja mám proste radosť z toho, keď sa môžem naučiť niečo nové.
Apropo s tou fyzikou. Myslím, že zasa je to o učiteľovi. Ja som mal výborného učiteľa, aj keď veľa ľuďom nesedel a nedával dobré známky. Ale fyzika ma s ním bavila. Inak, neviem, kde si mala 3000 vzorcov, ja som ich viac ako 30 nemal za celé štúdium. Celkovo v porovnaní s množstvom učiva na výške (kvalitnej výške) Ti to potom príde smiešne.
Haluz ze to viem ja a oni nevedia nie len ze moj stat ale ani tie svoje
Hej, na slovenských školách sa učia aj nepodstatné veci - narážal si na vektory, fyziku študuje v tejto dobe menej ľudí, ako napr. dejepis, takže s pár ľuďmi by sa dalo o tom porozprávať... Ja som rád, že sa učím aj niečo z dejepisu - nech viem, čo sa tu dialo v minulosti, niečo z geografie - nech poznám našu Zem, biológie - nech viem, ako sa živočíchy rozmnožujú, náš spisovný jazyk - aby som vedel spisovne písať, a používať N pl., nie, ako niektorí jedinci...
Veď som ti napísal, keď si tak úžasne vzdelaný, teda aspoň podľa tvojich vyjadrení, prečo si na slovenskej škole, keď tak nadávaš na slovenské školstvo?
Nevydáva ti to...
P.S.: Neviem, či si dával na základke ty pozor, ale asi nie
A viem, ty máš silnú averziu voči gymnáziám, ktovie prečo...
No daj ešte niečo, nech sa pobavíme, nejaký ten suchý odpis!
Btw hentie veci o ktorych pises sa uz dost podrobne ucili na zakladnej, preto mi pride zbytocne rozsirovat to este o dalsi balast aj na gympli. Stale vies len nic z niecoho a v tomto mi gymple pridu padnute na hlavu. Ak sa ti nahodou nepodari spravit si vysku, tak v zasade nemas ziadne pouzitelne vedomosti na nic.
Hlavna vyhoda vseobecneho vzdelania nie je o tom, ze "si vies pokecat o roznych temach", ale o pristupe k vzdelavaniu. Mysel cloveka nie je fixovana na jednu konkretnu temu a v buducnosti sa taky clovek jednoduchsie uci nove veci.
V zasade je pravda, ze sprosty gymnazista skonci v mcdonalde. Asi tak ako je pravda, ze sprosty ucnovkar skonci na socialke.
@marek2031 @tommyhot je asi dobry ale je uzko zamerany a zije si svoj zivot, kde mu je dobre. gymnazium sa dnes tiez smiesne ohanavat, lebo su zdevastovane. niekdajsie priemerove gymnazia si ako tak udrzia priemernu uroven dnes..
k teme. nie je to take jednoznacne. v amerike je mnozstvo chytrych ludi a kvadratricka rovnica na NASA ani nahodou nestaci @agrobrat tusim v NASA je jeden Slovek z troch ludi, ktori maju absolutne neombedzene finacne prostriedky na vyskum alebo nieco podobne.
Ale sú to lepší profíci čo sa týka odborov. Majú perfektný stredoškolský systém - učíš sa len čo chceš, a jedny z najlepších univerzít na svete vďaka obrovskému priestoru a kampusom. Tu má titul kde kto a nič to neznamná. Máš tu aj dve tri univerzity v jednom meste, kde tam je to jedna dve v celom štáte. A každá má svoje vlastné výskumné stredisko a prísne pravidlá pre kantorov. Kde tu ťa učí buď ožran alebo 90-ročný.
Sry.. ale kto potrebuje dôkaz, nak ide do USA!!