Vedel by mi niekto vysvetliť že prečo táto veta je takto :I go to school every day
a nie takto I AM go to school every day. Nikde som na inetrnete nenašla kedy dávať am,is,are (viem že ked je he,she,it že je is ,I am,......)
lebo I AM, you ARE, he,she,it IS atď sa používa len pri prebiehovom čase a musí za ním ísť sloveso s ing-ovou koncovkou a vyjadruje dej, ktorý sa práve deje.
napr. I am playing football. (hráš ho teraz)
ale keď už máš vo vete every day, značí to o tom, že sa to deje pravidelne, a keď v angličtine hovoríš o pravidelnosti, používaš iba jednoduchý čas.
už neviem jak viac polopate by som to vysvetlila..
ako @5 píše, pozri si prítomný jednoduchý a prítomný priebehový čas a nájdeš ich v milion jazyku a milion stránok... neverím, že si to na internete nevedela nájsť.
@candy36 veď ale ide o zmysel tej stavby- ja som chodiaci teraz, čo má nejaký zmysel, ako keď povieš ja som chodím teraz jak Maďar....ja angličtinu ovládam dobre, len som to zložitejšie "vysvetlil", no a čo teraz, sa z toho ideš posrať hneď? kľud dopiče, však nejde o život..múdruješ, ale sama jej to nevysvetlíš
Pretože ,,I go to school every day" vyjadruje, že sa niečo deje pravidelne, nie len práve teraz, ale je to akokeby rutina (chodím do školy každý deň, maľujem sa každé ráno a pdoobne)...vždy keď máš za vetou every day tak máš použiť tento čas, čiže present simple (Osoba+ sloveso v infinitíve)
ale keď sa niečo deje práve teraz v tomto okamihu tak použiješ present continuous čiže (osoba+ am/is/are + sloveso + ing)
jednoducho máš tam every day, poukazuje to na pravidelnú činnosť preto tento čas a neexistuje nič také ako I am go... buď i go to school bla bla bla alebo i am going
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
napr. I am playing football. (hráš ho teraz)
ale keď už máš vo vete every day, značí to o tom, že sa to deje pravidelne, a keď v angličtine hovoríš o pravidelnosti, používaš iba jednoduchý čas.
už neviem jak viac polopate by som to vysvetlila..
» www.englishguide.sk/pritomny-cas-je...
A btw toto je otázka ako "prečo slnko svieti".
Bože, kto ťa učí angličtinu, môj matikár?!
ale keď sa niečo deje práve teraz v tomto okamihu tak použiješ present continuous čiže (osoba+ am/is/are + sloveso + ing)
jednoducho máš tam every day, poukazuje to na pravidelnú činnosť preto tento čas a neexistuje nič také ako I am go... buď i go to school bla bla bla alebo i am going