piste ake s nou mate skusenosti pocula som ze ked beriete antikoncepciu nemalo by sa fajcit, je to pravda?hm...mozem ju brat i ked mam 15? lebo niektore doktorky vravia ze to je este skoro...hm dik
brať to môžeš začať aj v 15 ale určite by som ti predpísala v tom prípade nízkohormonálne kt. tak nepôsobia na telo ako tie vysoko kt. sú aj proti akné, mastnej pleti alebo mastným vlasom a pod.
a fajčiť by sa nemalo, jedno ti zužuje cievy druhé môže spôsobiť krvnú zrazeninu čiže môže dojsť k upchatiu cievy preto je lepšie pri antikoncepcii nefajčiť
@3 pokial mam spravne info,tak antikoncepcia oblbuje vajicka abrani im v oplodneni,po dlhodobom uzivani su vajicka tak znicene,ze aj po vysadeni ,sa nemusi podarit ich oplodnit.
ja to neberiem a ani neplanujem uz len z toho dovodu ze to v tele moze zapricinit branim rozne hormonalne zmeny,pribratie na vahe,a dalsie nevyhody...obmedzenia atd...alebo ja zabudliva by som este nejaky den zabudla na tabletku a hned je to v pici
nejsom ziadna lekarka takze s tym vekom ti sito neporadim,ale ked to brat chces a pre teba je to najlepsia mozna cesta antikoncepcie skusit mozes
@4 pokial viem tak sa to nepodarilo priamo preukazat... (ale mozem sa mylit)
Inak ak chces HAK tak asi najlepsie bude porozpravat sa s gynekologom a uvidis co ti povie... I ked mam pocit ze v 15 sa len velmi zriedka predpisuje HAK
antikoncepciu aj tak predpisuje gynekolog cize neviem co tu riesis.snad ti doktor povie ci mozes brat tabletky ci nie a co mozes a nemozes pri uzivani robit...
žijeme v 21. storočí, kde antikoncepcia už nie je pre telo takou záťažou, ako kedysi..ak si niekto myslí, že po dvoch rokoch bratia antikoncepcie bude mať zničenú pečeň, tak sa mýli. Dnes sú už vyrobené tak, aby škodili čo najmenej, resp. vôbec. Ak niekto nemá dostatok nejakých hormónov, je to jediné riešenie(tak ako u mňa)..a s fajčením: áno antikoncepcia sama o sebe zužuje cievy+fajčenie ešte viac, ale najviac sú ohrozené ženy po 35-ke..ja fajčím a beriem aj antikoncepciu, moja lekárka mi povedala, že to nie je až taaake nebezpčené, ako každý o tom hovorí..máš 15, ak ti ju lekár predpíše, tak asi s tým súhlasí, aby si ju brala..dnes sa berie antikoncepcia kvôli všeličomu, stačí , aby si mala malú maternicu a antikoncepcia je pomoc, ktorá to vyrieši
v 15tich by jej žiadny normálny gynekológ nepredpísal nízkohormonálnu HAK... tá by sa nemala používať do 18r kvôli riziku rednutia kostí. Práveže platí pravidlo, že čím je žena /dievča/ mladšie, predpisujú sa vyššie dávky a naopak. Je to primárne kvôli cievnemu systému, ktoré majú mladé baby "v pohode" a HAK im preto neškodí toľko na cievy, ako ženám po 35. Čiže predpokladám, že slečna by dostala niečo "strednehormonálne" - ani málo, ani veľa, ak ovšem nemáš akné al. iné problémy, na ktoré by ti HAK zabrala.
@4 no hej oblbuje to telo tým že telo má tolko hormonov ako pri tehotenstve čiže telo si myslí že je tehotné a preto nemôže dojsť k dalšiemu oplodneniu. A to že začne brať antikoncepciu neznamená hned že jej to zničí vajíčka ale že jej akurát môže dlhšie trvať ked bude chcieť byť tehotná preto sa po takých šiestich rokoch tabletky zvyknú na rok vysadiť ale to neznamená že sú nebezpečné
nechaj to na doktora ale určite mu spomeň že fajčíš.. /resp. z toho príspevku mi to vyplýva../ i keď len príležitostne
naozaj ťažko sa vyjadrovať, zrejme ti vezme krv a zistí. bolo by dobré, keby o tom rodičia vedeli, lebo niekto ich musí platiť. teda mama minimálne
ale sú aj iné druhy antikoncepcie, nielen kondomy a tabletky. skús pobehať trochu net.. už existujú rôzne inplantáty, pesary.. skús si trošku poštudovať aké máš možnosti, kým sa rozhodneš
hm,ja ju beriem rok..aj popri tom fajcim...doktorka sa ma pytala,ci fajcim,ked osm jej povedala ano,dala mi taku aky fajcenie nemalo na nu velky vplyv,takze to je ok..a ak uz ma15 daju ti ju bez problemov
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
Este len dospievas, tvoje telo prebieha zmenami...ale tvoj zivot,tvoje rozhodnutie.
brať to môžeš začať aj v 15 ale určite by som ti predpísala v tom prípade nízkohormonálne kt. tak nepôsobia na telo ako tie vysoko kt. sú aj proti akné, mastnej pleti alebo mastným vlasom a pod.
a fajčiť by sa nemalo, jedno ti zužuje cievy druhé môže spôsobiť krvnú zrazeninu čiže môže dojsť k upchatiu cievy preto je lepšie pri antikoncepcii nefajčiť
nejsom ziadna lekarka takze s tym vekom ti sito neporadim,ale ked to brat chces a pre teba je to najlepsia mozna cesta antikoncepcie skusit mozes
Inak ak chces HAK tak asi najlepsie bude porozpravat sa s gynekologom a uvidis co ti povie... I ked mam pocit ze v 15 sa len velmi zriedka predpisuje HAK
Áno,je pravda,že kvôli kostiam BY SA NEMALA predpisovať mladým babám,lenže to je len ODPORÚČANIE lek. komory gynekológov.
Mne moja gyn. dala nízkohormonálnu s odôvodnením ´´keď ty si taká bledunká...´´ Ale tak aspoň sa zníži pravdepodobnosť výskytu boletí hlavy a pod.
Mne to zatiaľ vyhovuje.
suhlas..kym su ruky zdrave tak na co =D
naozaj ťažko sa vyjadrovať, zrejme ti vezme krv a zistí. bolo by dobré, keby o tom rodičia vedeli, lebo niekto ich musí platiť. teda mama minimálne
ale sú aj iné druhy antikoncepcie, nielen kondomy a tabletky. skús pobehať trochu net.. už existujú rôzne inplantáty, pesary.. skús si trošku poštudovať aké máš možnosti, kým sa rozhodneš