Čaute,
v septembri 2017 mi umrel dedo (70 rokov) a už potom bolo dedičské konanie. Keďže bol plynár v prešovskom okrese a v skriniach ostalo mnoho šanónov s faktúrami, chcem sa spýtať: môžem ich už vyhodiť, či koľko rokov to mám archivovať...
naozaj sa s tymto porad s pravnikom alebo mozno lepsie s danovym poradcom. V kazdom pripade záleží od toho, ci tvoj dedko podnikal ako živnostník, alebo cez spoločnosť a tiež či niekto dedí danú spoločnosť/živnosť. V princípe v prípade živnosti (čo predpokladám, že tvoj dedo bol živnostník) je dedič povinný podať tuším do 3 mesiacov daňové priznanie po poručiteľovi. Ale tú lehotu vedia daňováci keď tak predĺžiť.
V každom prípade je to zložitejšia odpoveď a dosť záleží aj od toho kto dedí, či sa v živnsoti bude pokračovať (co ma tiez svoje specifika) atď. atď. Z týchto informácií sa ti poradiť ani nedá. V každom prípade dedič má povinnosť aj uchovávať účtovnú dokumentáciu a ak by ju neuchoval, daňový úrad by mohol postihovať priamo dediča.
môj dedo zrušil živnosť ešte pred smrťou, keď odišiel do dôchodku cca v 2013stom roku. Ja len že on tam má dokumenty v šanónoch z roku 1997 až po rok 2013, kým nezrušil živnosť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
6 komentov
Alebo ich vsetky naskenuj a uloz si to nech to mas.
V každom prípade je to zložitejšia odpoveď a dosť záleží aj od toho kto dedí, či sa v živnsoti bude pokračovať (co ma tiez svoje specifika) atď. atď. Z týchto informácií sa ti poradiť ani nedá. V každom prípade dedič má povinnosť aj uchovávať účtovnú dokumentáciu a ak by ju neuchoval, daňový úrad by mohol postihovať priamo dediča.