vie niekto ako spracovava procesor programovy tok ? presnejsie z Assembleru do 16sustavy je to jasne no co potom ? ako spracuvava tieto bajty ? nacita do registrov cislo z 16sustavy teda 2 bajty alebo spracuje tieto 2bajty a vytvory z nich jeden bajt ktory potom spracovava ?
Máš tam poznámky k tejto téme Mne toto učivo veľmi blízke nebolo, takže úprimne vôbec netuším čo sme celý semester brali okrem toho že tam bolo niečo s Assemblerom a strojovým kódom...
2: assembler z duse neznasam, ale odpoved na tvoju otazku by mal byt, ze to zalezi od konkretneho procesora.
Napriklad ja som programoval 8 bitove procesory, konkretne i51 a ten sice dokaze v pohode pracovat zo 16tkovou sustavou (tak ako by si pracoval s binarnou sustavou) ale len do spominanych 8 bitov. Ak chces napriklad scitat 16 bitove cisla, musis si toto cislo rozlozit do 4och pamatovych buniek, napr 21h a 23h (prvych 8 bitov) a 20h a 22h (druhych 8 bitov).
Najskor scitas prve dve bunky (resp hodnotu jednej z nich ulozis do akumulatora a scitas s druhou bunkou) a to iste spravis s dalsimi 8mimi bitmi a tieto 2 vysledky potom scitas dokopy.
Takze este raz, zalezi to od toho, s kolkymi bitmi dokaze procesor pracovat. Mam taky pocit, ze si sam prelozi 16tkove cislo do binarnej sustavy, bez toho aby sa o to programator staral.
Dufam ze som aspon s casti odpovedal na tvoju otazku?
Ak sa mylim opravte ma, ako som povedal assembler neznasam a snazim sa mu vyhybat vsade kde je to len mozne.
ahojte, dakujem za zodpovedanie otazky, mam pre vas dalsiu hadnku presnejsie otazku ci temu .-)a to jak to ty japonci viedi ze mam tu cihlaren .-) ale nie,otazka je ze vie niekto ako to funguje ci ma niekto nahodou prevratnu hypotezu ako to funguje, ktora by osvietila a mojmu zivotnemu rozhraniu dala nove data asi by som nemal kukat moc toho startrecku tak uz myslim ze je cas na tu otazku no aj sranda musi byt .-) Ako procak pracuje s Os teda sipim ze os je v poctete napisany v assemblery (alebo jeho zakladna cast)mam teoriu ze si uklada mnoziny, typy do zasobikov, albo pre ne vytvara subory a tak vrstvy urovne programov teda prechadza od zakladnych programov mikroprogramov z assemblera do spracovanie dat coz ergo suborovy system struktura (no teda neviem ci som sa konkretne vymackol ak nie povedzte skusim moju otazku lepsie sformulovat) diky a zelam vam pohodovy den
OS vobec nie su napisane v assembleri (teda ak myslis klasicke desktopove, pripadne serverove OS), unixy (*bsd, linux atd) su napisane v C, a windows neviem, najskor tiez asi C, pripadne C++.
Na druhej strane to, ze OS nie je napisany v assembleri, neznamena ze nepouziva instrukcne sady daneho procesora. Takze ano ma v tom prsty aj asm.
K tym vrstvam. Ako sam vies windows vrstvy nema vsetko je natrieskane na kope teda myslim samotne jadro ako aj graficke rozhranie.
UNIXy maju oddelene vrstvy..
Ako to ale detajlne funguje ti nepoviem, veci na urovni HW ma nikdy nezaujimali.
Diky, mne chyba to spojivo medzi tym ako ten asm spracuvava bajty a tym co tvori subory if definicie vlastne da sa povedat ako je spraveny samotny asembler ako program v pameti
podla mna by mohli procesori pri dnesnej technologii vylepsit lebo su nanic nedokazu skoro nic a uz preslo par rokov vyvoja napriklad vytlacit graficku a zvukovu kartu pridanim funkcii ktore by mohol spracovat prislusni procesor su dvojadrove procesory preco by nemohlo sa rozsirit a funkcie grafiky a zvuku... viem to by vytlacilo vyrobcou grafickych a zvukovych kariet ale usnadnilo by sa praca programatora podla mna pride cas ked pocitac bude mat inu strukturu ako dnes a bude ovela vykonnejsi "to by bolo fajn"
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov
Máš tam poznámky k tejto téme Mne toto učivo veľmi blízke nebolo, takže úprimne vôbec netuším čo sme celý semester brali okrem toho že tam bolo niečo s Assemblerom a strojovým kódom...
Napriklad ja som programoval 8 bitove procesory, konkretne i51 a ten sice dokaze v pohode pracovat zo 16tkovou sustavou (tak ako by si pracoval s binarnou sustavou) ale len do spominanych 8 bitov. Ak chces napriklad scitat 16 bitove cisla, musis si toto cislo rozlozit do 4och pamatovych buniek, napr 21h a 23h (prvych 8 bitov) a 20h a 22h (druhych 8 bitov).
Najskor scitas prve dve bunky (resp hodnotu jednej z nich ulozis do akumulatora a scitas s druhou bunkou) a to iste spravis s dalsimi 8mimi bitmi a tieto 2 vysledky potom scitas dokopy.
Takze este raz, zalezi to od toho, s kolkymi bitmi dokaze procesor pracovat. Mam taky pocit, ze si sam prelozi 16tkove cislo do binarnej sustavy, bez toho aby sa o to programator staral.
Dufam ze som aspon s casti odpovedal na tvoju otazku?
Ak sa mylim opravte ma, ako som povedal assembler neznasam a snazim sa mu vyhybat vsade kde je to len mozne.
Na druhej strane to, ze OS nie je napisany v assembleri, neznamena ze nepouziva instrukcne sady daneho procesora. Takze ano ma v tom prsty aj asm.
K tym vrstvam. Ako sam vies windows vrstvy nema vsetko je natrieskane na kope teda myslim samotne jadro ako aj graficke rozhranie.
UNIXy maju oddelene vrstvy..
Ako to ale detajlne funguje ti nepoviem, veci na urovni HW ma nikdy nezaujimali.