nemala som vyslovene strach, ale také nervózne pocity, ktoré zmizli po druhej jazde.
ale napríklad moja sestra si urobila vodičák a 5 rokov ho mala len na ozdobu, lebo sa hrozne bála, ale zaťala sa a začala znova jazdiť a teraz v pohode
@d170 strach som v autoskole nadobudol.. totalne mi to znechutilo soferovanie.. pristup instruktora, zrutila sa mi psychika a petrzalka je pre mna pekelne miesto na soferovanie.. v takom TN by som spravil lavou zadnou.. vycuval som 3 jazdy pred zaverecnou.. dufam, ze nebudem do prace nikdy potrebovat vodicak..
Strach zo soferovania je opravneny , jedna vec je spravit jazdy s instruktorom a trapny test a druha potom soferovat sama v premavke
@kolini Petrzalka? tu sa jazdi najlepsie z celej BA, ja som vecer na uplne prvej jazde ked som sa vozil par minut pred tym po parkovisku isiel cez novy most do mesta cez mesto po Apolle naspat , nic tazsie uz nemoze byt ale je to dobre skuska ohnom.
mne na jednej jazde zdochlo auto smerom do kopca, potom sa začalo spúšťať dole, teda do zadu a nevedela som ho rozbehnúť, nakoniec mi nechcelo ani naštartovať (robilo také zvuky, ako keď nejde naštartovať auto v zime)... v ten deň som ho už nerozbehla normálne ani na normálnej ceste, tak som sa zľakla... o týždeň v pohode
@kolini To verim , mne to tak neprislo , viezol som sa tu v aute odjakziva tak som zvyknuty na tie rusive elementy. Ale mal som stastie ze instruktor bol v pohode.
Ale mesto je najlepsi trening na spojku, ked ides cez mesto a vsade je zapcha , posuvas sa o 10Cm.
strach sa odburava znalostou, znalost sa nadobuda praxou
Je to podobne ako plavanie, tiez sa to ucis a naberas istotu postupne, samozrejme treba pri soferovani davat bacha a vediet predvidat aj reakcie ostatnych, zo zaciatku ti pomoze jazda so skusenejsim,ale nie tym stylom ze ti povie co mas kedy spravit, riad sa podla seba a ked si nebudes niecim ista tak sa pytaj. A pokial vtej autoskole nemas znamych, tak by isto nepustili na cesty niekoho kto nato nema.
No...ja od 14 tich jazdim s otcom pod mostom na takom placei urcenom na to a kluckovanie,a ked ideme do zahrady tak mam dovolene soferovat auto od polnej cesty...kazdopadne na cesty by som nevyrazila lebo sa nebojim ani tak o seba jak o nejakeho chudaka chodca ktoreho si nevzimnem a ptm mi ho budu muset zoskrabovat zo skla..jaj a rada znie ze:najdi si niekoho s autom a popros ho ci by si s nim nemohla jazdit niekde kde nechodia auta naucila sa prehadzovat,cuvat a koordinovat...trosku ti to pomoze zvlasnut prvotny stres pri skusani a potom ta to v autoskole naucia a budes bez problemov jaszdit..vraj si na to treba len zviknut
Aj ja som mala sama v aute po prvýkrát také návaly že už tu nie je inštruktor, kto mi stlačí pedále keď urobím somarinu... Alebo večer, že sakra, všetky svetlá ma oslepujú...
Vieš čo, prekonala som sa, lebo ma otec donútil, jedna/dve jazdy do susednej dediny a späť a o dva dni som už sama behala po Košiciach úplne v pohode a bez stresu.
@onetouch neslo ani tak o nadavky, skor slo o to, ze po meste ako takom, od mosta apollo po letisko a spat som nerobil ziadne chyby, proste uz som siel ako sofer, to bola 8. jazda.. ale potom ako zacalo jebat slnko a sli sme do Petrzalky, bol som hotovy.. a ked ti stale vycita kazdu chybu a kyve hlavou, potom na konci jazdy sa ta pyta seriozne ci hulis a ked povies nie, tak povie, ze zatlkas... tak nech ide do pice.. toto ma komu pomoct?
u mňa to boli premrhané peniaze, nezvládam to a pre ostatných vodičov je len dobré, že sa o to už ani nepokúšam. ale pravdepodobnosť, že budeš taký loser ako ja a zdochne ti to na každej križovatke, je fakt malá.
@kolini takych ludi treba mat vies kde... ja som skoro rok bol znechuteny z toho a este aj oco mi casto kecal do urcitych veci...potom soferoval on,ked sa mu nepaci
@d170 je dobre ,ze mas strach to znamen ,ze citis velku zodpovednost. Neboj aj ked ta v autoskole nic nenaucia ked budes mat vodicak tak si sadni sama do auta niekedy v nedelu ked je malo aut a soferuj po meste a garantujem ti ,ze sa to rychlo naucis a este sa ti to zapaci.
mna caka prva jazda v najblizsej dobe, mam za sebou trenazer zatial len, 3 hodiny, ale ked pojdem uz naostro tak mam pred tym mierny strach, resp. respekt...predsa len , kopa aut na ceste ... ale snad to zvladnem a po par jazdach si na to vsekto navyknem a bude dobre
ja som sa nikdy nebála, bavilo ma to, aj som sa tešila keď som mohla jazdiť (akože v autoškole), ale potom postupne ako do mňa mamina začala hučať (že niekde odrazím spätné zrkadielko, že nestihnem ubrzdiť, že nejaký debil .. bla bla) som nejak nadobudla taký "rešpekt" k tomu, čiže momentálne som v stave, že mi vyhovuje, keď ma iní vozia a už ani od našich nedrankám kľúče od auta (ale tak kebyže "musím" tak myslím, že by som s tým nemala nejaký extra veľký problém).
mozno je to lepsie ked sa bojis...budes jazdit opatrnejsie...lebo dneska daju vodicak kazdemu a podla toho aj vyzera...a este jedna dobra rada : nikdy si nedavaj Z - zaciatocnik na auto...soferi dementi ti to osolia
@stodvacinkar ako napríklad pred takým polrokom by ma na to nikto nenahovoril, ale teraz nadobúdam čím viac presvedčenie, že by bolo fajn byť nezávislá na verejnej doprave a ušetriť kopu času a nervov.
viem, že ak by som mohla šoférovať, veľmi by mi to pomohlo a to je aj moja motivácia, len som celkovo v živote dosť opatrná a plus si málo verím, ale na druhej strane napríklad aj z bicyklovania, plávania a podobne som mala strach a teraz to robím veľmi rada.
Vodičák bol v pohode, taktiež aj prvotné jazdenie. Po čase som sa tomu nejak začala vyhýbať a radšej chodím busom, ak sa dá. Bojím sa tých všetkých kreténov naokolo lebo niektorí sú ozaj nepredvídateľný. A samozrejme viem, že keď sa mi má niečo stať, tak sa stane, hoci aj na chodníku....
spravil som si pred 2 rokmi na slovensku a asi pred 6 mesiacmi v USA a v zivote som nerozmyslal o tom ako vy ze spojka a tak proste sandem idem a netreba stresovt lebo stres a nervy za volantom urcite nerobia dobrotu ale takto to prezivat ako niektory to je moc
mladší či starší šoféri by sa mali báť, autom v ktoro sedia možu každým okamihom zabíjať, je to veľká zbraň.............stačí, keď ti do jazdnej dráhy vbehne sprostá mačka!!!..........filip
Na Slovenskych cestach je ten strach opraveneny. Aj bicyklom sa bojim obcast ist. Odkedy som preletel cez sanc, chodim autom najopatrnejsie ako viem. Vzdy sa snazim mat auto pod kontrolov. Prosim, davaj pozor, hlavne pri detoch a v zime.
@d170 strach? Veď je to zábava, skús to tak brať Čo sa môže stať? Toto je najväčší problém mnohých ludí, boja sa toho a príliš dávajú pozor, snažia sa nič nepokaziť, a práve vtedy, keď nám na niečom príliš záleží, tak to pokazíme najviac... Stačí, že nikoho nezrazíš, všetko ostatné je pohoda Inak ako praxou sa to nenaučíš...
@kolini to je dosť zbabelý prístup, prečo to neskúšaš ďalej? Čím ďalej to budeš skúšať, tým budeš lepší. Všetko čo vieš sa ti raz v živote zíde, a šoférovanie je predsa základná vec... Sem tam nejakú Tvoju reakciu vo fóre si všimnem a myslím, že osobnostne si na vyššom leveli ako nejaký pako, ktorý to dotiahol na inštruktora autoškoly, tak neviem prečo sa necháš zdeptať. Inú autoškolu si skúšal?
@pershing363 dovolím si nesúhlasiť, Z-tko je dobrá vec, mnohé ospravedlňuje a ostatní aspoň vedia, že majú dávať väčší pozor. Rovnako sa môže nejaký trulo odbavovať na tom, že jazdí na červenom smart-e...
@weeman pretoze mam odpor k soferovaniu.. strach z ostatnych vodicov, a zadrbat sa mozem aj inak nez v aute.. skratka nadobudol som vsetko negativne, co sa nadobudnut dalo.. navyse mam tolko vyhrad voci autam, ze uz moje rozhodnutie nic nezmeni.. nie neskusal
Ja sa šoférovania obávam, ani si neviem predstaviť, že by som riadila auto, pre mňa je to jednoducho.. Nepredstaviteľné. Možno časom, ale tak skoro určite nie. Ale keďže nemám auto, nejako ma to netrápi, ja rada cestujem vlakom. Tam i človek aspoň oddýchne, prečíta knižku.. V aute by som bola asi stále v strese, všetky tie značky, čiary, ešte tak vo veľkom meste, no brr.
@kolini Presne.. a nemôžeš sa dívať na krajinu, to je snáď najhoršie na tom.. to ja si radšej pocestujem vláčikom, ďakujem pekne také auto. Jedine že by ma niekto zviezol
vodicak bol v pohode .. strach prisiel ked som mal ist sam ... v BA som sa bal ... nebol som si isty ... tak som zacal chodit do senca atd ... no po par jazdach ... ked nadobudnes istotu ... tak strach ta prejde milujem soferovanie... jedine co musis na zaciatku robit je soferovat soferovat a soferovat ... inak bude strach furt
tiez som sa velmi bala vobec si urobit vodicak, no kvoli praci som bola nutena. uz po prvej jazde ma presiel strach a bola som nadsena. teraz je pre mna soferovanie hobby, ktore je pre mna relaxom. milujem soferovanie. verim, ze aj Ty prekonas strach a potom to bude super, drzim palce
minulý utorok som mala prvú jazdu a strašne som nervačila predtým, nevedela som ktorá je pravá a ktorá ľavá strana, ale som si povedala, že keď to zvládlo kvantum ľudí predo mnou, prečo by som bola ja výnimkou? všetko je to len o psychike, a potom mi druhá jazda išla ako po masle ( a to som sedela 2x za volantom)
proste, ja keď si sadám za volant, tak zo mňa všetky stresy opadnú, úplne vypnem a snažím sa sústrediť len na jediný cieľ
presne jak vravia, ked sedis v autoskole so skusenym soferom, strach by mal ist bokom, lebo tak nespravis vodicak nikdy... nevnimaj fakt ze soferovanie je viac menej nebezpecne, nevnimaj zodpovednost za auto (to neznamena ze to mas brat lahostajne), proste nadych vydych a sustred sa len na ciary, znacky, bla bla bla
ber to akoby si hral hru a casom sa ti to zapaci... a co sa tyka jazdenia uz s vodicakom, najlepsie je jazdit len po meste dookola ked je najmenej aut, dajme tomu o desiatej vecer, zistis kde ako mas ist, kde su ake znacky, nemusis sa bat ze dakoho zrazis, atd.
ja som sa nenormálne tešilaa, kedy ho budem mať (síce v autoškole trochu to moje nadšenie schladili, ale tak ono sa mi vrátilo potom).. aj teraz sa teším vždy ked šoférujem (možno to ale bude aj preto, že naši mi moc nedávajú auto, takže využívam každú príležitosť ked môžem šoférovať).. takžee, neboj sa
bojím sa brutálne. bola som zatiaľ len párkrát s otcom, fakt išlo len o to sa pohnúť a zas zastaviť, čo bolo úplne v pohode (trošku som sa bála že mu to oškrem, ale no), ale neviem si predstaviť, že na mňa bude pozerať nejaký ujo z autoškoly .....
moja mama ešte k tomu tvrdí, že by som si mala urobiť vodičák už teraz v zime, lebo vraj sa veľa ludí, čo má jazdy v lete potom bojí jazdiť v zime.
podla mňa je najdôležitejšie, aj kebyže si to robíš v lete alebo čo, si potom dať nejaké kondičné jazdy, napríklad na snehu a tak, alebo proste ísť jazdiť ešte s niekým kto ti ukáže ako sa v akej situácii zachovať.... aby si získala istotu.
@ladyfox@kolini Ja som mala v autoškole inštruktora, ktorý sa snažil docieliť, aby ma šoférovanie bavilo a aby som si po ceste všímala aj okolie - viem, že mi raz ukazoval nejakého vtáka na poli a pýtal sa ma, čo to môže byť zač a po jazde som mala ústne preskúšanie z toho, či som si všimla, cez aké dediny sme išli (a rádio mi púšťal za odmenu )
@d170 Ja som sa bála a tešila naraz. Po prvej hodine teórie (väčšinou organizačné veci) ma inštruktor posadil za volant a oznámil mi, že mám vycúvať a že ideme do vedľajšej dediny. A ja úplne rozklepané nohy a neverila som, že to myslí vážne Do konca autoškoly strach úplne nezmizol, vždy som na jazdu išla s malou dušičkou, ale kým som vystupovala, tak to bolo v pohode... a jazdu (hlavne na prázdnych cestách ) som si užívala
Je fakt, že teraz by som sama za volant nesadla, ale to je hlavne moja chyba, nakoľko vodičák mám už takmer štyri roky, ale šoférovala som odvtedy len párkrát... (momentálne zháňam nejaké ojazdené auto, aby som to dohnala, lebo by mi to celkom uľahčilo život - osobný aj pracovný)
Zaklad je pozerat sa okolo seba, ked budes mat prehlad co sa deje pred tebou a za tebou, usetris si mnoho stresu. A ked nechces ist rychlejsie chod aspon s masou, nespomaluj zbytocne, ked minies odbocku, otoc na za najblizsom mieste kde nebudes tvorit prekazku.
netreba mat strach ja som jazdila uplne bez strachu od prvej jazdy ved keby daco instruktor zabrzdi ... a potom je to uz okej... ked davas pozor nemas co pokazit...
@galinka mne prvy instruktor pustal radio nahlas a nemohol som sa sustredit, lebo tam drbali nieco o politike, tak to musel pocuvat v najvacsej premavke v BA.. ohromne.. potom nadaval nech dam smerovku aj ked uz bola zapnuta asi 10 sekund, ale debo nevedel, lebo musel telefonovat..
@aguri500 mozno ano, mozno nie.. priatelka ma vodicak, cize v buducej rodine s tym problemy nebudu...skor kvoli praci, ale taku ja mat nebude, resp. dochadzat sa da aj vlakom, busom, MHD a x sposobmi.. nepotrebujem drbat tisice € na jebnutu rarohu, ktoru treba stale opravovat a krmit benzinom ci naftou.. navyse v tejto dobe maju vodicak vsetci kokoti, v BA ich nedokazem behom dna zratat na rukach, to by som musel mat na kazdej ruke po 7 prstov.. tuto po Racianskej beha kazdy vikend kokotko s upravenym motorom (je to skratka pocut, ma aj dusik) a nikto ho nechyti, policajti maju na salame... a ja mam medzi tymito primitivmi soferovat? zabit sa mozem aj sam doma v obyvacke..
určite nie si sama... aj ja ked som dostala zo zaciatku vodicak,som mala strach soferovat.... rodicia ma do toho riadne nutili a ja som robila cokolvek,len aby som si nemusela sadnut za volant.. heh vymyslala som si,ze mam riadny krč v nohe,alebo celou cestou som si drzala nos, ze mi ide krv a to len preto,aby som nemusela soferovat... ale som nesmierne rada, ze to robili..lebo postupom casu sa to zmenilo a uz sa bez auta ani nepohnem... hehe a sak jednoznacne si ho urob a neskor zmiznu vsetky obavy... heh thak a vela stastia...... .
@kolini to je krásne, ako sa proste silou mocou snažíš zúfalo nachádzať všetky negatíva áut, aby si si mohol povedať, že to nepotrebuješ Skús sa objektívne pozrieť na pozitíva (ktorých je tisíc krát viac, nebudeš mať problém nejaké nájsť), zmeniť autoškolu, a naučiť sa jazdiť.
@weeman ja som jazdit vedel.. problem bol v psychike a v zlej citlivosti v nohe.. a rozbeh do kopca z rucnej to uz bolo totalne mimo moje akekolvek nadobudnutelne schopnosti.. taktiez milion znaceni, agresivita soferov a ich neohladuplnost... nie je to pre mna.. negativ je viac nez pozitiv, ale o tom debatovat nechcem.. nemam naladu na siahodlhe prispevky
Díky za názory a skúsenosti. Ako som predpokladala, nájdu sa aj negatívne aj ked prevládajú pozitívne.
Z Bratislavy nie som, tam je asi najviac tých agresívnych vodičov, ale aj tu sa ich dosť nájde a asi by bolo najlepšie keby všetci robili povinne psychotesty, lebo po ceste jazdí naozaj plno bláznov.
Ale s tým počítam a nejako som trochu na to zvyknutá, poznám dosť nevodičov, čo zažívajú infarktové stavy ak napríklad má auto/autobus v ktorom sa vezú prednosť a ten čo má dať prednosť nejako nebrzdí.
Ja našťastie nevidím v každej takej situácii hned ten najhorší scenár a nemyslím si, že zo všetkého bude havária.
@kolini No bez vodičského je to v dnešnej dobe ťažké. Teraz sa ti možno zdá aj finančne výhodnejšie cestovať autobusmi, vlakmi, ak máš zľavu, ale ked ju už mať nebudeš, tak to bude možno ešte drahšie ako autom.
A v práci je to tiež problém, kedysi ked všetci pracovali od napríklad ôsmej ráno do štvrtej popoludní, cez víkendy a sviatky boli doma a práce bolo dosť, teda pracovali v blízkosti svojho bydliska, tak nebol problém chodiť autobusmi, lebo autobusy vždy chodili tak, aby boli ľudia o ôsmej v práci a po práci mali tiež spoj domov.
Teraz sa všade pracuje inak, človek dochádza za prácou aj dalej, musí pracovať aj cez víkendy a sviatky, kedy sú spoje obmedzené a ak chodí verejnou dopravou, tak stratí cestovaním veľa času. Hlavne ak prestupuje.
Iba ak by si mal také šťastie, že by si býval v blízkosti práce.
@shelia Dúfam, že to tak bude ako u teba, to by bolo najlepšie mať z toho i hobby
Tiež som si myslela že mám prácu, kde auto nepotrebujem, ale zistila som, že keď zastupujem kolegyňu, celkom by sa mi zišlo... (zase zdá sa mi zbytočné, jazdiť denne, ten autobus predsalen vychádza lacnejšie) ale v určitých prípadoch... Navyše, bývam mimo mesta a dosť ma to obmedzuje pri mojich večerných plánoch... (a vyvolávať stále rodičom, aby po mňa prišli alebo sa voziť taxíkom...) Proste myslím, že mať vodičák nie je úplne zbytočné.
@ladyfox Samozrejme že sledujem hlavne cestu, ale motto môjho inštruktora bolo "Sústrediť sa, ale nepreháňať to." A ako vysvetľujúci príklad mi porozprával historku, kedy ho žiačka (úplne sústredená) viezla po dlhej rovnej medzidedinskej ceste a naraz silno zabrzdila. Keby sa za nimi rútilo iné auto, tak neubrzdí... A keď sa jej pýtal, čo sa stalo, povedala mu, že na ceste videla myš
@d170 peniaze usetrene na aute miniem do ubytovania sa v meste, kde budem pracovat.. k tomu samozrejme hypotekarny uver a pravidelny prisun financii za pracu..
ak clovek nie je blby vie si vsetko prisposobit tak, aby mu to vyhovovalo...
@vsixer to su tvoji kamarati! ale vidno ze to maju v rukach aj v nohach tie masiny
mne asi tak 3 roky dozadu ked som mal pred skuskou v autoskole (jazdil som uz ale od zaciatku roka priblizne) povedal kolega v praci, co bol celkom dost blazon do aut a sam mal starsiu 911tku ze hlavne je ked si sadas do auta aby si sa uvolnil a soferovanie bral ako relax a nie ako stres. nastav si pohodlne sedadlo, zapni hudbu (ale nie moc nahlas), vydychaj hocijaky stres ktory mas alebo si predtym prezil a hned to pojde inak. dnes po 3 rokoch mi neostava nic ine ako s nim suhlasit. ta minuta relaxacna pred cestou ti nezoberie vela z casu a je to ten najlepsie vyuzity cas pred cestou
Tak ako hovoris, treba si spravit pohodku, ja tiez nemam rad ked moc huci hudba, musim pocut motor. Mnozstvo ludi povie, ze su to blazni, ktori nevedia co robia. OK blazni to su, ale som si isty, ze vedia na 100% co robia. Kto ale nieco taketo nezazil nazivo tak to nepochopi.
Ked sa takto vozis s kamosmi o polnoci, o jednej rano, tak je to uplny "chill" pretoze vies co spravia. Clovek sa vtedy plne sustredi na to co robi, a zije vyslovene len pre ten moment a naplno. Nezaujima ma spotreba, nezaujima ma co mam zajtra spravit, netrapia ma nezaplatene seky, proste existuje len volant, cesta a tych par minut.
@weeman tak povedzme si uprimne co sa v dnesnej dome nemoze skoncit game overom.
@kolini nemas pocit, ze zelat niekomu smrt je trosku scestne?
Osobne som si nevsimol, ze by niekoho ohrozili, alebo obmedzili a dovolim si tvrdit, ze skor ty by si mal na svedomi nejaku dopravnu nehodu nez ludia v tom videu.
A ano zelam im uvedomenie si, aspon nehodu ak preziju.. Nech si uvedomia, ze ohrozovat inym zivoty nie je spravodlive voci nikomu.. A nesli len tak nahodou aj 200kou, ked tvrdis, ze nikoho neobmedzuju alebo neohrozuju?
@vsixer kámo, ja si tiež rád šlapnem na podlahu kde sa dá, ale hento v tom videu je dementnosť Chalani mali šťastíčko, toť vše... Určite by som nepovedal, že "na 100% vedia čo robia" Len tak zbežne keď kuknem, 2:09 sek cez protismer, a 2:14 nalepený na S2000 a taký sek cez protismer, že videl velké gulové, a nestihol by ani mrknúť, keby išlo niečo oproti... Ich jediné dve schopnosti sú, že vedia šlapnúť na podlahu (ako každý trulo) a majú znížený pud sebazáchovy, to je všetko Tiež som si celkom istý, že na serióznom uzavretom okruhu by títo "závodníci" dostali naložených pár kôl...
@kolini dá sa aj tak, ale je dosť možné, že celý život nebudeš pracovať na jednom mieste a časom sa nevyhneš tomu dlhšiemu cestovaniu.
ale však uvidíš, možno zmeníš názor, možno nie, len dúfam, že nebudem mať také negatívne skúsenosti ako ty, asi dosť záleží aj od inštruktora ako človek to šoférovanie vníma.
@d170 presne tak ako ty vravis.. mne sa stalo, co sa stalo.. o par rokov sa na to mozno dam opat.. ale pokial to nebude nevyhnutne, tak ma ani nehne.. drzim ti palce, ja som len jednym z ojedinelych pripadov...
@kolini vidis, a dostavame sa k veci, ze ludia by mali sledovat to co sa deje okolo nich
Idem predbiehat? Pozriem sa do spatneho zrkadla ci tam nejake auto je zamnou alebo nie, ak vidim svetla chvilku pockam aby som zistil ako ryhlo sa priblizuju. Nie ze sa mu tam pichnem a rob si co chces.
Ak sa pri takejto situacii stane dopravna nehoda tak su, myslim si spravodlivo, obaja vodici zopovedny za nehodu. Jeden tym, ze isiel rychlo, druhy tym, ze svojou rovnako lahostajnostou vyslovene odignoroval to, ze za nim islo auto.
Tymto sa ale zastavam len urcitej skupinky ludi ktory vedia jazdit. Taky ludia sa povacsine zabiju sami.
Nezastavam ludi ktori jazdit nevedia a robia fakt nepremyslene blbosti.
Vvzdy sa da konat tak, ze myslis aj na to "co keby".
za volantom som sedela 2x v živote. Prvý raz s bývalým len som chytala šoky, keď na mňa kričal: "Stoj!" a ja som nevedela čo mám robiť. Bolo to kdesi pri nejakom jazere. Som sa videla niekde utopená v aute v jazere. Druhý krát prednedávnom.. taký panický strach som dlho nemala. Chcela by som vodičák, ale bojím sa..
@vsixer samozrejme, ale keď mám prehľad, nie keď som na niekom nalepený... Máš pravdu, sú aj samovražednejšie videá, ale aj tak... Ale na pezinskej zas veľa takých úsekov nie je, tam sú skoro všetky zákruty neprehľadné, ani predbiehať tam poriadne nie je kde, nie to, že ešte v protismere jazdiť
planujem si zacat robit autoskolu na jesen len kusok neviem ako lebo pri predstave zeby som mala naozaj soferovat po meste mi prichadza zle a ked si predstavim ze PREDBIEHAM auto obchadzaju ma mdloby a to travim v aute na dialnici a cestach veeeela casu
Ja som sa bála jak mačka.. ešte na jeseň som si myslela, že si vodičák nikdy robiť nebudem. V zime som z nejakých nepochopiteľných príčin začala Nešlo mi to zo začiatku, furt som sa bála... potom som dostala nového inštruktora, a to bol taký chudák čo ma za všetko džubal.. ale myslím, že ma svojím spôsobom práve tým vyhecoval ísť dobre A tak.. sama som v aute ešte nešla, ale s rodičmi - keď som doma - občas niekam idem a .. baví ma to stále sa trochu bojím, ale snažím sa byť fakt opatrná... tak snáď
ja si prave dorabam vodicak a je to strasna sranda ... prvu jazdu som mala co robit, ale vozila som sa len po cestach, kde takmer nikto nie je ... a mam skveleho instruktora, vobec ma neponizuje ani mi nenadava, skor prave naopak, ku vsetkemu pristupuje z tej pozitivnejsej strany ... teraz sa uz moc nebojim soferovat, naucil ma to velmi dobre ...
ak si z bratislavy daj vedet, ta autoskola kde chodim ja je dobra ... instruktori su skvely (poznam sice len dvoch, ale vraj aj ten treti je super) a vsetko naucia ...
ja som mal v autoskole problem , ze celu jazdu som siel bezchybne a potom som spravil chybu a zacal som uplne vsetko kazit , bal som sa , ale dalo sa to ....
autoskola vas soferovat nenauci , iba viest vozidlo , soferovat sa naucite az ked budete jazdit sami , ja som sa za 2 co som sa vozil sam naucil viac ako za 4 mesiace v autoskole a to mi potvrdil kazdy zatial , ze to bolo u nich rovnako
Vsetci zbytocne stresujete s tymi vodicakmi...ako fakt...to fakt vas vsetkych trapi iba to, ze vam auto skape? natocite to znova a ide sa dalej...vodicak nie je preukaz na atomku, ze by ste skapatym motor urobili druhy cernobyl kua
vodicak je paradna vec.. urcite by som sa toho nebal. navyse ked je fajn instruktor tak neni o com. preto si treba autoskolu vybrat, ne ze idem do najblizsej aby som to mal blizko..
a to ze v autoskole sa nenauci soferovat... podla mna keby sa kazdy mohol ucit sam, tak by nemal taky pevny zaklad, aky da autoskola. ale tiez, ked sme pri tom, kazda druha skracuje hodiny a potom su na ceste chujovia taki, aki su..
najlepšie sa človek naučí jazdiť ked je sam v aute a ide niekam pametam si ked som isiel prvykrat sam cestu z Trnavy do Hlohovca (myslel som si že sa pokakam) prvy krat to oblo fakt strasne a pritom to nebol vobec narocny usek, proste to chce zvyk. A bohuzial je pravda v autoskole ta pomaly nic nenucia, len aby si zaplatil a už aby si skončil. Ale ničoho sa neboj a chod do toho
autoškola je väčší stres, ako keď ideš sama ... je to v pohoďke ... sem tam ti to možno skočí, skape, ale čím viac budeš jazdiť, tým viac opadne stres a nadobudneš skúsenosti, netreba sa báť ...
Mňa to strašne baví už menšia som brázdila s ocom lesné cesty ...v 16 nastich som si robila vodičak na 125 motorku proste netreba sa báť, nerozmýšľaj veľmi nad rizikom to ťa zostresuje proste si rob to, čo ťa naučili...na autoškole to ma ešte ako tak inštruktor pod kontrolou, auto je označené čiže ostatní učastníci premávky by mali byť zmierení so skutočnosťou,že ti skapne alebo tak niečo neboj sa a choď do toho..good luck
Zdravim vodici chcem sa spytat chcem si robit vodicak na osobne a aj na kamion od kolko rokov mozem robit na kamion.alebo ci sa da hned po osobnom Diki za radu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
97 komentov
ale napríklad moja sestra si urobila vodičák a 5 rokov ho mala len na ozdobu, lebo sa hrozne bála, ale zaťala sa a začala znova jazdiť a teraz v pohode
@kolini Petrzalka? tu sa jazdi najlepsie z celej BA, ja som vecer na uplne prvej jazde ked som sa vozil par minut pred tym po parkovisku isiel cez novy most do mesta cez mesto po Apolle naspat , nic tazsie uz nemoze byt ale je to dobre skuska ohnom.
Petrzalka bola najtazsia, ale suhlasim je to najlepsi trening, potom clovek nema problem nikde soferovat..
Ale mesto je najlepsi trening na spojku, ked ides cez mesto a vsade je zapcha , posuvas sa o 10Cm.
Je to podobne ako plavanie, tiez sa to ucis a naberas istotu postupne, samozrejme treba pri soferovani davat bacha a vediet predvidat aj reakcie ostatnych, zo zaciatku ti pomoze jazda so skusenejsim,ale nie tym stylom ze ti povie co mas kedy spravit, riad sa podla seba a ked si nebudes niecim ista tak sa pytaj. A pokial vtej autoskole nemas znamych, tak by isto nepustili na cesty niekoho kto nato nema.
Vieš čo, prekonala som sa, lebo ma otec donútil, jedna/dve jazdy do susednej dediny a späť a o dva dni som už sama behala po Košiciach úplne v pohode a bez stresu.
Zvykneš.
viem, že ak by som mohla šoférovať, veľmi by mi to pomohlo a to je aj moja motivácia, len som celkovo v živote dosť opatrná a plus si málo verím, ale na druhej strane napríklad aj z bicyklovania, plávania a podobne som mala strach a teraz to robím veľmi rada.
@kolini to je dosť zbabelý prístup, prečo to neskúšaš ďalej? Čím ďalej to budeš skúšať, tým budeš lepší. Všetko čo vieš sa ti raz v živote zíde, a šoférovanie je predsa základná vec... Sem tam nejakú Tvoju reakciu vo fóre si všimnem a myslím, že osobnostne si na vyššom leveli ako nejaký pako, ktorý to dotiahol na inštruktora autoškoly, tak neviem prečo sa necháš zdeptať. Inú autoškolu si skúšal?
@pershing363 dovolím si nesúhlasiť, Z-tko je dobrá vec, mnohé ospravedlňuje a ostatní aspoň vedia, že majú dávať väčší pozor. Rovnako sa môže nejaký trulo odbavovať na tom, že jazdí na červenom smart-e...
@aguri500 mal-nemal,to je diskutabilne.. naco mi je vodicak, ked nebudem mat auto? a zasa platit 12 000 na novy kurz? urcite nie..
proste, ja keď si sadám za volant, tak zo mňa všetky stresy opadnú, úplne vypnem a snažím sa sústrediť len na jediný cieľ
prejdes par sto km a budes to mas v rukach a nohach
teraz denne dam v BA 250km priemerne a uz sa neni coho bat... (jedine debilov ze ti najebu auto)
autoskola je na to aby ta naucili ze to nie je nic coho sa mas bat...
ber to akoby si hral hru a casom sa ti to zapaci... a co sa tyka jazdenia uz s vodicakom, najlepsie je jazdit len po meste dookola ked je najmenej aut, dajme tomu o desiatej vecer, zistis kde ako mas ist, kde su ake znacky, nemusis sa bat ze dakoho zrazis, atd.
@lukkas06 no nwm aky mate vy trenazer no ked som ja robil vodicak tak to bolo 100a1 oproti normalnemu autu takze je mozne ze ti to skapalo 10 krat
moja mama ešte k tomu tvrdí, že by som si mala urobiť vodičák už teraz v zime, lebo vraj sa veľa ludí, čo má jazdy v lete potom bojí jazdiť v zime.
podla mňa je najdôležitejšie, aj kebyže si to robíš v lete alebo čo, si potom dať nejaké kondičné jazdy, napríklad na snehu a tak, alebo proste ísť jazdiť ešte s niekým kto ti ukáže ako sa v akej situácii zachovať.... aby si získala istotu.
@d170 Ja som sa bála a tešila naraz. Po prvej hodine teórie (väčšinou organizačné veci) ma inštruktor posadil za volant a oznámil mi, že mám vycúvať a že ideme do vedľajšej dediny. A ja úplne rozklepané nohy a neverila som, že to myslí vážne Do konca autoškoly strach úplne nezmizol, vždy som na jazdu išla s malou dušičkou, ale kým som vystupovala, tak to bolo v pohode... a jazdu (hlavne na prázdnych cestách ) som si užívala
Je fakt, že teraz by som sama za volant nesadla, ale to je hlavne moja chyba, nakoľko vodičák mám už takmer štyri roky, ale šoférovala som odvtedy len párkrát... (momentálne zháňam nejaké ojazdené auto, aby som to dohnala, lebo by mi to celkom uľahčilo život - osobný aj pracovný)
@aguri500 mozno ano, mozno nie.. priatelka ma vodicak, cize v buducej rodine s tym problemy nebudu...skor kvoli praci, ale taku ja mat nebude, resp. dochadzat sa da aj vlakom, busom, MHD a x sposobmi.. nepotrebujem drbat tisice € na jebnutu rarohu, ktoru treba stale opravovat a krmit benzinom ci naftou.. navyse v tejto dobe maju vodicak vsetci kokoti, v BA ich nedokazem behom dna zratat na rukach, to by som musel mat na kazdej ruke po 7 prstov.. tuto po Racianskej beha kazdy vikend kokotko s upravenym motorom (je to skratka pocut, ma aj dusik) a nikto ho nechyti, policajti maju na salame... a ja mam medzi tymito primitivmi soferovat? zabit sa mozem aj sam doma v obyvacke..
Z Bratislavy nie som, tam je asi najviac tých agresívnych vodičov, ale aj tu sa ich dosť nájde a asi by bolo najlepšie keby všetci robili povinne psychotesty, lebo po ceste jazdí naozaj plno bláznov.
Ale s tým počítam a nejako som trochu na to zvyknutá, poznám dosť nevodičov, čo zažívajú infarktové stavy ak napríklad má auto/autobus v ktorom sa vezú prednosť a ten čo má dať prednosť nejako nebrzdí.
Ja našťastie nevidím v každej takej situácii hned ten najhorší scenár a nemyslím si, že zo všetkého bude havária.
@kolini No bez vodičského je to v dnešnej dobe ťažké. Teraz sa ti možno zdá aj finančne výhodnejšie cestovať autobusmi, vlakmi, ak máš zľavu, ale ked ju už mať nebudeš, tak to bude možno ešte drahšie ako autom.
A v práci je to tiež problém, kedysi ked všetci pracovali od napríklad ôsmej ráno do štvrtej popoludní, cez víkendy a sviatky boli doma a práce bolo dosť, teda pracovali v blízkosti svojho bydliska, tak nebol problém chodiť autobusmi, lebo autobusy vždy chodili tak, aby boli ľudia o ôsmej v práci a po práci mali tiež spoj domov.
Teraz sa všade pracuje inak, človek dochádza za prácou aj dalej, musí pracovať aj cez víkendy a sviatky, kedy sú spoje obmedzené a ak chodí verejnou dopravou, tak stratí cestovaním veľa času. Hlavne ak prestupuje.
Iba ak by si mal také šťastie, že by si býval v blízkosti práce.
@shelia Dúfam, že to tak bude ako u teba, to by bolo najlepšie mať z toho i hobby
Tiež som si myslela že mám prácu, kde auto nepotrebujem, ale zistila som, že keď zastupujem kolegyňu, celkom by sa mi zišlo... (zase zdá sa mi zbytočné, jazdiť denne, ten autobus predsalen vychádza lacnejšie) ale v určitých prípadoch... Navyše, bývam mimo mesta a dosť ma to obmedzuje pri mojich večerných plánoch... (a vyvolávať stále rodičom, aby po mňa prišli alebo sa voziť taxíkom...) Proste myslím, že mať vodičák nie je úplne zbytočné.
@ladyfox Samozrejme že sledujem hlavne cestu, ale motto môjho inštruktora bolo "Sústrediť sa, ale nepreháňať to." A ako vysvetľujúci príklad mi porozprával historku, kedy ho žiačka (úplne sústredená) viezla po dlhej rovnej medzidedinskej ceste a naraz silno zabrzdila. Keby sa za nimi rútilo iné auto, tak neubrzdí... A keď sa jej pýtal, čo sa stalo, povedala mu, že na ceste videla myš
ak clovek nie je blby vie si vsetko prisposobit tak, aby mu to vyhovovalo...
mne asi tak 3 roky dozadu ked som mal pred skuskou v autoskole (jazdil som uz ale od zaciatku roka priblizne) povedal kolega v praci, co bol celkom dost blazon do aut a sam mal starsiu 911tku ze hlavne je ked si sadas do auta aby si sa uvolnil a soferovanie bral ako relax a nie ako stres. nastav si pohodlne sedadlo, zapni hudbu (ale nie moc nahlas), vydychaj hocijaky stres ktory mas alebo si predtym prezil a hned to pojde inak. dnes po 3 rokoch mi neostava nic ine ako s nim suhlasit. ta minuta relaxacna pred cestou ti nezoberie vela z casu a je to ten najlepsie vyuzity cas pred cestou
dufam, ze sa zabiju, co najskor...
Tak ako hovoris, treba si spravit pohodku, ja tiez nemam rad ked moc huci hudba, musim pocut motor. Mnozstvo ludi povie, ze su to blazni, ktori nevedia co robia. OK blazni to su, ale som si isty, ze vedia na 100% co robia. Kto ale nieco taketo nezazil nazivo tak to nepochopi.
Ked sa takto vozis s kamosmi o polnoci, o jednej rano, tak je to uplny "chill" pretoze vies co spravia. Clovek sa vtedy plne sustredi na to co robi, a zije vyslovene len pre ten moment a naplno. Nezaujima ma spotreba, nezaujima ma co mam zajtra spravit, netrapia ma nezaplatene seky, proste existuje len volant, cesta a tych par minut.
@weeman tak povedzme si uprimne co sa v dnesnej dome nemoze skoncit game overom.
Osobne som si nevsimol, ze by niekoho ohrozili, alebo obmedzili a dovolim si tvrdit, ze skor ty by si mal na svedomi nejaku dopravnu nehodu nez ludia v tom videu.
... ale teraz po roku už beriem každú jazdu ako zábavu/relax a najsamlepšie v teréne
A ano zelam im uvedomenie si, aspon nehodu ak preziju.. Nech si uvedomia, ze ohrozovat inym zivoty nie je spravodlive voci nikomu.. A nesli len tak nahodou aj 200kou, ked tvrdis, ze nikoho neobmedzuju alebo neohrozuju?
@kolini dá sa aj tak, ale je dosť možné, že celý život nebudeš pracovať na jednom mieste a časom sa nevyhneš tomu dlhšiemu cestovaniu.
ale však uvidíš, možno zmeníš názor, možno nie, len dúfam, že nebudem mať také negatívne skúsenosti ako ty, asi dosť záleží aj od inštruktora ako človek to šoférovanie vníma.
Idem predbiehat? Pozriem sa do spatneho zrkadla ci tam nejake auto je zamnou alebo nie, ak vidim svetla chvilku pockam aby som zistil ako ryhlo sa priblizuju. Nie ze sa mu tam pichnem a rob si co chces.
Ak sa pri takejto situacii stane dopravna nehoda tak su, myslim si spravodlivo, obaja vodici zopovedny za nehodu. Jeden tym, ze isiel rychlo, druhy tym, ze svojou rovnako lahostajnostou vyslovene odignoroval to, ze za nim islo auto.
Tymto sa ale zastavam len urcitej skupinky ludi ktory vedia jazdit. Taky ludia sa povacsine zabiju sami.
Nezastavam ludi ktori jazdit nevedia a robia fakt nepremyslene blbosti.
Vvzdy sa da konat tak, ze myslis aj na to "co keby".
a vraj som mu nejake rozvody doondila ci co
a zakazal mi robit vodicak, ze mna nemozu pustit na cestu
ale tak no..rada by som soferovala
A nehovor mi, ze v dlhom prehladnom useku si si nikdy nedrzal idealnu stou aj ked isla ciastocne protismerom Pezinska baba napriklad
pezinskú ani nespomínaj
bude to este zabavne
ak si z bratislavy daj vedet, ta autoskola kde chodim ja je dobra ... instruktori su skvely (poznam sice len dvoch, ale vraj aj ten treti je super) a vsetko naucia ...
autoskola vas soferovat nenauci , iba viest vozidlo , soferovat sa naucite az ked budete jazdit sami , ja som sa za 2 co som sa vozil sam naucil viac ako za 4 mesiace v autoskole a to mi potvrdil kazdy zatial , ze to bolo u nich rovnako
a to ze v autoskole sa nenauci soferovat... podla mna keby sa kazdy mohol ucit sam, tak by nemal taky pevny zaklad, aky da autoskola. ale tiez, ked sme pri tom, kazda druha skracuje hodiny a potom su na ceste chujovia taki, aki su..