chcem hrat na nejaky tento nastroj...co je lahsie sa naucit? a ak to tu niekto vie tak by mohol dat nejake rady..lebo som uplny zaciatocnik na biciach som este nebila a basgitara...iba v tescu..som ju drzala v ruke
takže..pokúsim sa to dáko vysvetliť.možno nie ako profík, ale..však uvidíš
najprv by si sa mala naučiť hrať na normálnej gitare (to tu už bolo rozoberané), a potom sa vyberá špecializácia-basa, elektrika, akustická...kde chceš ostať, čomu sa chceš venovať
no a bicie, tam musíš tiež sa najprv naučiť hrať, nie je to len o lámaní paličiek a mlátení do bubnov, musíš mať dosť cit pre rytmus, keďže bicie ho udávajú, hm. tam musíš vedieť každou rukou iný pohyb a tak podobne...noty sa zapisujú ako pomlčky v basovom kľúči..(no ale toto ti je asi na nič...)
Zozen si nejaku staru gitaru a zistis, ze ci ta viac bavi na nu brkat alebo buchat do nej
Bicie maju par nevyhod oproti base. Napriklad su drahsie ako nastroj a musis mat nejaku skusobnu, kde si ich zlozis, lebo narobia dost hluku a teda nemozes hrat niekde v panelaku
Ummm, dobrý výber ,ja tieto nástrije milujem ale hrám na gitare ...
Ak máš v rukách rytmus tak na bicie v pohode, ja som sedel prvý krát za bicími asi 3 mesiace dozadu a nereili mi že bucham prvý krát
Na basu treba dlhé cvičenia a dobrého učitela, neaký country basak nenaučí bohvie čo ..na base je pekné slapovať to je to d-r-d , d-r-d ako to robí flea z RHCP
vsetko je rovnako tazke sa naucit ak chces hrat na nejakej urovni...inac ja tiez neviem co mam radsej, ci bicie alebo basu, tak hram na oboje a je to vyriesene
tuc tac rytmus na bicích priemerne nadaný človek zvládne v priebehu dvoch minút.....problém je, keď chceš ísť ďalej bicie sú drina, nevravím ,že basgitara nie, ale s bicími to mám odskúšané a už tu zaznelo, že sú podstatne drahšie(dokonca aj slabšie kusy)
tak bicie nove nie su najlacnejsie, ale ked len zacina, tak staci na zaciatok kupit nejake Amati za 5000sk a na tom sa ucit hrat a ked to bude mysliet vazne, tak Amati predat a kupit normalne bicie...
Ti poviem, ze som si tiez myslel, ze bicie su pohoda, kym som za nimi prvykrat nesedel, akoze zakladny rytmus nie je tazky, ale naucit sa dobre hrat je fakt umenie. No a na basgitare som este nehral, trapim gitaru Ale chcel by som vediet aj bicie aj basu, mozno casom
ja uz nejaky ten rocik hram na bicie... je to skvely pocit sadnut si za ten PAN nastroj... vsetci ma odhovarali ze to nie je pre dievca... a som velmi rada ze som ich neposluchla ... bicie su skvele.. a keby som si mala vybrat este jeden hudobny nastroj tak by to bola basa... ale naaaajprv poriadne vydriem bicie..
a ci je to tazke?.. podla mna je vsetko tazke.. strasne vela ludi hovori ze coo tam bicie sak to malina... sak na tom nemoze byt nic tazke .. tak tudlenudle.. hovadina.. vsetci to hovoria kym ich nevezmem do skusobne a neskusia si to .. ako ked uz sa do toho dostanes tak sa to da potom uz len zlepsujes a ucis sa nove a nove rytmy... ide o sulad oboch ruk noh a este udrzat rychlost nesmies spomalit nesmies zrychlit musis sledovat pocuvat ostatnych v kapele.. pretoze CELA kapela ide podla teba .. ty si zaklad... bicie a basa su zaklad celej kapely... musis dodrziavat dynamiku stisovanie ale vela bubenikov maju tendenciu pri stisovani aj spomalit tak na to treba davat pozor.. a potom tam kde treba tak to rozbuchat nech to ma slusne povedane grady ... bubenikov si mozno vela ludi nesvima to len tam dakde v uzadi su ale maju strasne dolezitu funkciu .. cize ked sa na to das tak si musis uvedomit ze mas velku zodpovednost za kapelu ...
bicie su strasna makacka .. to sa zda ze to je lahke ... ibaze za DOBRYM bubenikom su hodiny a hodiny driny v skusobni ... vies ako da sa hej sadnut za bicie a nic o tom nevediet a zacat trieskat kde ti ako pride .. a ze vaav jaky rytmus som dala .. tak vies ze si potom kazdy mysli ze to je lahke... ibaze bicie su obrovska drina ked sa tomu fakt chces venovat .. mna uci jeden jazzman ... uzasny bubenik .. tento rok mam zaverecne skusky pred komisiou ajajaj ... moje zaciatyk boli asi take ze polroka som hrala cisto len na rytmicak a dokola a dokola prva druha tretia stvrta sestnastina triola vyrbel atd vkuse od rana do vecera ...ver mi ze ma to vzdy nebavilo ale som rada ze som to nenechala... na zaciatku sa pletu nohy ruky vsetko ked zacinas na celej suprave ale potom to uz ide.. musis si najorv v hlave predstavit co hras a rozumiet tomu co hras a potom len cvicit cvicit cvicit a cvicit nic ine ti nemozem poradut
ci je to drahe?? myslim si ze ked sa niekto chce seriozne venovat hudbe tak strasne vela casu prejde kym na to zarobi najprv do toho bude len vrazat a vrazat mnoho a mnoho penazi ... ked zacinas tak ti staci kupit si len nieco take lacnejsie .. vies to vsetko zalezi od velkosti supravy ci len zakladnu chces kupit ... od znacky... od kvality ... ako daju sa kvalitne bicie kupit aj tak za 10 tisic tak zakladna sada ... plus este cinely.. ale ta su aj za 20 .. 50 .. 100 tisic.. noo ale da sa zohnat aj ze tebe na skusanie staci nejake uz pouzivane ... abo nejake amati za 5000 ... ano do kazdeho nastroja sa vrazaju peniaze ... pri bicich si musis povedat ci chces kvalitne cinely ktore ti vydrzia dlhe roky ci kupis lacnejsie ktore o niekolko rockov vymenis ... ked sa kupuju nove bicie tak su tam blany este z vyrobi ako oni nehovorim ze su zle ale po case ich aj tak budes smusiet vymenit .. to tak jak s gitarou tiez prve struny musis po case vymenit ...
a este jedna vec tu je dolezita ci byvas v byte ci v dome ... po prve bicie zaberaju dost vela miesta ... po druhe su dost hlucne nie tak jak el gitara ze mozes stisit .. bicie su preto bicie lebo sa do nich bucha takze to dost pocut ... ja ich mam v skusobni .. hmm takze i za skusobnu sa vacsinou plati ked si nevybavis ja neviem kde .. ale ta treba vybavit zeby si tam mala kedykolvek pristup a aby tam nemal pristup len tak hocikto .. no ja byvam v byte ... musela som si moje zlaticka vziat asi na mesiac domov bo som musela poriesit inu skusobnu .. a hmm ver mi ze susedia neboli velmi nadseni
v podstate oboje ci basa ci bicie udavaju rytmus...ale myslim si ze basa je jednoduchsia..teda aspon pre mna ked mas hudobny sluch, rytmus a naozaj ta to bavi mozes sa zachvilku na tom naucit hrat..mne to rvalo asi mesiac kym som sa naucil tak ze hrat jak hrat a dva mesiace mozno tri kym som sa naucil slapovat bez ucitela nieje to az take tazke no chce to cvik..ale myslim si ze by si si mala odskusat jedno a druhe a k comu budes mat blizsi vztah tak to si vybrat...zase cenovo to neni az tak rozdielne kedze bicie kupis tak okolo 300e SONORY v pohode a basa no taka lacna za 150 lenze k tomu potrebujes kombo + kable+vak a spolu ta to vyjde tak isto... takze vela stastia
oba tie nastroje su vyborne, a velmi casto dostatocne neocenovane, vsetci totiz cumia len na gitaristov... ja osobne mam skusenost s oboma, na basu len tak nieco dam, ale nie profesionalne, na bicie hram celkom dlho, cize k nim by som mohol povedat viac ako k base... Obycajny rytmus "bum, cvach, bum, cvach" je nic zlozite... No bicie ako take su dost flexibilny nastroj a vzdy sa najde vec, ktora da dost zabrat aj profikom. Jedina taka extra vec co je oproti gitaram komplikovanejsia na bicich je ta, ze musis dostat drzanie tempa do krvi (to kazdy nastroj, ale ak bubenik spomali, tak aj cela kapela, bo na nom tempo v kapele stoji) a druha vec s kazdou koncatinou robit nieco ine a zosuladit to do nejakeho kompletneho vysledku ktory ma hlavu a patu. Ale vseobecne som toho nazoru, ze ziadny nastroj nie je jednoduchy... Aj na obycajny triangel treba VEDIET hrat, buchnut don je lahke, ale treba vediet kedy a ako.
Že hrám na oboje... Ale na bicie 2 roky (vraj mám talent, ale myslím si svoje, hlavne že ma to baví...) na basu rok a pol a poviem tak, že basgitara je rozhodne lacnejšia záležitosť. Nepovažujem sa za vrcholného hráča (ani na to nehrám dosť dlho), ale počiatky závisia od stavu financí, možností hrať, obľúbenej hudbe, priestore a pod...
videla som tu zopar komentarov ako : najprv by si sa mala naucit na gitare a az potom sa zamreta na basu,... BLBOST , basgitara v skutocnosti toho vela s gitarou spolocneho nema co sa hrania tyka, ja hrajem 2 roky na basu , predtym som na ziaden iny nastroj nehrala a myslim ze mi to ide tak ako ostatnym co sa tyka vyberu tak bicie su ovela cenovo narocnejsie ine nastroje ( hoci ak si chces kupit dobre nastroje aj basa je draha , ale na zaciatok to nie je take hrozne cenovo , ale tak urcite by si sa nemala rozhodovat podla toho co je lahsie, vela ludi by ti zrejme povedalo ze basa je lahsia, ale akykolvek nastroj je narocny ak sa ho chces naucit poriadne... a rozhodnut by si sa mohla asi podla tohto : ako bubenik si velmi potrebny clen skupiny, si ako tzv. "motor kapely" riadis cely rytmus, nadhadzujes tempo atd. ... ako priemerny basgitarista toho vela zahrat nemusis , no potom aj vidno tvoj post v kapele, vobec ta nepocut atd... cize ak basa tak teba tvrdo cvicit a poriadne linky, nie len celu pescnicku hrat prazdne Ecko na basgitaru z osobnych skusenosti radim od zaciatku sa ucit veci kde vela pohybujes prstami po hmatniku, postupne si cvicit na veciach od Steva Harrisa, Cliffa Burtona, Johna Paula Jonesa , Geezera Butlera a podobne... a postupne budes mozno druhy Geddy Lee inac ak budes hrat jeden ton v osminkach celu pesnicku tak to ta naozaj v kapele netreba
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
najprv by si sa mala naučiť hrať na normálnej gitare (to tu už bolo rozoberané), a potom sa vyberá špecializácia-basa, elektrika, akustická...kde chceš ostať, čomu sa chceš venovať
no a bicie, tam musíš tiež sa najprv naučiť hrať, nie je to len o lámaní paličiek a mlátení do bubnov, musíš mať dosť cit pre rytmus, keďže bicie ho udávajú, hm. tam musíš vedieť každou rukou iný pohyb a tak podobne...noty sa zapisujú ako pomlčky v basovom kľúči..(no ale toto ti je asi na nič...)
snáď som nič nepoplietla ...
Bicie maju par nevyhod oproti base. Napriklad su drahsie ako nastroj a musis mat nejaku skusobnu, kde si ich zlozis, lebo narobia dost hluku a teda nemozes hrat niekde v panelaku
Ak máš v rukách rytmus tak na bicie v pohode, ja som sedel prvý krát za bicími asi 3 mesiace dozadu a nereili mi že bucham prvý krát
Na basu treba dlhé cvičenia a dobrého učitela, neaký country basak nenaučí bohvie čo ..na base je pekné slapovať to je to d-r-d , d-r-d ako to robí flea z RHCP
najlepsia basgitara je asi Ibanez SR-500 iba pre mna a skor pre babu radim skor taku Gibson Thunderbird ale je dost tazska