Benzín sa nam pomaly blizi ku 40sk (v starej mene)
Jedno nedokazem pochopit ,ze proste ropa a vseobecne cena ropy klesa ale u nas benzin a nafta stupa...ked to takto pojde hadam bude do konca roka benzin BA95 2Eura a Nafta 1,50Euro.
Čo to ma na svedomi? spotrebna dan, "pan premier" fico, špekulacie
@hluzar to je len jedna z teoriii, ine tvrdia,ze ropa sa "obnovuje" stale. dalsie ze ropy je dost, len je v neobjavenich loziskach,alebo v loziskach z vysokimi nakladmy na tazbu.
@hluzar lenze ten ....postup co si popisal,a ako si aj sam povedal....sa deje stale,aj teraz...takze podla toho ropa vznika prakticky stale nova a nova.
@swen dolar teraz neskutocne stupa kvoli tomu ze stale nevieme ci nechame potopit grekov a ostatne tie juzanske krajiny bez ekonomiky.... existuju spekulacie (ktorym dost ze verim) ze ak sa EU rozhodne zachranit gracko tak euro uplne padne.
@hluzar za predpokladu ze mas pravdu sa stale ta ropa tvori a tvorila sa aj za poslednych milion rokov, tj nechceme teraz nahadzat stromy pod zem a spravit z toho ropu... ale ciste teoreticky... ked clovek dokaze simulovat celu evoluciu prebiehajucu miliardy rokov za 9mesiacov co je v maternici, preco by sme nevymysleli nejaky sposob ako urychlit premenu tdreva na ropu
Vyroba nafty by mala byt nakladnejsia, nakolko benzin sa vyrobi ako prvy. Teda cena nafty je trhom stlacana nadol.
Kazdy majitel pumpy ma svojho dodavatela, no dodavatelov je malo a vyrabaju z rovnakeho zdroja a teda si drzia ceny v rovnakej hladine, rovnako ako siete pump.
Teraz vidis ze cena stupa na skoro 40,- SKK / 1L v starej mene, ale bud si isty ze na leto, dovolenky a prazdniny, . . . cena pojde ako vzdy, teda kazdy rok hore . . . teda v lete to bude 40 - 45,- SKK / 1L.
Taktiez sa cena ropy na trhu meni s ohladom na vojenske konflikty . . . nakolko dochadza k obsadzovaniu uzemia a tym aj ziskavaniu novych zdrojov ropy (USA).
A nakoniec je to povestne zdrazovanie, ktore sposobuje retazove reakcie. A samozrejme ak sa v krajine zahlasi ze majoritny dodavatel na miestnom trhu zvysuje cenu, siete pump ju hned dvihaju (1x) po tom co sa v mediach objavi informacia, ze stupla cena, siete vytvaraju druhu vlnu (a 2x dvihaju cenu).
@17 to si myslíš že keď zdražie benzín/nafta, tak sa to týka len nás motoristov? si na omyle. ceny všetkého pôjdu zasa hore. prečo? pretože doprava bude zasa drahšia.
Ale inak neviem kde beries tu neskutocnu vieru v ludstvo.... cela nasa existencia je zivena tym, ze nicime, co mozeme znicit, ze vybijame zdroje, ktore sa tu hromadili miliardy rokov neskutocnou rychlostou
Jedine co sme doteraz dokazali je likvidovat planetu brutalnou rychlostou
Jedine co nas drzi pri zivote je, ze ideme od desiatich k piatim.
-Samozjrejme ked cena nafty klesla po zavedeni myta a strajkoch ma dost zarazilo ze benzin nesiel tiez dolu....urcite hej ma to aku taku logiku ze proste dodavatelia-rozvoz(kamiony) nafta- cim drahsi rozvoz tym drahsie v obchodoch
-Ale zase ten pokles ceny nafty a benzin nič- to je dost "nefer" voci tym co maju sviečky ,,pod kapotou" ... ja osobne jazdim na benzine a najazdim dost, kazdy tyzden 50Euro fuč...
-Osobne si myslim ze viacej vodicov jazdi na slovensku na benzin ako na naftu... ale ako tu nadomnou kolega napisal ze urcite percento ide do statnej (rozkradnutej) kasy, a taktiez tie nezmyselne pokuty panov policajtov.Niekedy nechapem!
V*jebany policajný štát s rozkradnutou šporkasou.
@17 -to len sedlak moze povedat co videl max š 120 a v stodole ma kobylu.
@hluzar lenze nikto presne nevie, kolko tej ropy zatial vzniklo,a aka jej cast sa uz minula
@lordzoltan teraz ano, ale ani na zaciatku, ked vzniklo euro, bol dollar lepsie na tom,a aj tak bol benzin lacnejsii. co sa tyka grecka, maly grecko vylucit z eurozony,a nie ho zachranovat.
Každý týždeň ma tá cena zyvšujúca naserie. Na druhej strane, lacný benzín/nafta = viac a viac áut, ktorých je už aj tak veľa. Plánujem si kúpiť bicykel v dohľadnej dobe aspoň na prevážanie po meste a do blízkeho okolia. (Ten starý už skončil v zebrných surovinách)...Takisto stále viac a viac využívam vlaky, či autobusy...
Ako vždy aj tu platí pravidlo, že čím menší dopyt, tým bude aj cena menšia. Pokiaľ bude záujem o naftu a benzín narastať, ani ceny nezačnú klesať. Keby každý človek vlastnil bicykel a neváhal ho použiť, keby raz za čas použil vlak a autobus ceny by možno šli dole, pretože už by nebol taký výrazný dopyt.
Moje auto väčšinou stojí len pod vchodom, beriem ho len ak je neičo neskutočne súrne, alebo ak sa zaplní minimálne pár ľuďmi... Pohodlnosť občas musí ísť bokom...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
Cim je ropy menej, tym ma vyzsiu cenu. Benzin bude vzdy len drahsi a drahsi bohuzial.....
Tesne po vypuknuti krizy na chvilu brutalne klesol (to si musel vsimnut kazdy) ale inak by sa vysplhal mozno uz aj na par centov viac....
-nerastne = neobnovitelne
Takze ?
V prvej sa hromadi a uklada organicky material.
V druhej sa tento organicky material ""vsakuje"" hlboko do zeme
A v tretej pri posobeni vysokej teploty a tlaku dochadza k zmenam tohoto organickeho materialu.
Cize ano ropa sa stale tvori a stale vznika....
Lenze cely proces trva miliony ak nie miliardy rokov. Preto napriek tomu ropa patri medzi nerastne suroviny.
Ked ju minieme potrva veky, kym sa opat doplni.
a my sme skoro vsetko minuli za kolko .... bez mala 100 rokov ?
Uhlie, zemny plyn, ropa...... to vsetko ide do riti.....
A preto to uz moze byt len drahsie a drahsie
A ano, za vysoke ceny moze v prvom rade Fico ! Mam pocit zeokolo 50% ceny benzinu ide statu alebo sa inak straca
A komu sa nelubi cena benzinu tak LPG/CNG to isti a potom elektricka...
@hluzar za predpokladu ze mas pravdu sa stale ta ropa tvori a tvorila sa aj za poslednych milion rokov, tj nechceme teraz nahadzat stromy pod zem a spravit z toho ropu... ale ciste teoreticky... ked clovek dokaze simulovat celu evoluciu prebiehajucu miliardy rokov za 9mesiacov co je v maternici, preco by sme nevymysleli nejaky sposob ako urychlit premenu tdreva na ropu
Kazdy majitel pumpy ma svojho dodavatela, no dodavatelov je malo a vyrabaju z rovnakeho zdroja a teda si drzia ceny v rovnakej hladine, rovnako ako siete pump.
Teraz vidis ze cena stupa na skoro 40,- SKK / 1L v starej mene, ale bud si isty ze na leto, dovolenky a prazdniny, . . . cena pojde ako vzdy, teda kazdy rok hore . . . teda v lete to bude 40 - 45,- SKK / 1L.
Taktiez sa cena ropy na trhu meni s ohladom na vojenske konflikty . . . nakolko dochadza k obsadzovaniu uzemia a tym aj ziskavaniu novych zdrojov ropy (USA).
A nakoniec je to povestne zdrazovanie, ktore sposobuje retazove reakcie. A samozrejme ak sa v krajine zahlasi ze majoritny dodavatel na miestnom trhu zvysuje cenu, siete pump ju hned dvihaju (1x) po tom co sa v mediach objavi informacia, ze stupla cena, siete vytvaraju druhu vlnu (a 2x dvihaju cenu).
Ale inak neviem kde beries tu neskutocnu vieru v ludstvo.... cela nasa existencia je zivena tym, ze nicime, co mozeme znicit, ze vybijame zdroje, ktore sa tu hromadili miliardy rokov neskutocnou rychlostou
Jedine co sme doteraz dokazali je likvidovat planetu brutalnou rychlostou
Jedine co nas drzi pri zivote je, ze ideme od desiatich k piatim.
A zrazu sa to ma len tak zmeni ? Tazko.
Ked je neico ziadane a potrebne tak tomu zvysime cenu.
Zvysenie ceny je asi odpoved na vsetko.... lenze nebudu to peniaze, co nas zachrani od definitivnej skazy, ktoru si privadzame vlastnym uvazovanim.
nie? ja som myslel ze to boli nejake obrovske paprade kedysi! asi som nedaval pozor moc na biologii... mno nic... ziadne prekvapko
inak co sa tyka toho co si napisal s tebou na 100% suhlasim... jedine ludia a vyrusy funguju tak ze za sebbou secko nicia
-Ale zase ten pokles ceny nafty a benzin nič- to je dost "nefer" voci tym co maju sviečky ,,pod kapotou" ... ja osobne jazdim na benzine a najazdim dost, kazdy tyzden 50Euro fuč...
-Osobne si myslim ze viacej vodicov jazdi na slovensku na benzin ako na naftu... ale ako tu nadomnou kolega napisal ze urcite percento ide do statnej (rozkradnutej) kasy, a taktiez tie nezmyselne pokuty panov policajtov.Niekedy nechapem!
V*jebany policajný štát s rozkradnutou šporkasou.
@17 -to len sedlak moze povedat co videl max š 120 a v stodole ma kobylu.
@lordzoltan teraz ano, ale ani na zaciatku, ked vzniklo euro, bol dollar lepsie na tom,a aj tak bol benzin lacnejsii. co sa tyka grecka, maly grecko vylucit z eurozony,a nie ho zachranovat.
Co sa tyka grecka, treba zobrat vsetky dokumenty o tom ze grecko ma nieco spolocne s EU, zapalit to a opiect si nad tym nejake spekacky alebo co
grecko euro mat nikdy nemalo.
Ako vždy aj tu platí pravidlo, že čím menší dopyt, tým bude aj cena menšia. Pokiaľ bude záujem o naftu a benzín narastať, ani ceny nezačnú klesať. Keby každý človek vlastnil bicykel a neváhal ho použiť, keby raz za čas použil vlak a autobus ceny by možno šli dole, pretože už by nebol taký výrazný dopyt.
Moje auto väčšinou stojí len pod vchodom, beriem ho len ak je neičo neskutočne súrne, alebo ak sa zaplní minimálne pár ľuďmi... Pohodlnosť občas musí ísť bokom...