Uz dlho hladam nejaku literaturu ku klaviru, nieco k tomu aby som sa naucil improvizovat... Predstavujem si v nej take veci ako treba bassovat, hrat solo a co ja viem co este ...ak viete nejaku knihu odporucit, poslat link na nejaky pdf bud
no.. ja hravam sice na gitare.. u gitary je to asi tak(myslim, ze na klaviri to bude podobne), ze ked chcem improvizovat nejake solo k doprovodu, tak v tomto pripade je uplne idealne, ak ma gitarista dokonale nastudovane stupnice a to takym sposobom, ze ked aj namatkovo zacne hrat nejaky postup, musi vediet, v akej je stupnici...
improvizaciu delim na take tri fazy.
Prva faza je, ked sa len tak (nenapadne) snazim brnkat take tony, ktore by sa hodili k doprovodu. tým ale zároveň zistím, v akej stupnici sa pohybujem.. potom ide druhá fáza, kde sa snažím skombinovať rôzne postupy a rytmy, aby to dávalo nejakú hlavu a patu no a potom ide tretia faza, to je uz vlastne samotna improvizacia, kde rozvijam to, co som zacal v druhej faze... podla mojho nazoru, celkom jednoduche, co sa tyka improvizácií v rockovej hudbe a co ma vacsinou nesklamalo, je pohybovat sa bud v pentatonickych alebo bluesovych stupniciach...ale neviem, ci som ti pomohol.. ked klavir je trosku dost o inom...
v podstate na klaviri je to tiez o stupniciach, na gitaru hram len doma ale az taky dobry niesom ze by som daval solo, dokonca som pocul ze ti lepsi klaviristi ktori dokonale ovladaju stupnice a vedia improvizovat vraj sa vedia na gitare rozlozit, tym myslim tie stupnice, solo ....a to k tej imprivizacii s vami suhlasim, ze improvizacia je hra taka kt. Si ja utvorim podla toho ako to citim a myslim....... Ale je vela veci kt by som potreboval z dakade (knihy) zistit napr ako hrat walking bass, ze pri improvizacii sa pouzivaju obraty, v bassocg skor v jazze decimi a podobne ... Chapete co hladam, je napr. vela typov bassovania a ja to vsetko od ucitela v hudobke nezistim, klavir mam vaznu zalubu, tak sa k nej aj staviam
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
4 komenty
improvizaciu delim na take tri fazy.
Prva faza je, ked sa len tak (nenapadne) snazim brnkat take tony, ktore by sa hodili k doprovodu. tým ale zároveň zistím, v akej stupnici sa pohybujem.. potom ide druhá fáza, kde sa snažím skombinovať rôzne postupy a rytmy, aby to dávalo nejakú hlavu a patu no a potom ide tretia faza, to je uz vlastne samotna improvizacia, kde rozvijam to, co som zacal v druhej faze... podla mojho nazoru, celkom jednoduche, co sa tyka improvizácií v rockovej hudbe a co ma vacsinou nesklamalo, je pohybovat sa bud v pentatonickych alebo bluesovych stupniciach...ale neviem, ci som ti pomohol.. ked klavir je trosku dost o inom...