Ahojte, princíp hry je: napíšete bez googlenia a iných pomôcok 1-5 českých slov, ktoré sa vyslovujú úplne inak, ako v slovenčine (majú celkom iný základ atď.) a napadnú vám ako prvé.
Pokúste sa neopakovať slová, ktoré už boli pred vami a "nespamovať" príliš často. Nechajte priestor aj ostatným
Ja som túto hru vymyslela ešte ako asi 12 ročná a hrávali sme sa to s rodinou na dovolenke v Chorvátsku. Avšak tak, že každý vždy povedal len jedno slovko a tak sa to striedalo. Som celkom zvedavá, kam sa dostaneme (koľko takých slov poznáme). Snáď ten limit max. 5 slov na jeden príspevok nie je príliš vysoký alebo nízky, nevedela som to veľmi odhadnúť.
Ak vás to nezaujalo a príde vám to trápne, tak prosím ignorujte, ak sa dá
@azizi@22 Je to možné, ja mám známych v Brne, tam tak hovorí vlastne každý. V Prahe som párkrát bol ale nespomeniem si, či som používal výraz pre električku.
@samuelfghk@23 hej, presne, Brno! Tiež sa mi take niečo mari. Ale v Prahe skor asi nie.
Inak ale sranda (alebo skor smutne) celkom je, že väčšina (mladých) Čechov žiaľ nerozumie slovenským slovám. Napríklad krátko po nasťahovani tam som kupovala v specializovanom obchode vo velkom nákupnom centre v Prahe vankúš, obliecky a plachtu (kde predávali vlastne len toto) a nula bodov (a to boli 50ničky, 60tničky) A kolegovia tiez kopu slovam nerozumejú, napríklad aj mačka a mnohé bežne slova...
@samuelfghk@35 no predovsetkym su to len narecove vyrazy, viac menej len na Záhorí no okrem toho autorka sa nepytala ma vyrazy, ktore sa pouzivaju/nepouzivaju aj u nas ale na ceske slova uplne odlisne od slovenskych
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
52 komentov
Pokúste sa neopakovať slová, ktoré už boli pred vami a "nespamovať" príliš často. Nechajte priestor aj ostatným
Ja som túto hru vymyslela ešte ako asi 12 ročná a hrávali sme sa to s rodinou na dovolenke v Chorvátsku. Avšak tak, že každý vždy povedal len jedno slovko a tak sa to striedalo. Som celkom zvedavá, kam sa dostaneme (koľko takých slov poznáme). Snáď ten limit max. 5 slov na jeden príspevok nie je príliš vysoký alebo nízky, nevedela som to veľmi odhadnúť.
Ak vás to nezaujalo a príde vám to trápne, tak prosím ignorujte, ak sa dá
- rampouch, čáp, propiska, polštář, žízeň
- obličej, láhev, kartáček, krocan
Inak ale sranda (alebo skor smutne) celkom je, že väčšina (mladých) Čechov žiaľ nerozumie slovenským slovám. Napríklad krátko po nasťahovani tam som kupovala v specializovanom obchode vo velkom nákupnom centre v Prahe vankúš, obliecky a plachtu (kde predávali vlastne len toto) a nula bodov (a to boli 50ničky, 60tničky) A kolegovia tiez kopu slovam nerozumejú, napríklad aj mačka a mnohé bežne slova...
kapusta
hlemýžď
pulec
zeď
všetkých 12 mesiacov
libeček
sádlo
játra
jitro
jitřenka
rtěnka
dušnost
pantofle
pampeliška
poštěvák
kapesník
lichvář
krajka
lucerna
stulpna
řapík
A hej Česi aj nerozumejú dosť našich slov, hlavne hovorových takých ako včul, scet, trigovica, kandel a pod.
pokoj
brouček
beruška
snídaně
s poslednými 2 som mala velke problemy, ked som bola v cesku, nikto ma nechapal, ked som povedala, ci nejdeme na ranajky a take
Poďme! Urcite vieme este kopu slov!