Je samozrejmé, že vojna je zlá, ale podľa mňa vojny majú aj nejaké pozitíva. Náš technický pokrok sa zrýchlil počas vojny. Áno mne sa to ľahko hovorí, keď som nikde nebojoval ale je to tak. A aj tá 1.sv. vojna bola v niečom dobrá. Ešte mám takú teóriu že každou vojnou sa eliminujú slabé články ľudstva, a zostanú len tí najsilnejší, čo v konečnom dôsledku len zocelí a zosilní našu populáciu.
@tommyhot ja som to nemyslel po fyzickej ale po psychickej a inteligenčnej stránke. Podľa mňa tkvie sila ľudskej populácie v jeho inteligencií a nie v jeho sile.
@laco92 na tom sa vyvíjala psychická aj fyzická podstata človeka...a máš pravdu, je to tak ako píšeš, ale nezužuj to len na inteligenciu, alebo psychiku..ide aj o fyzickú zdatnosť...
Človek, ktorý prejde x kilometrov a pritom občas bojuje s nejakými divými kmeňmi v zime a následne prežije vojnu povedzme s nejakým impériom, musí byť v poriadku inteligenčne, fyzicky aj psychicky
A zväčša on nich máme DNA.
@magnetnazeny Práveže by sme Istváni veru neboli. František d´ Este bol pre vytvorenie akýchsi Spojených štátov Rakúskych s tým, že každý národ by mal polo-autonónmy štát. Keby nepadli sarajevské výstreli, tak c.K. existuje do dnešných dní a najskôr by patrila medzi európsku špičku...
@puco90 Keby nebolo 1.sv. vojny, tak tebe by nikto nevnucoval sa učiť po Maďarsky, lebo by si to považoval za normálnu vec. Podľa mňa by to nikoho vôbec nesralo. Nebolo by čo.
@laco92 ale pozor to je nepodstatné. Ak uvidíme, že niekto niekoho bije za takúto vec, tak asi zakročíme nie ? Nebudeme sa tváriť, že je to v poriadku, lebo jeho nasledujúci potomkovia to budú mať na háku...
Tvojou logikou teraz legitimizuješ všetky zločiny...
@laco92 Ak by František Jozef I. abdikoval alebo zomrel skorej a nedošlo by k atentátu na d´Este, tak k vojne ak by došlo, tak len v lokálnom charaktere. d´Este bol narozdiel od Františka Jozefa veľmi moderný človek. Ak by vyši jeho plány, tak v rámci c.K. vymizli národnostné otázky a utlačovanie.
@mathulo Ľudia sa konečne musia naučiť že Sarajevo nebola príčina ale zámienka pre vojnu. Oni chceli expandovať na Balkán už predtým a to že mier proste nechceli je podľa mňa dosť jasné, viď ultimátum pre Srbsko. Vojna by bola tak či tak, rozpad monarchii taktiež.
to, ze porazeny narod prevezme jazyk narodu kt ho porazil nie je nic vynimocne, rovnako, ze sa vnucuje citenie
dialo sa to ked spanieli zotrocili mezoamericke narody
dialo sa to napriklad aj ked normani dobyli anglicko a pozorovat to mozes na samotnej anglictine
dufam ze ta seru aj taketo veci nielen to, ze par madarov sa rado rozdrapuje
@puco90 Možno sa mýlim ako to ti neberiem, ale mám takú malú osobnú skúsenosť. Som Ukrajinec, narodený na Slovensku, moji rodičia sú čistý Ukrajinci. Ale keď prišli na Slovensko tak začali rozprávať po Slovensky všade kde sa dalo, aj doma sa rozprávalo a aj rozpráva po Slovensky. Vždy mi bolo hovorené že som Ukrajinec, a som nato patrične hrdý, ale nikto mi nevnucoval slovenčinu, ono to samo išlo vieš. Nikomu mi neprikladal zbraň ku hlave aby som sa učil po Slovensky. Proste keď človek chodí do školy tak sa nad tým nezamýšľa, no idem sa učiť slovenčinu a budem poslovenčený. Takže ak by sme boli v Rakúsku-Uhorsku, alebo by to malo iný názov ja neviem aký. Tak by ti taktiež ako mne hovorili tvoji rodičia že si Slovák, bol by si nato hrdý, ale učil by si sám slovenčinu, kedže iba z maďarským jazykom by si mal v tom štáte perspektívu.
@laco92 ale tu nejde o toto ty to nechápeš ?
Od RU vyrovnania sa v Uhorsku razilo to, že je iba 1 národ a o maďarský a boli rušené nemaďarské školy, úrady a tak, prenasledovanie ľudí za reč a tak....čiže ide o toto....
@hotaru kurnik šopa, ja nemám nič proti Maďarom, len píšem, že je neprípustné, aby 1 človek nútil do jazyka iného človeka akýmkoľvek spôsobom...samozrejme, že sa toto dialo, aj bude diať, aj Slovania zotročili a asimilovali mnoho etník....
ale predpokladám, že keď tebe nevadí toto, tak ti nebude vadiť ani vražda a lúpež, prípadne znásilnenie, pretože toto robili všetci
Proste žiješ teraz a zločin z minulosti nikoho neospravedlňuje páchať zločiny v dnešnej dobe...a keď hodnotím históriu, tiež sa budem pozerať na toto takouto logikou.....
Všetko má svoje + aj - , dobré to bolo akurát v tom že ľudstvo sa trošku preriedilo a kto vie koľko by nás žilo keby nebolo vojny, ale v prvom rade treba vzdať úctu tým ktorí tam položili život ...
@puco90 podstata prežitia je strach (a to je aj dôvod prečo ho ľudia majú). Ten čo sa bojí prežije lebo sa v kritickej situácii schová za toho odvážneho, alebo niekde do rohu, alebo namiesto férového pästného súboja vytiahne na neozbrojeného protivníka zbraň, lebo je to logické... ale inteligentný byť môže, v tom máš pravdu... no so slovom najlepší by som fakt zaobchádzal opatrne.
vojna je to najhorsie riesenie konfliktov medzi ludmi ktore poznam a preto nechapem, ako moze vnimat niekto na vojne nieco pozitivne. chapem, nie vsetko je ciernobiele, ale pytat sa ci vojna bola na nieco dobre namiesto toho by som sa skor hanbila, ze ludstvo nieco take sposobilo...technicky pokrok? ten sa deje vzdy a za kazdych okolnosti, nemuselo to byt prave vonjnou a to je na tom...ze ludstvo zlyhalo
eliminuju slabe clanky? nechapem. a ako? si mysls, ze len hrubou silou sa rozdeluju slabe a silne ludske clanky? cize automaticky vsetky deti, zeny, su slabe clanky splocnosti? lebo tak sa vyjadrujes...vies, zobrat do ruky zbran vie asi kazdy, aj ked ano, aj na to potrebujes urcitu davku surovosti resp. stavas sa slabym clankom...nechapem
@puco90 máš pravdu v tom že to nebolo pozitívne keď sa rušili nemadarské inštitúcie atď, ale po 100 rokoch by si to podľa mňa považoval za niečo prirodzené, keby si išiel do maďarskej školy. A čo sa týka jazyku, je to úplne primitívne a hlúpe že nejaká 5 miliónová hŕstka ľudí sa učí celý život jazyk ktorému rozumejú iba oni sami. Očakával by som že moderný človek by použil trošku svojej inteligencie, a vymyslel by superjazyk ktorým by sa dorozumeli všetci viď Esperanto. Netreba sa zaškatuľkovať. Mne sa osobne tiež madarčina nepáči, asi to bude v bahodenom trende na Slovensku o Maďaroch, kedže sa mi Fínština strašne páči aj ked veľmi inklinuje k madarskemu jazyku.
Je ťažké to hodnotiť. Obe vojny viedli k značnému pokroku a boli nevyhnutným výsledkom dlhoročných trení v synergii s technologickým pokrokom. Neviem, čo je dobré a čo je zlé. Tie pojmy ma pravdupovediac nezaujímajú. Svet ale nemohol stáť ďalej na mieste a bola potrebná zámienka pre mnohé zmeny, ktoré by sa bez vojen nemohli uskutočniť. Z tohoto pohľadu bola asi potrebná.
kde som povedala, že mi to nevadí, neviem prečo si nadobudol dojem, že schvaľujem násilie.
len hovorím, že maďarské tendencie maďarizovať nie sú žiaden unikát.
@nattyy evolúcia sa neriadi etikou, vojny sú súčasťou života a v dnešnej dobe sme ako-tak socializovaný, čiže to vnímame inak.
Na vojnách, vzniknutých impériách, na troskách impériách sa buduje civilizácia odnepamäti
Niekto preberie ničo od niekoho, zdokonalí to, po čase prídu nájazdy, potom asimilácia, spriatelenie a potom spoločný boj voči niekomu inému
Alebo prídu choroby...
Ono je chyba ak tento pohľad na svet aplikujeme len na vojny...aplikovať sa to dá na vojnách, katastrofách, chorobách a podobne...aj ľudia, ktorí prežili mor, boli najlepšie prispôsobení a teda ich DNA bolo vyhovujúce pre prežitie
Ak niekto musel utekať pred katastrofou prípadne nájazdom a genocídou a prežil to, tiež mal vyhovujúce DNA a teda z prírodného hľadiska si zaslúžil prežiť...čiže je mylné, ak toto aplikuješ len na agresorov.
@nattyy kurnik, však píšem, že sociálne správanie (toto čo si napísala) nemá nič spoločné s evolúciou, ktorá nehľadí na dobro/zlo...prírodné zákony sú tvrdé a zákerné....
po ludskej stranke je vzdy zla. Lebo zomieraju ludia vo velkom vojaci, nevinni ludia, civilisti.
Ale z technologickeho hladiska je tam vzdy pokrok.
Bohuzial, ludia su taki, ze vojny vzdy boli a aj budu.
@puco90 najschopnejší preživali možno v stredoveku ked to naozaj záviselo od toho ako vedel narabať s mečom ale v prvej svetovej priletel delostrelecký granát alebo plyn a tie si nevyberali či je niekto schopný alebo dobrý strelec
@mathulo vojna by bola podla mňa aj keby nebol ten atentát,možno by bola neskôr ale Nemecko by si našlo určite nejaku inú zámienku,napr nedostatok kolónií
@hetfield veď o tom som písal
Ale aj tak, nedá sa povedať, kde je tá hranica, že "teraz prežívajú tí najschopnejší a teraz už nie"...proste v prvej svetovej vojne sa bojovalo ešte poviem to tak inak, barbarsky, proste ešte neboli poriadne technológie, takže tak...
Ale ono aj teraz prežívajú tí najschopnejší, ale je to inak...nie je toľko priamych stretov muž vs muž a skôr sa bojuje technológiami. Technológie rozširujú človeka, čiže takto "rozšírený" človek zabije menej "rozšíreného"
Ale aj v dnešnej dobe sú situácie a teraz je jedno či vo vojne, pri katastrofách, chorobách platí starý systém...len neplatí významne a preto sa ľudstvo v podstate degeneruje.
@puco90@12 tak preco je v tejto spolocnosti tolko genetickeho odpadu? 90% ludskeho druhu je tupe stado, nesvojpravny dobytok, ktory je rad ze moze otrocit na elitu.
@bentley pretože tým "najschopnejším, najlepšie prispôsobeným" nemusí byť hneď vodca
Napríklad, mor v Európe tiež vykynožil menej odolné obyvateľstvo a toto nemá nič spoločné s tým, či je niekto ovca, alebo nie...alebo Indiáni, ktorí odolali osýpkam tiež boli vhodní na prežitie
atď, atď, atď...
A pod pojmom "vojna" nerozumej len boj a zabíjanie, ale napríklad schopnosť zohnať potravu a zdroje, odolnosť atď...
Čiže máš na to zlý pohľad...
Pre zbrojovky do bol dobrý biznis.. A teraz si položme otázku.. Nie sú to vlastne zbrojné koncerný kto tlačí na svetových lídrov aby vyvolávali vo svete napätie? Určite áno a rovnako sa vojna hodila tiež aj zbrojárskym spoločnostiam...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
65 komentov
V dnešnej dobe je to o inom, je technika, čiže tento proces je narušený, viac vyberáme, psychotesty a tak....
Po technologickej, pokrokovej je to pozitívne.
Človek, ktorý prejde x kilometrov a pritom občas bojuje s nejakými divými kmeňmi v zime a následne prežije vojnu povedzme s nejakým impériom, musí byť v poriadku inteligenčne, fyzicky aj psychicky
A zväčša on nich máme DNA.
Tvojou logikou teraz legitimizuješ všetky zločiny...
dialo sa to ked spanieli zotrocili mezoamericke narody
dialo sa to napriklad aj ked normani dobyli anglicko a pozorovat to mozes na samotnej anglictine
dufam ze ta seru aj taketo veci nielen to, ze par madarov sa rado rozdrapuje
Od RU vyrovnania sa v Uhorsku razilo to, že je iba 1 národ a o maďarský a boli rušené nemaďarské školy, úrady a tak, prenasledovanie ľudí za reč a tak....čiže ide o toto....
Prirodzená asimilácia je niečo úplne iné....
ale predpokladám, že keď tebe nevadí toto, tak ti nebude vadiť ani vražda a lúpež, prípadne znásilnenie, pretože toto robili všetci
Proste žiješ teraz a zločin z minulosti nikoho neospravedlňuje páchať zločiny v dnešnej dobe...a keď hodnotím históriu, tiež sa budem pozerať na toto takouto logikou.....
eliminuju slabe clanky? nechapem. a ako? si mysls, ze len hrubou silou sa rozdeluju slabe a silne ludske clanky? cize automaticky vsetky deti, zeny, su slabe clanky splocnosti? lebo tak sa vyjadrujes...vies, zobrat do ruky zbran vie asi kazdy, aj ked ano, aj na to potrebujes urcitu davku surovosti resp. stavas sa slabym clankom...nechapem
len hovorím, že maďarské tendencie maďarizovať nie sú žiaden unikát.
Na vojnách, vzniknutých impériách, na troskách impériách sa buduje civilizácia odnepamäti
Niekto preberie ničo od niekoho, zdokonalí to, po čase prídu nájazdy, potom asimilácia, spriatelenie a potom spoločný boj voči niekomu inému
Alebo prídu choroby...
Ono je chyba ak tento pohľad na svet aplikujeme len na vojny...aplikovať sa to dá na vojnách, katastrofách, chorobách a podobne...aj ľudia, ktorí prežili mor, boli najlepšie prispôsobení a teda ich DNA bolo vyhovujúce pre prežitie
Ak niekto musel utekať pred katastrofou prípadne nájazdom a genocídou a prežil to, tiež mal vyhovujúce DNA a teda z prírodného hľadiska si zaslúžil prežiť...čiže je mylné, ak toto aplikuješ len na agresorov.
Ale z technologickeho hladiska je tam vzdy pokrok.
Bohuzial, ludia su taki, ze vojny vzdy boli a aj budu.
Ale aj tak, nedá sa povedať, kde je tá hranica, že "teraz prežívajú tí najschopnejší a teraz už nie"...proste v prvej svetovej vojne sa bojovalo ešte poviem to tak inak, barbarsky, proste ešte neboli poriadne technológie, takže tak...
Ale ono aj teraz prežívajú tí najschopnejší, ale je to inak...nie je toľko priamych stretov muž vs muž a skôr sa bojuje technológiami. Technológie rozširujú človeka, čiže takto "rozšírený" človek zabije menej "rozšíreného"
Ale aj v dnešnej dobe sú situácie a teraz je jedno či vo vojne, pri katastrofách, chorobách platí starý systém...len neplatí významne a preto sa ľudstvo v podstate degeneruje.
Napríklad, mor v Európe tiež vykynožil menej odolné obyvateľstvo a toto nemá nič spoločné s tým, či je niekto ovca, alebo nie...alebo Indiáni, ktorí odolali osýpkam tiež boli vhodní na prežitie
atď, atď, atď...
A pod pojmom "vojna" nerozumej len boj a zabíjanie, ale napríklad schopnosť zohnať potravu a zdroje, odolnosť atď...
Čiže máš na to zlý pohľad...