Ahojte, neviem či sem sa mám vyjadriť, som čerstvý člen
Potrebovala by som trošku poradiť od vás psíčkarov
mala som doma sučku bígla 7 rokov, ale ochorela mi a musela som ju dať utratiť
ďalej sme mali krátkosrstého jazvečíka- chlapca. Potom ako m
hlavne si dobre rozmysli či jej dokážeš dať dostatok pohybu a nejakú prácu. borderky radi makajú a trpia keď nič nerobia. klietka je fajn vec a pokial ju budeš zvykať odmala že bude bývať aj sama tak to rýchlo pochopí a zvykne si. čo sa týka blue merle je to krásnr sfarbenie ale treba dať bacha pretože sú to prenášači rôznych chorôb a aj častejšie nejakou trpia.
Ďakujem za odpoveď.
Pohyb by mala, keby som jej ho nemala ako poskytnúť tak by som nad touto rasou ani neuvažovala, napriek tomu, že ho iný členovia rodiny chcú. S priateľom chodíme na bike, na túry, proste stále niekam, hocikam, pohyb by mala.
áno toto som si tiež pozrela, budem ju učiť od mala na klietku , nech vie načo je
len či s tým kolia nemá problem z toho nič nerobenia v klietke aby nebola nervozna to by som nechcela...ale ked vraviš že nebude problem tak som rada.
fúha tak toto som vobec netušíla, že su nachylnejšie, borderky ale celkovo su nachylnejšie na klbiky a tak nie ?
a nevieš čím to je , že sú na to náchylnejší ??
je to nejaká genetická vada spojená s tým sfarbením, neplatí to iba pre borderky ale pre všetky plemená kde sa také sfarbenie vyskytuje. ano kĺby sú u nich trocha náchylné ale nemyslím si že nejak extra moc. treba dať pri šteniatku pozor aby moc nelietalo po schodoch a podobné veci. ono s tou klietkou je to asi individuálne ale pokial ju budeš zvykať od mala nemal by byť problém.
neviem či sa ti podarí zohnať šteniatko takto "zo dňa na deň"...my sme na psíka čakali rok...a to chceš s papiermi či bez? inak borderka do bytu neviem neviem...
a zkrz to sfarbenie by som tam mohla zadariť aj pitbul blue nose ? toho plánujeme časom s priatelom - nie do bytu .
no tak si my teda pomohla s výberom sfarbenia, rozhodovala som sa medzi klasickým čierno-bielym a týmto, ale asi budem viac zvažovať klasiku, nechcem už riskovať chorého hafana doma...
no mám na pláne spojiť klietku s pelechom, aby to bolo pre nu prirodzené tam spať.
ďakujem za rady
@liuss nie som si istá ale myslím že blue nose by tam nemal patriť ale skús si pohladať na nete a dozvieš sa. Myslím že ide skôr o tých "flakatých" hafanov
tak zo dňa na den nie, už mám pár chovateľov, určite nejdem robiť unáhlene rozhodnutie, ak sa mi nepodarí do Vianoc tak to počká . Len som to chcela spraviť ako prekvapenie.
Ja som na psa čakala 6 rokov kým mi ho ale kupili
bez papierov chcem hava
myslíš, že je to moc velký pes ? alebo skrz povahu ?
Ja si myslím , že každý pes by mal mať priestor k pohybu tym padom že byvam v byte o to viac, aby nepocitoval že je to byt no..
@vlcica1989 s bytmi nemám skúsenosti, takže mne tam príde vo všeobecnosti divný chov akéhokoľvek plemena okrem tých malých ale tak môže byť...pokiaľ je majiteľ aktívny a naozaj sa stará tak by to malo byť v pohode
@Liuss neviem ti zaručiť čo z toho vyrastie, ale čo som narýchlo prebehla inzeráty na nete, tak by sa ti relatívne "darček" mohol zadariť už i na tieto vianoce
@hotaru Ja som v živote bígla nemusela dať do klietky ani by som ho nedala, bola vycvičená a vedela kedy dojdem.. ale čítala som na iných forach, že mali problem s okusovaním kablov, takže to bolo pre ich vlastnu bezpecnost a to ma prinutilo o tom rozmyslat
@lintu
no natrafila som na dosť vrhov, ale všade len čiernobiely a zvažujem aj tých , merle nič, max 1 vo vrhu aj to chlapec ..
nikdy nevieš čo ti z toho vyrastie , bohužial, nie všetko sa dá predvídať, čo v sebe ten psík má
moj bigel dostal v 7 rokoch z ničoho nič rakovinu a o chvilu sa jej rozsirila po celom tele a to sme teda boli v riadnom soku
ja som hafana sama ešte nekupovala, nemam s tym skusenosť, vždy kupoval ocino..
a ČHS čo som našla tak mali len v ČR merle, na SVK mali len minuly rok tento rok nič ..
chovateľ a bez pp? ...najdi si serioznu chovateľskú stanicu, ve´d ke´d máš psa s pp nemusíš chodiť na vystavy a pod...ale máš aspon ako taku zaruku o jeho zdravotnom stave, vieš si pekne pozrieť niekoľko generácii dozadu, ich vyšetrenia na kĺby a pod.
@liuss ked ti teda nezalezi na tom, co ti zo steniatka vyrastie, popozeraj utulky, konkretne toto steniatko by sa aktivnej rodine potesilo » goo.gl/Vszje7...
aj video z docasky - » goo.gl/3aOdZa...
@liuss nepochopili sme sa tým " nikdy nevieš, čo ti z toho vyrastie" som mala skôr na mysli kadejaké pofidérne inzeráty, kde ti je predávajúci schopný odprisahať, že šteniatko je zaručene potomok takých a onakých rodičov...a nakoniec ti z toho vyrastie zmeska niečoho, čo nevieš ani riadne identifikovať....v jednej diskusii boli takéto prípady pekne rozpísané...hovorilo sa v nej o tzv. množiteľoch, ktorí chovajú psy len na šteniatka....starostlivosť a podmienky chovu bieda, ale hlavne že štence prinesú dačo do kasičky :ble: vidieť to veľakrát aj v tých inzerátoch, kde sa kúpna cena bezpapierového psa často približuje kúpnej cene psa s papiermi...príde mi to smiešne...kým biznis vynáša, všetko je v pohode...kam však potom putujú psy, ktoré už nie sú schopné mať potomstvo alebo čo s potomstvom, o ktoré nie je záujem? Ja sa teraz zľutujem nad jedným šteniatkom, ale čo sa stane s tým ďalším z ďalšieho vrhu, ktorý bude pravdepodobne po ňom nasledovať? Jeden si takto zaobstaral fenku...fenka sa nečinila, malé nemala a hádaj, kde je teraz? no u toho dotyčného už nie...u nich sa preháňa už úplne iný párik psov...aj takto vzniká večný kolotoč s plnými útulkami...jasné, bude to tak vždy, ale keď nebude dopyt, nebude ani taká ponuka....darmo investovať do niečoho, čo nevynáša....za ten rok, čo sme čakali na to naše „mimimo“ som denne prechádzala inzerátmi...možno by si neverila, koľko šteniatok ( ktoré prišli na svet nechtiac alebo možno aj chtiac len nie s priamym cieľom zarobiť na nich) sa ponúka pod cenu, za úplne symbolický príspevok alebo sú doslova darované...takéto šťeňa možno vyrastá v ďaleko lepších podmienkach, ako to za ktoré zaplatíš nemalú čiastku „množiteľovi“. A keď si už niekoho vytipuješ – jednoznačne s ním komunikuj....pýtaj sa, zaujímaj sa...ak sa ti bude dať, prejdi sa párkrát i na osobnú návštevu...uvidíš s kým máš vlastne tú česť...
týmto sa nechcem s nikým hádať, rozprúdiť tu nejakú búrlivú debatu, ktorá pri takýchto témach zväčša býva....každý má na to aj tak SVOJ názor a zariadi sa ako najlepšie sám vie...každopádne, keby chcem psa určitého vzhľadu a povahy, siaham zaručene po papierovom...ani tu to nie je 100% záruka zdravia, ale je pod dohľadom a je vyššia šanca, že naozaj dostanem, to čo hľadám... keby chcem psa a je mi jedno, aký bude, pristanem i na toho bezpapieraka....rozhodni sa už ako chceš.... ak budeš náhodou váhať nad tým papierovým, určite sa čo najskôr ozvi chovateľskej stanici, ktorá sa borderkami zaoberá... ak aj teraz nič nemajú, napíšu si ťa aspoň do poradia...keď chovka vyvesí oznam o plánovaných šteniatkach, môže byť už neskoro, lebo zoznam potenciálnych majiteľov je už dávno spísaný...mimochodom psy s papiermi, ktoré nie sú vhodné na výstavy ( sú tzv. pet kvality), sa dajú kúpiť i lacnejšie ako psy, s ktorými sa na výstavách počíta...ale tak záleží asi aj na tom, na akého chovateľa natrafíš
@15matka14 jasne chápem v čom je CHV lepšia,len som študentka a dať za psa 550 e, na to momentálne nemám a preto hladám iné altenatívy, ale hej pravdu máš, zase ak chcem zdravého psíka, treba vedieť jeho minulosť ..
@lintu
Aha tak si myslela. Možno som si len naivne myslela, že ľudia jednajú v tomto férovejšie.
Dohodla som si stretko u jedných čo ponúkajú teraz na rezerváciu šteniatka, išla by som sa pozrieť, informovať.. lenže sú to psi bez PP.. tak neviem. Lebo zase neodcudzujem ľudí čo dajú fenu pripustiť a predajú šteniatka,možno raz, 2x ... isto nie však vkuse a potom nebudú vedieť čo s tým,atd.. a čo som chovné pozerala tak veru teraz nebolo nič tak asi počkám a spravím ako hovoríš, že za dá dopredu aj tam rezervovať
a myslela som to tak, že aj ked može mať skvelých predkov s dobrou povahou, zdravých tak sa može stať že zrovna 1 šteniatko niečo mať bude.
ja som potrebovala počuť názory iných ľudí, to predsa nikdy nie je na škodu, tak hádam sa tu nič zlé z tohto nevykluje
som vďačná za každú radu a názor, ved preto som sa obrátila sem.
@liuss tak potom si vezmi nejakého z útulku...vyhľadaj si, možno niekde budu mať aj borderku-áno, sú tam aj čistokrvné psy občas...a urobíš tak dobrú vec....lebo podporovať "chovateľov" je ozaj blbosť.
@liuss samozrejme určite je lepšie pýtať sa skôr, ako si človek niečo zaobstará a potom zistí, že si mohol vybrať aj lepšie, keby bol vedel...tiež som nevedela, čo a ako, ale keď nad tým dlhšie sedíš, uvedomíš si veľa vecí...
chovnú stanicu na borderky ti neviem odporučiť...nemám v nich prehľad,...jedine ak by si chcela klasickú kóliu, čo asi nechceš
na "pet kvalitu" nenatrafíš...to sa najprv musíš skontaktovať s chovateľom...ten počká, kým sa šteniatka narodia.... pozrie na ne svojim kritickým okom...zhodnotí, či spĺňajú výstavný štandart a ak nie, ponúka ich v spomínanej kvalite...ale fakt záleží na akého chovateľa natrafíš...niektorí neriešia, čo chceš so psom robiť ale či mu bude u teba dobre...zgoogli si dogforum - mala som dojem, že sa tam stretáva celkom dosť chovateľov rôznych psov...poradia, pomôžu a nájdeš tam kopu rád o psoch vo všeobenocnosti i o borderkách...keď sa ti zadarí možno objavíš i tipy na nejaké dobré chovky...
no a chovateľské stanice jednotlivých plemien sa združujú do tzv. klubov...ty hľadáš konkrétne ten, ktorý funguje na stránke bbck.sk...keď si to preklikáš, nájdeš tam zoznam registrovaných členov, ktorí borderky na slovensku chovajú...
@lintu
Jasne, vždy si treba veci najskôr premyslieť a pozisťovať nie je to "hračka" ani záležitosť na 1 deň, keby nebývam v byte tak mám aj 10 psov neskutočne ich milujem a o to väčšiu zodpovednosť voči nim mám
mám v tom však dilemu nemôžem si dovoliť psíka z chovnej stanice,, na druhej strane viem čo to obnáša mat ho od chovatela ak sa rozhodnem pre chovatela dúfam že sa mi to zle nevyplatí... je to škoda že jje to pre ludí tak biznis, lebo nemal by byť !...
dog forum som prekukala , a určite ak ju budem mať budem sledovať informácie atd.. a premyšlam aj na agility v našom meste
hej ten zoznam som včera našla no majú až od jary vrhy tak uvidim či počkam či nie
nene chcem borderku
už som sa v tom trochu zorientovala na webe ako to tam vyzerá, no zatial aktuálne vrhy tam nie sú
ale hádam sa dopátram ešte k tomu čo potrebujem
ďakujem krásne za váš čas a rady, hodím ked tak potom foto /ak sa mi to podarí tento rok uskutočniť/
@liuss chápem...čo si budeme klamať, ceny psíkov z choviek nie sú pre každého najprijateľnejšie..napriek všetkému mám s tým tiež trochu problém...ale tak zase áno, aj v útulkoch sa dá občas na niečo zaujímavé natrafiť...a pri trochu opatrnosti a prezieravosti by možno aj reagovanie na inzerát mohlo byť fajn...tak už len popriať šťastnú ruku pri výbere toho pravého a určite sa potom ozvi aj keď nie takto verejne, tak mi aspoň ťukni správu, či sa to na tieto vianoce podarilo
@matiseq som to písala, elbo veľa ľudi povie "ja nechcem psa s pp, lebo nechcem chodiť na výstavy" toľko k tomu..proste si myslia že ak mjau psa s pp tak tam musia chodiť...čav
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
Pohyb by mala, keby som jej ho nemala ako poskytnúť tak by som nad touto rasou ani neuvažovala, napriek tomu, že ho iný členovia rodiny chcú. S priateľom chodíme na bike, na túry, proste stále niekam, hocikam, pohyb by mala.
áno toto som si tiež pozrela, budem ju učiť od mala na klietku , nech vie načo je
len či s tým kolia nemá problem z toho nič nerobenia v klietke aby nebola nervozna to by som nechcela...ale ked vraviš že nebude problem tak som rada.
fúha tak toto som vobec netušíla, že su nachylnejšie, borderky ale celkovo su nachylnejšie na klbiky a tak nie ?
a nevieš čím to je , že sú na to náchylnejší ??
no tak si my teda pomohla s výberom sfarbenia, rozhodovala som sa medzi klasickým čierno-bielym a týmto, ale asi budem viac zvažovať klasiku, nechcem už riskovať chorého hafana doma...
no mám na pláne spojiť klietku s pelechom, aby to bolo pre nu prirodzené tam spať.
ďakujem za rady
Ja som na psa čakala 6 rokov kým mi ho ale kupili
bez papierov chcem hava
myslíš, že je to moc velký pes ? alebo skrz povahu ?
Ja si myslím , že každý pes by mal mať priestor k pohybu tym padom že byvam v byte o to viac, aby nepocitoval že je to byt no..
nejak mi je z tej predstavy klietky smutno :letim:
@Liuss neviem ti zaručiť čo z toho vyrastie, ale čo som narýchlo prebehla inzeráty na nete, tak by sa ti relatívne "darček" mohol zadariť už i na tieto vianoce
no natrafila som na dosť vrhov, ale všade len čiernobiely a zvažujem aj tých , merle nič, max 1 vo vrhu aj to chlapec ..
nikdy nevieš čo ti z toho vyrastie , bohužial, nie všetko sa dá predvídať, čo v sebe ten psík má
moj bigel dostal v 7 rokoch z ničoho nič rakovinu a o chvilu sa jej rozsirila po celom tele a to sme teda boli v riadnom soku
ja som hafana sama ešte nekupovala, nemam s tym skusenosť, vždy kupoval ocino..
a ČHS čo som našla tak mali len v ČR merle, na SVK mali len minuly rok tento rok nič ..
aj video z docasky - » goo.gl/3aOdZa...
týmto sa nechcem s nikým hádať, rozprúdiť tu nejakú búrlivú debatu, ktorá pri takýchto témach zväčša býva....každý má na to aj tak SVOJ názor a zariadi sa ako najlepšie sám vie...každopádne, keby chcem psa určitého vzhľadu a povahy, siaham zaručene po papierovom...ani tu to nie je 100% záruka zdravia, ale je pod dohľadom a je vyššia šanca, že naozaj dostanem, to čo hľadám... keby chcem psa a je mi jedno, aký bude, pristanem i na toho bezpapieraka....rozhodni sa už ako chceš.... ak budeš náhodou váhať nad tým papierovým, určite sa čo najskôr ozvi chovateľskej stanici, ktorá sa borderkami zaoberá... ak aj teraz nič nemajú, napíšu si ťa aspoň do poradia...keď chovka vyvesí oznam o plánovaných šteniatkach, môže byť už neskoro, lebo zoznam potenciálnych majiteľov je už dávno spísaný...mimochodom psy s papiermi, ktoré nie sú vhodné na výstavy ( sú tzv. pet kvality), sa dajú kúpiť i lacnejšie ako psy, s ktorými sa na výstavách počíta...ale tak záleží asi aj na tom, na akého chovateľa natrafíš
krásne šteniatko pridala som si ho na zoznam
Aha tak si myslela. Možno som si len naivne myslela, že ľudia jednajú v tomto férovejšie.
Dohodla som si stretko u jedných čo ponúkajú teraz na rezerváciu šteniatka, išla by som sa pozrieť, informovať.. lenže sú to psi bez PP.. tak neviem. Lebo zase neodcudzujem ľudí čo dajú fenu pripustiť a predajú šteniatka,možno raz, 2x ... isto nie však vkuse a potom nebudú vedieť čo s tým,atd.. a čo som chovné pozerala tak veru teraz nebolo nič tak asi počkám a spravím ako hovoríš, že za dá dopredu aj tam rezervovať
a myslela som to tak, že aj ked može mať skvelých predkov s dobrou povahou, zdravých tak sa može stať že zrovna 1 šteniatko niečo mať bude.
ja som potrebovala počuť názory iných ľudí, to predsa nikdy nie je na škodu, tak hádam sa tu nič zlé z tohto nevykluje
som vďačná za každú radu a názor, ved preto som sa obrátila sem.
pravdu maš..
chovnú stanicu na borderky ti neviem odporučiť...nemám v nich prehľad,...jedine ak by si chcela klasickú kóliu, čo asi nechceš
na "pet kvalitu" nenatrafíš...to sa najprv musíš skontaktovať s chovateľom...ten počká, kým sa šteniatka narodia.... pozrie na ne svojim kritickým okom...zhodnotí, či spĺňajú výstavný štandart a ak nie, ponúka ich v spomínanej kvalite...ale fakt záleží na akého chovateľa natrafíš...niektorí neriešia, čo chceš so psom robiť ale či mu bude u teba dobre...zgoogli si dogforum - mala som dojem, že sa tam stretáva celkom dosť chovateľov rôznych psov...poradia, pomôžu a nájdeš tam kopu rád o psoch vo všeobenocnosti i o borderkách...keď sa ti zadarí možno objavíš i tipy na nejaké dobré chovky...
no a chovateľské stanice jednotlivých plemien sa združujú do tzv. klubov...ty hľadáš konkrétne ten, ktorý funguje na stránke bbck.sk...keď si to preklikáš, nájdeš tam zoznam registrovaných členov, ktorí borderky na slovensku chovajú...
Jasne, vždy si treba veci najskôr premyslieť a pozisťovať nie je to "hračka" ani záležitosť na 1 deň, keby nebývam v byte tak mám aj 10 psov neskutočne ich milujem a o to väčšiu zodpovednosť voči nim mám
mám v tom však dilemu nemôžem si dovoliť psíka z chovnej stanice,, na druhej strane viem čo to obnáša mat ho od chovatela ak sa rozhodnem pre chovatela dúfam že sa mi to zle nevyplatí... je to škoda že jje to pre ludí tak biznis, lebo nemal by byť !...
dog forum som prekukala , a určite ak ju budem mať budem sledovať informácie atd.. a premyšlam aj na agility v našom meste
hej ten zoznam som včera našla no majú až od jary vrhy tak uvidim či počkam či nie
nene chcem borderku
už som sa v tom trochu zorientovala na webe ako to tam vyzerá, no zatial aktuálne vrhy tam nie sú
ale hádam sa dopátram ešte k tomu čo potrebujem
ďakujem krásne za váš čas a rady, hodím ked tak potom foto /ak sa mi to podarí tento rok uskutočniť/
napíšem
veď toto keby mám peniažky, neváham a jednám takto
zareagovala som na 1 , tak ti napíšem správu