Situácia celkom známa. Pracuješ ale bývaš u rodičov (si rok po škole). Čo ste to tak mali/máte ako to máte s "prispievaním" na chod domácnosti? Koľko prispievate?
No ono si myslím, že nemusíš nutne prispievať, pretože teraz ty potrebuješ peniaze aby si sa v čo najbližšej dobe osamostatnil, nejak. Ale samozrejme, že keď treba tak peniaze dáš, a pomôžeš a neviem čo všetko. Ale tak závisí to v akej si situácii. Či majú málo, a pomohlo by im to, alebo majú dosť a keď treba tak ti povedia že treba, ved tam bývaš, tak platíte aj tak spolu...
Ono je to vzdy o ludoch. Pokial ta chcu vyciciavat tak budu pytat co najviac, pokial mas dobre vstahy a myslia si ze sa snazis osamostatnit v blizkom case tak od teba nepytaju nic alebo nejaku simbolicku ciastku a pokial si myslia ze sa nesnazis osamostatnit sa tak sa ta snazia trochu potlacit tym ze budu pytat viac a budu ti to doma zneprijemnovat.
ja som po strednej byvala doma len jeden mesiac a potom som sa tam vratila po dvoch rokoch z Korziky, zhruba na 3 mesiace si spraviť autoškolu... a to som neplatila nič, mama ani nechcela, ale tak som zaplatila nákup alebo obed a tak. To som bola doma skôr ako "návšteva" než ako bývať...a naši boli radi že som vobec dlhsiu dobu tam lebo hned na druhý den po autoškole som odcestovala do Nemecka D a odtial hned na korziku a odtial po eurovylete do Brna kde som doteraz
A navyse, už od 15tich som brigadovala a co som mala na vsetky svoje veci okrem cestevnych a stravnych nakladov (na narodky a vianoce oblecenie hej, ale inak z mojich penazi) a v poslednom rocniku mala 3 brigady a spolu s mamou s malym deckom sme nejak zložili peniaze na exekutora, cize o nejakom príživníctve u nás nie je reč. Proste ked treba tak sa pomôže, ked ne, tak to netreba hrotit a honiť si egom nasilu dávajúc peniaze
u mamy sme s priateľom bývali ešte keď som chodila do školy takže nič nechcela, ale varili sme si sami a ak bol nejaký nedoplatok tak to sme platili my
podľa mňa je divné platiť vlastným rodičom, a je divné ak rodičia od teba pýtajú, ak tam človek potrebuje max 2 roky pobudnúť, lebo sa snaží osamostatniť, tak podľa mňa je fajn pomôcť, upratať, občas kúpiť nejaké jedlo, ale určite by som neprispievala na domácnosť.. ak by som tam chcela dlhodobo bývať, tak by som určite niečo prispievala a myslím, že teda by bolo miestne ak by si niečo vypýtali, ale napríklad ja by som od svojho decka peniaze určite nepýtala, ak nemám že fakt finančný problém..
neprispievala som, lebo som pocas prace byvala u rodicov kratko (pracovala som v zahranici a aj na sr som sa stahovala) a moj argument bol, ze cim menej im davam, tym skorej sa mozem odstahovat a dat im pokoj. plus kedze nemam vs, tak mojho brata zivili ovela dlhsie, takze by bolo trochu nefer, ze ja im od 20-tky platim a on nech si do 25/26 studuje a ma vystarane.
Tak podla mna uplne normalne rovnakym dielom nie? Ked ste traja v domacnosti, tak (celkove naklady)/3
Urcite nie viac.. 300e sa mi zda byt vela, nase mesacne naklady na byt su max 150e... A prispevok na jedlo podla toho ci sa chces stravovat samostatne alebo s rodicmi.
neplatil som nic do 27
a nechapem preco sa nad tym niekto pohorsuje.
u kazdeho to funguje inak, u nas sa to berie ako vypomoc rodicov a o pol roka budem byvat vo svojom bez hypoteky a bez toho aby som musel zdielat s dalsimi XY ludmi nejaky blby podnajom.
to iste budem aplikovat na svojich detoch.
pekny den
Od 17 bývam sama, takže do domácnosti som neprispievala. Ale už od 15 som brigádovala, takže napr. oblečenie, elektroniku a pod. som si kupovala sama. No a dnes je to skôr naopak keďže zarábam dosť, snažím sa ja pomáhať rodičom a trochu im prilepšiť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
A navyse, už od 15tich som brigadovala a co som mala na vsetky svoje veci okrem cestevnych a stravnych nakladov (na narodky a vianoce oblecenie hej, ale inak z mojich penazi) a v poslednom rocniku mala 3 brigady a spolu s mamou s malym deckom sme nejak zložili peniaze na exekutora, cize o nejakom príživníctve u nás nie je reč. Proste ked treba tak sa pomôže, ked ne, tak to netreba hrotit a honiť si egom nasilu dávajúc peniaze
Urcite nie viac.. 300e sa mi zda byt vela, nase mesacne naklady na byt su max 150e... A prispevok na jedlo podla toho ci sa chces stravovat samostatne alebo s rodicmi.
Odišla som ešte skôr než sa zmohli na vetu
Daj na seba pozor .
a nechapem preco sa nad tym niekto pohorsuje.
u kazdeho to funguje inak, u nas sa to berie ako vypomoc rodicov a o pol roka budem byvat vo svojom bez hypoteky a bez toho aby som musel zdielat s dalsimi XY ludmi nejaky blby podnajom.
to iste budem aplikovat na svojich detoch.
pekny den