Davno sme tu nemali. Kolko minate mesacne na jedlo po zdrazovani?
Podelte sa. Na jednu osobu.
Mne to vychadza mesacne cca 350-400€ “bezny provoz”, bez drahych veceri v restikach samozrejme. Nastavujete si na jedlo nejaky rozpocet, snazite sa skrz neho “usetrit”?
Potraviny boli výrazne drahšie hlavne po covide. Posledný necelý rok alebo určite posledné mesiace išli potraviny dole. Aspoň okruh potravín čo kupujem v tescu.
Reštaurácie mám pocit že idú tradične hore každý rok.
@abstraktdepres@3 no zaujimave, moj subjektivny pocit na moj subjektivny okruh potravin je, ze urcite nezlacneli.
A jo, cca 180€ miniem iba na obedy pretoze sa chcem chodit stravovat do kantiny, mam skvelu kantinu pri praci. Tak tie peniaze nelutujem. Mozno keby som varila, vyslo by to menej. Ale mozno aj nie, lebo varit pre jedneho je strasny pain.
Keď kupujem také veci ako tvrdý syr, vajcia, maslo, taká mäsová slanina... Po covide tie ceny na určitý čas strašne vzrástli. Ja mám obedy lacné. Ale keď to porovnám oproti dobe 2017 čo je 7 rokov tak sú o 100% drahšie. To sa hovorí o inflácií tušim okolo 3% ročne. Evidentne stravovanie tam nepatrí. Ani nehnutelnosti, rôzne služby ako kaderník, ani stavebný material... Vlastne by ma zaujímalo kde tie cca 3% ročne platia.
Inak co sa tyka zdrazovania tak nemam pocit, ze sa zasadne zmenilo od noveho roka v suvislosti s DPH, mne sa zdalo, ze zdrazelo dakedy vyraznejsie na jesen. Aspon potraviny teda. Mam pocit, ze vacsie zdrazovavanie pride az po nastupe transakcnej dane.
@skvrnka@10 ja sa snazim nevarit. Nie z nejakeho rozmaru, odvarila som si toho v zivote fakt dost ale zhorsuje to moju preddispoziciu k PPP a upinaniu sa na jedlo.
@miro777@13 Chapem. Peniaze vs. cas, vecna otazka ja sa to snazim nejak optimalizovat, mam rada jedlo, a v BA ak sledujes tipy tak je moznost vyskusat vselico dobre, takze ja uplne chapem ludi, co davaju na stravu dost vela penazi.
Ale tých 100, 150€ som rátal na potraviny. Zle som si prečítal otázku. Mesačne skoro nič, jedine tak možno 20, 25€ maximálne, že si kúpim jedlo. Najviac mám rád smažáčik s hranolkami a to si občas dám alebo niekedy podľa menu v inej reštike čo mi chutí. Objavil som stánok na smažáčik aj s hranolkami a aj síce s majonézou miesto tatárskej, ale aj so zabalením za 6€ celé.
Inak šetrím stále čo to dá.
@samsebou30@16 dobre si precital podla mna. Ved do mesacneho rozpoctu na stravu sa rataju aj suroviny, z ktorych si to jedlo pripravis a aj ak sa ides niekam najest. Vyclenila som iba take specialne prilezitosti ak ides niekam napriklad vecer na luxusnejsiu veceru, lebo v BA ta to vyjde v klidku aj okolo 50€. Ale to asi nie je az take bezne.
@willbebetter@17 tak rátajú, ale keď nižšie kecali iný o 700€-och, ktoré dávajú na stravu, tak to musia denno-denne asi chodiť do reštiky, keď sa toľko naplatia. Preto som si myslel, že som to pochopil zle. No len aj moja mama kupuje dačo, ja iba to v čom sa vyznám ako prevažne potraviny mimo mäsa. Ale potraviny sú pomerne drahé a tu kupujem aj lacnejšie reťazcové značky, ale aj tak.. Sám od seba si luxusnú večeru nedám, to som ešte nebol. Však aj desiaté mám také skromné, že chlieb vo vajci, toasty, rožky s maslom. Drahé nejem, sushi si nedávam a ani to nejem. Som šetrný, asi si to ľudia o mne myslia a raz mi to aj niekto povedal, že si nedoprajem, ale mne to nevadí.
Nevšimla som si žiadny rozdiel 🤷🏻♀️ dáko okolo 400-500 € (2 osoby), väčšinou nakupujem ja, donášky občas platí muž, takmer výhradne varím a jem domácu stravu
Ta tak. 400-500. Sa mi nechce varit, na druhej strane spochybnujem kvalitu surovin z restik a kompozicia macier sa mi tiez nepozdava, cize povacsine predsalen varim. Z pomerne basic veci, kupujem z miestnych fariem, lebo nie su suroviny ako suroviny. To z retazcov chuti jak polystyren, verte mi, viem, ako decko som zral polystyren, lebo ked neskusis, nevies.
Zistil som, ze slow-cooked maso sa da pouzit na tisic a jeden sposob. A setri to cas. Spravis to raz za tyzden, uskladnis to, varis z toho. Tym padom mas jedlo s plnohodnotne uvarenym masom hotove za 10-15 minut.
Ale, pravdu povediac, slow-cooked maso na tisic a jeden sposob, mi zacina liezt krkom. Existuje limitovane mnozstvo uprav slow-cooked masa pred tym, nez ti z neho jebne. Cize prichadza cas upravit jedalnicek. A velmi sa toho desim, lebo nemam predstavu, ako budem vytvarat jedla s takymto mnozstvom proteinu, ktore zaroven nie su defaultne vo forme praskovej sracky, a zaroven sa daju pripravit za 10-15 minut.
Ale, ked uz o tom hovorime, naozaj netusim, ako jedia ti, co ten bodybuilding beru serioznejsie jak ja. To musi byt strasne peklo a musi to strasne ist do penazi, obzvlast ked chces, aby to chutilo aspon ako-tak prijatelne. Ja mam viac-menej pici, snazim sa viac-menej hitnut macra a viac-menej eliminovat prazdne kalorie, ale nijak zvlast to nehrotim, nic neratam, nijak sa neobmedzujem, ked chcem zozrat pol kila cokolady, zozeriem pol kila cokolady. Co nechcem casto, ale stane sa. A NAPRIEK TOMU, ZE TO NIJAK ZVLAST NERIESIM, MAM PROBLEM S TYM, ZE CO MAM KURVA JEST. A to nemam nijaku zazracnu formu. Taku tu klasicku amatersku natural, ze kym si obleceny, tak je vidno, ze cvicis, ked sa vyzlecies, tak je vidno, ze si tucny.
Tym chcem povedat, ze.... Neviem, co tym chcem povedat, asi nic konkretne. Len som sa nahlas zamyslel, ked som si uvedomil, ake relativne nekrestanske prachy minam na stravu, beruc v uvahu, ze zivim sam seba, ze vacsinou varim, ze vacsina z toho ide na kvalitne proteiny v nepraskovej forme, ze nevyzeram ani zdaleka ako pro natty bodybuilderi a ze ozaj nechapem, co oni zeru, kolko za to davaju a ako to, ze to tak dlho vydrzia, ked mne pride jednotvarny ovela menej restriktivny jedalnicek.
@3kratadost@20 dobry tip s tym slow cooked masom. Pamatam si, ze ked som cvicila a drzala makra tiez mi uz na konci z toho jebalo a bola som unavena z vymyslania, aby to do tych makier sedelo, aby mi to chutilo a aby sa to dalo zjest. Obvykle aspon jedna z tychto premennych tam vzdy chybala
A z toho co si napisal mi asi vyslo, ze ta suma sa ti navysuje (kedze varis) hlavne kvoli tym surovinam z farmy.
@3kratadost@21 jedlo, co chuti, je pre pussies. ked som v davnych dobach cvicieval a myslel to vazne, jedol som furt to iste a bolo mi to jedno. jeden z mojich top receptov bol tuniak(nenavidim tuniaka) do sejkra, zaliat vodou, rozhrkat a a vypit na ex, vyplachnut sejker a vypit ten vyolach.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
Reštaurácie mám pocit že idú tradične hore každý rok.
Inak miniem menej než ty.
A jo, cca 180€ miniem iba na obedy pretoze sa chcem chodit stravovat do kantiny, mam skvelu kantinu pri praci. Tak tie peniaze nelutujem. Mozno keby som varila, vyslo by to menej. Ale mozno aj nie, lebo varit pre jedneho je strasny pain.
Inak šetrím stále čo to dá.
Zistil som, ze slow-cooked maso sa da pouzit na tisic a jeden sposob. A setri to cas. Spravis to raz za tyzden, uskladnis to, varis z toho. Tym padom mas jedlo s plnohodnotne uvarenym masom hotove za 10-15 minut.
Ale, pravdu povediac, slow-cooked maso na tisic a jeden sposob, mi zacina liezt krkom. Existuje limitovane mnozstvo uprav slow-cooked masa pred tym, nez ti z neho jebne. Cize prichadza cas upravit jedalnicek. A velmi sa toho desim, lebo nemam predstavu, ako budem vytvarat jedla s takymto mnozstvom proteinu, ktore zaroven nie su defaultne vo forme praskovej sracky, a zaroven sa daju pripravit za 10-15 minut.
Tym chcem povedat, ze.... Neviem, co tym chcem povedat, asi nic konkretne. Len som sa nahlas zamyslel, ked som si uvedomil, ake relativne nekrestanske prachy minam na stravu, beruc v uvahu, ze zivim sam seba, ze vacsinou varim, ze vacsina z toho ide na kvalitne proteiny v nepraskovej forme, ze nevyzeram ani zdaleka ako pro natty bodybuilderi a ze ozaj nechapem, co oni zeru, kolko za to davaju a ako to, ze to tak dlho vydrzia, ked mne pride jednotvarny ovela menej restriktivny jedalnicek.
A z toho co si napisal mi asi vyslo, ze ta suma sa ti navysuje (kedze varis) hlavne kvoli tym surovinam z farmy.
v restikach sa nestravujem, ani nie pre prachy, ale preto, ze to je uplne hovno vsade.