hypoteticka situacia: osoba x zije v bratislave. po zaplateni byvania a odlklade nejakej ciastky na sporiaci ucet jej ostane na zivot 400 eur. je to mesacny budget na stravu, zabavu, dopravu, popripade nejake oblecenie alebo drobnosti do domacnosti. otazka: pride vam tato ciastka nizka, nadstandartna alebo priemerna?
mozno zvlastna otazka, ale chcem vedet nazory roznych ludi.
keď si vezmem, koľko dnes stojí bývanie, tak tá osoba musí zarábať v hrubom tak 1300-1600, aby jej toľko ostalo
takže ako.. príde mi to "bežné" ? nie je to luxus, nie je to chudoba
@annyejnji@2 no ono je ta otazka polozena tak, ze vobec nezalezi na tom, kolko dana osoba zaraba. mozno zije u rodicov, na ubytovni alebo v socialnom byte, mozno zaraba tisice eur, ale na nieco setri a tak zije iba z par stovak, ale to je uplne irelevantne. mna zaujima cisto len ten badzet na zivot. ci by to stacilo na slusne vyzitie podla predstav toho-ktoreho birdzaka skratka.
no, podľa mňa by to malo stačiť veď tu kopec ľudí žije z ja neviem 200 po poplatení čo už je ale okrk trošku ale 400 nie je okrk. Veď za 200 sa naje isto, doprava pár desiatok, možno nejaké vložky, šampón, dačo do domácnosti... a stále má minimálne 140 ečiek len na "zábavu a nesúriace blbosti". Tak nehovorím zase, že bude zbohatlík, len hovorím, že mi to príde ako v pohode postačujúca suma pre 1 človeka
@annyejnji@4 prave je to individualne, preto by som chcela vidiet viacere pohlady na vec. ak vies varit, najest sa za 200e na mesiac moze vyzerat ako jednoducha uloha. ak varit nevies, popripade na to nemas cas, uz to bude o dost zlozitejsie.
vidim, ze som asi zle naformulovala otazku a skor som sa mala pytat, ci by ste z toho vy konkretne pohodlne dokazali vyzit.
Podla mna nizka az priemerna, vyskakovat si bohuzial nebudes Ak sa do toho ma zaratat aj napriklad este telefon/net a povedzme ze nejake vyzitie vo volnom case (meaning napriklad nejake vstupy na sportove aktivity) tak to uz bude take tesne a zabavy si asi vela neuzijes (vzhladom na ceny v podnikoch)
Co je ale prvorade a od toho absolutne zavisi vsetko ostatne je - kolko minies na stravu. Ja sa ako samostatna osoba hranicne zmestim do 200eur/mesiac na jedlo. Ale asi tiez nie som reprezentativna vzorka, ja si peniaze uzivam (tym sa nechvalim, skor si sypem popol na hlavu velakrat ale zatial to zmenit neviem )
Inak teraz robim taky experiment, ze si peniaze na stravu doslova oddelujem/vydelujem na iny ucet, mne sa to fakt nijak inak nedari udrzat pod kontrolou
Zaujimava suma, kedze 400 e je presne tolko, co dostavaju zeny na materskej
No a k otazke. Da sa do toho zmestit ak sa clovek uskromni a moc si nevyskakuje. Ja skoro tolko minam iba na jedlo, kedze si vacsinou objednam dovoz do prace plus stravujem aj moje domace zvierata. A to nepocitam ostatne vydavky ako darceky, cestovne, mobil, internet, zubarka, lieky, hygiena zvierat alebo veterina, kino, charita.
Za marec som minula asi 275€ v supermarkete, ale ráta sa tam aj alkohol a iné veci, čo sa nedajú zjesť. Nikam nechodím, neobjednávam si jedlo, ani nechodím do reštaurácie. Občas idem do krčmy. Ale tak 400€ na jedlo + život mi stačí. Ešte aj ušetrím, lebo najviac sa rozmaznávam práve jedlom.
ono zavisi aj od standardu danej osoby... ak sa stravuje vacsinu casu doma a nechodi sa rozbijat na party kazdy tyzden, tak si myslim ze v pohode to staci..
ale akonahle by si napr osoba platila nejakeho sukromneho trenera, psychologa, fyzioterapeuta a vozila sa taxikmi a stravovala v restikach, tak by to uz asi bolo dost malo
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
mozno zvlastna otazka, ale chcem vedet nazory roznych ludi.
takže ako.. príde mi to "bežné" ? nie je to luxus, nie je to chudoba
vidim, ze som asi zle naformulovala otazku a skor som sa mala pytat, ci by ste z toho vy konkretne pohodlne dokazali vyzit.
Co je ale prvorade a od toho absolutne zavisi vsetko ostatne je - kolko minies na stravu. Ja sa ako samostatna osoba hranicne zmestim do 200eur/mesiac na jedlo. Ale asi tiez nie som reprezentativna vzorka, ja si peniaze uzivam (tym sa nechvalim, skor si sypem popol na hlavu velakrat ale zatial to zmenit neviem )
No a k otazke. Da sa do toho zmestit ak sa clovek uskromni a moc si nevyskakuje. Ja skoro tolko minam iba na jedlo, kedze si vacsinou objednam dovoz do prace plus stravujem aj moje domace zvierata. A to nepocitam ostatne vydavky ako darceky, cestovne, mobil, internet, zubarka, lieky, hygiena zvierat alebo veterina, kino, charita.