@zmrdak to myslíš vazne ? v prvom rad yb sme mali pochopit ze pomoc pre afriku nie je dat im jedlo a vodu ale naucit ich zobrstarat si ho a vypestovat...
ale inac chlapec ty si strasny kokot, jedine co by si si zasluzil je najhrubsi cierny kar do papule nech sa nim aj zadusis lebo vsetci vidia jak smerujes celu diskusiu k tomu ze chces pocut ze cernosi su vlastne zaostale opice oproti belochom
'Vidno to všade a nedá sa to prehliadnuť. Miestni muži nie sú zvyknutí pracovať a ani to nevedia. Robia len deti a ženy. Tvrdia, že muži majú bojovať. A keď nie je vojna, tak len sedia a čakajú, kým nejaká bude.'
@etelnair ale vsetko k tomu smeruje a ma to donutilo zamysliet sa nad tym a nema pravdu ved sam vidis fakty ta zo hned to riesis kokoto do huby .. ale nehovorim ze cernosi si zaostale opice zasa
@10 "Zober si Saudskú Arábiu, prečo majú takú životnú úroveň, hoci majú málo vody ? No lebo chcú a majú prachy, ktoré by mohli mať aj černosi zo surovín."
trepes. saudska arabia ma taku zivotnu uroven z jedineho dovodu.
Vidno to všade a nedá sa to prehliadnuť. Miestni muži nie sú zvyknutí pracovať a ani to nevedia. Robia len deti a ženy. Tvrdia, že muži majú bojovať. A keď nie je vojna, tak len sedia a čakajú, kým nejaká bude.
majú obrovské nerastné bohatstvo ale suroviny vyvážajú a nespracúvajú. preto tá chudoba. myslím že jediný rozvinutý africký štát je JAR a to práve kvôli hutníckemu priemyslu
@hetfield : Blbost to nemusi byt ani zdaleka. O tom ze su tam ludia ktori sa navzajom nenavidia nepochybujem. To nema nic s tym spolocne ci je tento fakt "podporovany" zvonka alebo nie.
Zober si to tak, uz len tym ze sa tam lahko a kazdy dostane k zbraniam, je isty sposob podpory tohoto "zivota".
@smichi Afrika bola zaujimava v casoch studenej vojny ked ZSSR a USA spolu s JAR podporovali rozne znepriatelene frakcie ale to bolo v pred 30 rokmi teraz to uz nikoho nezaujima
@zmrdak svoju vinu na tom maju aj staty ktore ich kolonizovali lebo narusili ich tradicny sposob zivota a priniesli im tam sice civilizaciu na ktoru oni ale neboli pripraveny a nasledky su vidno doteraz
@zmrdak bez podpory vyspelých krajín hej. vybudovať infraštruktúru, dodávky energie, továrne na spracovanie surovín samotné africké štáty nezvládajú. a v záujme vyspelého sveta to nie je, lebo takto nakupujú suroviny za lacno, plus nepotrebujú konkurenciu, ktorou by Afrika určite mohla byť
Navyše európske mocnosti im netolerovali kmeňové vojny atď, takže Európania im hlave pomohli.
Nezdá sa ti prirodzené, že tam šli Európania ? Ja si myslím že tam mohli byť doteraz a mohlo to dopadnúť ako s Indiánmi (rezervácie, ale väčšinou asimilácia, smrť nevadí, keďže je to prirodzené že ak sa stretnú 2 civilizácie, potečie krv)
Ja si myslím že Afričania konajú zločiny proti civilizácii a pokroku. A je hanba že v 21 storočí existujú ešte domorodci v Afrike, všetko to malo upadnúť minimálne pred 100 rokmi.
Keby je to na mne, tak by som kolonizoval celú Afriku, schopných Afričanov by som asimiloval, poeurópštil a tí, ktorí sa chcú stále zabíjať, by som nechal vymrieť.
mala som to v bakalárke. išlo v podstate o to, že hoci sever Afriky (Egypt) bol vo vývoji podstatne popredu, ale tam šlo o dobré klimatické podmienky a styky. Už doba bronzová bola pre nich dobou historickou (hoci pravek je predhistória). Ale zvyšok Afriky je v zlej geografickej pozícii. Afrika bola po dlhé roky neznámou oblasťou nielen pre Európanov, ale aj pre samotných afrických susedov. Od bezprostredne susediacich krajín bola južná Afrika oddelená púšťou Kalahari na severe a pásmom, v ktorom muchy a komáre boli prenášačmi rôznych chorôb. Okolo rovníka sa rozprestierali pralesy a na severe Afriky piesočné duny Sahary. Na západe pobrežie obmýval Atlantický a na východe Indický oceán, ktorý mal silné prúdy a nepriaznivé vetry. (Veď až začiatkom novoveku začali Európania objavovať africké pobrežie) Neznalosť vnútrozemia spôsobovali aj juhoafrické rieky, ktoré boli nesplavné. Nič k nim neprenikalo. To všetko spôsobilo, že sa u nich vývoj spomalil. U nás bol rýchlejší kvôli antike atď. Veď aj najrozvinutejšia krajine v Afrike - JAR bola vyspelá len preto, lebo ju ovládli Európania. Inde sa väčšinou uchoval domorodý stav.
lebo ich neriadia biely, je tam neskutocny rasizmus na nich a nie su schopni riadit nic.
JAR ide posledne roky uplne do riti. Takisto ako Zimbabwe kedysi celkom slusna ekonomika ale od kedy si to zacali riadit sami, tak si skrtaju na bankovkach nuly.
Nerastnych surovin maju dost a vacsina statov nema az take strasne podmienky, proste oni nie su schopni a nie kvoli nam bielym.
Poviem to takto: Jedna z najbohatších krajín, Rovníková Guinea, má vyššie HDP na obyvateľa ako daňové raje. Prečo? Lebo aspoň pár ľudí (aj to boli tuším belosi, ale to je teraz nepodstatné) zdvihlo svoje zadky z vyhriatej zem a vykopali ropu! Nič viac, nič menej, a teraz sú z nich boháči.
V iných krajinách boli ľudia zasa schopní postaviť sa na odpor proti diktátorom a zvrhnúť ich.
Týmto som hádam vyvrátil dva najčastejšie spomínané dôvody. A teraz nech mi niekto vysvetlí, prečo iné krajiny nie sú schopné brať si príklad z Rovníkovej Guiney alebo z Egypta.
peniaze,tradicie,neochota spolupracovat,velkym velmociam to tak vyhovuje...afrika je velka ale bez zbrani a poriadneho naroda nemozu tymto velmociam skodit
To nechapem ani ja asi tam nechce nikto do nicoho investovat , plus to jebnute nabozenstvo - islam atď. Aj ked niektore islamske staty tam su vyspele az moc .
A ako pisete ze nim sa nechce robit to je blbost taky co neziju v kmenoch pod stanom ty tak makaju ze tu by to ani 10ti nezvladli co tam jeden. Len s toho nic nemaju mozu robit aj cele dne a su radi ze maju na stravu.
Ale najlepsie je tym v tych kmenoch aj tak , mozno sa dozivaju malo ale ziju stastne zhulia sa s tych vseliakych rastliniek zatancuju si okolo ohna a je im dobre a mi sa tu jebeme za par korun.
Prečo nie su vyspelí? S časti preto, že majú smolu na prostredie v ktorom žijú a s časti preto, že im takýto život vyhovuje (alebo dlho vyhovoval). Proste majú horšie podmienky.
@zmrdak ano v pralesoch je vody až až, ale tam neni žiadna šanca aby prebehla nejaká poľnohosp. revolúcia, nakoľko pre tých pár kmeňov, čo tam žijú je nemožné vybudovať polia.
Aha ty myslíš tých pár severných štátov.....a také že ropa...to ti nič nevraví? Nebyť tohoto bohatstva boli by dnes štáty ako Líbia alebo Alžírsko na tom rovnako ako napr. Niger, Čad ,Mali......atd atd.
Podla tohto usudzujem, že tvoja geografické znalosti asi nie su nič extra, kedže nevieš, že Níl v Egypte vytvára veľmi úrodné brehy , vdaka ktorým mohlo Egyptská ríša vzniknúť.
@zmrdak Myslím, že už viem v čom je chyba tejto konverzácie. Ty uvažuješ nad tým, prečo Afrika neprosperuje teraz, ked má už všetko viac menej prístupné no ja sa snažím objasniť ti, prečo Afrika "stála na mieste" zatial čo v europe sa vo veľkom hospodárilo, ťažili sa rudy a spoločnosť išla ako tak dopredu.
??? Tak to nemyslíš vážne! "Keď tam boli bieli, dokázali dopestovať všetko čo mohli. " - vravíš to akoby sa tam usídlila nejaká ich kolonia. Vážne si myslíš, že Europania sa tam vrtali v zemi? Je sakra rozdiel uživiť max. pár tisíc Europanov a niekoľko stoviek milionov afričanov
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
73 komentov
A Afričania by sa mohli mať 1000 000 x lepšie ako Gróni, lebo majú úrodnú zem a veľa nerastného bohatstva.
V Afrike sú len oblasti kde je málo vody.
Taká Saudská Arábia má ešte menej vody než v Afrike a pozri sa akú majú životnú úroveň.
Prečo ?
Taktiez su africke krajiny suzovane zahranicnou pomocou, ktora je zvacsa rozkradnuta vdaka korupcii, potom su tam enormne dlhy, atd.
Dalsi problem je ziadna, alebo minimalna infrastrktura, nedostatok ucitelov, ktori by vzdelavali ludi.
Podvyziva, a teda podvyziveni ludia su chori a tym padom nemozu pracovat.
AIDS/HIV hovoria same za seba. Atd atd takto sa da pokracovat do polnoci, tych problemov je neskutocne vela a hlavne je to zacarovany kruh!
Podobne aj iné etniká, len Afričania akosi nie.
Zober si Saudskú Arábiu, prečo majú takú životnú úroveň, hoci majú málo vody ? No lebo chcú a majú prachy, ktoré by mohli mať aj černosi zo surovín.
Čo sa týka chorôb aj my sme také mali a pozri sa kam sme to dotiahli.
Ja len dufam, ze sa nestane to co v Nemecku. Ked bolo Nemecko v tazkych srackach prisiel Hitler.
Keby niekto zjednotil celu Afriku, tak sme riadne v pici kebyze to poriesi ako Hitler.
Aj my sme mali voľakedy takú primitívnu mentalitu pred dajme tomu 2000 rokmi ale dostali sme sa z toho.
Prečo my áno a oni nie ?
'Vidno to všade a nedá sa to prehliadnuť. Miestni muži nie sú zvyknutí pracovať a ani to nevedia. Robia len deti a ženy. Tvrdia, že muži majú bojovať. A keď nie je vojna, tak len sedia a čakajú, kým nejaká bude.'
» www.sme.sk/c/5924060/v-juz...
Čo je na tom zlé ?
Za tvoj názor ťa neodsudzujem.
trepes. saudska arabia ma taku zivotnu uroven z jedineho dovodu.
ze o nej spieva ROKO:
Čítajte viac: » www.sme.sk/c/5924060/v-juz...
prirátaj jednu nulu a vynásob 2.
Prečo sú pozadu ? Z akého dôvodu, keď kopec krajín má omnoho horšie podmienky a sú na tom ďaľeko lepšie?
Pokiaľ by 1-2-3 africké krajiny boli zaostalé, tak hej, náhoda no, ale Afrika je v riti celá. Prečo ?
Lebo mne z toho vychádza len jedno a to taká vec, že medzi rasami sú asi fakt psychické rozdiely, takisto ako sú aj fyzické.
Zober si to tak, uz len tym ze sa tam lahko a kazdy dostane k zbraniam, je isty sposob podpory tohoto "zivota".
Nie sú schopní udržať kultúru a vybudovať nejakú schopnú spoločnosť.
Ja netvrdím že my bieli sme najlepší a že od nás všetko závisí, ale nech mi nikto nepovie, že na 100% to nie je v rase.
Navyše európske mocnosti im netolerovali kmeňové vojny atď, takže Európania im hlave pomohli.
Nezdá sa ti prirodzené, že tam šli Európania ? Ja si myslím že tam mohli byť doteraz a mohlo to dopadnúť ako s Indiánmi (rezervácie, ale väčšinou asimilácia, smrť nevadí, keďže je to prirodzené že ak sa stretnú 2 civilizácie, potečie krv)
Ja si myslím že Afričania konajú zločiny proti civilizácii a pokroku. A je hanba že v 21 storočí existujú ešte domorodci v Afrike, všetko to malo upadnúť minimálne pred 100 rokmi.
Je to tvrdé ale je to tak.
Keby je to na mne, tak by som kolonizoval celú Afriku, schopných Afričanov by som asimiloval, poeurópštil a tí, ktorí sa chcú stále zabíjať, by som nechal vymrieť.
JAR ide posledne roky uplne do riti. Takisto ako Zimbabwe kedysi celkom slusna ekonomika ale od kedy si to zacali riadit sami, tak si skrtaju na bankovkach nuly.
Nerastnych surovin maju dost a vacsina statov nema az take strasne podmienky, proste oni nie su schopni a nie kvoli nam bielym.
V iných krajinách boli ľudia zasa schopní postaviť sa na odpor proti diktátorom a zvrhnúť ich.
Týmto som hádam vyvrátil dva najčastejšie spomínané dôvody. A teraz nech mi niekto vysvetlí, prečo iné krajiny nie sú schopné brať si príklad z Rovníkovej Guiney alebo z Egypta.
@smichi afrika sa nikdy nezjednotí, na druhej strane ak yb sa zjednotil arabskuý svet tak to by sme boli v piči...
A ako pisete ze nim sa nechce robit to je blbost taky co neziju v kmenoch pod stanom ty tak makaju ze tu by to ani 10ti nezvladli co tam jeden. Len s toho nic nemaju mozu robit aj cele dne a su radi ze maju na stravu.
Ale najlepsie je tym v tych kmenoch aj tak , mozno sa dozivaju malo ale ziju stastne zhulia sa s tych vseliakych rastliniek zatancuju si okolo ohna a je im dobre a mi sa tu jebeme za par korun.
Prečo napríklad národy, ktoré sú v podstate na Sahare, majú málo vody az em je neúrodná sú najvyspelejšie z celej Afriky ?
Ako je možné, že biely kopti dokázali vybudovať Egypt ?
A Zem je v Afrike veľmi úrodná. netrep.
Aha ty myslíš tých pár severných štátov.....a také že ropa...to ti nič nevraví? Nebyť tohoto bohatstva boli by dnes štáty ako Líbia alebo Alžírsko na tom rovnako ako napr. Niger, Čad ,Mali......atd atd.
Podla tohto usudzujem, že tvoja geografické znalosti asi nie su nič extra, kedže nevieš, že Níl v Egypte vytvára veľmi úrodné brehy , vdaka ktorým mohlo Egyptská ríša vzniknúť.
A vieš v čom je sranda ? Že suroviny majú aj ostatné africké štáty, Európa im môže len závidieť.
A vieš čo je ešte divnejšie ? Keď tam boli bieli, dokázali dopestovať všetko čo mohli. Takže tá voda sa tam asi objavila len tak, keď došli Európania.
Čo sa týka Afriky, tak práve tá časť, ktorá je chudobná na vodu a rastlinstvo sa má najlepšie.
Tá časť, v ktorej sú černosi a v ktorej dopestuješ aj psiu mater je veľké hovno.
??? Tak to nemyslíš vážne! "Keď tam boli bieli, dokázali dopestovať všetko čo mohli. " - vravíš to akoby sa tam usídlila nejaká ich kolonia. Vážne si myslíš, že Europania sa tam vrtali v zemi? Je sakra rozdiel uživiť max. pár tisíc Europanov a niekoľko stoviek milionov afričanov