V momentálnej situácii? Všetky projekty financované z EÚ by sa zastavili, tým pádom by sa nič nebudovalo, slovenská koruna by mala hodnotu asi ako papier, takže by si si s ňou mohol riť utierať a pod.
určite nie....teraz sú v EÚ problémy ale keď sa pozrieš na výhody ktoré nám plynú z členstva celkovo tak by sa nám to neoplatilo lebo sme chudáci a teraz aj 3 roky budeme keď je tu jebo Fico a jeho mafiáni
vlastne áno chclel. Pomýlil som sa. Ono v tej menovej únii by sme pokojne mohli ostať aj tak a eurofondy? To je otázne nakoľko pre nás sú prínosné. No pri výške korupcie na Slovensku sme z tých eurofondov nič zrejme nezískali
nie, chcel by som aby sme vystupili z eurozony.. EU je sice modernejsia obdoba ZSSR, ale bez volneho pohybu tovaru a osob, by sme sa vratili do stredoveku...
@semhamforas Všetko, čo sa tu momentálne buduje, pre bežných občanov, je z eurofondov... Každé mesto, ktoré chce niečo väčšie vybudovať, prispeje sumou cca 10% a ostatok je z EÚ... Si pozri, koľko máš tabuliek s logom EÚ pri nových stavbách
@bart987 väčšinou sa o nej bavia tí, nad 25, keby si to nedojebal, tak by si možno ani trapas nemal, a tu nájdeš málokoho nad 25 a je logické, že sa tu taká téma objaví, teda je normálne, že aj mladší ľudia chcú vyjadriť svoj názor
@marek2031 ... Eurofondy nam davaju prostriedky na vsetko mozne. Tabulky su naozaj vsade. Avsak beru nam cast nasho prijmu – musime do nich prispievat. Snad si niekto nemysli, ze peniaze v europskych fondoch len tak vznikli, alebo ze do nich prispievaju vyhradne Nemci, Francuzi ci Holandania. A dalsou drobnostou je ze eurofondy necerpame v takej vyske v akej do nich prispievame. A o to horsie je to prave preto ako to u nas prebieha od diletanstva, saboterstva az po rozkradanie a podvody rozneho druhu.
@mcvpn aha čiže keď som napísal o ľuďoch >25 tak som sa strápnil aj napriek tomu, že nik starší tu dnes o tom nekecal hej ? a áno je toto fórum pre mladých , ale myslím , že máme iné témy na rozoberanie ako toto ....
@weeman Logicky mi z toho vyplýva, že sa to ráta na nami vybrané eurofondy, nie na tie, ktoré by sme ešte mohli vybrať... @23
Neviem, ale silne pochybujem, že v momentálnej (!) situácii by bolo vystúpenie SVK z EÚ dobrý krok, keďže by sme vzbudili obrovskú nedôveru na trhoch, počítam, že Nemecko by sa na náš vykašľalo a neťahalo nás a taktiež, ako som už spomínal, by slovenská koruna nemala takmer žiadnu hodnotu... Plus všetky projekty, kde sa použil čo i len cent z fondov EÚ by museli byť zastavené a peniaze vyplatené späť, možno aj recipročne (v tejto oblasti sa až tak nevyznám, neviem presne, aké sú zmluvy medzi SVK a EÚ...)
Plus by sme sa stali čiernou ovcou EÚ a ostatné krajiny by nás mali veď viete kde...
@marek2031 počkať, toto som niekde poprel? Aha, nie nepoprel.
Ešte raz, je otázne, či sa nám to oplatí.
Slovensko v prvom rade peniaze do EÚ dáva a potom berie.
Prvý fakt je ten, že slovensko čerpá eurofondy absolútne neefektívne a v tomto sme jedna z najhorších krajín EÚ.
Druhý fakt je, že celé eurofondy sú prehnité krupciou a my potom ideme robiť ihrisko za 300 000€ a jeho reálna hodnota je možno tak 100 000€ lebo sa na tom nabalí niekto v bruseli, potom niekto na slovensku a nakoniec niekto z mesta, kto ten projekt robí.
Ak k tomu prirátame fakt, že EÚ nás obmedzuje, v čom môžeme podnikať ako krajina a dáva nám rôzne normy, je otázne či je to pre nás výhodné. O tomto mal na ekonomickej univerzite v česku prednášku andrej babiš. A je to pravda
@tommyhot lenže to sa dá docieliť aj inak. Napríklad medzinárodnými zmluvami aké má napr. Švajčiarsko
@marek2031 to nie je úplne pravda. Pre určité krajiny by vystúpenie z EÚ bolo výhodné. A to z tých krajín, ktoré by si mohli posilňiť obchod. Záleží na Slovensku, či by z toho dokázalo vyťažiť. Minimálne nášmu poľnohospodárstvu by to pomohlo hneď zo začiatku
@marek2031 samozrejme, ale znova, keby keby... Jednoducho to tak nie je. Rovnako ako sa kecalo o pravidlách a aj tak sa to nedodržiava, práve preto hlasujem za to, za čo hlasujem. Ak by všetci skutočne dodržiavali pravidlá, ktoré boli úplne na začiatku určené, verím, že by to bol prínos.
Švajčiari mi ako čierna ovca nepripadajú a rozhodne si nemyslím, že by frank bol slabý, práve naopak. Kvantitatívne uvolnovanie európskej centrálnej banky je už na dosť vysokom leveli, najhoršie je, že my s tým urobiť nemôžeme vôbec nič.
Zaujímalo by ma, prečo konkrétne si myslíš, že by na toto trhy reagovali negatívne a tiež by ma zaujímalo, čo si predstavuješ pod tým, že by nás Nemecko neťahalo.
Eurofondy, ktoré aj tak nevyužívame sú jedna vec, druhá vec sú nákupy dlhopisov, úvery a garancie, čo rozhodne nie je zanedbatelné. Vidíme, že Grécko už pravdepodobne nebude schopné vrátiť sa na európsky trh, takže rozdiel hodnoty dlhopisov a prachov, ktoré sa z Grécka vrátia, budeme musieť zatiahnuť aj my.
EÚ je znova ďalší pokus o centrálne riadenie ekonomiky a nie len to, pomaly aj centralizácia moci, čo považujem pre slobodu a demokraciu mimoriadne nebezpečné. Osobne si myslím, že to celé čoskoro skončí rovnako ako sovietsky zväz, otázkou je kedy. To záleží od toho, koľko našich prachov budú politické špičky ochotné minúť na liečenie smrteľne chorého pacienta.
@semhamforas lenze my sme plankton oproti svajciarsku, my nemame narok nieco si vyjednavat.. si vezmi, ze nebyt umelej devalvacie franku, tak svajciarsko ma uz teraz najsilnejsiu menu v europe...
@tommyhot to áno, ale to už je o tom, ako sa k tomu slovensko postaví. Š vajčiarsko má o nejaké 2 milióny obyvateľov viac a znamená jeho slovo v európe poerne dosť. Bohužiaľ, kým skúsenosťami doženieme švajčiarsko, bude to trvať ešte dlho
Jednoznačne nie. A ani z eurozóny. Tlač nových peňazí by bola katastrofou pre našu ekonomiku. Mali sme skôr byť opatrnejší pri vstupovaní, ale teraz utekať z bojiska je istota samovraždy.
Hm pekne, skoro polovica uzivatelov birdzu je politcky a ekonomicky negramotna. Je naivne mysliet si ze by malinka krajinka ako Slovensko mohla v momentalnej situacii len tak opustit EU na ekonomike ktorej sme totalne zavisly. Stratili by sme moznost poberat eurofondy, zapajat sa do rozhodnuti ktore ovplvyvnuju 4 z 5 krajiny s ktorymi susedime (cize aj nas), a s velkou pravdepodobnostou by sme prisli o velke spolocnosti (Kia, Volkswagen, Hyundai atd.) ktore zamestnavaju tisice Slovakov a generuju velku cast statneho prijmu ktore sa rozhodli presunut vyrobu na Slovensko prave preto ze sme clenom EU. Nehovoriac o tom ze by sme sa museli vratit k vlastnej mene ktora by skoro urcite nebola tak silna ako ked sme vstupili do eurozony.
@marek2031@14 ja som si niajkuú takú tabuľku nevšimol a ani žeby sa u nás niečo budovalo jedine keď tak privatizovalo jedinú tabuľku pri nejakej výstavbe čo som si všimol bolo pri ceste do roboty a písalo na nej Projekt Fianacovaný Yazaki Wiring technologies drbli tam nejaké semafory ale aby z firemného parkoviska potiahli druhú vyjazdovku aby nedochádzalo k dopravnému kolabsu a nehodám tak to nie...
@34weeman To, že by sa nám trhy obrátili chrbtom, je úplné isté, pretože nikto by takej malej, skorumpovanej krajine neveril, že to niekam dotiahne... Pozri sa, vznikli sme pred necelými 20 rokmi a pozri, v akej peknej riti sme Ak by nám trhy nedôverovali, požičiavali by sme si oveľa drahšie, ak by sme si vôbec požičali... Začal by kolabovať verejný sektor - lekári, hasiči, policajti, učitelia, verejná správa, smetiari... Títo ľudia by nedostávali plat, tým pádom by na Slovensku bola absolútna anarchia...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
@marek2031 » www.iness.sk/stranka/6744-Za...
Neviem, ale silne pochybujem, že v momentálnej (!) situácii by bolo vystúpenie SVK z EÚ dobrý krok, keďže by sme vzbudili obrovskú nedôveru na trhoch, počítam, že Nemecko by sa na náš vykašľalo a neťahalo nás a taktiež, ako som už spomínal, by slovenská koruna nemala takmer žiadnu hodnotu... Plus všetky projekty, kde sa použil čo i len cent z fondov EÚ by museli byť zastavené a peniaze vyplatené späť, možno aj recipročne (v tejto oblasti sa až tak nevyznám, neviem presne, aké sú zmluvy medzi SVK a EÚ...)
Plus by sme sa stali čiernou ovcou EÚ a ostatné krajiny by nás mali veď viete kde...
Ešte raz, je otázne, či sa nám to oplatí.
Slovensko v prvom rade peniaze do EÚ dáva a potom berie.
Prvý fakt je ten, že slovensko čerpá eurofondy absolútne neefektívne a v tomto sme jedna z najhorších krajín EÚ.
Druhý fakt je, že celé eurofondy sú prehnité krupciou a my potom ideme robiť ihrisko za 300 000€ a jeho reálna hodnota je možno tak 100 000€ lebo sa na tom nabalí niekto v bruseli, potom niekto na slovensku a nakoniec niekto z mesta, kto ten projekt robí.
Ak k tomu prirátame fakt, že EÚ nás obmedzuje, v čom môžeme podnikať ako krajina a dáva nám rôzne normy, je otázne či je to pre nás výhodné. O tomto mal na ekonomickej univerzite v česku prednášku andrej babiš. A je to pravda
@tommyhot lenže to sa dá docieliť aj inak. Napríklad medzinárodnými zmluvami aké má napr. Švajčiarsko
stačí keď tie svine z toho Nového svetového poriadku zničia Dolár a sme v riti aj z celou úniou.-(, preto ich treba zastaviť čím skvôr!
Švajčiari mi ako čierna ovca nepripadajú a rozhodne si nemyslím, že by frank bol slabý, práve naopak. Kvantitatívne uvolnovanie európskej centrálnej banky je už na dosť vysokom leveli, najhoršie je, že my s tým urobiť nemôžeme vôbec nič.
Zaujímalo by ma, prečo konkrétne si myslíš, že by na toto trhy reagovali negatívne a tiež by ma zaujímalo, čo si predstavuješ pod tým, že by nás Nemecko neťahalo.
Eurofondy, ktoré aj tak nevyužívame sú jedna vec, druhá vec sú nákupy dlhopisov, úvery a garancie, čo rozhodne nie je zanedbatelné. Vidíme, že Grécko už pravdepodobne nebude schopné vrátiť sa na európsky trh, takže rozdiel hodnoty dlhopisov a prachov, ktoré sa z Grécka vrátia, budeme musieť zatiahnuť aj my.
EÚ je znova ďalší pokus o centrálne riadenie ekonomiky a nie len to, pomaly aj centralizácia moci, čo považujem pre slobodu a demokraciu mimoriadne nebezpečné. Osobne si myslím, že to celé čoskoro skončí rovnako ako sovietsky zväz, otázkou je kedy. To záleží od toho, koľko našich prachov budú politické špičky ochotné minúť na liečenie smrteľne chorého pacienta.
@39 Ty si momentálne utieraš zadok s 5€?
@34weeman To, že by sa nám trhy obrátili chrbtom, je úplné isté, pretože nikto by takej malej, skorumpovanej krajine neveril, že to niekam dotiahne... Pozri sa, vznikli sme pred necelými 20 rokmi a pozri, v akej peknej riti sme Ak by nám trhy nedôverovali, požičiavali by sme si oveľa drahšie, ak by sme si vôbec požičali... Začal by kolabovať verejný sektor - lekári, hasiči, policajti, učitelia, verejná správa, smetiari... Títo ľudia by nedostávali plat, tým pádom by na Slovensku bola absolútna anarchia...