neviem preco..ale uz ma neco take napadlo.a ked sa na to pozreme takto....kazda monarchia na svete je na tom lepsie ako my,takze ano...mozno by to nebolo zlee
a aky by mal titul? ja navrhujem: Jeho cisárska výsosť arcivojvoda Slovenský, pán Oravy a Spiša, gróf liptovský, barón z Bratislavy, z božej milosti a z vôle ľudu....
ja chcem za kráľa princa Williamaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! je takyyyyy peknyyyyyyyyy alebo Johnyho Deepa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nie,ked si predstavim,ze by nam tu vladol LenON ako otec tohto naroda,tak dovi,dopo, nech yhaste ten,kto odtialto odide posledny!
Ludia su lahko zmanipulovatelní,a aj ked mi tato demokracia pekne lezie krkom,ked kvoli 40% hlupakov musi trpiet zvysok je to asi stale lepsie ako keby sme tu mali jedneho diktatora,ci uz alkoholika,vraha,alebo cerveneho populistu ako jedinu hlavnu autoritu.
Sucasny stav aj napriek tomu,ako cierno ho vidim,je pre mna stale tym mensim zlom.
Podla mna by to nemalo na spoločnosť nijaky dopad..len by bola proste monarchia a nebolo by to nijak citit....napokon ten panovnik je rovnaky šašek ako pan prezident. Aj tak o nas rozhoduju iní..
12. videla si nejakeho panovnika uz ozrateho?? myslim nejakeho europskeho okrem mozno knieza Alberta II monackeho...
panovnik musi vzdy reprezentovat inak by nebol kralom a je aj garantom statu...napriklad aj v Kanade ma neobmedzene postavenie ako garant jej nezavislosti a suverenity ale zo zasady ho bezne nevyuziva kedze je zasada ze vladne lud...
@15 som on a ako uz holy napsial ,buduci nasledovnik tronu velmi nereprezentuje tie tvoje idealy...
Pit,urcite piju,len sa to vzdy pekne zakamufluje,to len tu u nas je to akysi narodny sport povedat vacsiu hovadinu. pretoze im to nase stado zerie a preferencie rastu.
Ludia by nerozumeli statnickym prejavom,potrebuju polopatisticku,sedliacku politiku.
a argument, preco nebola monarchia uz od Cleveladnskej zmluvy (myslim, ze je to tento dokument)? Lebo ceskoslovensky narod nemal rod, ktory by mohol "vladnut" Ceskoslovensku po prvej svetovej. Cize: mame nejaky slusny rod, ktory by mohol vladnut Slovensku?
Slovensko NEMA kralov, Slovensko NEMA dedicov tronu. Ked tu nezostalo kralovstvo ktore existovalo v 18-19-storoci, tak uz NEVZNIKNE... Nikto si nerobi naroky na slovensky tron, pretoze slovensky tron NEEXISTUJE od cias Velkej Moravy. A nemam pocit ze by zili priami potomkovia Pribinu, Rastislava a Svatopluka ako poslednych kniezat vladnucich na nasom uzemi si narokovali na tron, pochybujem ze ziju potomkovia.
O tron by sa mohli uchadzat este uhorsky krali (i ked predpokladam, keby potomok uhorsky kral si narokoval severne drzavy, tak by Slovaci sa vykrucali z toho, aby im vladol "madarsky kral". Rakuski habsburgovci by asi nad Slovenskom neuvazovali, ked ani v Rakusku nevladnu a asi ich to ani netrapi...
Kto iny by si mohol narokovat tron? Nejaky grof? Nie, ten nema narok na kralovsky tron, to je len stredna a nizsia slachta. A posledne zbytky slachticov vyhnali alebo znicili komunisti...
@23 ak by sa vyhlasil daky verejny tender na krala SR,tak by som sa nebal o to,zeby nemal kto kandidovat,mame tu velmi vela politikov aj momentalne pri moci,ktory sa povazuju za otcov tohto naroda
v podstate je uplne jedno ci je ako hlava statu monarcha alebo prezident pretoze ako je to v UK tak panovnik tam nema takmer ziadne politicke pravomci akurat tak schvaluje premiera, ktory nasledne riadi celu krajinu
panovnik ma iba reprezentativnu ulohu cize to iste ako nas prezident
z toho jasne vyplyva ze je ejdno ci je na cele statu prezident alebo monarcha ale zijeme v 21. storoci takze asi uz nie je priestor pre panovnikov aj ked sa mi paci ze urcite staty si takto zachovali svoju tradiciu
tu to viazne koli inym veciam a nie platom samotneho prezidenta to je len zanedbatelna omrvinka z chleba toho kde to ozaj viazne
-privatizacia zo strany politiky
-nepriznavanie dani zo strany podnikatelov a mnoho vyhod ktore len zneuzivaju ,zober si to tak posraty kkt napr s papierenskymi picovinami a da si odpisat z dani ako firemne uzitkove vozidlo porsche cayane alebo vw touareg atd no nieje to smiesne? chcem vidiet ze v tom bude nostit tovar co bude predavat
dodatok: mala by tu byt na to kontrola a limity .nevravim ze nepodporit podnikatelov ale nie im dovolit okradat stat.
ano dovolit a podporit ich uz aj v spominanej doprave ale asi sposobom ze podnika v stavebnictve ma stavebnu firmu tak bude mat vyhody uplatnene v nakupe stavebnych vozidiel a naradia , bude podnikat ako predavac textilu dobre bude mat podla velkosti firmy naroky na uzitkove auta (dodavky)
a ne jak ja poznam mnoho kktov doslova zidakov vyjebanych ze este aj CDcka pre syna za 80SK si necha odpisat z dani.tak to ked som pocul od toho chalana skoro som jebol na hubu a kukal jak kkt uz vazne ze niekto kto ma niekolko stotisicovy mesacny prijem si musi este dat odpisat dan aj z 80SK ...
Ja by som asi tiez chcel panovnika... Je to vlastne taka pekna tradicia... Vzdy to bolo a nejaky trpany prezident fakt nema ziadnu autoritu kedze bol proste len zvoleny. Ale panovnícky rod trva dlhsie... az po revoluciu
@37 nie nie...anglicka kralovna ma vlastny majetok s ktorym musi zodpovedne nakladat...ved vraj chodi neskoro po nociach po buckinghamskom palaci a zhasina svetla aby sa setrilo
a dalsi dokaz ze nesmie minat peniaze danovych poplatnikov je ten ze je uvadzana ako "az" druha najbohatsia zena vo Velkej Britanii, hned po J.K. Rowllingovej...
kráľovská rodina asi má nejaký dedičný majetok, ale odkiaľ má asi tak príjem? veď jej členovia si na seba nezarábajú-to k tomu 2.najbohatšiemu
no a ak ty spíš v hoteli, predsa zhasneš na noc svetlo v kúpeľni, ak v nej nie si, aj keď sa ti do pobytu nepremietne, keby si ho nechal zasvietené. teda zhasínať svetlo môže aj aby šetrila nielen ona.
stále si myslím, že žije z daní, nemám dôkazy, že nie.
a co tak mat na Slovensku teokraciu? nejaky kardinal alebo biskup by bol hlavou statu jako vo Vtikane no nie? ....alebo este lepsie vodca nejakej sekty napriklad Jehovovych svedkov
@39 tak urcite dostavaju nejaku ciastku z rozpoctu kedze je to "jej vlastna" krajina ale aj oni musia mat nejake zarobkove cinnosti, napriklad vystavovanie svojich palacov a podobne, ...co uz len kralovska rodina pridava do rozpoctu Spojeneho kralovstva z cestovneho ruchu kralovskych atrakcii napriklad v Buckinghamskom palaci a tak...
tha ma to vsak jeden problem,, nemame mmonarchicku tradiciu,, teda vlastnu,, a tak mne je jedno keby bol na cele statu aj kralovsky saso ak by bol charaktreny a neslo by mu o seba a o svojich
@47 aj kralovske dynastie musia nejako zacat no nie? napriklad v antickom Rime zacala monarchia Augustom ked do svojich ruk sustredil takmer celu statnu moc
koniec koncov prezident sa niekedy zvykne oznacovat za "krala" na urcite funkcne obdobie
@26 a nepodcenujte ani silu hlavystatu ci uz je to prezident alebo kral
viete keby som bol nahodou TEORETICKY slovenskym prezidentom mohol by som do ruk zobrat vsetku moc v state lebo prezident je najvyssi velitel ozbrojenych sil a jemu prisaha vernost armada takze kto ma v state moc nad armadou mozemat kedykolvek moc nad statom aj naozaj, de facto
@45 hej a preto najvyspelejšie krajiny v Európe sú konštitučné monarchie však? Tvoja logika nemá chybu ach jo..
Ja som odjakživa presvedčený monarchista Dobrý panovník znamená že máš na 50 rokov vystarané Už len .. kde ho tu zobrať? Mohli by sme skúsiť stopovať nejaké staré slovenské šľachtické rody, ale to by nám asi moc nepomohlo. Reálnejšie vidím možnosť inštalácie nejakého zahraničného panovníka/jeho potomka ako sa to už pár krát stalo
S tým platom nemáš celkom pravdu, panovník dostáva od šrátu apanáž.
Každopádne sa mi strašne páčilo aký boli všetci z Alžbety vyvalení.. pôsobili ako totálni burani. Najmä Gašparovič.. :/
Ale keď sme tak pri tom.. hocičo je lepšie ako Ficko/Mečiar/Gašpo/Šusťo a zvyšok tej partie..
A jeden z najväčších omylov 18 storočia bola Veľká francúzska revolúcia!
pyrrhos a finwaell - anglicko a podobne konstitučne monarchie, su o tom ze ich monarchovia su iba gasparkovia. Takmer vsetko riadi parlament.
Takze by sa tu nezmenilo nic vyznamne iba to ze vladcovia by neboli voleny slovenskymi obcanmi ale zvoleny vdaka ich slachtickemu povodu.
A teraz ty slachtici su zaradeny medzi beznych ludi. Koli rozpadu madarskeho kralovstva a komunistickemu znarodnovaniu, uz prisli takmer o vsetko a mozno ze ani nevedia ze maju slachticky povod. Kludne sa moze stat, ze vystopujete novodobych slachtico a budu to ludia co sa o politiku vobec nezaujimaju, a taky by nam mali vladnut?
Mimochodom to kedysi slavne anglicko pojde uz do sraciek, o par rokov sa premenuje na Londonistan a saria tam bude zakon.
@sevenandheaven to hovoríš teraz, ale keby naozaj nejaká poriadna vypukla, cvrkla by si si od strachu
@58 najskôr preto lebo masa bezmennej lúzy si potrebovala dokazovať že za niečo stojí
A celkom by som pomlčal o tom zanikaní, kontinuita preedsa trvá aj v konštitučnej monarchií, nehovoriac o tom že panovník má rozsiahle právomoci, ktoré iba nevyužíva.
A ak toto v ľuďoch nevyvoláva pocit sily a kontinuity, tak asi nič:
(Windsorský hrad, jedna z oficiálnych residencií britského monarchu, najväčší obývaný hrad na svete a aj najdlhšie kontinuálne užívaný (od Viliama Dobyvateľa - takže takých 1000+ rokov... koľkože to má náš parlament? 15? a vyzerá ako konzerva od sardiniek? )
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
61 komentov
Ludia su lahko zmanipulovatelní,a aj ked mi tato demokracia pekne lezie krkom,ked kvoli 40% hlupakov musi trpiet zvysok je to asi stale lepsie ako keby sme tu mali jedneho diktatora,ci uz alkoholika,vraha,alebo cerveneho populistu ako jedinu hlavnu autoritu.
Sucasny stav aj napriek tomu,ako cierno ho vidim,je pre mna stale tym mensim zlom.
panovnik musi vzdy reprezentovat inak by nebol kralom a je aj garantom statu...napriklad aj v Kanade ma neobmedzene postavenie ako garant jej nezavislosti a suverenity ale zo zasady ho bezne nevyuziva kedze je zasada ze vladne lud...
Pit,urcite piju,len sa to vzdy pekne zakamufluje,to len tu u nas je to akysi narodny sport povedat vacsiu hovadinu. pretoze im to nase stado zerie a preferencie rastu.
Ludia by nerozumeli statnickym prejavom,potrebuju polopatisticku,sedliacku politiku.
Slovensko NEMA kralov, Slovensko NEMA dedicov tronu. Ked tu nezostalo kralovstvo ktore existovalo v 18-19-storoci, tak uz NEVZNIKNE... Nikto si nerobi naroky na slovensky tron, pretoze slovensky tron NEEXISTUJE od cias Velkej Moravy. A nemam pocit ze by zili priami potomkovia Pribinu, Rastislava a Svatopluka ako poslednych kniezat vladnucich na nasom uzemi si narokovali na tron, pochybujem ze ziju potomkovia.
O tron by sa mohli uchadzat este uhorsky krali (i ked predpokladam, keby potomok uhorsky kral si narokoval severne drzavy, tak by Slovaci sa vykrucali z toho, aby im vladol "madarsky kral". Rakuski habsburgovci by asi nad Slovenskom neuvazovali, ked ani v Rakusku nevladnu a asi ich to ani netrapi...
Kto iny by si mohol narokovat tron? Nejaky grof? Nie, ten nema narok na kralovsky tron, to je len stredna a nizsia slachta. A posledne zbytky slachticov vyhnali alebo znicili komunisti...
Cize Slovensko NEMA MAT AKEHO KRALA.
Moho ľudí si pod pojmom monarchia predstaví absolutistickú, alebo iné autoritatívne formy, ktoré môžeme s istotou odmietnuť
panovnik ma iba reprezentativnu ulohu cize to iste ako nas prezident
z toho jasne vyplyva ze je ejdno ci je na cele statu prezident alebo monarcha ale zijeme v 21. storoci takze asi uz nie je priestor pre panovnikov aj ked sa mi paci ze urcite staty si takto zachovali svoju tradiciu
-privatizacia zo strany politiky
-nepriznavanie dani zo strany podnikatelov a mnoho vyhod ktore len zneuzivaju ,zober si to tak posraty kkt napr s papierenskymi picovinami a da si odpisat z dani ako firemne uzitkove vozidlo porsche cayane alebo vw touareg atd no nieje to smiesne? chcem vidiet ze v tom bude nostit tovar co bude predavat
TU TO VIAZNE nie u prezidenta!
dodatok: mala by tu byt na to kontrola a limity .nevravim ze nepodporit podnikatelov ale nie im dovolit okradat stat.
ano dovolit a podporit ich uz aj v spominanej doprave ale asi sposobom ze podnika v stavebnictve ma stavebnu firmu tak bude mat vyhody uplatnene v nakupe stavebnych vozidiel a naradia , bude podnikat ako predavac textilu dobre bude mat podla velkosti firmy naroky na uzitkove auta (dodavky)
a ne jak ja poznam mnoho kktov doslova zidakov vyjebanych ze este aj CDcka pre syna za 80SK si necha odpisat z dani.tak to ked som pocul od toho chalana skoro som jebol na hubu a kukal jak kkt uz vazne ze niekto kto ma niekolko stotisicovy mesacny prijem si musi este dat odpisat dan aj z 80SK ...
nizka by som povedal keby to bolo 20sk
ale je pozitivne ze to zacalo klesat
a dalsi dokaz ze nesmie minat peniaze danovych poplatnikov je ten ze je uvadzana ako "az" druha najbohatsia zena vo Velkej Britanii, hned po J.K. Rowllingovej...
no a ak ty spíš v hoteli, predsa zhasneš na noc svetlo v kúpeľni, ak v nej nie si, aj keď sa ti do pobytu nepremietne, keby si ho nechal zasvietené. teda zhasínať svetlo môže aj aby šetrila nielen ona.
stále si myslím, že žije z daní, nemám dôkazy, že nie.
» www.londyn.sk/spravy-z-velkej...
mam to na haku
__________________Kto je za princa Williama?????
stavme sa ze ak slovensko a slovensky narod prezije, bude mat este monarchiu!!!! dejiny sa opakuju...monarchiii este neodzvonilo
ved aj Rimania si mysleli ze monarchia konci ked vyhnali posledneho krala Tarquinia Superba
koniec koncov prezident sa niekedy zvykne oznacovat za "krala" na urcite funkcne obdobie
@26 a nepodcenujte ani silu hlavystatu ci uz je to prezident alebo kral
viete keby som bol nahodou TEORETICKY slovenskym prezidentom mohol by som do ruk zobrat vsetku moc v state lebo prezident je najvyssi velitel ozbrojenych sil a jemu prisaha vernost armada takze kto ma v state moc nad armadou mozemat kedykolvek moc nad statom aj naozaj, de facto
Ja som odjakživa presvedčený monarchista Dobrý panovník znamená že máš na 50 rokov vystarané Už len .. kde ho tu zobrať? Mohli by sme skúsiť stopovať nejaké staré slovenské šľachtické rody, ale to by nám asi moc nepomohlo. Reálnejšie vidím možnosť inštalácie nejakého zahraničného panovníka/jeho potomka ako sa to už pár krát stalo
S tým platom nemáš celkom pravdu, panovník dostáva od šrátu apanáž.
Každopádne sa mi strašne páčilo aký boli všetci z Alžbety vyvalení.. pôsobili ako totálni burani. Najmä Gašparovič.. :/
Ale keď sme tak pri tom.. hocičo je lepšie ako Ficko/Mečiar/Gašpo/Šusťo a zvyšok tej partie..
A jeden z najväčších omylov 18 storočia bola Veľká francúzska revolúcia!
Howgh
inak co keby sme tu zaviedli kalifat s islamskou Šarijou
no konecne niekto kto tu chce skutcne monarchiu!!!
vidnoze clovek co sa vyzna
vidnoze clovek co sa vyzna: [hore] [dole] 460019
Takze by sa tu nezmenilo nic vyznamne iba to ze vladcovia by neboli voleny slovenskymi obcanmi ale zvoleny vdaka ich slachtickemu povodu.
A teraz ty slachtici su zaradeny medzi beznych ludi. Koli rozpadu madarskeho kralovstva a komunistickemu znarodnovaniu, uz prisli takmer o vsetko a mozno ze ani nevedia ze maju slachticky povod. Kludne sa moze stat, ze vystopujete novodobych slachtico a budu to ludia co sa o politiku vobec nezaujimaju, a taky by nam mali vladnut?
Mimochodom to kedysi slavne anglicko pojde uz do sraciek, o par rokov sa premenuje na Londonistan a saria tam bude zakon.
kral nemusi byt slachtickeho povodu...pozri sa na Napoleona Bonaparteho, taliansky priselec z Korziky sa stal cisarom
a naco parlamentnu monarchiu ked mozeme mat monarchiu kde by kral mal velku moc...monarchia je zarukou sily a kontinuity
ak je monarchia zarukou sily a kontinuity, tak preco vsetky take kde mal kral velku moc uz v europe zanikli
@58 najskôr preto lebo masa bezmennej lúzy si potrebovala dokazovať že za niečo stojí
A celkom by som pomlčal o tom zanikaní, kontinuita preedsa trvá aj v konštitučnej monarchií, nehovoriac o tom že panovník má rozsiahle právomoci, ktoré iba nevyužíva.
A ak toto v ľuďoch nevyvoláva pocit sily a kontinuity, tak asi nič:
(Windsorský hrad, jedna z oficiálnych residencií britského monarchu, najväčší obývaný hrad na svete a aj najdlhšie kontinuálne užívaný (od Viliama Dobyvateľa - takže takých 1000+ rokov... koľkože to má náš parlament? 15? a vyzerá ako konzerva od sardiniek? )