Ahpjte ,
prosím vedeli by ste mi poradiť ako si do hlavy napratať Chémiu ??
Takú pre 8 ročník na Základke ... Strašne m ito nejde o hlavy čo sú prvky, molekuly, kationy,aniony ..... atď .. také veci ... Ja aj poznámky k tomu mám len mi to proste nejde
Spýtaj sa spolužiakov, určite tomu niektorý z nich rozumie.. a toto je základ skoro celej chémie, takže sa to pekne poriadne nauč A okrem toho- teš sa na stredoškolskú chémiu a vzorce cez tri riadky
v knihách zš nie sú až tak nezrozumiteľné definície, že by k tomu trebalo lajckejší výklad... ale ked zadáš do googlu jednotlivé výrazi. iste najdeš na referatoch alebo wiki nejake vysvetlenia ktorým porozumieš
za prvé je dôležitý postoj... keď si budeš vravieť, že tomu nerozumieš, tak ani nebudeš... to je úplne zlé... za druhé, tiež by som to skúsila u niekoho, kto má z chémie dobré známky... skôr ti to vysvetlí, ako učiteľka, hoci je tam na to, ona už je v tej chémii oveľa ďalej, nedokáže sa tak vžiť do toho a pochopiť, ako to vnímaš... prípadne, skús pozrieť na internete, či niečo nenájdeš...
tak daj, čo ešte nevieš, možno ti tu budeme vedieť zas poradiť konkrétne. ja som vraj tiež chemik, ale pri našom školstve by som tomu veru moc neverila.
doplním @8 , že atóm je základná jednotka prvku, zložená z jadra a obalu. molekula je zložená z 2 a viac atómov. čiže keď vidíš niekde napr. Ca, to je jeden atóm vápnika, ale napr. Cl2 je molekula chlóru, CaCl2 je molekula chloridu vápenatého a pod. jadro atómu je zložené z protónov a neutrónov a obal je zložený z elektrónov. dokopy teda ešte raz tvoria atóm a keď je tých atómov viac, pospájaných (to je dôležité) väzbami, vtedy je to molekula.
no akože tak čo je atom to chápem .... ale potom mi nejdúp do hlavy zlúčeniny, molekuly,prvky a iony ... to potrebujem tak polo-patisticky vysvetliť lebo z knihy tom u nerozumiem
@avoxgirl booože, chémia je krásna molekula, to je častica chemickej látky, ktorá je zložená z atómov... čiže tie úžasné malé veci, tvorené jadrom a obalom, keď sa spoja dokopy - či už rovnaké alebo rozdielne - vytvoria molekulu... na to ale musia byť aspoň 2 a zlúčenina je taká častica, ktorá sa skladá z dvoch alebo viacerých atómov, ale tie musia byť rôzne, čiže príklad: N2 - je molekula dusíka zložená z 2 identických atómov dusíka, ale napríklad H2O - voda môže byť nazvaná aj molekulou, lebo je to častica zložená z atómov, ale aj zlúčeninou, lebo sa skladá z nerovnakých prvkov... chápeš?
no prvok ako ti už písala poke vyššie je chemicky čistá látka. čiže prvok je napríklad draslík, kyslík, hélium. a potom máš zlúčeniny, teda, keď máš tých prvkov pokope niekoľko spojených väzbami v molekulách. napríklad oxid kremičitý, síran draselný a tak. čiže, keď to zapíšeš chemicky do vzorca, prvok môže byť buď samotný atóm prvku (Fe, K), alebo molekula zložená z tých istých atómov, teda atómov jedného PRVKU (O2, H2, Cl2). stále to pre nás bude železo, draslík, kyslík, vodík a chlór. keď to je zlúčenina, tých prvkov je vo vzorci viac - H2O, CO2, NH3 - prvky sú tu ZLÚČENÉ.
molekula som ti už tiež písala, aj poke - je to viac atómov v kope spojených väzbami. tu nezáleží na počte prvkov, ale na počte atómov.
o ióne zas hovoríme, keď má atóm alebo molekula náboj. to je vecou počtu elektrónov (-) a protónov (+). keď je elektrónov viac, ako protónov, vtedy hovoríme o anióne (prevláda -). keď je viac protónov, ako elektrónov, vtedy je to katión (prevláda +). keď sú si rovné, hovoríme, že atóm alebo molekula nemá náboj.
Ako sorry ale to nie je o tom že nemáš hlavu na chémiu ale že si lenivá, lebo tie definície sú totálne primitívne a veľmi krátke.. Takže jediný spôsob je ten si nad to sadnúť a venovať sa tomu viac ako 5 minút a neľutovať sa na birdzi
Včera som si k tomu sadla a učila som sa to celkom tomu chápem ... mne sa tie poučky najskôr zdali ťažké.Pozerala som si to v knihe ... díky že ste mi to tu napísali
a @skngirl94 neľutujem sa na Birdzi ale ja som sa pýtala či mi to niekto nevie lepšie vysvetliť alebo či niekto nevie nejaké pomôcky k tomu ...
ja som na zakladnej na chemii vzdy obdivoval tu mendelejovu tabulku prvkov ... to sme mali na takom velkom vykrese ako su skolske mapy a z toho som si zapamataval take p.coviny ako kurcatovium a podobne hovadiny, a este na strednej som mal a tam to uz bolo tazsie ale ci si to este teraz pamatam tak ani makke f
Keď už v 8mičke je pre teba chémia ťažká a hlavne v prvom polroku tak to potom v druhom budeš si asi trhať vlasy postupne keď vám tam dajú toľko tých volovín a hlavne Chemické rovnice. a Potom v 9tke Molárna hmotnosť ,hmotnostný zlomok a koncetrácie.
Ale tak odporúčam učiť sa úplne od základov a to sú chemické značky
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
keď si pomyslím na to čo sa mi teraz učíme hento musíme vedieť aj keby nás o polnoci zobudila
či?
a rozdiel je ASI taký medzi molekulov že napr.
toto červené je atóm a toto celé červené aj s tými sivými je molekula?
a anióny sú prvky ktoré príjmu určitý počet elektrónov a katióny sú ktoré ten počet môžu odovzdať
a anióny značíme - a kationy + (zapamätaj si, že je to naopak)
a čo ti poviem treba sa to jednoducho naučiť
molekula som ti už tiež písala, aj poke - je to viac atómov v kope spojených väzbami. tu nezáleží na počte prvkov, ale na počte atómov.
o ióne zas hovoríme, keď má atóm alebo molekula náboj. to je vecou počtu elektrónov (-) a protónov (+). keď je elektrónov viac, ako protónov, vtedy hovoríme o anióne (prevláda -). keď je viac protónov, ako elektrónov, vtedy je to katión (prevláda +). keď sú si rovné, hovoríme, že atóm alebo molekula nemá náboj.
a @skngirl94 neľutujem sa na Birdzi ale ja som sa pýtala či mi to niekto nevie lepšie vysvetliť alebo či niekto nevie nejaké pomôcky k tomu ...
Ale tak odporúčam učiť sa úplne od základov a to sú chemické značky