Mna sikana velmi zasadnym sposobom negativne poznacila na cely zivot. Neriesilo sa to na skole takmer vobec. Naopak, sikanovani boli aj niektori ucitelia. Neviem, ako je to v dnesnej dobe. Co si o tom myslite vy? Ze tie decka by si to mali jednoducho preskakat, alebo by sa to malo nejak vyznamne zacat riesit?
Taktiez si myslim, ze sikanovane deti by mali dostavat psychologicku pomoc.
@luc.ka@1 Hlavne aby boli ucitelia na to skoleni a vsimali si to a vzdy zakrocili, kontaktovali rodicov, triednu ucitelku a pod. Poskytli psychologicku podporu sikanovanym detom (skolsky psycholog). Dalej pravidelne triednicke hodiny, kde by sa to rozoberalo, aj konkretne pripady, rozpravalo sa s tymi detmi... Dalej prednasky na tu temu uz v prvom stupni na ZS. Hlavne to neprehliadat, ale riesit. Rozpravat sa o tom s tymi detmi. A psycholog by mal hladat aj pricinu, preco to konkretne dieta je sikanovane. Moze to byt napriklad preto, ze je tiche a nevie sa zaclenit do kolektivu, lebo ma napriklad uzkosti, socialnu fobiu. A riesit ten problem s tym dietatom, informovat rodicov...
A hlavne zakrocit vzdy, ked to ten ucitel vidi. U nas na skole sa to uplne prehliadalo. Maximalne sa za nasou outsiderskou skupinkou raz zastavila jedna profesorka s tym, ze ako to v tej triede vobec mozeme vydrzat. A odisla. To bolo vsetko. @luc.ka
A teda nam sa to moze zdat samozrejme, ale vzhladom k tomu, ze aj tu na Birdzi mame par sikanatorov, nepovedala by som, ze je to samozrejme pre kazdeho zial :/
@lenkaska1@7 Dakujem za reakciu Vies co ma inak prekvapilo? Ked som bola dieta, tak som sledovala nejake americke serialy zo studentskeho prostredia a tam sa to tiez ale ze vobec neriesilo. Je zvlastne, ze je to tak zavazny problem a tak velmi prehliadany.
Ja som kedysi pracovala pre Unicef a mali sme tam dvojrocny velky projekt co sa sikany tyka. Skoleni ambasadori chodili po skolach, robila sa osveta, prednasky, skolenie ucitelov... Tak neviem, snad to pomohlo aj z nejakeho dlhodobejsieho hladiska, ale vobec netusim, ako je to dnes.
ja si myslím, že dnes je šikana v skoro každej triede a na každom kroku medzi deckami a že je to dosť aj o sociálnej nerovnosti a nestabilných rodinách a všeobecne toho, ako sa dnes ľudia vnímajú a cez aké hodnoty. Osobne som zažila odchod niekoľkých učiteľov zo škôl, ktorí to psychicky nezvládli, pretože ich decká zničili
Neviem, ako by sa to dalo riešiť, úplne chápem, prečo to ľudia ututlávajú (povedzme si, školstvo nie je práve miesto, kde by bol človek plný elánu (česť výnimkám) a je rád za tie drobné, nieto aby si takéto veci bral na plecia (hlavne s dnešnými rodičmi a často napr. aj nadradenými). Myslím, že pokiaľ to necháme v rukách "učiteľov" a "rodičov samotných detí" tak sa to bude diať jedna radosť, ale komu inému a ako (a pod akým možno trestom? vyhrážkami?) to dať na starosť viac?
@annyejnji@9 ja som na zakladke mala anglictinarku, ktoru strasne deti sikanovali a raz uprostred hodiny s placom odisla z nasej triedy, psychicky sa zrutila a bola hospitalizovana, uz sa nikdy nevratila... Je to strasne. Pritom ta pomoc by mala prist prave od ucitelov.
@annyejnji@9 ALE! Prve 2 roky na osem rocnom gymnaziu sme mali uzasnu triednu s prirodzenou autoritou, ktora robila ako jedina na tuto temu triednicke hodiny a raz povedala, aby som sa postavila a vymenovala, kto vsetci mi robia zle. Ja som sa postavila, ale bola som ticho, nechcela som bonzovat. Tak otazku polozila inak, vraj kto mi neublizoval. Tak som vymenovala vsetkych, ktori mi nerobili zle. A odozvu to malo obrovsku. Zacali za mnou chodit tie decka, ktore som nemenovala, ze preco, co mi spravili? Ze to tak nemysleli a pod. A naozaj ma nechali nejaky cas na pokoji. Efekt to malo obrovsky. A to bola len jedna jedina triednicka hodina. Nic viac. Ono sa to da, len treba chciet...
@azizi@15
a presne toto, a už som s tým začala aj niečo robiť, že už budem veriť viac a pod. a že už toto v dospelosti nestretnem, lenže bohužiaľ tým agresorom to niekedy aj ostáva, a pred týždňom sa mi toto zopakovalo, dozvedela som sa šokantné info o ohováraní, celkom som verila priateľovej slobodnej (po tomto ani sa nedivím) tete, čo sa neustále montuje do nášho vzťahu a o mne šíri dristy a áno, aj v práci, že je nepríjemná na podriadených, mám info, že ked bola dieťa, robila si srandu z niektorých báb v triede a pod.
my sme boli taká divnotrieda, že k nám poslali nejakých dvoch psychológov, ktorí s nami tuším každý mesiac po nejakú dobu trávili 3-4 hodiny všelijakými stmelovacími kolektívnymi hrami a rozhovormi a bolo to super! také niečo by podľa mňa mala absolvovať každá trieda aspoň 2-3x vrámci základnej školy.
tie decká sa potrebujú naučiť vychádzať s ostatnými, slušne komunikovať, rešpetkovať druhých a byť tolerantní a určite sa v tomto nemôžeme spoliehať len na výchovu zo strany rodiny.. a v škole sa na to tiež nekladie zrovna veľký dôraz, to je až alarmujúce..
@mariquittka@16 hej no, v niektorych pripadoch im to moze aj zostat, to vidime aj tu na Birdzi naviac existuje aj sikana na pracovisku zial... Ako nie je to tak bezne, ako v detstve, ale deje sa to. Strasne vela sa hovori o sexualnom zneuzivani v dnesnej dobe, ale o sikane sa akosi vobec nehovori, aspon mam taky dojem a to mi je luto.
Sikana na škole by sa dala vyriešiť jedine tak, že ak by obet predložila dokaz o šikane - video, tak by šikanátor letel zo školy. Lenže to by sa dala takto eliminovať len fyzická šikana, tá psychická nie... lebo asi ťažko možeš niekomu zakázať aby sa druhému nesmial, a nerobil si posmešky.... ved to sama vidíš. Posmešky sú všade a nedá sa byť bez nich.
Aj ja tu denne píšem geniálne nápady, a vidíš, všetci ma tu na birdzi zo závisti že mám studnicu vedomosti psychicky šikanujú
ale ved tym sa riadila ! Tá triedna sa pýtala Josefa kto mu ubližuje, a on mlčal, nič nepovedal... proste vieš ono, celá trieda bola proti josefovi, takže sa tá obeť bála že ked niekoho nabonzuje tak celá trieda bude hovoriť proti nemu a učitelka mu neuverí. A tiež sa bál toho že ked nabonzuje, tak mu tá partia ešte viac ublíži.... takže príležitosť tam bola, ale josef sa proste rozhodol tú príležitosť nevyužiť.
@tomas55555@35 Ach. Nie. Intervencia zo strany skoly bola minimalna. Kde bol skolsky psycholog, ktory by sa mu venoval, ktoremu by sa mohol zdoverit? Kde boli prednasky o sikane (ano, tie mali prist uz v utlom veku, ovela skor), kde boli triednicke hodiny, kde by sa triedna venovala len a len tomu s tymi ziakmi? Preco ked Kaspar drzal tu stolicku a bolo jasne, ze sa nieco odohralo, ucitelka to odignorovala? Preco ked mama volala do skoly, ze jej syn je zbity ako pes, tak to neriesila policia? A takto by som mohla pokracovat...
@tomas55555@35 prosim, velmi by ma zaujimalo, aky je tvoj nazor na @36 a VSETKO, co som tam vymenovala? Aj ked uz dopredu tusim, ze si zase absolutne nepriznas chybu A to o tebe dost vypoveda...
@br4nisl4v@38 precita som si niektore komenty a celkom suhlasim s tym, aby sa to vysielalo aj na skolach. Aj ked kvoli brutalite filmu asi az vo vyssich rocnikoch. Ale celkovo filmy na temu sikany, by sa mohli vysielat na skolach...
@azizi@40 asi sa budú báť, že šikanátori by si mohli vziať príklad z filmu a ešte viac, že aj šikanovaní by mohli vziať spravodlivosť do vlastných rúk po vzore z filmu. Podľa mňa aj tak takú naozajstnú chuť prestať šikanovať dostane niekto ani nie tak po treste, ale až vtedy, keď to zažije na vlastnej koži, inak si málokedy dokáže čo i len predstaviť, čo vovnútri naozaj prežíva jeho obeť.
@tequila@44 A naviac, neviem ako v sucasnosti, ale v minulosti sa to takmer vobec neriesilo. Napriek tomu, ze vsetci mame k tomu jasny nazor. Nie je to zvlastne?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
46 komentov
Taktiez si myslim, ze sikanovane deti by mali dostavat psychologicku pomoc.
Ja som kedysi pracovala pre Unicef a mali sme tam dvojrocny velky projekt co sa sikany tyka. Skoleni ambasadori chodili po skolach, robila sa osveta, prednasky, skolenie ucitelov... Tak neviem, snad to pomohlo aj z nejakeho dlhodobejsieho hladiska, ale vobec netusim, ako je to dnes.
Neviem, ako by sa to dalo riešiť, úplne chápem, prečo to ľudia ututlávajú (povedzme si, školstvo nie je práve miesto, kde by bol človek plný elánu (česť výnimkám) a je rád za tie drobné, nieto aby si takéto veci bral na plecia (hlavne s dnešnými rodičmi a často napr. aj nadradenými). Myslím, že pokiaľ to necháme v rukách "učiteľov" a "rodičov samotných detí" tak sa to bude diať jedna radosť, ale komu inému a ako (a pod akým možno trestom? vyhrážkami?) to dať na starosť viac?
a presne toto, a už som s tým začala aj niečo robiť, že už budem veriť viac a pod. a že už toto v dospelosti nestretnem, lenže bohužiaľ tým agresorom to niekedy aj ostáva, a pred týždňom sa mi toto zopakovalo, dozvedela som sa šokantné info o ohováraní, celkom som verila priateľovej slobodnej (po tomto ani sa nedivím) tete, čo sa neustále montuje do nášho vzťahu a o mne šíri dristy a áno, aj v práci, že je nepríjemná na podriadených, mám info, že ked bola dieťa, robila si srandu z niektorých báb v triede a pod.
tie decká sa potrebujú naučiť vychádzať s ostatnými, slušne komunikovať, rešpetkovať druhých a byť tolerantní a určite sa v tomto nemôžeme spoliehať len na výchovu zo strany rodiny.. a v škole sa na to tiež nekladie zrovna veľký dôraz, to je až alarmujúce..
Aj ja tu denne píšem geniálne nápady, a vidíš, všetci ma tu na birdzi zo závisti že mám studnicu vedomosti psychicky šikanujú
Hah, tak to nefunguje, šikanatéri sa nezastavia tak že ty na nich ukážeš prstom ked nedostanú trest... to je skor výnimka než pravidlo..
Videla si tento film ?
Naozaj to pre niektorych ludi nie je samozrejmost...
Ono to ma aj pokračovanie, ked dáš "zkažená mládež život pote".
Ten záujem zo školy tam bol, aj to sa to prešetrovalo, ibaže obeť priamo zo strachu neoznačila vinníkov, tak upodozrievali kaspara.
ale ved tym sa riadila ! Tá triedna sa pýtala Josefa kto mu ubližuje, a on mlčal, nič nepovedal... proste vieš ono, celá trieda bola proti josefovi, takže sa tá obeť bála že ked niekoho nabonzuje tak celá trieda bude hovoriť proti nemu a učitelka mu neuverí. A tiež sa bál toho že ked nabonzuje, tak mu tá partia ešte viac ublíži.... takže príležitosť tam bola, ale josef sa proste rozhodol tú príležitosť nevyužiť.
» www.csfd.cz/film/232359-zka...