Chémia - zapisovanie protónov a neutrónov na schému
Vedel by mi prosím niekto vysvetliť to zapisovanie protónov a elektrónov na schému? Pretože som z toho úplne zmagorená .Nechápem skôr tomu,na ktorú vrstvu mám dať aký počet elektrónov alebo protónov...Napríklad keď je protónové číslo 6,tak to je 6 prot
vy jej tu píšete tak ako sa to učí na stredných školách, na základke sa to jaksi inak, čo si už ani ja nepamatam, akurát že na prvom môžeš mať max. 2 e- (1s2), v druhom 8 e- (2s2. 2p6) atd.
podla protonoveho cisla vies kolko ma atom protonov=elektronov a ides podla tej tabulky zlava doprava zhora dole, do kazdeho policka jeden elektron, (len nezabudni ze medzi 6s, 5d ide 4f a medzi 7s a 6d, 5f). tu poslednu (valencnu) vrstvu si uz vies vyplnit? nakreslis si jeden stvorcek pre s orbital (v ktorom mozu byt 2 elektrony) pat pre d orbital(ak tam je) tri pre p orbital, a pokracujes ak ti zostal 1 elektron tak ho das do s orbitalu ak 2 tak obidva do s orbitalu ale rozdielnymi spinmi (sipka hore, sipka dole), ak 3 a viac tak ich budes dalej davat do d orbitalu ale najprv do kazdeho stvorceka jeden a az potom po paroch, az ked vyplnis cely d orbital (inac d orbital nie je valencny) a zostanu ti este elektrony tak pojdes rovnako do p orbitalu.
najlepsie ked si to sama nacvicis a skontrolujes na wikipedii, napr zelezo tu ma uvedenu el konf v tabulke » sk.wikipedia.org/wiki/Ferrum...
@zamidari myslím že dosť chaoticky si jej to napísal pán kolega. Asi si jej mal naskôr napísať celú konfiguráciu a potom vysvetiliť v tomto sa skorej stratí ako jej to vysvetlíš.
to že protóny sa nikam nezapisujú na žiadne schémy či ti už bolo asi povedané, že sú v jadre atď atď...
ide o to že musíš dodržať tri pravidlá pre "tvorbu" kofigurácie ale tými
nejdem zaťažovať...proste musíš si ako kolega spomínal z protónového čísla určiť koľko má elektrónov, potom si postupne dosadzuješ elektróny do orbitálov s najnižšou energetickou hodnotou a popritom si ako tiež kolega spomínal dosadzuješ pri jednotlivých orbitáloch elektróny ale tak aby prv si ich spárila boli obsadené všetky orbitály najprv jedným elektrónom čiže tak ale to by bolo najlepšie na príklade ukázať
@chemast V tej tabulke, co tam Zamidari (9) uviedol, to krasne vidiet, mozno to nemusel tak zlozito vysvetlovat, ale je to jasne
V prvej vrstve budu 2, preco? Lebo su tam len dva stvorceky. V dalsej 8, lebo je tam 8 stvorcekov (2+6) Potom znova 8, potom 18, lebo je tam (2+6+10) atd.
Akurat ze to efko sa im tam nevoslo, tak si ho treba primysliet, cize v siestej a siedmej bude 32, cize je v tom aj ista logika, potom by mozno bolo 50, 72, ale take este neobjavili
@zamidari jop jop máš pravdu je to blbé na vysvetlenie ale to je snáď už na ich profesorke alebo čo...je to blbé dávať sem na fórum nech sa radšej opýta spolužiakov alebo čo...vpodstate je to úplne primitívne treba si dávať pozor len pri konfigurácií katiónov...
@azel no to ti vychádza z kvantovej mechaniky. Máš 4 kvantové čísla ktoré ti toto určujú a ono sa to tvorí podľa toho aby to malo čo najnižšie energetické hodnoty...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
ved lebo tam je to dane kolko ich moze v ktorom chlieviku byt a v tom prvom su len dva sa mi zda
pravdepodobne ejdina vec co sa mi aspon mari z chemie
eriodic_Table_structure.svg" target="_blank" rel="nofollow" title="Linka na stránku en.wikipedia.org">» en.wikipedia.org/wiki/File erio...
viac vediet nemusis
tu to máš, v ktorej vrstve má byť koľko...
podla protonoveho cisla vies kolko ma atom protonov=elektronov a ides podla tej tabulky zlava doprava zhora dole, do kazdeho policka jeden elektron, (len nezabudni ze medzi 6s, 5d ide 4f a medzi 7s a 6d, 5f). tu poslednu (valencnu) vrstvu si uz vies vyplnit? nakreslis si jeden stvorcek pre s orbital (v ktorom mozu byt 2 elektrony) pat pre d orbital(ak tam je) tri pre p orbital, a pokracujes ak ti zostal 1 elektron tak ho das do s orbitalu ak 2 tak obidva do s orbitalu ale rozdielnymi spinmi (sipka hore, sipka dole), ak 3 a viac tak ich budes dalej davat do d orbitalu ale najprv do kazdeho stvorceka jeden a az potom po paroch, az ked vyplnis cely d orbital (inac d orbital nie je valencny) a zostanu ti este elektrony tak pojdes rovnako do p orbitalu.
najlepsie ked si to sama nacvicis a skontrolujes na wikipedii, napr zelezo tu ma uvedenu el konf v tabulke » sk.wikipedia.org/wiki/Ferrum...
z toho som zhodou okolností odpovedala takže toto ešte viem
ale ešte toľko k tomu že do orbitálov s môžu ísť max. 2 elektrony
do orbitalu p max. 6 elektronov , do d 10 elektronov a do f max. 14 elektronov a zaplnas to podla toho radu ako to ma nasledovat
v prvej máš 2prvky, a to (H a He)
v druhej máš tuším 8prvkov (Li, Be, B, C, N, O, F, Ne /neviem, či idú v takom poradí, lebo nemám pri sebe tabuľku...)
atď...
podľa toho t zakresľuješ na jednotlivé vrstvy..
ide o to že musíš dodržať tri pravidlá pre "tvorbu" kofigurácie ale tými
nejdem zaťažovať...proste musíš si ako kolega spomínal z protónového čísla určiť koľko má elektrónov, potom si postupne dosadzuješ elektróny do orbitálov s najnižšou energetickou hodnotou a popritom si ako tiež kolega spomínal dosadzuješ pri jednotlivých orbitáloch elektróny ale tak aby prv si ich spárila boli obsadené všetky orbitály najprv jedným elektrónom čiže tak ale to by bolo najlepšie na príklade ukázať
tak to mozes napisat lepsie. nie je to tema na teoreticke rozpisovanie ale skor si tu konfiguraciu treba parkrat napisat a skontrolovat
V prvej vrstve budu 2, preco? Lebo su tam len dva stvorceky. V dalsej 8, lebo je tam 8 stvorcekov (2+6) Potom znova 8, potom 18, lebo je tam (2+6+10) atd.
Akurat ze to efko sa im tam nevoslo, tak si ho treba primysliet, cize v siestej a siedmej bude 32, cize je v tom aj ista logika, potom by mozno bolo 50, 72, ale take este neobjavili
2
2+6
2+6
2+6+10
2+6+10
2+6+10+14
2+6+10+14
2+6+10+14+18
2+6+10+14+18
atd.
Takto by to malo vyzerat podla logiky. neviem, mozno prax je ina
nesrdim sa, to mozno len tak vyznelo. priznavam som to chaotickejsie vysvetlene, ale na viac riadkov sa mi to nechcelo rozpisovat.