Dobrý deň prajem. Mám otázku na majiteľov nemeckých ovčiakov, alebo hocijakých iných psíčkarov, ktorí majú s týmto skusenosť...
Môj "vlčák" má 7 mesiacov a asi pred dvoma mesiacmi začal krívať na jednu labku, potom na druhú a takto sa to strieda už niekoľ
šup s ním na RTG! vlčáci majú večne niečo s pacinkami, moja boba tiež krívala na prednú pacu, ale prišla mi až ako trojročná, takže neviem dôvod, ale packy boli slabé, až kým nezomrela.
Základ je teda vhodné krmivo, pre štence existuje kopec chondro prípravkov, ktoré je dobré dávať už od mlada, a tiež štence pokiaľ majú predpoklad na klbové problemy tak by sa mali vyhnúť extremnej záťaži pacičiek, no ale vysvetli veselému šteniatku, že nemá lietať celý deň..
boli sme na RTG...ukazovalo to, že má prasklinu v kosti, tak som sa troška ukludnila, krivanie prestalo a teraz zacalo na druhej nohe..a dalsi vet mimochodom povedal, že pre tu prasklinu nekrival...
tiež máme ovčiaka, a hlavne v prvých rokoch krívala, na prednú, potom na zadnú. veterinár povedal, že ovčiaky sú náchilné na labky (tak ako labradory na priberanie atď.). dal jej lieky, párkrát sa to zopakovalo, ale (musím poklopať) už dlhšie je v poriadku.
jak vraví @2 tak vlčáci sú náchylní na kĺby, moji starkí mali jedného a keď už bol staručký tak ani nevládal chodiť, zadné nohy ťahal za sebou chudák, dali ho utratiť nech sa netrápi.
samozrejme tým nechcem povedať, že máš dať svoje šteňa utratiť, bež s ním k doktorovi on ti už povie
ideálne by bolo nájsť pre psíka veterinára, ktorý sa špecializuje na labkové problémy. a skúsiť podávať nejaké chondro, možno trochu pomôže, napr gelacan, alavis, aptoflex, ale treba konzultovať s vetom. a nenútiť psíka skákať.
@eeozniap myslím, že to majú proste vrodené, ako každé plemeno má svoje zdravotné problémy. veľa s tým nenarobíš, každý psík má sklon k nejakému problému. ale samozrejme to treba riešiť u veterinára hneď ako začne znova krívať.
naša krívala tuším na všetky 4 postupne, v prvých rokoch (cca 2-5 rokov), teraz bude mať už 9 rokov a zatiaľ sa to vrátilo iba raz (znova poklopem). dlhšiu dobu je už v poriadku.
a ešte by som skúsila podávať vit. C. a ja osobne by som sa vyhla dopovaniu vápnikom, pretože u NO je pravdepodobnejšia dysplázia ako nedostatok vápnika, a nadbytok vápnika by v tom prípade mohol narobiť šarapatu.
Môže to mať veľa príčin,záleží dosť od stravy zloženia granúl,hlavne u mladých rýchlorastúcich, veľkých plemien,za veľmi krátky čas zdvoj-trojnásobia svoju váhu,čo pochopiteľne zaťaží kosti a kĺby,ďalej genetika,dysplázie sú časté u NO..Preto ti zrejme každý veterinár povedal niečo iné,nemusí to hneď znamenať že nevedia čo,len rozmýšlajú nad každou možnou príčinou ...Možno by pomohlo mať jedného veťoša,ktorý sa na to špecializuje,alebo aspoň aby ho mohol sledovať v nejakom časovom odstupe,ako sa to vyvíja,podľa toho nasadiť liečbu....A napríklad moja kamoška má azijskeho ovčiaka,potvrdili mu strednú dyspláziu keď mal asi rok,kríval katastrofálne prvé 2 roky a potom to časom ustalo keď prestal rásť,a to nie je jediný taký prípad ktorý poznám.
@eeozniap pisala si, ze mal prasklinu na kosti.. teda pricina krivania je jasna a treba zistit, ci sa to nezopakovalo aj pri tej druhej labke... teda ci nejak prudko nezoskocil z nabytku, alebo mu nieco na tu labku nespadlo (je to stena a tazko ho niekedy ustrazit, tak ci nerobilo nejaku sarapatu a si ublizilo)...co viem, tak problemy s klbami vseobecne u zvierat je, ked su bud prilis tucne, nevhodna strava alebo vekom..
inac je jedna SK alebo CZ stranka o veterinarnom poradenstve, skus tam napisat
ozaj treba navštíviť veta, kt. sa špecializuje na ortoédiu, v po a ke viem poradiť, neviem odkiaľ si. Náš nemecký ovčiak má dyspláziu, teraz je už starý, ale kríva ozaj dosť. Kvalitné krmivo ozaj treba+ prípravky nejaké zvlášť u veľkých plemien lebo je fakt, že vedia rýchlo vyrásť a potom tie problémy. No každopádne aj tak, treba kvalitného veterinára, kt. zistí pravú príčinu krívania.
@15matka14 dneska sme boli u dalsieho veta, a nepotešil ma... ja som psika zobrala k sebe ked mal 3 mesiace a bol v zuboženom stave, sme ho zachranili a nedostaval vtedy kvalitne krmivo a ešte stále sa to prenáša, kosti niesu tak vyživené, ako by mali byť
...ale zaujíma ma tá dysplázia... kedy ste to diagnostikovali, aky je priebeh?
vieš čo, náš nemecký ovčiak (je z chov. stanice) s touto dg, prišiel už od chovateľa sa mi zdá, neviem presne, je to v podstate ujov pes, len mám u nich svoju sučku tak sa starám aj oňho tak zato ho občas oslovujem ako môj. resp. náš. ale každopádne vie to kvalitný vet, čo sa nato špecializuje zistiť na rtg vyšetrení. Keby si ozaj bola z po/ke okolie tak ti ozaj viem poradiť..resp. skús napísať odkiaľ si, možno si spomeniem aj na nejakého veta ešte v tvojej blízkosti. Takže náš to mal odmala už, to či keď bol amlý kríval ti nepoviem, bolo to pred 13timi rokmi a ja som to vtedy ešte ako decko nevnímala, ale inak celý život bol viac menej ok akurát čím bol starší tak sa to začalo zhoršovať.
@15matka14 Ták teda...ďakujem všetkým zaodpovede...dneska som bola znova u veta (už dufam posledny krat do dlllheho casu).. Urobili RTG a zistilo sa, že psík má nedovyživené kosti a má zdurené rastové zóny (keďže som si ho zobrala k sebe ked mal 3 mesiace a bol na pokraji života, majitelia nanho kašlali zvysoka). Upokojil ma vet tým, že stým nespraví nič, mám mu aj nadalej dávať vitamíny a kvalitne krmivo (čo mu aj dávam. Základ sú granule pre štenata velkých plemien, do toho mu dávam maso na prírodno-nie tie veci z konzervy, kde sú nedefinovatelne zložky-, mrkvu, ryžu, cestoviny, mliečne vyrobky, pribiníčekov, všetko možne mu kupujem, ale vet mi vysvetlil, že to bude teraz dlho trvať, kým tie kostičky sa znova vyživia tak ako by sa mali, pretože tam zlyhala starostlivosť ked bol malý). Vraj toto krívanie môže kludne trvať aj do 14.tich mesiacov, kedy by mohlo ustúpiť, ak ovšem bude mať hladký priebeh...a ešte zdôraznil, že potrebuje maximalne kludový režim, čo znamená 5 krat denne 10 minutove prechádzky, z čoho som troška zufala, pretože to je malo pohybu aj pre človeka, ale čo by sme neurobili pre psíkove zdravie... držte palce, a dufam, že všetci, čo matepsikov s nejakymi problemami, že ustupia, pretože zvieratá sú tie najčistejie stvorenia na zemi, tak nech su aj šťastne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
Základ je teda vhodné krmivo, pre štence existuje kopec chondro prípravkov, ktoré je dobré dávať už od mlada, a tiež štence pokiaľ majú predpoklad na klbové problemy tak by sa mali vyhnúť extremnej záťaži pacičiek, no ale vysvetli veselému šteniatku, že nemá lietať celý deň..
samozrejme tým nechcem povedať, že máš dať svoje šteňa utratiť, bež s ním k doktorovi on ti už povie
naša krívala tuším na všetky 4 postupne, v prvých rokoch (cca 2-5 rokov), teraz bude mať už 9 rokov a zatiaľ sa to vrátilo iba raz (znova poklopem). dlhšiu dobu je už v poriadku.
inac je jedna SK alebo CZ stranka o veterinarnom poradenstve, skus tam napisat
...ale zaujíma ma tá dysplázia... kedy ste to diagnostikovali, aky je priebeh?