Mám záujem o chov potkana (v minulosti som ma škrečky a aj morčatá) ale chcem to zobrať naozaj vážne ... bolo by to moje zviera number 1 ... primárny člen rodiny
len mám obavy čo všetko chov potkana obnáša ... je hlučný? máte skúsenosti?
Poznam vela ludi co maju v rodine potkana a mam pocit, ze je to vacsinou najmudrejsi clen rodiny. take bezproblemove zvieratko, akurat mne sa nepacia tie chvosty. Preto som mal mysicky, ale samcekov a ti smrdeli a to bol ich jediny a najvacsi problem.
Jedina nevyhoda, ze samceky smrdia.. Ale inak su fakt zlate a daju sa naucit rozne triky
Mensia rada: znamy, co mal chovnu stanicu mi tvrdil, ze ked zeru krmivo pre potkany(tie farebne somariny), tak vacsinou umieraju na rakovinu.. Najlepsie je zevraj krmit klasickym ovsom atd, je to pre nich zdravsie
veľkú klietku s veľa možnosťami na zábavu, určite si ho adoptuj alebo kúp od chovateľa, nie z obchodu.
hlučné môžu byť len keď hryzú klietku alebo niečo iné, inak nijak nespievajú ani obdobné veci.
sú to milé zvieratká, ale potrebujú pozornosť. keď ich ale budeš mať aspoň dvoch, nebudú ťa skoro potrebovať na nejakú socializáciu, vystačia si aj samé, takže ich nemusíš 4 hodiny denne hladkať.
@anonym356 Potkan je inteligentné zviera, ani mne sa jeho "dizajn" nepáči, Boh ho jemne odflákol, ale má rád maznanie a je to domáce zvieratko ako každé iné. Ja by som chcel napr. činčilu hehe.
@gnomeslayer akože myslel som to tak, že domáce zvieratá v takom tom spoločenskom zmysle, že zviera ako člen rodiny... sliepky, prasatá a podobne sú úžitková zver, nebudeš sa predsa mojkať so sliepkou, dávať jej meno a učiť ju povely, a už vôbec nie keď máš 20 sliepok
Ja mám 3 samcov, 3 samice, oddelene, samcov mám v izbe, kde spávame a poviem ti, niekedy je to v noci peklo, keď začnú doslova JEBAŤ všetko o všetko v zmysle trieskať, biť sa a pišťať (otravnejší zvuk si ešte nepočul), tak to je teda zážitok. Inak kupujem krmivo na kilá, za pár eur u týpka, čo predáva krmivá pre holubov a pod. Klietka musí byť dosť veľká, minimálne dvoch, toho istého pohlavia, inak to bude pre neho a pre teba len trápenie. a Mám aj malé, pár dňové keby si chcel od úplne mala. A nekupuj zo zverimexu, ale od chovateľa, vo zverimexoch tie potkany majú vždy nejaký ten svrab a podobnú kktinu. Pôvodne som si chov založil na kŕmenie hadov a varana, ale potkany mi je ľúto dávať, tak ich buď darujem niekomu na domáce zvieratko alebo predávam za symbolickú cenu alebo cenu krmiva. Teraz budeme mať aj CHS. Nejak nám prerástli cez hlavu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
Mensia rada: znamy, co mal chovnu stanicu mi tvrdil, ze ked zeru krmivo pre potkany(tie farebne somariny), tak vacsinou umieraju na rakovinu.. Najlepsie je zevraj krmit klasickym ovsom atd, je to pre nich zdravsie
veľkú klietku s veľa možnosťami na zábavu, určite si ho adoptuj alebo kúp od chovateľa, nie z obchodu.
hlučné môžu byť len keď hryzú klietku alebo niečo iné, inak nijak nespievajú ani obdobné veci.
sú to milé zvieratká, ale potrebujú pozornosť. keď ich ale budeš mať aspoň dvoch, nebudú ťa skoro potrebovať na nejakú socializáciu, vystačia si aj samé, takže ich nemusíš 4 hodiny denne hladkať.
určite ho nechovaj samého..nech sú MINIMÁLNE dva! (a ideálne rovnakého pohlavia)...