minimálne traja ľudia sa pýtali na Anglicko tento týždeň. Cez agentúru nechoďte. Tá vás sprosto využije. Pomôcť vám jednoducho môže to, že tam nepôjdete sami a ušetríte. Na začiatok potrebujete mať ubytko. Následne požiadate o dočasné IN.
medzi tým ako budete čakať na príchod listu, ktorý vám príde na novú adresu asi za 1-3 týždne si budete hľadať prácu. Najviac cudzincov pracuje v gastro, skladoch, alebo pomocné práce, ako do obchodu, stavby či roznášanie a predaj novín. Je dôležité prekonať strach. Až vás pozvú na pohovor, budú od vás žiadať IN. Insurance number, teda evidenčné zdravotné a sociálne číslo. V niektorých bankách neuznávajú dočasné IN, ale bánk je dosť na výber. Rozdiel je v obmedzení poskytovaných služieb.
ubytovanie sa pohybuje rozne, no za dobre ubytovanie zaplatite od 300 do 500 libier na osobu aj s energiami. Fear not, lebo minimalka je 6.50 na hod. Cize 1000 libier na mesiac za 40 hod. týždenne. Problémy, nepravidelná a drahá doprava, hnusné jedlo, mrzké ženy, teplé pivo. No nemôžete chcieť všetko pekné. Niektorí využívajú služby agentúr až po príchode tam, takže pokiaľ si neveríte vždy vám niekto poradí. Hlavne si po príchode dávajte pozor na osobné veci, nechodievajte skratkami, nerozprávajte sa s pochybnými ľuďmi, či bezdomovcami, ktorí môžu byť sfetovaní.
pokiaľ sa nájdu ľudia so záujmom, rád poradím. Sám zvažujem, že by som sa zo súčasného Írska presťahoval. Nielen preto, že v Anglicku sa dá za ideálnych podmienok zarobiť, ale mám problém so spolubývajúcimi. Napriek tomu som ale ešte stále ochotný shareovať, teda zdieľať izbu, lebo nie som natoľko zabezpečený, aby som v zahraničí utiahol drahšie ubytovanie.
dôležitú vec som zabudol. Ešte než zavoláte na úrad práce, že by ste chceli appointment, stretnutie na vybavenie IN, kúpite si novú simku s novým číslom, pretože na úrade, ani ďalej to je nutnosť. Pýtať sa vás totiž budú. When did you come to England? What is your address? Where do you work? What is your phone number? Potom oznámia, že príde na adresu list s číslom, ktorý si so sebou vezmeš na appointment, a oznámi dátum, čas a miesto. Na appointment môže ísť s tebou aj tlmočník, trebárs tvoj kamarát. Tam vypíšeš formality, to isté ako sa ťa pýtali pri telefonáte.
tiež rozmýšlam nad UK (skor oblasti kde sa nachadza minimum cigošov a pristahovalcov z blízkeho východu... nechcem bývať v gete ani báť sa jazdiť busom, aby jedného dňa samovolne nevybuchol), prípadne Írsko, Dánsko, Island... To Dánsko hlavne pre možnosť štúdia zadara
btw nie je ziskať pracu v UK bez praxe náročné? Všade píšu, že preferujú ľudí s minimálne ročnou praxou u britského zamestnávatela?!
@obrvonjottr Pokiaľ sa bojíš teroristov, radšej ostaň na Slovensku.
V UK je nájsť si prácu bez praxe jednoduché, avšak nie hocijakú a nie po týždni. Píšu, áno, v takých prípadoch je to pravda. Sám som si aplikoval životopis na pozície, kde požadovali pol roka alebo rok praxe a nevybrali ma. Avšak je tam práce dosť a treba len hľadať a mne sa napríklad v Írsku posielaním e-mailom a osobne podarilo nájsť zamestnanie po dvoch týždňoch, to jest vyše 40 rozdaných životopisov. Najlepšie je zaklamať o skúsenosti a prikrášliť si CV trochu a aby ťa aspoň na pohovor pozvali. Inak sa to samozrejme dá, ja som nič neprikrašľoval, ale Dublin je iný ako Londýn.
Mňa sa na pohovore pýtali, aké skúsenosti by som mohol preniesť z mojej strednej školy. Keďže som mal na škole minimálne praxe, tak som len minimalisticky vymyslel nejaké zručnosti. Takisto, ak uvidia v životopise, že si hneď po škole robil, alebo že tam je niečo, čo by bolo vhodné do ich práce, tak nebude problém, aby ťa zobrali. Stále hovorím o tých najprimitívnejších prácach v gastro a podobne. Ďalší predo mnou majú rovnaké skúsenosti, ale oni za to všetci klamali v CV a na pohovore hovorili nezmysly. Nikomu sa nedozvedali, či hovoria pravdu, preto neváhaj, neboj sa čiernych. Londýn je veľká oblasť, veľa príležitostí.
Caute ja by som sla niekde na brigadu do zahranicia...no netusim kam. Lákajú ma aj primorske oblasti ale kludne aj UK...len problem je ze nie je s kym sama by som sa do toho bala ist. Je tu niekto kto ma zaujem dade vycestovat len seriozne! Lebo na tomto Slovensku nechcem ostat ani za svet...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
btw nie je ziskať pracu v UK bez praxe náročné? Všade píšu, že preferujú ľudí s minimálne ročnou praxou u britského zamestnávatela?!
V UK je nájsť si prácu bez praxe jednoduché, avšak nie hocijakú a nie po týždni. Píšu, áno, v takých prípadoch je to pravda. Sám som si aplikoval životopis na pozície, kde požadovali pol roka alebo rok praxe a nevybrali ma. Avšak je tam práce dosť a treba len hľadať a mne sa napríklad v Írsku posielaním e-mailom a osobne podarilo nájsť zamestnanie po dvoch týždňoch, to jest vyše 40 rozdaných životopisov. Najlepšie je zaklamať o skúsenosti a prikrášliť si CV trochu a aby ťa aspoň na pohovor pozvali. Inak sa to samozrejme dá, ja som nič neprikrašľoval, ale Dublin je iný ako Londýn.
Mňa sa na pohovore pýtali, aké skúsenosti by som mohol preniesť z mojej strednej školy. Keďže som mal na škole minimálne praxe, tak som len minimalisticky vymyslel nejaké zručnosti. Takisto, ak uvidia v životopise, že si hneď po škole robil, alebo že tam je niečo, čo by bolo vhodné do ich práce, tak nebude problém, aby ťa zobrali. Stále hovorím o tých najprimitívnejších prácach v gastro a podobne. Ďalší predo mnou majú rovnaké skúsenosti, ale oni za to všetci klamali v CV a na pohovore hovorili nezmysly. Nikomu sa nedozvedali, či hovoria pravdu, preto neváhaj, neboj sa čiernych. Londýn je veľká oblasť, veľa príležitostí.