cigan je pre mna sedlak z luniku iX ktory kradne a robi bordel a rom je niekto, kto zije normalnym sposobom zivota len je trosku snedsi, v podstate @1 len naopak
Plynová komora je zariadenie určené na zabíjanie ľudí alebo zvierat pomocou jedovatých plynov. Predstavuje uzavretú miestnosť, do ktorej sa vháňa jedovatý alebo dusivý plyn, najčastejšie kyanovodík, oxid uhličitý alebo oxid uhoľnatý. Po prvýkrát bolo použitie plynových komôr zaznamenané pri popravách odsúdených v Spojených štátoch amerických v 20. rokoch 20. storočia. Počas holokaustu cez druhú svetovú vojnu boli plynové komory vo veľkom množstve používané pre masové vraždenie nacistami vo vyhladzovacích táboroch pri ich plánovanej genocíde nepohodlných skupín obyvateľstva.
prekvapuje ma, koľkí to rozlišujú opačne takže, na spresnenie @1 dopĺňam svoje zdôvodnenie: povedz cigánovi z osady, že je cigán a uvidíš, ako agresívne ťa bude presviedčať, že on je Róm. naopak normálny, civilizovaný cigán normálne prizná, že je cigán, že je slušný, normálny človek a nehanbí sa za svoj cigánsky pôvod
@darkestangel
Presne toto hovoril aj nám jeden profesor čo pracoval s deťmi v osadách.
Slušný a usporiadaný človek sa nemá za čo hanbiť, on otvorene povie že je Cigán.
Rôzni neprispôsobiví povaľači a špekulanti sa neuspokoja s tým a hrajú sa na niečo čím nie sú.
Škoda že v rámci politickej korektnosti sa zaviedol pojem Róm, ktorý má slabé alebo žiadne zázemie a samotní príslušníci etnika ho veľakrát odmietajú.
To je ďalšia vec čo nám ten profesor zdôraznil - keď politici majú s niečím problém tak sa ho snažia premenovať a myslia si že zmizne.
@darkestangel mňa prekvapujú tvoje definácia, stretla som sa a stretávam sa (a mám potvrdené od zdroja, ktorý sa s nimi stretáva denne) s práve s opačnou situáciou.
špinaví, negramotní, arogantní, nepracujúci, klamári a často krát kriminálnici o sebe ako o cigánoch hovoria hrdo a bez hanby. nikdy nepoužijú slovo róm. používajú aj výrazy ako "cigánske meno"(to majú tie prezývky) a "cigánsky súd" (nie rómsky, ktorý je pre nich viac ako náš, svetský)
práveže tí slušní, vzdelaní, čo aj niečo dosiahli a žijú normálne často o sebe (aj v telke napríklad) hovoria ako o rómoch.
@sheily zrejme áno, bývam na sídlisku, kde ich je pomerne dosť (3 osady) a mám u nich vypozorované správanie ako @11 a @13 , s opačným príkladom (ako ty píšeš) som sa nestretla ešte ani raz
Hovorila som asi obidve, nikdy nie negativne, ale prestal sa mi pacit argument, ze si sami hovoria Cigani, lebo.nie je ok, ked cernochovi poviem neger a gayovi buzerant, narozdiel od toho, ked si tak kazdy povie sam.
(Tolko xenofobnych pejorativ som v jednej vete este nepouzila tusim.)
Pripadne je Cigani su este kocovnici s vesticami a zlymi duchmi z rozpravok a tak, v kulturnom vyzname.
ked uvidim jedneho pracujuceho roma ktory nekradne tak mu poviem ze pan ROM ale este sa mi to nestalo....
gipsy,romale,udenač,...
prečo na slovensku nebude nikdy dobre ?? nemyslim zrovna svajciarsko ale normalny fungujici stat .
To je veda tusim prognostika sa vola a videl som prognozu na 20-50 rokov dopredu ako vysoskolsku pracu . Videl som grafy a nebolo mi z toho zrovna dobre lebo slovaci vymieraju to je fakt.O desiatok rokov samy udenac a vietnamec.Ano som rasista a aj realista a som na to hrdy.
@1 ale opacne @hetfield to preto, lebo od slova "cigan" sa odvodilo slovo ciganit, co nieslo velmi negativne konotacie a predstavitelia tejto mensiny teda poziadali o nove, citovo bezpriznakove oznacenie
ono vraj sú to cigáni ale nejakou politickou dohodou bolo uznané že sa budú označovať pojmom ,,róm,, kvôli rasizmu (aj keď neviem presne prečo) ... jedna moja známa robila z toho bakalárku, tak som si o tom čítal
tu u nás to nieje ani róm a ani cigán ... u nás je to cigáň a hotovo
a rasista samozrejme nie som, ja posudzujem ľudí podla intelektu nie podla národnosti alebo farby
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
47 komentov
Róm = diagnóza, porucha správania, asociál
prekvapuje ma, koľkí to rozlišujú opačne takže, na spresnenie @1 dopĺňam svoje zdôvodnenie: povedz cigánovi z osady, že je cigán a uvidíš, ako agresívne ťa bude presviedčať, že on je Róm. naopak normálny, civilizovaný cigán normálne prizná, že je cigán, že je slušný, normálny človek a nehanbí sa za svoj cigánsky pôvod
Presne toto hovoril aj nám jeden profesor čo pracoval s deťmi v osadách.
Slušný a usporiadaný človek sa nemá za čo hanbiť, on otvorene povie že je Cigán.
Rôzni neprispôsobiví povaľači a špekulanti sa neuspokoja s tým a hrajú sa na niečo čím nie sú.
Škoda že v rámci politickej korektnosti sa zaviedol pojem Róm, ktorý má slabé alebo žiadne zázemie a samotní príslušníci etnika ho veľakrát odmietajú.
To je ďalšia vec čo nám ten profesor zdôraznil - keď politici majú s niečím problém tak sa ho snažia premenovať a myslia si že zmizne.
rom je len podľa nich slušnejšie a nerasistickejšie pomenovanie seba samých
špinaví, negramotní, arogantní, nepracujúci, klamári a často krát kriminálnici o sebe ako o cigánoch hovoria hrdo a bez hanby. nikdy nepoužijú slovo róm. používajú aj výrazy ako "cigánske meno"(to majú tie prezývky) a "cigánsky súd" (nie rómsky, ktorý je pre nich viac ako náš, svetský)
práveže tí slušní, vzdelaní, čo aj niečo dosiahli a žijú normálne často o sebe (aj v telke napríklad) hovoria ako o rómoch.
(Tolko xenofobnych pejorativ som v jednej vete este nepouzila tusim.)
Pripadne je Cigani su este kocovnici s vesticami a zlymi duchmi z rozpravok a tak, v kulturnom vyzname.
po nemecky zigeuner
po španielky gitano
po francúzsky gitan
akurát po slovenky a po česky róm,dost divne nie?
» zreje.tumblr.com/post/1034538701...
@narazuvzdornaa neviem, ci si citala
a @hetfield neviem, ci vies, ale anglicka a asi aj tak akosi internacionalna forma toho slova je Rromani/Romani/Roma
Let me tell you a story, ignorant one, je brilantný úvod, idem rozmýšľať, ako to bežne používať v reči.
gipsy,romale,udenač,...
prečo na slovensku nebude nikdy dobre ?? nemyslim zrovna svajciarsko ale normalny fungujici stat .
To je veda tusim prognostika sa vola a videl som prognozu na 20-50 rokov dopredu ako vysoskolsku pracu . Videl som grafy a nebolo mi z toho zrovna dobre lebo slovaci vymieraju to je fakt.O desiatok rokov samy udenac a vietnamec.Ano som rasista a aj realista a som na to hrdy.
@hetfield to preto, lebo od slova "cigan" sa odvodilo slovo ciganit, co nieslo velmi negativne konotacie a predstavitelia tejto mensiny teda poziadali o nove, citovo bezpriznakove oznacenie
tu u nás to nieje ani róm a ani cigán ... u nás je to cigáň a hotovo
a rasista samozrejme nie som, ja posudzujem ľudí podla intelektu nie podla národnosti alebo farby