@coleshepter ja ich dobrovoľne nechcem dať, ale ak som to dobre pochopila tak je to v zákone...píšem sem kvôli tomu , že neviem či som to dobre pochopila
ja som počula tak že musia byť všetky psy čipované, ale ja toho môho dám čipovať jedine ak by ten čip poslúžil v prípade, že sa psík stratí, inak ho čipovať nedám, nikdy vživote ma nikto aj tak ohľadom psa nekontroloval
@klaudiqaaa áno hlavne to je tá výhoda, ešte sa mi na tom páči to, že keď sa niekto bude chcieť zbaviť psa tak toho sviniara hneď nájdu, ale počula som aj, že je to nebezpečné pre psy...ale tak, keď je to v zákone...
Podľa nového zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti od. 1. 11. 2011 platí pre všetky novonarodené spoločenské zvieratá (psy, mačky a fretky) povinnosť označenie čipom. Pre spoločenské zvieratá, ktoré sa narodili pred 1. 11. 2011 platí dvojročné prechodné obdobie počas ktorého musia byť začipované, pretože od 30. septembra 2013 bude táto povinnosť už platiť BEZ VÝNIMKY pre všetky spoločenské zvieratá. Dvojročná výnimka sa nevzťahuje na psy, mačky a fretky narodené do 31. októbra 2011, KTORÉ SA UVÁDZAJÚ NA TRH, PREVÁDZAJÚ SA DO VLASTNÍCTVA ALEBO DRŽBY INEJ OSOBY.
"Pre spoločenské zvieratá, ktoré sa narodili pred 1. 11. 2011 platí dvojročné prechodné obdobie počas ktorého musia byť začipované, pretože od 30. septembra 2013 bude táto povinnosť už platiť BEZ VÝNIMKY pre všetky spoločenské zvieratá"
"Dvojročná výnimka sa nevzťahuje na psy, mačky a fretky narodené do 31. októbra 2011, KTORÉ SA UVÁDZAJÚ NA TRH, PREVÁDZAJÚ SA DO VLASTNÍCTVA ALEBO DRŽBY INEJ OSOBY"
Tak je to pre VSETKY psy, alebo pre tie, ktore sa narodili pred 31.10.2011 nie??
myslim si ze nie je dovod davat cipovat svojho psa, pokial ho mas doma a nebeha ti po celom meste.. a silno pochybujem ze ti dementi co sa chcu psa iba zbavit budu platit 15 eur za cip a potom psa vyhodia
to iste u maciek, co tam chcu patrat po majitelovi macky, sak macky si idu kam chcu, tie sa nedaju zavriet doma ani drzat na vlastnom pozemku
Do konca septembra 2013 musia byť, podľa zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti, všetky psy, mačky a fretky držané na území Slovenska povinne označené čipom. Majiteľovi inak hrozí pokuta do výšky 370 eur.
Podľa nového zákona o veterinárnej starostlivosti všetky spoločenské zvieratá, ktoré sa narodili od 1.11.2011 musia byť povinne po narodení do 8 týždňov označené mikročipom. Povinnosť sa vzťahuje však aj na zvieratá, ktoré sa narodili pres týmto dátumom. V tomto prípade však platí prechodné dvojročné obdobie, ktoré sa končí 30. septembra 2013. Od tohto dátumu musia byť všetky psy, mačky a fretky začipované.
Taktiež zvieratá, ktoré sa narodili pred 1.11.2011 a sú predmetom predaja, musia byť označené mikročipom ešte pred zmenou majiteľa, tzn. že toto prechodné obdobie sa na ne nevzťahuje. Ak máte psíka, ktorý sa narodil 3. novembra 2009, stačí, ak ho čipom označíte do 30. septembra 2013. Ak však zviera mení vlastníka, musí byť pred týmto úkonom už označené.
Výnimkou sú však zvieratá, ktoré sú tetované a tetovanie bolo dokázateľne vykonané pred 3. júlom 2011, je riadne čitateľné a zaznačené v preukaze o pôvod psa.
V prípade, že svojho miláčika nedáte začipovať, hrozí vám pokuta až do výšky 370 eur. Ak nechcete platiť sankcie, nezostáva vám nič iné, len nechať svojho štvornohého chlpatého priateľa začipovať. Náklady za čipovanie sa u jednotlivých veterinárnych lekárov líšia, spravidla sa však pohybujú od 25 - 30 eur.
Zariadenia na čítanie mikročipov sú dostupné vo veterinárnych ambulanciách, útulkoch, karanténnych staniciach a pod. Takisto ich majú k dispozícii aj mestskí policajti.
@kikki@8 teraz logicky porozmýšľaj- myslíš, že tí čo sa chcú psa zbaviť, budú míňať peniaze na to, aby ho začipovali??? pre psa to nie je žiadna výhoda, pokiaľ ho nepúšťaš nech sa venčí sám po meste, pokiaľ nie je naozaj šanca, že sa ti môže stratiť..
.. Keď tak rozmýšľam, ja toho môjho nespúšťam z vodítka a jediných poicajtov, ktorí kontrolujú takéto prkotiny okolo psov som stretla jedine v KE na sídlisku nad jazerom kde starostovia od nepamäti neriešia nič iné než psíčkarov, takže ho čipovať nedám.
nemyslím, že hneď budú všetci utekať kontrolovať môjho psa, ale keď zoberiem v úvahu , že mám STAFFORDA, ktorý zapadá do kategórie "bojových plemien", myslím si, že pri každej možnej príležitosti mi ho radi skontrolujú
tak na to nech zabudnú, dpč, kde sme... zachvílu budú čipovať aj nás namiesto OP nie?? forget. nech si tie zákony vopchajú do riti, sú dôležitejšie veci, ktoré treba riešiť, nie čipovanie zvierat no čo ti to jebeeeeeeeeeeeee.................
MOMO mi maze komentare k fotkam..asi neznesie kedj ej niekto pise pravdu -.- si ich pridava nech ju zjavne ludia utvrdzuju v klame ze nema vlasy ako omocene a ze je aspon trosku pekna...bleh...bud aspon trosku ferova a nechaj si aj negativny koment ..ty ked is pisala ludom ze su skaredi tak si bola vpohode (smajlík)
Má to byť povinné pre všetkých psov a som zásadne proti. Pre veterinárov to bude len ďalší biznis, rovnako pre výrobcu tých čipov a aj čítačiek údajov. A doplatia na to obyčajní ľudia, zodpovední majitelia, ktorí budú musieť platiť. Dnes chcú čipovať psov, zajtra možno ľudí. Výsledok bude ten, že na ulici bude ešte viac psov, lebo sú to len ďalšie výdavky a niektorí sa psov zbavia. A je to aj zbytočné trápenie pre zviera. Aký zmysel má napríklad čipovanie starého 15 ročného psa, ktorý sa ledva hýbe? Navyše vonku má byť pes na vôdzke a má mať obojok so známkou, zodpovednému majiteľovi sa pes nestratí.
@kikki ja som chcel len odveci...chapes, momo mi maze komantare tak musim pozalovat a k teme by som dodal ze som za cipovania, ale nepaci sa mi ze ta povinnost sa vztahuje aj na starsich psov, ja by som proste zacal od nejakeho roku len stenata cipovat a hotovo..samozrjme ze nemam prestudovanu problematiku ale podla mna to nebude take strasne...
@molline nedavaj cipovat ..pokial sa ti netula stale pes a nepustas ho na ulicu to nema vyznam..a zbytocne peniaze a to nikomu nedochadza ze zachvilu to budu na ludoch skusat!!
ja som tiež proti čipovaniu...ale ak je to v zákone a keď to nahlási veterinár a budem musieť platiť za všetkých troch psov...čo je 1000 EUR!!!! dokopy...a aj tak im to potom budem musieť dať strčiť pod kožu...tak neviem fakt čo je horšie
@matiseq moje zvery za cely ich zivot ani nufak z domu nevystrcili... Iba ked sme sli k zverolekarovi alebo niekde na dlhsie obdobie cestovali aj to len asi 3x sme ich brali so sebou... Takze podla mna to fakt nema vyznam...
btw ústavných zákonov, zákonov, novelizácií a neviem akých vyhlášok je mrte, a práve tí, čo takéto kktiny schvaľujú, ich najviac porušujú. preč s touto smradlavou byrokraciou už! zdierať ľudí, na to by ich bolo....
@molline ano ale mne sa pes netula..kedysi davno mi parkrat usla aj to tu len kusok, bala sa ist daleko sama a vzdy som ju chytil alebo prisla sama spet takze naco.
My máme oboch psov začipovaných, keby to nebolo povinné, myslím žeby som nedala čipovať..Teda psa nie, fenku možno áno, teši sa keď niekde zdrhne, je zvedavá, všade chce všetko preskúmať...tak jej by som možno dala aj dobrovoľne keby odbehla...napríklad dnes..som našla túlavého psíka..Prišla MP, samozrejme začipovaný nebol...keby bol...už by bol vypátraný aj majiteľ..ale myslím, že tohto psíka by si ten majiteľ aj tak nevzal..bol úplne v zúboženom stave, vystresovaný..pravdepodobne týraný...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
49 komentov
Okrem toho, ze sa mozno bojis, ze ho to boli?
Zvierata su cipovane podla standartu na rovnake miesto a kto sa bude chciet zbavit psa, zbavi sa aj cipu.
"Pre spoločenské zvieratá, ktoré sa narodili pred 1. 11. 2011 platí dvojročné prechodné obdobie počas ktorého musia byť začipované, pretože od 30. septembra 2013 bude táto povinnosť už platiť BEZ VÝNIMKY pre všetky spoločenské zvieratá"
"Dvojročná výnimka sa nevzťahuje na psy, mačky a fretky narodené do 31. októbra 2011, KTORÉ SA UVÁDZAJÚ NA TRH, PREVÁDZAJÚ SA DO VLASTNÍCTVA ALEBO DRŽBY INEJ OSOBY"
Tak je to pre VSETKY psy, alebo pre tie, ktore sa narodili pred 31.10.2011 nie??
to iste u maciek, co tam chcu patrat po majitelovi macky, sak macky si idu kam chcu, tie sa nedaju zavriet doma ani drzat na vlastnom pozemku
cely tento zakon je dobra sprostost....
Podľa nového zákona o veterinárnej starostlivosti všetky spoločenské zvieratá, ktoré sa narodili od 1.11.2011 musia byť povinne po narodení do 8 týždňov označené mikročipom. Povinnosť sa vzťahuje však aj na zvieratá, ktoré sa narodili pres týmto dátumom. V tomto prípade však platí prechodné dvojročné obdobie, ktoré sa končí 30. septembra 2013. Od tohto dátumu musia byť všetky psy, mačky a fretky začipované.
Taktiež zvieratá, ktoré sa narodili pred 1.11.2011 a sú predmetom predaja, musia byť označené mikročipom ešte pred zmenou majiteľa, tzn. že toto prechodné obdobie sa na ne nevzťahuje. Ak máte psíka, ktorý sa narodil 3. novembra 2009, stačí, ak ho čipom označíte do 30. septembra 2013. Ak však zviera mení vlastníka, musí byť pred týmto úkonom už označené.
Výnimkou sú však zvieratá, ktoré sú tetované a tetovanie bolo dokázateľne vykonané pred 3. júlom 2011, je riadne čitateľné a zaznačené v preukaze o pôvod psa.
.. Keď tak rozmýšľam, ja toho môjho nespúšťam z vodítka a jediných poicajtov, ktorí kontrolujú takéto prkotiny okolo psov som stretla jedine v KE na sídlisku nad jazerom kde starostovia od nepamäti neriešia nič iné než psíčkarov, takže ho čipovať nedám.
Ak máš psa tetovaného, s čitateľným tetovaním, narodeného pred 1.11.2011. čipovaný byť nemusí
prídte vijadriť aj vy svoj názor!