Moze mi niekto vysvetlit kde sa vzal v japonsku titul cisar? Ked slovo cisar ma koren v slove Caesar a odkazuje na Julia Caesara (cisar, car, kaiser). preco maju teda japonci cisarstvo ked vychodna azia nema historicky nic spolocne s rimanmi?
Omfg, to si robíš srandu alebo tú otázku myslíš vážne?
Japonsky panovníci nemajú titul "cisár", len mi ich tak voláme. V Japonsku sa používa titul "tenno" a znamená to tuším niečo ako "nebeský vládca"... V ich kultúre je tenno niečo ako pre nás Ježiš.
@0sea dakujem za vysvetlenie ale ajtak mi nejde do hlavy preco japonského vladcu ktoreho oni volaju tenno europania zaraduju do rovnakej skatulky ako európskych cisarov a nie napríklad medzi kralov? A preco sa dnes na zapade hovori ze posledne cisarstvo je v japonsku ked nejde o cisarstvo?
@Kirkegaard rusi praveze povazuju Moskvu za 3ti rim (nasledovníka byzantskej rise) preto sa titulovali ako car vsetko ma povod v slove Caesar. Rakusky cisar prevzal titul zo svätej rise rimskej ktora bola nepriamym nasledovníkom zapadorimskej rise takze tam to oznacenie tiez ma zmysel. To iste plati aj pre nemecke cisarstvo ktore bolo nasledovníkom severonemeckeho spolku ktory ma tiez korene vo sv. Risi rimskej. Slovo kaiser vzniklo z povodnej vyslovnosti slova Caesar (v starovekej latine sa Caesar vyslovovalo ako kaisar)
Podľa mňa to bude proste len tým, že tenno bol do angličtiny preložený ako emperor a naopak, z angličtiny sme si ho my preložili ako cisára... Alebo možno si to presadili japonci, tak ako si po rozdelení česi presadili používanie dlhého názvu Czech republic...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
9 komentov
Japonsky panovníci nemajú titul "cisár", len mi ich tak voláme. V Japonsku sa používa titul "tenno" a znamená to tuším niečo ako "nebeský vládca"... V ich kultúre je tenno niečo ako pre nás Ježiš.
@Kirkegaard rusi praveze povazuju Moskvu za 3ti rim (nasledovníka byzantskej rise) preto sa titulovali ako car vsetko ma povod v slove Caesar. Rakusky cisar prevzal titul zo svätej rise rimskej ktora bola nepriamym nasledovníkom zapadorimskej rise takze tam to oznacenie tiez ma zmysel. To iste plati aj pre nemecke cisarstvo ktore bolo nasledovníkom severonemeckeho spolku ktory ma tiez korene vo sv. Risi rimskej. Slovo kaiser vzniklo z povodnej vyslovnosti slova Caesar (v starovekej latine sa Caesar vyslovovalo ako kaisar)