moja znama z cias dospievajucich je hardcore drogovo zavisla.. jej mila starsia sestricka jej na narodeniny kupila davku so striekackou a odvtedy v tom lietaju spolu...
snažila by som sa mu/jej pomocť, prehovoriť ju/ho ak by to nezabralo tak by som jej/mu doporučila ísť na protidrogové a ak by ani to nepomohlo prestala by som sa s ním/ňou baviť a nechala ho/ju tak. To by bolo ale naozaj posledné riešenie. Viem som krutá.
@ork92 Ja viem... toto je ale vec mojho osobneho presvedcenia, lebo keby som raz.... nedrzal hubu , ako som drzal, tak by nieco neskoncilo tak, ako skoncilo.
Hm, poznám takých a nie jedného. Sú to dospelí ľudia a veľa ľudí im do toho kecá. Tak. Nerobím nič, proste sú potom troška zlí. Radšej to moc nekomplikujem. Ale nie som s nimi až tak často, čo je dobre.
dávnejšie sa mi jeden kamarát priznal, že berie pervitín, zo začiatku som sa ho snažila presvedčiť, nech s tým niečo robí, pár krát sa mi stalo, že niekde neprišiel, kvôli tomu, že bol mimo... potom som mu povedala, nech sa mi ozve, keď s tým prestane, že už ma nebaví ho prehovárať, keď ma nepočúva... po roku sa ozval, že prestal a potom zase začal, keď to v jeho rodine šlo dolu vodou (rodičia alkoholici), potom sa zase ozval, keď prestal, a do teraz je (vraj) čistý
Drogova zavyslost nie je slahnut si raz za cas marisku... fetaci povazuju drogu za zmysel zivota , drogovo zavyslemu jedincovi na nicom inom pomaly uz ani nezalezi.
Preto tomu vcas nezabranit ?
Teraz tu nehovorim o trave, hovorim tu o ihlach....
@xdravecx však to, že o tvrdých. lebo keď si tak predstavím ten boj - spomínaš si na všetko, čo si s dakym zažil a nebolo toho málo a bolo to užasné a jedného dňa je z neho troska a posiela ťa vkuse do p* s tým, že mu máš dať pokoj a nesrať sa mu do života... a ty stále veríš, že ak by sa mu dalo nejako pomôcť, všetky tie super zážitky by boli späť a aktuálne... nie je to naivné? a fest? neviem si predstaviť či a ako by to šlo a hlavne, či by som mal silu podopierať niekoho, kto by mi začal svojou existenciou robiť zo života peklo. pomáhať niekomu a škodiť sebe. pritom by stačilo zabudnúť a nechať ho v sračkách... fakt neviem
jebe ti na hlavu už totálne? sa mi nechce vypisovať nicky, tak používam čísla, a ktorý z príspevkov 14 16 19 si písal ty? ty už prestaň fetovať, lebo to poviem mame.
@ulrik Je to obrovske usilie a snaha a nemas ziadnu istotu, ze sa to podari.... nespravil by som ani ja pre hocikoho...
Ale musis si uvedomit, ze clovek ktory sa ponara do sraciek sa zmeni tak ci tak.... aj ked s tym nic nespravis, tak sa zmeni a zacne na teba kaslat.
Ja radsej zvolim radikalne riesenie - obetujem priatelstvo tym, ze ho zradim , lebo.... je to zrada ja nepopieram, ze nie je.... priatelstvo je dovera a ja ju tym zradim.... ale ak si myslim, ze rodicia maju vsetkych pat pohromade a daju takeho cloveka ludom, ktori jeho problem dokazu vyriesit (na to su skoleni psychiatri , na to nebudem skoleny ani ja ked vystudujem ) , tak to urobim.
Pretoze aj tak ho clovek strati.... ibaze to bude pomalsie a postupne.
tak by som jej to skúsila vyhovoriť, že je to svinstvo a ničí ju to a keby si nedala povedať, asi by som ju prihlásila na liečenie, museli by ju tam nasilu zobrať
hoc nechápem, čo zdravo zmýšľajúcu osobu vedie do takého vzťahu. príliš nudno bezstarostný život, alebo nejaká vnútorná potreba riešiť niekoho problémy? neviem... vychádzam len z vlastného pocitu a potreby nejakej istoty a pokoja. nevydržala by som proste neustále niekoho presviedčať a "strážiť". ale keď si si to zvolila a keď ti to vyhovuje...
mala som závislého chalana, hvooril, že prestane.. neprestal .. rozišli sme sa ale bohužial od neho čakám dieťa ...ale poznám jeden prípad ked dievča (moja kamoška bývalá) bola závislá od toho hnusu, ja som jej pomôcť nedokázala,ale prišiel chalan, zamilovala sa, chcela s tým prestať len potrebovala jeho pomoc... už sú spolu dva roky, chalan vie o všetkom, pomohol jej z toho von a momentálne žijú v pohode a plánujú budúcnosť (obaja majú 19)....... musí byť iniciatíva z oboch strán a dá sa pomôcť
@ulrik a ešte jedna vec: keď sa raz niekto stane na niečom závislý trvale to mení jeho metabolizmus takže v skutočnosti sa zo závislosti naozaj vyliečiť nedá
@camilla zničím ti ilúzie: aj keď všetci tvrdia že narkomani musia nastúpiť na liečenie nikto ich prinútiť nemôže. v našom štáte nie je ilegálne užívať drogy ale s nimi obchodovať a mať ich u seba.
@xdravecx droga napr. heroín už po prvej dávke zmenia celkový chod tvojho organizmu. z niektorých závislostí sa dá vyliečiť ako napr. fajčenie ale alkoholik ostane alkoholikom a narkoman narkomanom. to nie je pesimizmus ale holé fakty. a čo sa týka tej rodiny ak je dotyčný plnoletý musí sa chcieť liečiť on sám, prinútiť ho nemôže nikto ani rodina ani úrady.
@obnoxious Rodina ma urcite slovo v zivote kazdeho z nas a zaroven je zdrojom najvacsieho citoveho zvazku (pokial v nej pomery nie su totalne posrane ) .
Pojmom kokot som v tomto pripade myslel eventualneho rodica , ktory by zlomil nad svojim potomkom palicu a neurobil by nic pre to, aby ho zachranil.
Dovolim si nesuhlasit , poznam byvaleho narkomana, ktory je uz 10 rokov cisty.
Ak ide o to, ze clovek je uz dokonca zivota abstinent, tak to mas pravdu a poopravim ta tyka sa to aj fajciarov (samozrejme cigareta nie je heroin, takze to maju podstatne lahsie )
Skôr ide o to, aby si závislý uvedomil, čo robí a chcel prestať aj on...vtedy ho je treba podporiť, ale kým si to uvedomí on sám, môže byť neskoro..ak chce brať, bude brať...a možno nechce, len musí, nevidí inú cestu... rozprávať sa, pičovať, podporovať...neviem...musí chcieť najprv on, bez toho je hocičo zbytočné
Čo som urobila? Snažila som sa ju presvedčiť, aby sa na to vysrala atď... Nejde to, lebo keď s tým raz človek začne a dostane sa do spoločnosti, ktorá to obľubuje, nie je ochotný s tým skončiť, nemá dôvod. Radšej oserie vás ako všetkých ostatných kamarátov, ktorých má
Takže čo by som urobila teraz? Požiadala ju, aby o tom nehovorila, vyhýbala sa tomu pri stretnutiach so mnou a tvárila by som sa, že sa nič nedeje. A po čase by som možno zistila, že už to nie je tá istá osoba a priateľstvo by sa aj tak rozpadlo...
Ale dúfam, že už nikdy nebudem musieť zisťovať, či by ten druhý spôsob bol účinnejší ako prvý...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
77 komentov
a je to aj v jeho záujme alebo len žiješ v naivnom presvedčení, že ho zmeníš?
krásny sesterský vzťah
Inak v takychto veciach neplati ani psychologicka etika.... tieto veci sa hlasia.
tak určite... bude pevné až do smrti.
Je to tak povediac ''medvedia sluzba''
@14 @16 @16
ja tupaňa...@14 @16 @19 tak
Drogova zavyslost nie je slahnut si raz za cas marisku... fetaci povazuju drogu za zmysel zivota , drogovo zavyslemu jedincovi na nicom inom pomaly uz ani nezalezi.
Preto tomu vcas nezabranit ?
Teraz tu nehovorim o trave, hovorim tu o ihlach....
spasiteľ, už ma netaguj, nemienim sa s tebou baviť.
jebe ti na hlavu už totálne? sa mi nechce vypisovať nicky, tak používam čísla, a ktorý z príspevkov 14 16 19 si písal ty? ty už prestaň fetovať, lebo to poviem mame.
Ale musis si uvedomit, ze clovek ktory sa ponara do sraciek sa zmeni tak ci tak.... aj ked s tym nic nespravis, tak sa zmeni a zacne na teba kaslat.
Ja radsej zvolim radikalne riesenie - obetujem priatelstvo tym, ze ho zradim , lebo.... je to zrada ja nepopieram, ze nie je.... priatelstvo je dovera a ja ju tym zradim.... ale ak si myslim, ze rodicia maju vsetkych pat pohromade a daju takeho cloveka ludom, ktori jeho problem dokazu vyriesit (na to su skoleni psychiatri , na to nebudem skoleny ani ja ked vystudujem ) , tak to urobim.
Pretoze aj tak ho clovek strati.... ibaze to bude pomalsie a postupne.
nejak sme sa z toho obe nezavisle od seba dostali
2.upovedomil by som ich rodičov
@luc.ka Aj on chce a snaží sa prestať...
hm, veľa šťastia teda...
hoc nechápem, čo zdravo zmýšľajúcu osobu vedie do takého vzťahu. príliš nudno bezstarostný život, alebo nejaká vnútorná potreba riešiť niekoho problémy? neviem... vychádzam len z vlastného pocitu a potreby nejakej istoty a pokoja. nevydržala by som proste neustále niekoho presviedčať a "strážiť". ale keď si si to zvolila a keď ti to vyhovuje...
ešte lepšie ale ok, nebudem sa už starať do vecí, do ktorých sa nerozumiem...
Tak sorry, ja o svojich blízkych kamarátoch viem, s kým sa vláčia a čo robia...
Ak by sa niečo takéto stalo, ten kamarát/ka by určite nebol/a blízka/y.
Urcite su aj situacie v ktorych si proste neda rady nikto a urcite je ich dost...
Ale len kokot sa vzda hned na zaciatku.
Nech uz diskutujeme o akomkolvek probleme.
Pojmom kokot som v tomto pripade myslel eventualneho rodica , ktory by zlomil nad svojim potomkom palicu a neurobil by nic pre to, aby ho zachranil.
Dovolim si nesuhlasit , poznam byvaleho narkomana, ktory je uz 10 rokov cisty.
Ak ide o to, ze clovek je uz dokonca zivota abstinent, tak to mas pravdu a poopravim ta tyka sa to aj fajciarov (samozrejme cigareta nie je heroin, takze to maju podstatne lahsie )
Ale inač nech sa zavesi Nemam pochopenia pre taky odpad
Realne - netusim. Uniesla a drzala v "zajati" az, kym by neodzavislacila?
Takže čo by som urobila teraz? Požiadala ju, aby o tom nehovorila, vyhýbala sa tomu pri stretnutiach so mnou a tvárila by som sa, že sa nič nedeje. A po čase by som možno zistila, že už to nie je tá istá osoba a priateľstvo by sa aj tak rozpadlo...
Ale dúfam, že už nikdy nebudem musieť zisťovať, či by ten druhý spôsob bol účinnejší ako prvý...